Last news in Fakti

25 Януари, 2020 19:00 3 452 27

Държавата е изпуснала хазарта, Горанов носи отговорност

  • хазарт-
  • мартин димитров-
  • владислав горанов

Аз съм против хазарта въобще, каза Мартин Димитров

Държавата е изпуснала хазарта, Горанов носи отговорност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента борбата е кой ще вземе приходите от хазарта. Идеите за национализация на лотариите също са крайно обезпокоителни, защото същите хора се опитаха да национализират частните пенсионни фондове. Ако Комисията по хазарта не си е свършила работата, трябва да има незабавна оставки. И Горанов носи отговорност - от финансовото министерство са избрали Комисията по хазарта. Това казва за Фрог нюз икономистът Мартин Димитров от Демократична България.

- Г-н Димитров, не поставихте ли вие преди четири -пет години за първи път проблема за хазарта заедно с Петър Славов и Методи Андреев?

- Нашата идея беше, че има скрита реклама на хазарта, а тя би трябвало да е забранена. Тук вече има натрупване. Тезата ни беше, да се спре скритата реклама на хазарта, за да не влияе на по-младите хора и да не им се промива мозъка.

- Как ще коментирате хазартната сага в момента. Някои анализатори упрекват Валери Симеонов, че едва ли прокарва пак комунистически закон с монополизация и национализация на лотарията от държавата. Вие какво смятате?

- Има няколко проблема. Ако зависеше от мене, то аз съм против хазарта въобще. Но е вярно, че ако се забрани, той ще стане нелегален. Пак ще го има. Политиката на държавата обаче трябва да бъде за ограничаване на хазарта. В момента всички се бият кой ще вземе приходите. А не това е проблемът. Проблемът е, че хазартът е нещо лошо по принцип - затрива животи, обърква хората. Затова политиката на държавата трябва да бъде по един умен начин-с обяснение, спиране на рекламата. Крайният резултат трява да бъде минимизиране на хазарта. Защото искам мойто дете, вашето дете, децата на хората да не попадат под влияние на хазарта.

На следващо място - ако някой не си е платил данъците, е голям проблем. И този въпрос трябва да бъде изчистен.

Идеите за национализация на лотариите също са крайно обезпокоителни. Това е лош сигнал за българското общество, защото същите хора преди време се опитаха да национализират частните пенсионни фондове. Тук вече има натрупване, избива се към социализъм и планиране.

- Така е, все пак се иззема частен бизнес?

- Съгласен съм с условието за частния бизнес, но трябва да има генерално намаляване на хазарта. Битката не трябва да е, дали държавата да е монополист, а да ограничи рекламата и ограничи хазартната дейност в България.

- Валери Симеонов казва, че и преди време е поставил този въпрос. А сега твърди, че Комисията по хазарта е купена и корумпирана. Ако и преди е знаел това, защо не е докладвал, където трябва. Не носи ли и той отговорност, че не го е сторил навреме?

- Отговорност трябва да бъде потърсена. Но ако Комисията по хазарта не си е свършила работата, трябва да има незабавна оставка - отговорност и разследване. Друг е въпросът , ако е имало такъв сигнал и дали е бил подаден официално. Защото само да си приказваме...всеки може да приказва.

- Валери Симеонов е бил вицепремиер тогава?....

- Хубаво, трябва да подаде официален сигнал, защото вицепремиерът няма компетентност по такъв вид контрол. И аз го питам - подал ли е официален скандал? Ако не е подал, означава, че само си приказваме. Според наказателния кодекс, ако имаш данни за престъпление си длъжен да подадеш сигнал до прокуратурата, това е органът. Ако имаш сигнал за нарушение ходовете са два. Единият да сезираш прокуратурата. Другият - да сезираш финансовата инспекция.

- Той казва, че комисията по хазарта е купена и корумпирана. Но нищо не казва за финансовия министър Владислав Горанов, който отговаря за тази комисия. Не носи ли Горанов отговорност за действията на Комисията по хазарта?

- Разбира се, че носи отговорност. Комисията не е избрана от нас двамата или от българския народ. Тя е избрана от управляващите с участието на финансовия министър и отговорността е тяхна. Те в момента се опитва да избягат от отговорност, но не могат. Щом се сочат пороците на тази комисия, нека видим кой я е избрал. Няма какво да се лъжем. Горанов е важен фактор в този случай.

Сега въпросът е да не заметат казуса под килима. Ако Комисията не е спазвала закона, трябва да си понесе цялата тежест на отговорността. Както и тези, които са я избрали. Ако са постъпвали така по този казус, как са постъпвали по други казуси, задавам въпроса. Аз искам Комисията по хазарта да бъде проверена по всички казуси, как са събирали таксите. Да не се окаже, че за едни е имало една система, за другите - друга.

- Как ще коментирате мнения на анализатори, че това се прави с цел бизнесът на Божков да отиде към Пеевски, а Божков да осъди България за стотици милиони?

- Казано откровено, слабо ме интересва, кой е собственик на хазарта. Интересува ме това, държавата да спре скритата реклама, да минимизира хазарта в България.

Плаши ме това, че даже там, където живея в зона Б-18 отвориха сума ти казина. И гледам все деца ходят, млади хора. Манипулират ги, вкарват ги в тази система. Това може да им съсипе живота.

- И все пак става не по врат, а по шия - ако има скрит замисъл да се осъществи предаването на бизнеса от Божков към Пеевски, въпреки че Симеонов отрича?

- В България има трайни опити за монополизация и хората стават все по-нахални. Но хазартът трябва да го изведем в друга матрица. В България в момента всички се вълнуват, кой ще е собственикът на хазартния бизнес. А общественият проблем е, че хазартният бизнес е изпуснат от контрол

- Икономисти видяха прилика между онова, което се случи с КТБ и действията на властта по монополизиране на хазарта?

- Не бива да се правят такива сравнения. А между другото не е и коректно да се използват привърженици на футболен отбор, за да се осъществява някакво влияние. Футболът ня трябва да се използва да влияе на политиката.

Не искам да правя паралели с КТБ, но друго искам да споделя. Очевидно държавата е изпуснала този сектор. И той е станал вече толкова голям, толкова апетитна хапка, че очевидно има конкуренция, кой да го управлява. Големият проблем е, че този сектор е изпуснат. Това ни е проблемът на нас, демократите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    31 3 Отговор
    Държавата е легализирала хазарта. Тия лотарии какво мислите че са? Аз ви казах, наемат хора от където и да е, дават им 20 лева, снимат ги на фона на друг град и казват "аз спечелих 100 000 лева". Кажете ми кой нормален човек който НАИСТИНА е спечели толкова пари, ще се хвали по телевизията? Особена в престъпна държава като нашата? Нали знаят че като им знаят имената, веднага ще бъдат намерени от мафиоти и ограбени. Съвсем логично мислене ти казва че лотария няма, просто легално пране на пари с фалшива лотария.

    Коментиран от #10

  • 2 Последния софиянец

    31 1 Отговор
    Олигарсите вече обраха народа до голо. И понеже вече не могат да лапат от хората започнаха да се само изяждат.
  • 3 Хаджи хаджи Българин

    32 0 Отговор
    Хазарта в тип Ал Капоне цъфти в България! В Европа е държавна собственост- осигурява средства за благотворителни проекти! В България храни една шайка престъпници!
  • 4 да де

    14 7 Отговор
    Проблема на вас демократите е, че се овъртяхте когато бяхте на власт и по нищо не се различавахте от сегашните. Хората се отвратиха и ви биха шута, а сега се овъртате като куче край касапница та белким някой ви съзре и гласува за вас.
  • 5 розово

    11 6 Отговор
    Горанов е най добрият финансов министър през последните 30 години според Борисов.Защо ли..?

    Коментиран от #7

  • 6 Т0т0 шанс

    3 1 Отговор
    6,45,23,3,8,28.
  • 7 Последния софиянец

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "розово":

    Горанов е направо факир.При празна хазна успява да върже бюджета.

    Коментиран от #20

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    МАФИЯТА Е е поръчала черепа акак ЦЕКИТЕ все по нагоре се издигат кой простреля МАНОЛ ВЕЛЕВ в гърба човека сега е жив труп

    Коментиран от #16

  • 9 Гост

    19 4 Отговор
    Вчера гледах онова недоразумение с манталитет на бакшиш Валери Симеонов май беше, как обясняваше, че ще идели в сивото казината ако се забрани хазарта. Та си мисля колко нагло същество трябва да си да те дават по национална телевизия, а ти да изтъкнеш тези доводи. Повече от ясно е какво става! Корупцията и лобизма трябва да бъдат наказвани със СМЪРТ. Осъдени трябва да има за да има респект от правосъдието и борбата с тази болест изяждаща и без това изнемощялата държава! Материал за корупция има навсякъде! Нека видим много нагли физиономии вече само на снимка с текст овъзмездяващ обикновения човек от залъка на който е откраднато. Корупцията е смърт, тя е заразна и много опасна. Борбата с нея е първото с което да започнем!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    прав си А КАКВО СТАНА С ГОШКА която уж спечелила милиони

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Някой

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гошка си е Испания.Тук е България има разлика. Пак и наще медии кадето понякога търсят вола под теле раздухаха новината. Ако не бяха медиите в България нямаше да разберем за Леля ти Гошка

    Коментиран от #14

  • 12 Буков

    13 0 Отговор
    Дали държавата е изпуснала хазарта или го е дала не на когото трябва? У нас едрият бизнес е длъжен да се отчита на възложителя. А стъпиш на криво и веднага те шутират.
  • 13 Кочината е изпуснала хазарта

    19 0 Отговор
    още преди 30 години и направи Черепа милиардер, а той пък направи милионери сума ти корумпирани чиновници.
  • 14 до някой

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    ГОШКА нее никоя на козлодуй козлодуй е БЪЛГРИН а ГОШКА е РОМКА от БЕРКОВИЦА
  • 15 Баба Гошка

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пия си сангрията под чардака и ми е през дъртата футка за теб!

    Коментиран от #17

  • 16 Тъп ко

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Т.п.На дебелото момче му требе тоя бизнес и е казал на ББ да го праи както трябва иначе,Божков отива в Белград при един приятел друг,а ББ може и да не спечели избори повече.Ти парада нали разбра кои командва.Собственика от медията дето ти пиша морков.Ти си лай тука.А от хазарт знаеш ли колко се печели...Глава боли...

    Коментиран от #18

  • 17 до бабаГОШКЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Баба Гошка":

    старо кой му дреме за теб ай у лево
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тъп ко":

    ИЗВИНЯВАЙ ПРАВА СТЕ МНОГО ВИ СЕ ИЗВИНЯВАММ ДРУГ ПЪТ ЩЕ ЧЕТА МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ ТАМ Е ИСТИНАТА ДОВИЖДАНЕ
  • 19 Мартин е

    3 0 Отговор
    ПРАВ И ТОЧЕН.
  • 20 розово

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    При Горанов и при Божков празно няма.Борбата е при кой ще е по пълно.

    Коментиран от #22

  • 21 Професор

    5 0 Отговор
    То вода нема за ората ,докторите те щавят за лекарства на тройни цени по високи отколкото ги продават в Австрия,пенсиите били по - малки от Румънските щ'от Румънците щели да фалитат от голямото им увеличение ,синдикатите реват ,че на събранията с КЕВР за увеличение на ток,вода,парно става въпрос само за увеличаване на заплати на съответните служители без да предлагат инвестиционни програми. Прах в очите с некви проблеми на Божков и некви Руски дипломати които Прокуратурата може да реши.
  • 22 Последния софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "розово":

    Аз не говоря за банковите им сметки, а за държавната хазна.
  • 23 Nona

    5 0 Отговор
    Какво е виновен Горанов, каквото му се каже това прави. Така и трябва. Играе го чучело и му се плаща. Кой ще го остави да си развява байрака и да прави икономика. И аз да съм и аз така ще правя. Той ли ще спре милиардите, които изтичат. Спрете ги вие щом сте ербапи.
  • 24 Ван дер Любе

    4 0 Отговор
    Нека хазарта остане частен или държаване, но да се забранят игралните домове в населените места и да се преместят само по курортите. Да се забрани рекламата по телевизия, интернет и т.н. Билетчетата да се продаат само в определени пунктове, но не в магазини, лафка и подобни. Целта е да се ограничи заразното търкане на билетчета и безкрайните залози в долнопробни дупки по кварталите. Богатите нека си залагат парите. Но сега се обират бедните, за да може богатите да богатеят. Това с Левски звучи: аз трябва да печеля 500 милиона, за да давам 30 милиона на Левски. Това е сделката.
  • 25 Гешев

    2 1 Отговор
    Стига сте се занимавали с този хазарт. Истинския хазарт е в Перник. А на бас, че ще ги уморим без вода и напролет ще са се стопили наполовина. И какво като Божков е спечелил 1 милиард от хазарт. Борисов и главорезите от ГЕРБ са спечелили 10 милиарда от неподдържана инфраструктура за същото време. Те затова сега разлайват кучетата с този хазарт.
  • 26 123

    1 0 Отговор
    Това умрело куче де го намерихте и то смучеше кръвта на народа
  • 27 Горанката да хваща гората

    0 0 Отговор
    Видяхме го и тоя смешник. И като тръгва за гората да не забрави да вземе и Бокича