Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 16:00 4 807 47

Програмистите са новите кулаци

  • компютърни програми-
  • програмисти-
  • ценови натиск

Га че ли Бърни Сандърс го е писал с левия си крак :)

Програмистите са новите кулаци - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приятели, непременно прочетете този социално-икономически шедьовър! И не го обявявайте за ретрограден, защото това е най-модерната модерност отвъд океана :)

Га че ли Бърни Сандърс го е писал с левия си крак :)

Разбира се, ако заменим “програмисти” с “кулаци” и 2020 с 1944/45 ще получим няколко хиляди убити “врагове на народа”. Но нека го гледаме откъм гротескната му страна. То не че има друга :)

“Оказва, че има класа от хора, които могат да си позволят нови жилища, без да се съобразяват с икономическите възможности на обикновените българи, което води до нарастване на цените и до невъзможност за останалите да закупят жилище.”


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБИКНОВЕН КАПИТАЛИЗЪМ

    52 24 Отговор
    ЕДНИ ИМАТ , ДРУГИ РОВЯТ ПО КОФИТЕ.НАЛИ ЗА ТОВА СКАЧАХМЕ ПРЕДИ 30 Г.ИЛИ НЕ?!

    Коментиран от #2, #3, #5, #6, #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 капиталист

    37 46 Отговор

    До коментар #1 от "ОБИКНОВЕН КАПИТАЛИЗЪМ":

    Тия дето ровят по кофите да се хванат на работа, безмозъчно комуне.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смях

    35 21 Отговор

    До коментар #1 от "ОБИКНОВЕН КАПИТАЛИЗЪМ":

    В глупавата теория на марксизма-ленинизма се прокламираше равенство. А се видя на практика, че едни бяха по-равни от другите. В нормалните общества хората съвсем естествено са различни. Затова едни имат повече, други по-малко. А ние си знаем, че сме царе на завистта.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 розово

    20 14 Отговор
    Много хора разбраха че има вестник Дума. Това е важно да се знае защото това е вестника на партията която иска да ни управлява. Алтернативата на Борисовото управление.
  • 8 Бай хой

    30 10 Отговор

    До коментар #5 от "Смях":

    Какво имаш в предвид с това различни,? Ти различен ли си? И нормално ли е да наричаш родителите си ненормални? От ненормално общество ли произлизаш та разсъждаваш толкова "нормално"? Виж "нормалните" общества докъде ми докараха. Загиваща нация. Боклук от Африка. Внос на електроенергия от турция. Та програмистите са ти проблема.

    Коментиран от #10, #21

  • 9 Абе, авторе,

    15 7 Отговор
    Урумов , чуваш ли?! Какви кулаци , те гонят 1944/45 година, а? Кулаци са наречени селяните, при колективизацията, не желаещи да влязат в ТКЗС! Факт! За “ кулски те събития, да си чул? За участието на Т.Ж. ? И ролята му, в тези събития?! Кулаци казваш? А за едрите арендатори, от типа На АПК, на римски латифундисти... Прокудили селяните в чужбина...
  • 10 Когато е необходимо и полезно

    5 16 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Какво му е лошото на вносът?! А на вторичните суровини като енергия?! Колко ниско... Швеция гори “ боклуци”, знаеш ли?
  • 11 Йосиф Висарионович

    16 8 Отговор
    Новите кулаци - първо да бъдат разкулачени. На някогашните кулаци им взех земята, но за новите трябва да измисля начин да им взема знанията от мозъка. Ако не се получи, направо да бъдат изтребвани и в техните просторни жилища да се настанят мургави гласоподавател.

    Коментиран от #14

  • 12 Не са глупави,

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Смях":

    А са неудобни! Например: съотношението между минимална и максимална заплата да е 1 : 3 / едно към три/ ! Борисов колко направи това съотношение? 610 : 80 000 и повече...

    Коментиран от #22

  • 13 1234

    25 4 Отговор
    Ама то ако беше лесно,всички щяха да станат програмисти.Май е по лесно да надничаме в паничката на ближния и да завиждаме.

    Коментиран от #16

  • 14 Само в СССР и България

    9 10 Отговор

    До коментар #11 от "Йосиф Висарионович":

    Имаше колективизация! В другите европейски социялистически страни не! Плановото ни селко стопанство раждаше дефицити, на картофи, чесън...
  • 15 Четох

    11 4 Отговор
    предната статия Танчо Гаргов.
    Смятам неговата идея за безумна.

    Но, преди доста години бях чул за едни програмисти работещи за чуждестранна компания и неплащащи данъци. Водеха ги че работят в Кипър на кипърска заплата, като в БГ бяха пуснали декларации че плащат данъци в Кипър, а в Кипър че плащат данъци в БГ. Мисля че тогава прибираха около 7000лв на месец
  • 16 На запад как е?

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Богатите пазаруват от скъпите магазини и скъпата ел. Енергия? А нашите богати?
  • 17 Матей

    21 4 Отговор
    Днешните капиталисти май забравиха как започнаха да забогатяват преди 30г.,бидейки едва свързващи края чиновници със заплата,три пъти по-малка от работническата.И изведнъж изскочиха от засада,приХватизираха държавните имущества и сега оцелелите работници им робуват.Превърнаха живота на обикновените хора в ад,издевателствата нямат край,узаконен бандитизъм се вихри под благия поглед на ЕС.
  • 18 asd

    0 4 Отговор
    Ами достатъчно ":)" си наплескал, за да докажеш неврастенията си ... Сега следват и изводите за тези, които реално са я прочели тази драсканица...
  • 19 Behemoth

    7 7 Отговор
    Рано или късно и на кампутъра ще му мине времето и на програмистите също когато изкуствения интелект сам почне да се обучава хахахххххх...Скайнет дебни веке...

    Коментиран от #25

  • 20 Пешо от панелката

    16 1 Отговор
    Значи крадците политици и мутрите може в огромни апартаменти, за тях е ОК, но за програмистите които си изкарват с честен труд парите и си плащат ипотечните кредити, апартамент средна ръка не може... Егати държавата
  • 21 Смях

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    А ти май си еднакъв с Мунчо от "Под игото". "Русссияннн, руссиянаа"...
  • 22 Име

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Не са глупави,":

    Такива съотношения нямат нищо общо с пазарната икономика. Може би в някакъв командно -административен комунизъм, ама даже и там не стана. Бедността е най-справедливото наказание на мързеливия некадърник.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Morgoth

    3 0 Отговор
    Прочетете и останалата част от статията, има я в сайта на вестник Дума. Бисерите в нея следват просто един след друг. И аз като я четох се сетих точно за кулаците.
  • 24 Пазарна икономика,

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Име":

    Казваш? Определят се ,цените, от търсенето и предлагането? Не бе, от колективни трудови договори, КЕВР, ДЕКЕВР , първоначална такса на таксита, няма пазар...
  • 25 Morgoth

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Behemoth":

    Това което в момента се нарича изкуствен интелект, а именно самообучаващи се невронни мрежи, е много повече изкуствено, отколкото интелект. Компенсирайки пълната липса на интелект с огромна изчислителна мощ компютъра върши рутинни дейности като шофиране или водене на елементарен разговор по позната тема, но все още сме много далеч от създаването на нещо, което да може да се нарече интелект.

    Коментиран от #29

  • 26 Живеем,

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Име":

    Ка си го казал:” командно-административен комунизъм” , защото нашето не е демокрация и си прав! Борисов събира парите и ги раздава.
  • 27 Гошо

    7 13 Отговор
    Програмистите са новите глупаци.
    Производители на нищо.
    Фалшиви услуги, фалшиви "продукти"
    Физически не произвеждат нищо.

    Коментиран от #37

  • 28 Госあ

    4 1 Отговор
    Купиш си у България едно пиле,а то се оказва набухано с вода. Или иначе казано, гола водА. Гола водА, ама пиле. Въпрос на вкус.
  • 29 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Morgoth":

    Най добрият начин за обобщаване на мултивариационни данни. За предпочитане е пред обобщенията на баце на кафенце.
  • 30 Balgarin

    3 5 Отговор
    Zashto programistite ne protestirat,zashtoto Boiko I'm plashta po 20000 lv.zaplata,a na naroda po 1000 lv.tezi programisti sa novite komunisti.
    Efin programisti mge da polucavat 2+3000 lv.maksimum.

    Коментиран от #32

  • 31 Eistee

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "ОБИКНОВЕН КАПИТАЛИЗЪМ":

    Смешко, вместо да ти правя забележки, че си изкарваш хляба, пишейки лъжи и провокации по форумите, ще ти напиша един виц. Ти може да не се сетиш, какво искам да ти кажа, но другите ще ме разберат: 1917 г., един възрастен декабрист куцукал след едно голобрадо момче с пушка и червена лента на ръкава и питал "Какво става, момче? Каво се случва?". Младежът му отговорил: "Революция, дядо! Борим се да няма вече богати". А дядото: "Странна работа, ние едно време се борехме да няма вече бедни...". Та ти точно не знам за какво си скачал преди 30 години, аз скачах за няма вече ояли се крадливи и некадърни комунистически свини на ръководни позиции, които съсипват България. Скачах за свобода на вероизповеданието. Свобода на придвижването. Свобода на изразяването. За правото на собствено мнение, различно от това на лайняната БКП (БСП). Нищо от тези неща не беше позволено преди 10. ноември, когато тук се ширеха комунистите.
  • 32 Eistee

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Balgarin":

    Приятелю, хайде отговори си сам на въпроса, защо едни получават повече, а други, които пишат неграмотно и нямат възможност да проумеят елементарни пазарни механизми - получават по 1000 лв. Ако беше внимавал в училище и се беше изучил и ти щеше да получаваш повече. Не е нужно да си точно програмист, за да получаваш добри пари. Трябва само да си умен, грамотен и да не те мързи прекалено много.

    Само за да се досетиш, ето ти една подсказка: ако програмистите в България бяха 3 милиона, а тъпите, неграмотните и мързеливите бяха 5 хиляди и всяка фирма имаше остра нужда от тъпи, неграмотни и мързеливи кадри,, тогава програмистите щяха да взимат по 800 лева, а некадърните мързеливци по 20 000 лв. Въпрос на търсене и предлагане.
  • 33 Ван дер Любе

    5 0 Отговор
    Те затова другите българи като Горанов, Цецо Цветанов, Цъфналия ГЕРБ Цецка, Рашидов, на Гешев жена му, оня с барбекю на покрива и т.н. направо ги взимат безплатно. Врагът с партиен билет :)
  • 34 123456

    2 2 Отговор
    Програмистите не прости като Тиквата,та да се връзват на тъпата герберска пропаганда.Да не забравяме,че в редовете на БСП има доста които мразят Нинова.Целта на занятието е интелигенцията да намрази БСП и да пренасочи гласове,ако не към Герб,то поне към други партии.
  • 35 факт

    4 4 Отговор
    КОМПЮТРИТЕ ПРАВЯТ ХОРАТА ДА НЕ МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ ПРИ ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА
  • 36 измет болшевишка

    4 2 Отговор
    Комунистите нали сте дарвнисти, какво се оплаквате?
  • 37 Morgoth

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    А ти защо им ползваш продуктите след като са нищо? Защо имаш компютър, пишеш глупости в интернет, сигурно дори смартфон ползваш, GPS, кола ... имаш ли идея, че във всичко в наши дни има компютър и че някой прави софтуера за него? Да ти подскажа - това не са овчарите!

    Коментиран от #41, #42

  • 38 Я вижте

    5 0 Отговор
    депутатите, футболистите, миските, лекарите, аптекарите, адвокатите, телевизионерите, банкерите, застрахователите и т.н. - живи да ги ожалиш
  • 39 Цървули с лАкмус

    2 4 Отговор
    Програмист в България, преди 10 години печелеше 3 000лв.., навън първите 3 години, около 6 000 евро(нетно), а след това 8 000 - 12 000, вече на свободна практика. Като резултат, в БГ си купи голям луксозен апартамент, още в началото, а впоследствие и в Чужбина, отново се сдоби с голям луксозен апартамент, като за всичко плати в брой, а колата си взе веднага на цена над 60 000евро, платена отново в брой, и реши да я кара до 200 000км, за да не взима заеми, за чести замени...
    Момчето се чуди къде да ходи на почивка и колко пъти до България, а вие искате да го “кулирАте”, защото ви храни с парите си?!
  • 40 Какво правят

    2 4 Отговор
    Българските програмисти, както ги е нарекъл авторът?! Зареждат един хардуер с определен софтуер, нали? Чисто техническа работа. Мушкаш тук и тук и чакаш! Работа за неграмотно цигане! Те и за това, програмистите, не могат да боравят с Ейпълкомпютър...
  • 41 Кой продукт е твой?

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Morgoth":

    Да ида да си го купя, а?!
  • 42 По смъртно не можеш

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Morgoth":

    Да направиш софтуер за автомобил! Защо лъжеш? Ако беше такъв специялист, нямаше да се крадат автокомпютри, Бе! Ти щеше да ги препрограмираш, но не можеш. Само гониш бройката, която трябва да заредиш! И за тази тъпотия получаваш много повече, от знания, умения и труд, който си вложил! Я бъдете малко по-скромни! А пред овчарят трябва да стоиш “ Мирно”, щото той ти дава мляко, сирене кашкавал, вълна кожи месо, а Ти?
  • 43 Страхотно

    2 1 Отговор
    В съседната статия пише, че София е най-мръсната столица в Европа. Това няма как да им пречи на програмистите. Те освен компютър, друго виждат ли? И защо се засегнаха толкова много от един пенсиониран икономист, който не е министър на финансите и не е шеф на комисията по финанси в народното събрание? Вече започвам да си мисля, че програмират нещо срещу човечеството, защото изразяват позицията си с голяма агресия и омраза, сякаш обикновенните глупави хора не са хора като тях. И писача на статия се появи след пауза, незнам защо, да не би да идват избори и трябва да се влияе положително на масите?
  • 44 333

    3 0 Отговор
    Програмистите обикновено говорят някой език и имат нулеви проблеми с реализацията в чужбина. А са им вдигнали данъците, а са изчезнали. И тогава, вместо +1000лв за бедните, ще има -хиляди за бюджета.
  • 45 Гост

    3 0 Отговор
    Чета коментарите и тотално губя надежда, че в България нещо ще се промени към добро. Ако това не са тролове и нивото на интелигентност на българина е това, тежко ни и горко. Очевидно умни и перспективни хора нямат място тук.
  • 46 До 45

    2 0 Отговор
    Абсолютно, чиста завист. И никой не си дава сметка че тия пари им ги плащан едни американци и европейци а не бъгларският данъкоплатец, както на депутатите примерно.
  • 47 русофил ислямист

    3 1 Отговор
    СМЪРТ на богатите, кадърните, умните и образованите! Да живее световният комунизъм! Простите, неграмотните и некадърните трябва да управляват тая държава! Нов 09.09.44!