ФАКТИ.БГ

Гръцката икономика набира обороти. Свършва ли кризата?

Южната ни съседка започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е преодолян

Публикувана: 17 Януари, 2020 20:30
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1674
Гръцката икономика набира обороти. Свършва ли кризата?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърция започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е преодолян, безработицата спада, инвеститорите се завръщат в страната. Свърши ли кризата?


Години наред Гърция беше проблемното дете на Европа, когато става въпрос за икономика. Държавата беше многократно спасявана с пари от Европейския съюз. Но сега страната започва оптимистично новата година – тежката икономическа криза изглежда е отминала. Балансът между държавните приходи и разходи е постигнат, а икономиката расте значително. Все пак това далеч не означава, че всеки грък има работа и вече няма бедни.

Гърция предлага работна ръка

Понякога всичко е въпрос на перспектива. Гърция има стратегическо географско разположение, но също и висока безработица, казва професорът по икономика Панайотис Петракис от Атинския университет. Когато някой инвеститор търси работна ръка в западните държави, често удря на камък. А без необходимите кадри инвестиционните му планове не могат да се реализират, а още по-малко да бъде постигнат растеж, обяснява икономистът.

Но не и в Гърция, където нещата изглеждат различно, допълва той: „Когато инвеститор търси в Гърция работна ръка, например в строителството или туризма, той бързо я намира. Назначава хора, които досега са били безработни. Така той постига и растеж. Толкова е просто."

Туризмът - моторът на гръцката икономика

Безработицата в Гърция е около 17%. През тази година се очаква тя да падне до 15,5% заради икономическия подем. Туризмът продължава да е движещата сила на гръцката икономика. Очаква се през 2020 още хора да намерят препитание в хотелите и ресторантите. В тези сфери повечето работни места се запазиха дори по време на тежките кризисни години. Гърция тогава печелеше туристи с изгодни оферти. Държавата успя да се възползва от проблемите в другите конкурентни държави: размириците в Египет, терористичните атентати в Тунис, опита за преврат в Турция.

Според Петракис основното предизвикателство за Гърция в момента е да запази туристите, които е привлякла през миналите години. „И успяваме. Идват и чуждестранни инвеститори. Те купуват хотели, които фалираха по време на кризата. Инвеститорите ги ремонтират, което води нови туристи", обяснява икономистът.

А какво мислят заетите в туристическия бранш? Сула държи таверна в атинския квартал Плака. Тя потвърждава, че се усеща подобрение. „Не знам колко милиона туристи идват допълнително в Гърция. При мен в таверната ръстът е около 10% за една година", споделя Сула.

Нещата се подобряват не само за заетите в туризма и строителството. И високообразованите кадри намират по-лесно работа, преди всичко в високотехнологичния сектор.

Панайотис Петракис изтъква един от големите плюсове на този бранш: не трябва да се инвестират милиони за инфраструктура, на човек му трябва добра идея и връзка с интернет. Самият Петракис ръководи отдел за компютърно обучение в училища, университети и частния бизнес. „Когато се огледате на етажа, ще видите 50 служители. Аз обаче имам 550. Къде са останалите? Те работят от вкъщи, от различни точки на Гърция, или пък в чужбина – например от Австралия. Най-добрият ми IT-служител живее и работи на остров Крит. Той никога не е тук".

Скоро отличникът на ЕС?

Новото дясно правителство на Гърция намали данъка за фирмите, за да могат да бъдат привлечени нови инвеститори и да се отворят още работни места. Така то иска да постигне поставената цел, гръцката икономика да нарасне с 2,8%, което би я превърнало в първенец по този показател в целия ЕС.


Гърция

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЧУКЧА
1 Отговор
БЯЛА ДЪРЖАВА ,ХУБАВА,БЪЛГАРИЯ -21 ВЕК ГЛАД СТУД

Оценка:
-2 +18

мали мали
2 Отговор
Мнооо са изостанали ни е ги задминахме още преди две години тея на догонват,ако не вярвате питаите вожд тиквунии

Оценка:
-2 +24

Анонимен
3 Отговор
В Гърция кризата свършва а при нас затъваме с криза на кризата

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +26

Ахаха
4 Отговор
А в България няма вода

Оценка:
-2 +22

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
Здравей
7 Отговор

До коментар #5 от "Ибрикчи Али деде нач ткзс цвет 14/567086":


Ако имаш яйца кажи къде си и лично ще дойда да ме изкормиш! Аде бе без клик скапан?

Оценка:
-3 +10

Здравей
8 Отговор

До коментар #5 от "Ибрикчи Али деде нач ткзс цвет 14/567086":


Ако имаш яйца кажи къде си и лично ще дойда да ме изкормиш! Аде бе без клик скапан?

Оценка:
-3 +6

Анонимен
9 Отговор
Гърците казват че ще са първенци на ЕС с растеж 2,8% а Вожда тук ни казва че ние 3,7% Кой казва истината ?

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +12

Ти щото си много арена!
10 Отговор

До коментар #6 от "Алим овчар ткзс пайдушко пост14-3/:4":


Затова си тук! Още една некадърна бургия, неспособна да си намери постоянна работа в Турция, дето избива комплекси тук! Слушай ако се извиниш, и имаш хубава щерка и жена, мога да ги курдисам при един брачед в Истанбул, да работят масажистки, ако са умни ще заработват добре, ако са дувари като теб ще пукнете от глад, ако искаш и ти ще ходиш да правиш масажи!

Оценка:
-3 +11

Рошко
11 Отговор
Гърция оптимистично, Турция все песимистично, на византийците им опростиха 200 милиарда нещо по Въпроса от еврейската медия с немско име

Оценка:
-1 +6

Честито на турците
12 Отговор
Изявления на новия водач на гръцката армия: „Кучето в нашия квартал лае и крещи. Но бъдете сигурни, че сме готови. Ако кучето отреже каишка, ще го ударим по главата и ще си тръгне с опашката под краката. Ще запазим страната си свободна и горда.“ Кога един български генерал ще каже същото?

Коментиран от #13, #27


Оценка:
-4 +10

Ферди
13 Отговор

До коментар #12 от "Честито на турците":


Историята не помни турчина да е робувал на някого, но историята помни как три континента са робували пет века на турците

Коментиран от #17


Оценка:
-9 +8

Ellada
14 Отговор
Казват, че гърците били мързеливи, но икономиката им е 5 пъти по-голяма от българската.

Коментиран от #21, #26


Оценка:
-2 +9

търговец
15 Отговор

До коментар #9 от "Анонимен":


Реалния растеж на България е 0.5%. Повечето хора не правят разлика между номинална и реална стойност.

Оценка:
-0 +4

16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
АБЕ ти Редовен ли си
18 Отговор

До коментар #3 от "Анонимен":


Гьрците продават на поразия пристанища острови на поразия скоро време само знамето на им остане .Сьбудете се от транса а тези статии са точно за заспали.....

Оценка:
-5 +9

Калтак
19 Отговор

До коментар #6 от "Алим овчар ткзс пайдушко пост14-3/:4":


България е 12 подред и се оживява Ами ти чифутин твойта нация има ли 800 селища с бе гр имена само в Италия и още толкоз в румьния Чехия Словакия Австрия Германия и непреброените на изток чак до Китай Индия и Иран.....

Оценка:
-3 +4

Е какъв разтеж бре
20 Отговор
Тия са фалирали за поне 100 г. напред. Слушат и се нареждат на кредиторите сред които сме и ние.

Оценка:
-2 +1

6226
21 Отговор

До коментар #14 от "Ellada":


Мързеливи са,но са добри робовладетели ! Българи,румънци,албанци,руско говорящи,филипинци,африканци и бежанци бачкат по 12 часа на ден като луди за ...айде няма казвам какви заплати,че и аз съм в това число.

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +2

Препоръчвате ли това?
22 Отговор

До коментар #21 от "6226":


Значи решението е всички тези имигранти да дойдат да работят за нас, докато седим в задника си..

Оценка:
-0 +5

оня с коня
23 Отговор
Гърците се хвалят,че ВЕЧЕ Безработицата при тях е паднала от 17 на 15,5%.За инфо У НАС тя е 4%.

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +6

хамсал
24 Отговор

До коментар #23 от "оня с коня":


У нас работната ръка се изнесе на Запад!

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +3

оня с коня
25 Отговор

До коментар #24 от "хамсал":


Цитат от Статия от 22.12.2019:"Демографският пробле3м и мн по-тревожен от Икон. криза- заявиха Депутати в Гръцкия Парламент.Рязък спад на раждаемостта и Миграция на младите хора поради ВИСОКАТА БЕЗРАБОТИЦА отчитат проучванията в Гърция.Това са само част от Причините довели до Демограф. Криза,НАМАЛИЛА Населението с 30%.И те питам аз тебе Нашата раб. ръка ли е "по-изнесена на Запад" или Гръцката?...и ХИЧ БИЛЯ не ми трябва глуповатия ти отговор.

Оценка:
-2 +3

някой си
26 Отговор

До коментар #14 от "Ellada":


да мързеливи затуй всичко си имат и си живеят добре ......нии работните да му мислим че никой не мисли там е проблема .......тук само премиера може да отговори и вервайте му и ще сме добре

Оценка:
-0 +1

Balgarin
27 Отговор

До коментар #12 от "Честито на турците":


Kato gledam ministara na otbranata vigdAm I balgarskite generali.Razlika na,nishto ne razbirat,no mnogo sa bogati.A nai--,,most general"e prezedent.

Оценка:
-0 +0

Оня с очилцата фин мин
28 Отговор
Беше казал че гърция ше е по зле от бегето😂😂😂😂😂😂😂а не разбра че по зле от бг блато нема нийде по свето

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.