Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 13:04 14 775 37

Проф. Коста Костов напуска СБЖ: Няма да съм пуяк сред мисирки

  • д-р коста костов-
  • съюз на българските журналисти

Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете ѝ да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси

Проф. Коста Костов напуска СБЖ: Няма да съм пуяк сред мисирки - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност“, пише в oбръщение до Съюза на българските журналисти известният пулмолог и главен редактор на списание INSPIRO проф. д-р Коста Костов, който оповести в социалната мрежа, че напуска СБЖ. Повод за това станали поредица от разочарования от остарелите разбирания за работа в съсловната организация. Чашата преляла, след като СБЖ не взел отношение, когато премиерът Бойко Борисов нарече репортерите "мисирки".

Професорът публикува писмото до съюза, с което мотивира оттеглянето на членството си:

"Уважаеми членове на СБЖ,

От 06.02.2020 г., този свещен ден за България, в който сме загубили без народна съпротива най-великия си сънародник, напускам СБЖ и не желая да бъда считан повече за част от съюза.

В последните години, заради няколко почтени приятели и в качеството ми на главен редактор на списание INSPIRO, което издавам от 2008 година, бях мотивиран да стана член на съюза на българските журналисти. Очаквах, че чрез привличането на нови членове, СБЖ ще се отърси от летаргията и крайният консерватизъм и ще поеме по нов път, който ще разкрие нови възможности за неговите членове за добри дела. Не би!

Разочарованията ми от бездействието на СБЖ по редица проблеми на обществото и съсловието, които се наслагваха в годините, достигнаха своя зенит в последните часове, очаквайки безнадеждно остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол.

Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете ѝ да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта."

Д-р Коста Костов е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”; бил е дългогодишен ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА, София, председател на Българското научно дружество по пулмология и фтизиатрия, национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването и консултант на Националната здравноосигурителна каса. Той е председател на Управителния съвет на Фондацията за респираторна медицина „INSPIRO“, основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“.

Ежегодно е избиран за "Лекар, на когото българите вярват", присъства в класацията "Най-добрите лекари".

Носител е на годишната награда за есеистика за 2015 г. и 2018 г. на в. „Словото днес”, седмично издание на съюза на българските писатели.

Член на Съюза на българските писатели и досегашен член на СБЖ


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон

    135 4 Отговор
    И мисирките са скрили главите си, затворили са очички и не смеят да 👍 гъкнат…
  • 2 Достоен

    134 3 Отговор
    не може да вирее в блатото заобиколен от свини и жаби които обожават да се въргалят в калта.
  • 3 Гост

    138 4 Отговор
    Браво! Бъдете добър доктор! За мисирките сезонът скоро ще приключи.
  • 4 Гъдю Гъдев

    137 4 Отговор
    Мъж с достойнство!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пуйка

    60 4 Отговор
    Аз съм мисирка,ама с тлъст хонорар.
  • 7 КАСАПИНА

    69 1 Отговор
    Мисирките на дръвника.
  • 8 Лудницата Карлуково

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шейтанов👹":

    "Дяволче" връщай се веднага КРЕТИ.За твое добро е.
  • 9 др Радева оная с водата

    13 93 Отговор
    Много често застаряващи мъже, попаднали на млади жени златотърсачки, се оказват бащи на възраст, далеч по-подходяща да са дядовци. Това винаги дава негативно отражение върху емоционалното, психическото, а и върху физическото състояние на мъжете. Случаят с г-н Коста Костов може да се счита за емблематичен в това отношение, но има и по-лошо - зад критиките, озлоблението, омразата и завистта към властта, както и отвратителната демонстрацията на либерално презрение към простолюдието са продиктувани от нарушен личен интерес, което го прави непригоден за водач! Нищо лично, Коро!

    Коментиран от #12

  • 10 Пипи

    84 7 Отговор
    Браво на доктора. Ползвала съм лично услугите му в св. Анна. Наистина е перфектен лекар, както и също такъв човек. Мога само да го поздравя за позицията му. Той по никакъв начин не може да бъде сравнен с който и да е наш политик.Много над тях е.Желая му здраве от сърце.
  • 11 Бойко Боклука

    41 3 Отговор
    Само гълчи като мисирка
  • 12 Доктора

    39 7 Отговор

    До коментар #9 от "др Радева оная с водата":

    Тихо бе мършо

    Коментиран от #20

  • 13 Петя

    60 4 Отговор
    Поклон,докторе!Вие сте човек с достойнство!Жалко,че малцина притежават Вашия кураж!Но имате прекрасна професия и служите на хората,което ще ви вдъхновява!Не се хабете за мисирките,не го заслужават,щом преглъщат подигравките!
  • 14 Владимир Кънчев

    60 5 Отговор
    Хвала докторе! Всичко е въпрос на личен избор! Няма как да си пуяк когато си се родил орел, летиш високо и нищо не може да те свали - пък било то и премиер! Хвала!
  • 15 Парадокс

    43 2 Отговор
    За да членува човек в Българския лекарски съюз е необходима диплома за лекар. В съюза на журналистите/мисирките май няма критерий за образование... То и по публикациите си личи
  • 16 ПУЯКА

    50 1 Отговор
    ДОСТОЙНА ПОСТЪПКА НА ДОСТОЕН ЧОВЕК , ЖАЛКО ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ журналя МЪЛЧАТ КАТО ............ЗАКЛАНИ МИСИРКИ , СИГУРНО ЩОТО ОБИЧАТ ......СВИРКИ !!!!
  • 17 Сандо

    50 2 Отговор
    Преди години по БНТ имаше състезание,основано на коеф. на интелигентност.Участваха отбори и отделни състезателиНе си спомням на кое място се класираха журналистите,но не бяха сред първите/впрочем участваше и прочутия проф. М. Константинов,който май беше трети,победен от шофьор на такси/.Не искам да обиждам журналистите,но болшинството от тях лошо владеят основния инструмент, с който си изкарват хляба - българския език.А на доктора - БРАВО.
  • 18 шопен

    41 2 Отговор
    Просто мисирките, като знак на уважение и ответна реакция на казаното от предводителя Борисов да спрат да отразяват неговите публични изяви. Знам, че за това се изсква известна доза достоиство, което при тях не е налично качество.
  • 19 БРАВО

    50 2 Отговор
    Имало и мъже в България, не само пуяци :)))
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    45 3 Отговор
    Един от хиляди изрази гражданска позиция! А мисирките защо мълчат?! Толкова ли нямаше достойна жена-журналист, за да реагира ако трябва и с дело за обида или клевета към господин премиера?! Явно си заслужават отношението и не го приемат унизително...

    Коментиран от #23

  • 22 БББ

    35 5 Отговор
    Странното е, че на една толкова достойна позиция има негативни коментари. Явно на много хора им е вкоренено, че успеха в живота идва, когато целунеш правилният задник по правилното време.
  • 23 Защото

    31 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Се натпреварват коя първа да го ...... интервюира. От сега нататък и аз ще наричам всички журналисти мисирки щом нямат нищо против
  • 24 123

    35 1 Отговор
    Един човек да каже нещо смислено другите хора мълчът и чакат подаяние от главния и те се пишат журналя интелигенция смешници
  • 25 Еразъм

    31 1 Отговор
    Браво!!! Позиция на един достоен човек. И в тази връзка предлагам Факултета по журналистика да се преименува на Развъдник за мисирки към СУ"Св. Климент Охридски" - така и не видяхме никаква реакция нито от Факултета, нито от мисирките.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 25 Отговор
    Когато една реплика се извади от контекста става прекрасен фейк! Чудно, защо вярвате на тази лъжа, а не видите репортажа в тубата?
  • 27 Горо

    26 5 Отговор
    Поздравления за смелата позиция на професор Костов!
    Декларацията на СБЖ е откровено казано лицемерна, тоест тя е направена от немай къде, за отбиване на номера. Иначе в тази декларация щеше да има две съвсем логични искания към премиера Борисов:
    а/ Той да се извини.
    б/ Той да подаде оставка.
    Едното голо възмущение нищо не означава. Но това е съвсем нормално за беззъбата ни журналистика, която е по-скоро сянка, отколкото коректив на изпълнителната власт.
  • 28 Димитър

    21 1 Отговор
    От години не гледам публицистични пренавания защото не вярвам нито на мисирки нито на " пуяци".Заплатите им за месец са петцифрени ами ние ги получаваме за две години.А моята ценностна система е чест достойнство и самоуважение за тях.
  • 29 Гошо

    26 1 Отговор
    Отдавна няма истински журналисти в България, просто са добре платени мастии а не мисирки, ултра нахални и крайно некомпетентни!
  • 30 Шопо

    11 1 Отговор
    Десетият сезон на Мисирките....
  • 31 СЕГА имаш избор !!!

    7 8 Отговор
    По времето на -БКП-БСП -гък не можеше да кажеш !!! Бяхме научени да мълчим,да не се оплакваме ,да нямаме мнение,камо ли да мислиш по друг начин !!! Сега поне имаме избор !!!
  • 32 Докторчето

    5 12 Отговор
    Нарцис, та нарцис, без всякакви съмнение! Лъгали са го ,майка му и баба му, че е голямата работа! Просто е знаел на кой урок ще го изпитат, какъв въпрос ще му зададът и... хоп недоволен човек, а не доволна свиня... Както ни работеше ТЖ. Не си в Роля, докторче, не си това, за което се вземаш! И Борисов не е, за твое успокоение! А иначе мисирка се гледа трудно, като малки много умират... да научиш нещо полезно... и се лекуват с една подправка , то и хората... Сладурче
  • 33 Теди - Ro

    3 1 Отговор
    Хвала Ви, г-н професоре!
    Ще цитирам древна римска пословица: "По орела мухи не кацат"!!! или
    "Аquila non captat muscas" !!!
  • 34 Теди - Ro

    2 1 Отговор
    Хвала Ви, г-н професоре!
    Ще цитирам древна римска пословица: "По орела мухи не кацат"!!! или
    "Аquila non captat muscas" !!!
  • 35 Теди - Ro

    1 2 Отговор
    Хвала Ви, г-н професоре,
    Ще цитирам само една римска пословица:
    "По орела мухи не кацат" или
    "Aquila non captat muscas"
  • 36 диди

    3 1 Отговор
    Журналист, съм по професия с дългогодишен стаж в Национални медии - често изпитвам неудобство от професионалното ниво на колегите, възпитанието им, журналистеческата етика и звученето им на ...мисирки.
  • 37 Соковете ББ

    1 2 Отговор
    И кво стана сега, предложих ти да станеш шеф на Медицинския съвет по коронавирус и ти прие! Браво, пуяк ето това е принципно отношение! Сега, като не ми дреме вашият съвет какво решава, а да видим мож ли го напусна?