Last news in Fakti

22 Януари, 2020 19:00 3 569 31

Как гръцките власти се разправят с бежанци по р. Марица

  • гърция-
  • бежанци

Драматични сцени се разиграват край гръцко-турската граница по река Марица. Местни хора разказват за насилие и гонения на бежанци. Особено брутални били действията на гръцките власти

Как гръцките власти се разправят с бежанци по р. Марица - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Температурата на водата в река Марица през януари е малко над нулата. Реката представлява естествена граница между Гърция и Турция. През нощта и на сутринта над водата тегне гъста мъгла, стръмните брегове са заледени. В момента зимната идилия е помрачена от несекващия поток бежанци, които избират опасния маршрут през реката, за да не попаднат в някой от печално известните лагери за бежанци на островите Лесбос, Самос или Хиос. Някои плащат за това с живота си. "Вече съм извадил десетки мъртъвци от реката", разказва един рибар по делтата на Марица и показва снимки на трупове, които е заснел със смартфона си. Някои от тези, които оцеляват след прехода в нощта, измръзват при ледените температури по брега от гръцка страна, докато изтощени и гладни се крият от граничната полиция.

Живот по границите на ЕС

Районът около реката е закрита военна зона - достъп имат само онези селяни от областта, които притежават ниви край бреговете на реката. "Не можеш да слезеш до реката, ако нямаш кола с местен регистрационен номер", разказва един жител на малкото село Неа Виса. "Дъщеря ми веднъж беше взела кола под наем, с която отиде до земите ни, и полицията и армията веднага я последваха."

Хората по Марица познават живота край границата. Постоянният конфликт с Турция дава своето отражение: "Постоянно получаваме заплахи от турските граничари, които твърдят, че влизаме в техни териториални води, но това не е вярно", оплаква се рибарят. Животът по външната граница на ЕС обаче е свързан не само с политическо напрежение - най-вече ситуацията с бежанците рискува да ескалира.

Хората по реката живеят с бежанци още от първата война в Залива през 90-те години и знаят, че в района постоянно загиват хора. Но ситуацията сега се е влошила още повече, казва Маранти Тасули от село Микро Дерейо. На хората постоянно се оказва помощ с дрехи и храна, така е и днес. Междувременно обаче много от местните хора изпитват страх.

"Синът ми бе заплашен с нож от четирима мъже, които му заповядали да ги заведе до следващото по-голямо село", разказва Тасули. В съседното село Руса един човек споделя, че бежанците редовно нощуват в къщата му, когато него го няма там: "Веднъж бяха си запалили огън, за да се стоплят, и ми бяха причинили щети." Други изреждат случаи на кражби и нападения. Но има и приятни моменти: съдържателят на кафене Димитрис Кацантис от Неа Виса бил изненадан една сутрин, когато заварил бележка и 10 евро пред входа на заведението си. "Бежанците бяха взели от мен дърва за огрев и ми бяха оставили пари за тях."

Незаконни гонения от Гърция?

Защо обаче бежанците избягват да си имат работа с официалните власти, които по закон са задължени да разглеждат всяка молба за убежище? Независими неправителствени организации съобщават, че гръцката полиция проявява насилие и незаконно гони бежанците обратно в Турция, за да не влязат на гръцка територия. А онези, които все пак успеят да влязат в Гърция, нерядко били нелегално връщани обратно в съседната държава.

Местните жители се чувстват безпомощни и предпочитат да не говорят за агресивното поведение на властите: "Всеки тук знае за бусовете без опознавателни знаци на полицията и всеки знае, че с тях незаконно връщат бежанците обратно", казва една съдържателка на кафене в село Праги, разположено в непосредствена близост до реката.

"Успях едва при четвъртия опит", споделя един 19-годишен афганистанец в Солун. "Първите два пъти ме разкри турската полиция. Третия път - гърците. Те ме биха, счупиха ми смартфона и ме върнаха обратно в Турция."

През декември списание "Шпигел" публикува кадри, заснети от видеокамерите за наблюдение, които документират нелегалните гонитби на бежанци, извършвани от маскирани мъже по граничната река Марица. Служител на „Фронтекс" (Европейската агенция за гранична и брегова охрана), патрулиращ по гръцко-турската граница, смята, че информацията на "Шпигел" е достоверна, както заяви в неформален разговор с „Дойче Веле“.

Независимите организации настояват за яснота

"След пристигането им Гърция полицията често откарва бежанците на място, където събира по 60-100 души наведнъж", обяснява Селма Месич от "Mobile Info Team" в Солун. Организацията интервюира бежанци и документира незаконните гонения: "Вечер ги отвеждат до реката. От бежанците знаем, че там ги очакват маскирани мъже, които ги натоварват в лодки и ги отпращат по реката."

В декемврийския доклад на "Border Violence Monitoring Neworks", друга организация, която се занимава с нелегалните гонения на бежанци по балканския маршрут, е документиран случай от ноември миналата година. Двама мароканци, съответно на 25 и на 26 години разказват, че преди преминаването на реката били трима. Гръцките служители обаче завързали ръцете и краката на третия човек с пластмасови кабели и го хвърлили в реката. "Не знам дали е жив или е умрял", споделя единият от мъжете. След сблъсъка той и неговият спътник били върнати обратно в Турция. Дойче Веле помоли гръцката полиция за интервю, излагайки информацията по случая в писмен вид. Коментар от гръцка страна обаче така и не последва.

Селма Месич настоява за независимо проучване на случаите. И не смята, че бежанците просто си измислят: "Много независими организации, както и институции на ЕС са събрали големи количества данни по темата за незаконните гонения. Всички стигат до извода, че става дума за достоверни информации, защото хора от различни страни съобщават по различно време за сходни инциденти. Не е възможно толкова много различни хора да си измислят все едни и същи неща", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лицемерие

    40 6 Отговор
    А как германците се разправяха с бежанците по време на воините, който самите те предизвикаха и изпепелиха и избиха половината свят ,А !???
  • 2 мали мали

    15 1 Отговор
    Как не идат тук там лирата стана като тоа летна хартия а те там бегат

    Коментиран от #23

  • 3 Пираня

    15 29 Отговор
    Не съм чел някъде лошо отношение от турците спрямо бежанците, макар, че в Турция има над 4 милиона бежанци и турските данъкоплатци са платили на 45 милиарда за осем години, а от загрижена Европа са получили близо 4 милиарда. И после реват, че Турция влиза в Сирия, ами вземете ги тези 4 милиона, няма да търсим милиардите, които сме изхарчили за тях

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ПОПА

    51 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пираня":

    Турция приема мюсулмани, които ние и гърците НЕ ИСКАМЕ.Специално ние си имаме достатъчно измет, за да взимаме още.И друго.Бай Ганьо е скъсан отвсякъде, та няма как и тия навлеци да хрантути.Нека си ги взимат в Саудитска арабия.Там им е мястото.

    Коментиран от #9, #19

  • 5 За да стигнат до реката обаче

    25 6 Отговор
    Съвестни турци икономисват от собствените си братя мюсюлмани! А тези земи оттатък реката са видели толкова добро от мюсюлманите, че като ги видят местните, викат, що нямам Калашников с с 50 пълнителя!
  • 6 Чакай малко Пираня!

    16 8 Отговор

    До коментар #3 от "Пираня":

    Ти кога стана турчин, кога стана собственик че няма да търсиш, и кога си изхарчил свои пари за бежанците? Нещо като един друг колега в сайта, много навътре го взимаш! Искам само да ти припомня че турци ) след 89 година, в България няма!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Ernesto Che

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Чакай малко Пираня!":

    oo много важно изказване.няма турци всичко това българи ли са.малее

    Коментиран от #8

  • 8 Не, не са

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ernesto Che":

    Тези които се мислят за такива са просто роми! Ако отидеш под канала и питаш, те там най-добре ще ти отговорят!

    Коментиран от #24

  • 9 Пираня

    9 22 Отговор

    До коментар #4 от "ПОПА":

    И кой те излъга, че всички бежанци са мюсюлмани??? Повече от половината са християни в Турция, след като ги разделяш така, приеми само християните тогава. Турският народ не ги е сортирвал на мюсюлмани и християни, и ако си мюсюлманин може, ако не си, неможе. Турският народ е гледал на бежанците като на хора бягащи от войната и имащи нужда от закрила.

    Коментиран от #10

  • 10 Няма християни майка!

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пираня":

    Всички са избити, те и без това малко бяха, сега от тези 4 милиона, кажи ми колко са християни, ама честно, за да не се смея! Ти поне знаеш, нали казваш"няма да търсиМ милиардите които СМЕ изхарчили за тях"!

    Коментиран от #12

  • 11 турчина

    18 11 Отговор

    До коментар #6 от "Чакай малко Пираня!":

    И как до 89 година има турци и изведнъж след 89 година няма. Турците сме от XIV век в България, къде повече къде по - малко, но никога не сме изчезвали от България. Живели сме винаги без конфликти по между си, е, имало е и такива като тебе и от двете страни, но сме живели и живеем добре заедно. Аз не си спомням Байрам, свадба, родилка, смърт... без българи съседи, не си спомням и Великден, Празници, смърт..., без да сме били със съседи българи, има и много смесени бракове по между ни

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 12 Пираня

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Няма християни майка!":

    Хвани се за една правописна грешка и я разпъвай като локум. Явно ти си запознат с процентите, изплюй камъчето да не ти нарани езика
  • 13 Айде да не се залъгваме!

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "турчина":

    Имаме 500 годишна история, ние на магарета а вие на коне! Няма да изброявам другото! И върха ви беше "голямата сватба"! Питай някой от вашите дето е над 60 години за каква сватба става дума!

    Коментиран от #17

  • 14 Свети Камбурий Говедоебец

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "турчина":

    Това със смесените бракове го зарежи ти.Всеки път когато женско мюсли пожелае да се омъжи за християнин я наритва цялата и фамилия и я кълне че повече няма да ги види.
  • 15 Порно

    11 2 Отговор
    Всъщност реката е граница , и се охранява като такава. Турция е демократична страна , следователно който я напусне и то нелегално не е бежанец.
  • 16 ИМА МНОГО

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "турчина":

    НАРОДНОСТИ НО СЕ ДЪРЖАТ НОРМАЛНО И СА ПРИЕЛИ БЪЛГАРИЯ ЗА РОДИНА ! А НА ДОСТА ОТ ВАС ВИ СЕ ЧУДЯ КАКВО ПРАВИТЕ ТУК ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МРАЗИТЕ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО ?
  • 17 турчина

    10 9 Отговор

    До коментар #13 от "Айде да не се залъгваме!":

    Мисля, че българите чорбаджии не са ви давали да се качвате на коне за да има кой да ги прави още по богати, както и сега българи чорбаджии не ви дават нормални заплати.
  • 18 Ама какво искате

    10 1 Отговор
    Гърция да им каже "ей тука има девическо училище, влизайте и действайте". Да, ама не, герците чак толкова европейци не са!
  • 19 Ердо

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "ПОПА":

    По голяма измет от бай ганьо има ли на тоя, свят, да живее под българско робство
  • 20 Ддсс

    0 3 Отговор
    По грешка ти писах минус, да се чете плюс!
  • 21 JPower

    9 2 Отговор
    Всичко, което идва от туркия в България, трябва да бъде връщано!!!!! Ако прочетете за тез "" гръцки"" "села, ще видите, че всички са българи там....
  • 22 Заинтригуван

    11 1 Отговор
    Някой знае ли дали Гърция събира поборници - граничари за опазването на европейската граница от такива дето преплували Марица и после разбили на човека къщата и запалили огън насредата на хола му че да се стоплят ????
  • 23 Мухлю съм

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "мали мали":

    Не бегат там, преминават през там, бегат в ес
  • 24 Мухлю съм

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Не, не са":

    Недей да превръщаш кръвта във вода. Аз не съм българин, но живея в България, и милея за българската кауза по-вече от някои българ, колко българи предатели има, и колко чуждестранни герои са загинали за Бг каузата?!?Не ми казвай че щом не съм българин да се махна от Бг щот ще ти изкарам дявола през главата.
  • 25 ВАТМАН

    9 2 Отговор
    Браво на гърците
  • 26 Смахнат съм

    3 6 Отговор
    Българите които мразят българските турци най-много са в западна Бг, най-много в София, по-конкретно това са прозападните с джендърски наклонности, които правят четки на брюксел и лондон, а същевременно брюксел и лондон са исторически приятели и партньори с Турция и винаги са играли контра против Бг и региона именно чрез Турция. И същевременно джендъристите в Бг които мразят турците се коалират именно с дпс, това са коалициите бсп+дпс+атака, ндсв+дпс,сдс+дпс.
  • 27 Бачо Киро

    15 2 Отговор
    Е как пък ще ги гонят незаконно и ще ги връщат нелегално? Баш законно и легално си е. Незаконно и нелегално е да влизат в страната не през учредените пунктове. Що не минават от там и да се пишат бежанци? Щото са нелегални имигранти, затуй. Бастуните от Дойче Веле що не ритаха преди 2007, примерно за българи в Германия. Хората с образование търсеха по-добър живот също. Тогава що не викаха как немските власти действали нелегално? Туй е държавна граница бе, идиоти с идиоти. Никой няма право да минава където е забранено. Да се радват, че не ги отстрелват. Плюс това Хасан тука вие по цял ден колко е хубаво в Турция, що не седат там - вярата им същата, език познайват, ще си уредят живота.... Ма в Турция няма социалгелд, а? Познах, нали? Ма тея от Дойче Веле не издържат те цигойнерите, нали? Иначе другите ТРЯБВАЛО.... Трябва, ама друг път...
  • 28 оня с коня

    5 2 Отговор
    И да си зададем ЛОГИЧНИЯ ВЪПРОС:ЗАЩО БГ няма Гръцките проблеми с Бежанците и "Южния фронт всичко е спокойно"?Ами НА ПРЪВ ПОГЛЕД защото "Един Малък Премиер който ходи по Жарава"/Заглавие на съседната статия/ и някакси "Между другото" се е договорил с Ердоган да НЕ отваря Бежанските шлюзове към България.На ВТОРИ ПОГЛЕД,...същият тоя "Малък Премиер" от една страна Стиска "крепката десница" на Путин палейки му Зелен светофар на Газовия поток през България,а от друга - Интригува НА МАКС Тръпм само с едно "Конгречулейшън","Усмихва" по свой си начин Дъщеря му,Прегръща и "Роши" косата на Мустафа,като по тоя начин ИЗКЛЮЧВА ВСЯКАКВИ САНКЦИИ на САЩ за БГ относно преминаването на Руския газ през територията ни.И възниква логичния въпрос:КОЛКО Е ГОЛЯМ всъщност тоя "Малък Премиер"?!
  • 29 Кур за германя

    0 1 Отговор
    Кур за германя;)
  • 30 Граничар

    9 0 Отговор
    Какво се разбира под "незаконно връщане"??!! Значи незаконно нахлуване е напълно допустимо, а връщането после не може. Тея за какви ни вземат!!!
  • 31 БПФ

    10 0 Отговор
    Първо - това не са бежанци, а незаконни мигри !!! В Женевската конвенция много ясно е написано кой е бежанец и къде може да иска бежански статут - в първата сигурна държава по пътя си. Това не означава, че паразити или направо терористи от нигъро-талибански държави, в които дори война не се води, могат да обикалят където си искат и да търсят кой да ги хрантути наготово, представяйки се за "бежанци". Ето - примерно тия мароканци за които се говори в статията - какви точно "бежанци" са, щом в Мароко няма война?

    Как може някой да твърди, че граничарите, които изпълняват дълга си, "тероризирали бежанци" при това положение? Тая паплач да е благодарна, че граничарите не стрелят на месо, защото имат това право.

    Ако Европа не възприеме по-твърда политика спрямо това нашествие, тук ще стане наистина страшно само след 10-15 години.