21 Януари, 2020 20:30 6 257 14

Тази "малка дяволска страна" в Европа

  • албания-
  • тирана-
  • еди рама

Ето как Албания се замеси в един глобален конфликт

Тази "малка дяволска страна" в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво стори Албания, че успя да разгневи Иран - и то толкова, та върховният лидер аятолах Хаменей я нарече "малка дяволска страна" в Европа? Ето как Тирана се замеси в един глобален конфликт.

"Има една малка дяволска страна в Европа, в която американците и предателите на Иран заговорничат срещу Ислямската република." Тези думи са изречени не от друг, а от върховния лидер на Иран - аятолах Али Хаменей. И то непосредствено след като иранския генерал Касем Сюлеймани беше убит от американски дрон в началото на януари.

Страната, за която говори Хаменей и която покрай изострилия се напоследък конфликт между САЩ и Иран попадна във фокуса на международната политика, е Албания. Правителството на балканската държава-членка на НАТО приветства убийството на Сюлеймани непосредствено след извършването му. След което правителството в Тирана експулсира двама ирански дипломати - заради дейности, които били несъвместими с дипломатическия им статут.

САЩ и Албания - в "нерушим съюз"

Но все пак какво общо има малката адриатическа страна с големите световни конфликти? Цялата история започва преди няколко години и е свързана с членовете на организацията Муджахидин-е-Халк („Муджахидините на народа"). Тази паравоенна групировка в изгнание дълго време действаше от територията на съседен Ирак срещу правителството в Иран.

След свалянето на режима на Саддам Хюсеин животът на членовете на групировката се оказа сериозно застрашен от иранските ракетни нападения - ръководството в Техеран смята организацията за терористична, а свързаните с нея американци в продължение на години се опитваха да намерят убежище за подгонените "народни муджахидини". В крайна сметка членката на НАТО Албания, най-верният съюзник на НАТО на Балканите, обяви, че е готова да приеме над 3 000 привърженици на групировката на своя територия.

С хуманитарен договор, сключен между албанското и американското правителство през 2013 г., те бяха заселени в Албания. Приемането им станало в контекста на "нерушимия съюз със САЩ", заяви албанският министър-председател Еди Рама в отговор на заплахата на Хаменей от миналата седмица.

"Народните муджахидини" не се чувстват сигурни никъде

Рама оценява приемането на "народните муджахидини" като риск за страната си - но пък смята, че този "риск прави чест на Албания и отговаря на досегашните албански традиции". Има се предвид защитата на евреите в Албания по време на Втората световна война - нито един от тях не е предаден на нацистите.

Днес "народните муджахидини" живеят в голям, добре охраняван лагер недалеч от град Дуръс, на 30 км от Тирана. след като Иран заплаши с отмъщение за убийството на Сюлеймани, повечето от обитателите на лагера са изпълнени със страх. Мерките за сигурност междувременно бяха много засилени. Юридическият съветник на групировката в Албания - Бехзад Сафари, заяви пред Дойче Веле, че "народните муджахидини" не могат да се чувстват никъде на сигурно място.

"Навсякъде по света сме под заплахата на терора, организиран от иранския режим. Иранското посолство в Тирана, както и посолството в други европейски столици са центрове на терористичните операции на този режим", допълва Сафари. Според него, иранските тайни служби следят организацията. Това било потвърдено дори от германските служби за сигурност. Прогонването на иранските дипломати от Тирана бе приветствано от представителите на "народните муджахидини" в Албания. Те го обявиха за „смела и достойна стъпка", защитаваща и иранските дисиденти в изгнание".

През последните няколко години приемането на "народните муджахидини" бе постоянен източник на напрежение между Албания и Иран. През октомври 2019 албанската полиция разкри направлявана от режима в Техеран терористична клетка. Целта ѝ била да организира терористични удари срещу групировката Муджахидин-е-Халк в балканската държава. Според албанската полиция, клетката била част от "Кудс" (Ерусалим на арабски) - елитен отряд на иранската Революционна гвардия.

Последиците за албанската сигурност

"Заплахата за Албания от страна на иранския режим става все по-конкретна", казва албанският експерт по сигурността Редион Кириази и пояснява: "най-вече чрез отделни кибер атаки или терористични нападения. В това отношение Иран има стабилни и доказани възможности".

Заплахата от този вид акции засяга не само Албания, но и всички балкански държави, смята Сафари, който е консултант на „народните муджахидини": "В дългосрочната стратегия на Иран Балканите са входна врата за ислямския фундаментализъм и тероризъм в Европа". Американският генерал Майкъл Барберо заяви на една конференция по сигурността в началото на януари в Тирана, че Албания трябва да бъде бдителна, тъй като всеки съюзник на САЩ може да се окаже под прицела на Иран. Той увери страната в подкрепата на САЩ и НАТО: "Алиансът ще реагира на всяко нападение срещу някой от неговите членове".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един блокиран от дирниците

    39 6 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.

    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!

    Коментиран от #5

  • 2 Буков

    9 34 Отговор
    Евала на албанците! Мюсюлмани, ама са категорично против ония с чалмите. А ние сме с тоя, с оня и накрая ще ни обичат отвсякъде...

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    16 7 Отговор
    Не знам американците как не се сетиха досега, нека пратят албанската кавалерия да нападне Иран. После може и в Русия да я пратят. Албания е направо номер 1... също като Тайван.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Хем Дойч - хем Веле

    17 1 Отговор
    То и Садам Хюсеин имаше химическо оръжие!Много съмнителна статия,с Много съмнителна информация.
  • 5 Бай Ганьо

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Един блокиран от дирниците":

    Спокоооо, ШКЕМБЕ ВОЙВОДА вече ги е уредил, и е готов да подари мазния си дирник на Козяк.
  • 6 САЩ и Албания - в "нерушим съюз"

    19 2 Отговор
    Само как звучи!Албанци(като клошари/цигани) и Световните терористи(при това узаконени)!

    Коментиран от #14

  • 7 к'ва кавалерия бе мой?

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Албанците съществуват от наркотици и проститутки!Жените си ли ще пращат???90-те години , плащаха на сащ по $милион всеки божи ден, за да не изчезнат от лицето на земята.Толкова ги обичат всичките им съседи - всички!
  • 8 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Е тогаз вече ще се найграят шиптърите😨😨😩😰😟😱😲😳
  • 9 ти жив албанец виждал ли си...

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Буков":

    ....че викаш браво???С дънки и кожени якета от 90-те.Живи цигани!А сега Браво!
  • 10 Дявол

    4 6 Отговор
    Иран е близък съюзник на Турция, Турция е близък съюзник на Албания, така че иранците да внимават кого избират за приятел.
  • 11 Само че

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Буков":

    Исторически е доказано, че албанците гледат на религията чрез пари. Те дори превъзхождат евреите по темата "пари". Албанците приемат религията на този, който плаща. Нищо по-малко, нищо повече. Пари.
  • 12 Като прочетох

    8 3 Отговор
    Малка дяволска страна си помислих че става дума за Бг
  • 13 бубу

    10 1 Отговор
    гадни шиптъри с квадратни глави....и те се имат за значими ...
  • 14 Ивайло

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ и Албания - в "нерушим съюз"":

    Уникална страна, която с всеки ден развива,както икономика, армия и модерни технологии. Ние, като бого избран народ немаме вода да си измием ляняните гъзове😁