18 Февруари, 2020 09:58 5 338 43

Диктатура на Гешев ще отключи канибализъм във върхушката

  • главен прокурор-
  • иван гешев

Изявлението на главния прокурор изглежда неочаквано, но не и за тези, които са следили изявите му

Диктатура на Гешев ще отключи канибализъм във върхушката - 1
Снимка: Frognews.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слънчево февруарско утро. Три дни след Трифон Зарезан и Св. Валентин. Чирпан. Акция под командването на главния прокурор Иван Гешев. По селата стражарите гонят апашите. И ето че от Чирпан Гешев изстреля думи-куршуми срещу най-важните в държавата:

„Миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев - накъде да гледа прокуратурата, премиерът Борисов - кой да бъде размазан, бизнесменчета и социално слаби консултанти, като Домусчиев и Ковачки, и те дават акъл. Каракачанов и Нинова също се упражняват с прокуратурата. Вместо да си правят вятър на устата, да си свършат работата, за която са избрани“. И не спира тук възмущението му: „Няма да допусна прокуратурата да бъде замесвана в дребни игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави и какво да не прави”.

Първите коментари в мрежата са от сорта: "Храни куче да те лае", "Каквото повикало - такова се обадило" и пр. Сигурно има основание за тях, но е редно да поразсъждаваме, как така след месец и нещо на поста главен прокурор Гешев скочи буквално "с бутонките" на някои от първите хора в държавата. С какви мотиви и откъде такъв кураж?

Вече и за непросветените е ясно, че главният прокурор е новият голям играч в политиката. Дали той сам се нагърбва с тази роля или тя му е вменена е друг въпрос, но предупреждението към политици и цели институции е факт. Гешев предупреждава политици и бизнесмени да не му се бъркат в работата, но самият той прави точно това от първия ден на новия пост. Дава определения за прехода, пише оценки на политици и тяхната дейност, експлоатира липсата на справедливост, предупреждава олигарси и медии, намесва се дори в междудържавни отношения (предупреждението към Сърбия за екстрадицията на банкера Цветан Василев), характеризира приватизацията и пр. Все неща, които нямат нищо общо с прокуратурата. Популярно казано държавното обвинение би следвало да гарантира върховенството на закона, чрез спазване на закона. От доста време прокуратурата обаче прилича повече на репресивна машина, работеща за интересите на определени кръгове - политически и олигархични.

Например подслушването на президента Радев прилича много повече на политическа поръчка, отколкото на спазване на закона. Гешев не пропусна да намекне, че има компрометиращи разговори, които тепърва ще излизат, но от Чирпан предупреждава държавния глава да не му указва посоки за действие.

И като говорим за подслушване няма как да подминем изявлението на премиера Борисов от Германия, че нямал нищо общо с това и не знаел, че ДАНС са закачили СРС-та за командващия ВВС и чрез него са слушали и Радев. И Гешев твърди, че научил, чак когато наблюдаващия прокурор му казал. Дали някой ще се върже на толкова плитки уверения?

Борисов обаче каза още, че се бил разбрал с Гешев последният да „размаже всичко, което цапа“. РАЗМАЖЕ… Това термин от правото ли е? От право, което се прилага у нас?

Гешев усети, че изказването изобличава цял модел на управление, затова побърза да се разграничи. Може да размазва и чисти, но това не трябва да се обявява публично като договорка между него и премиера. А такава очевидно е имало.

От Чирпан Гешев заявява, че прокуратурата вече определя правилата. И се получи прекрасно! Искаха навит като пружина и нахакан главен прокурор, който да фучи като ламята Спаска срещу корупцията – получиха го. Разчитаха това да е само театър, а Гешев да е един от юнаците с умни калпаци, но той иска да е ламята Спаска – страшна за едни и добра за други .

Изявлението на главния прокурор изглежда неочаквано, но не и за тези, които са следили изявите му. Ако перефразираме бившия столичен прокурор Кокинов, се получава: Те си го избраха. И сега ще му сърбат попарата. Което е добре, защото ще ускори края на сбъркания и мафиотски модел, който гони българите навън, а тези, които остават са принудени да се борят за оцеляване. Освен това с установяването на диктатура на прокуратурата, ще се породят много конфликти в политическата върхушка и дори в задкулисието.

Гешев се гневи на политиците и олигарсите, но е главен прокурор, защото именно те решиха така. Техните квоти във ВСС му дадоха поста, което си е политически избор, откъдето ѝ да го погледне човек. А където е замесена политиката, там е и задкулисието. Иначе кой щеше да организира уличните изяви в негова подкрепа с участници, сякаш излезли от хорор филм. Така че главният прокурор да се разграничава от политиците и олигарсите е смешно. Пак заради интересите на определен кръг Гешев стана първо шеф на Специализираната прокуратура, а после зам.-главен прокурор. През последните пет години единственото дело, с което е зает, това е делото „КТБ“. А то е обрасло с политика отгоре до долу. От Гешев се очаква да прикрие тези, които фалираха банката и той го прави. Затова не забеляза никъде в разследването името на Делян Пеевски. А депутатът от ДПС може да е всичко, но не е точица, която трябва да се търси с микроскоп… Над 500 млн е ползвал от КТБ и още над 500 млн с майка си под формата на кредити. Пише го в тетрадката на главния свидетел на обвинението, но Гешев остава сляп за инициалите Д.П. и Д.П.-1.

И още нещо. Иван Гешев налита на политиците, но не обелва дума за Ахмед Доган. Вярно, че досега те не са казали публично нищо за него, но защо да го правят, ако той е техният човек? Колкото ѝ да отрича Гешев подобно нещо, нещата изглеждат точно такива.

Писали сме многократно, че се готви диктатура на прокуратурата. Това вече е факт. За да затвърди властта на коалицията "главен прокурор-Доган-Пеевски", Гешев ще трябва да "размаже" някои недосегаеми до този момент. Това е задължително и заради очакването да получи доверие от Вашингтон - явно и от Москва - неявно.Затова рамото на върхушката на ДПС му е толкова важна.

Тази война ще изостри конфликтите в задкулисието, което пък ще доведе до истински канибализъм. Става дума за много пари и власт. Зависимостта от тях не е по-малка от хазартната. Като няма обществена енергия и воля да отхвърлим подобен фашизоиден модел, ще се надяваме на вътрешно разчистване на сметките. "Чистачът" Гешев обаче трябва да се оглежда, защото тези, които го подкрепят и бутат нагоре, преди са правили това и за други. Някои от тях днес са в незавидно положение и дори в ареста.

Коментар на Димитър Маринов за Frognews.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сийка

    41 11 Отговор
    Гешев няма нито акъл, нито смелост за диктатор.

    Коментиран от #8

  • 3 Алфа Вълкът

    45 4 Отговор
    Ние това чакаме да се избият едни други. Стой народе и гледай сеир.
  • 4 русенец

    37 8 Отговор
    Нямаме полза от нов милиционер във властта. С такива и досега е пълно.
  • 5 Алфа Вълкът

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷 Бисмиллах":

    На днешната дата си направен ти, събиран с лъжичка от анален секс.
  • 6 а бе

    11 22 Отговор
    човека го каза "не се месете в работата на прокуратурата"! точно вие ли ще му дявате акъл? кви сте? журналя или мисирки? каквито закона и Конституцията такъв и главния прокурор! дано продължи и толкоз
  • 7 СТОЯНЧО

    9 18 Отговор
    МАЧКАЙ ГРИШО!!!!
  • 8 Последния софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сийка":

    Да ама е събрал компромати за всички.

    Коментиран от #12, #17

  • 9 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷 Бисмиллах":

    Един ден ще се изпуснеш да кажеш това и на живо пред някой и тогава ще бъдеш жестоко наранен. Лично при мен тези думи събуждат непреодолимо желание да ти забия един два юмрука в простата кратуна читашка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 BTC

    16 6 Отговор
    Ами нали това е целта. Зрелища, мъст, помия, мехлем за народната душа. А пък и много близо до риалити форматите които вече трайно са загладили мозъците на Андрешко.
  • 12 Прокси

    9 14 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Именно,събрал е.И има още много да събира а те затова квичат на умряло и почват едни приказки за диктатури и терор.
    Добре ги е подкарал и дано довърши.
  • 13 Гост

    17 18 Отговор
    Стига плюхте Гешев! Дайте му време! Досега е направил само хубави неща, и без това друг герой няма на хоризонта, затова нека изчакаме. Меже пък точно той да е доблестен. И не мисля, че е важно дали той има компромати срещу всички. ПО ВАЖНО Е, ЧЕ ЯВНО СРЕЩУ НЕГО НЯМА КОМПРОМАТИ, а това го прави различен. Не го плюйте. Дайте му време. До сега не е разочаровал никой!

    Коментиран от #14, #15, #25, #29

  • 14 Бай хой

    35 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    И кое е най хубавото? Че започна с интриги за президента? Ни ма не знаеше че когато Деса е назначена на работа не е била никаква на Радев и че не е назначена от него? Но интрига със замесване на конституционен съд и наричаме на действащ президент престъпник е добро дело за теб? Също и извършване на явно престъпление като огласяване на СРС което от своя страна е извършено престъпно?

    Коментиран от #20, #31

  • 15 Бай хой

    35 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    За какво да му даваме време? За да разчиства пътя на мафията? Кога ще вкара в ареста Домусчиев и Маргина? Защо акцията срещу частните лотарии започна когато брат му на Гешев влезе борда на директорите на тотото? Май само ти не виждаш крадливите намерения на тиквата и шайката му.
  • 16 мани мани

    10 19 Отговор
    мачкай гешев! избий ги! народът е с теб!
  • 17 ба' Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Нещо като Доган 2.
  • 18 мани мани

    7 19 Отговор
    комуноидните отрепки блядски ореваха артакъла хахаххаа мрете гниди блядски бесепарски и учиндолският боклук и той да мре с въшливата си партийка! само разбутват обогатяването ни, към което сме тръгнали с влизането в еврото... мръсникът славуняк не ще в евро, закоту тря' да плата в евро загубенякът му мръсен лъжец гнида долна недна и всички отрепки от бсп, дс и просия! мрете нещастници!
  • 19 агент08

    13 4 Отговор
    Тоя тъпак що намесва тук Радев и Нинова!?
  • 20 Го4о

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    От записите се разбира, че Резил-дента е явен ДАЛАВЕРАДЖИЯ!

    Коментиран от #27

  • 21 Пико

    18 5 Отговор
    Наивитета и грешната преценка за ситуацията/случващото се в обществото/ са най гибелното за народа .Голямата част от българите са лесно манипулеруеми и заблуждавани,това са хора на който както се казва втория им акъл е по силен/осъзнават се със закъснение/.Такъв е и случая с Гешев.Как само му се връзват и вярват на номерата/цирка/.Може ли здраво мислещ човек да допусне кариерно израстване на Гешев без ББ.Е кое куче хапи ръката която го храни.Спомнете си милионите за който бе обвиняван К.Домусчиев от В.Симеонов с доказателства.Реакция на Гешев-няма.Ами ТЕЦ Варна реакция -йок.Примери стотици показващи играта Гешев-ББ.Така ще е до изборите ,,пунта мара".
  • 22 Не нося каскет

    14 5 Отговор
    Всички диктатори с каскети са мракобесни деспоти и повечето са завършили зле.
  • 23 Саска

    1 0 Отговор
    Това е просто несравнимо -> gеtbаdgіrl. com
  • 24 иванчо

    9 3 Отговор
    Ами,ами,ами.,нииииищо няма да се случи.И Гешев е от ТЯХ,- от Мафията.Те затова него избраха-да произвежда само фишеци.Гарван гарвану око не вади! Само театър ще има,имитацй за борба с Мафията и оправдаване на тлъстите си заплати и прикриване на новите си грабежи.Ефективно,това можеше да го свърши. ЕДИН като Мен - от РЕПРЕСИРАНИТЕ от комуниссическият режим.
  • 25 Иванчо

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Има мноооооооого по подходящи от тоя Гешев-кристално чисти,неопетнени,безупречни,големи и смели Личности- като Мен,-от репресираните,но никой от тираните и злодеите не му стиска да ги допусне в кошарата на Мафията.Напротив,постоянно и непрекъснато са гонени,преследвани и игнорирани.Все още,както при Тоталитаризма на Т.Живков.

    Коментиран от #26

  • 26 а бе

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Иванчо":

    кои са тея много? имена имена. неопределеността не е хубаво нещо. е видохме го неопределения шафьор на самолет кви ги е вършил с кобилката нали?

    Коментиран от #28

  • 27 Бай хой

    18 4 Отговор

    До коментар #20 от "Го4о":

    Точно от записите се разбира че президента е достоен. Никъде не споменава за укриване, унищожаване или влияние. За разлика от ало Вальо. Там имаше и обещал съм да не ги закачаме и изкарай хората си от там. Каква огромна разлика.
  • 28 Бай хой

    14 3 Отговор

    До коментар #26 от "а бе":

    Опростачването явно ви е религия на гербавите. Военен пилот на изтребител, ас за гербавите е шофьор на самолет. С пожарникарски служил в пожарната само по поръчение на БКП е велик ум еднокнижник. Защо изтриха всички записи от срещата му в Мюнхен с Един Рама. За да не гледат хората животинския му страх. От какво се страхува? Може би че албанците ще отмъстят за провалените наркоканали? Няма такъв жалък страхливец като другаря Бойко Методиев Борисов.
  • 29 иванчо

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Нямало компромати срещу Гешев???? А че съществува доказателствен документ,че,тоя Гешев имал ШЕСТ милиона шв.франка в банка в Монако? От къде ги има?- сигурно от заплатата си- 4-5 000 лева на. месец.Ами.,- от корупция.

    Коментиран от #32

  • 30 мани мани

    2 8 Отговор
    ще отключи канибализъм в просия и ще започнат от джуджето путя!
    то е много фффкусно, защото е джудже! ам, ам, ам хайде едно за мама, хайде и за тати едно путинче ...
  • 31 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    На теб президента ли ти е проблема ? Не го ли видиш президента какъв е цървул и сам си намери майстора."Да би мирно седяло,не би чудо видяло."-българска народна поговорка.От поведението му допускам,че президентът вече си е спомнил целия разговор с Цанко и не става въпрос за Деса. Кое е незаконното на подслушването?Ами ако са подслушвали партньорските служби,какво правим? Все ми се въртят в главата едни "Грипени"и едни пари,но да изчакаме КС.

    Коментиран от #33

  • 32 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "иванчо":

    Дай документа за милионите,но да не се окаже като гръцкия остров на ББ?
  • 33 Бай хой

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    ТТ и май наистина си гербаф. Какво общо имат грипните с партньорските ти служби. Май не ти е ясно къде се произвеждат грипните и в кои армии са на въоръжение. Гербава работа. А нещо за процедурата по избора на фъ16 блок70 вход Б ЕТ 8 сп 74 да кажеш нещо. Нагледен пример за корупция. За цената да не говорим.

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Бай хой

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Грипени не грипни.
  • 35 гост

    1 2 Отговор
    Обърни се към федералните служби да разследват ако имаш данни за корупция ,защото сделката е извършена там.Гарантирам ти ,че ще те направят герой на САЩ и Дони лично ще ти връчи медала.
  • 36 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Обърни се към федералните служби да разследват ако имаш данни за корупция ,защото сделката е извършена там.Гарантирам ти ,че ще те направят герой на САЩ и Дони лично ще ти връчи медала.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 страх ме е

    3 0 Отговор
    Май - май позабравихме да си намажем филията с лютеница сготвена от Гешев.... Пък и за Илиянци нещо никой не говори...ШШШШТ!
  • 38 а бе

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    що да се обръща към някой? той едно си знае едно си бае. бб му е виновен и толкоз. шафьорчето дето кара деситу е връо и толкоз. остави го тоя нема поправка. от 80% е.
  • 39 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Виждаш ли каква си продажба душичка. Плашиш със ФБР. А ревете против родната ДС. Каква работа имат тук чужди централи. ТТ ова ти е проблема. Нямаш национално самочувствие. Някой друг трябва да ти е господар. Нищожество.
  • 40 Беню Кихавицата

    1 0 Отговор
    Салама Санчо е на върха на,копието
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.