Last news in Fakti

3 Март, 2020 19:07 5 888 36

Турско Дежавю

  • турция-
  • войни-
  • русия

В Турция може да се сменят правителства, режими, партии, но тя неизменно остава геополитическият противник на Русия

Турско Дежавю - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Турция. Няма друга държава, с която Русия да е воювала толкова много. (Полша поне успяваме да я изключим 50-100 години). Всъщност всичките няколко периода на приятелство с Турция са продължавали не повече от 5-6 години и често завършват в нова война, чийто инициатор винаги е била Високата порта.

Официално се смята, че е имало 12 руско-турски войни, но всъщност османците са участвали и в няколко много големи набези на Кримското ханство срещу Русия. От края на XV в. Кримският хан е васал на султана и често е бил просто назначаван от Истанбул. На Черно море и в Приазовието има значителен брой крепости с турски гарнизони. В набега на 50-хилядната кримска орда от 1525 г. участваха около 15 хиляди турци. Също така и през 1536 година в набега на хан Саип Гирей участват “хора на турския цар и с пушки, и с пищялки”. Същото се случва и при кримския набег от 1541г. Също през 1551 г. турците, които са част от армията на Крим, бият по Тула с „огнени ядра“, опитвайки се да запалят града, еничарите преминават в нападение, но са отблъснати. През 1569 г. турските войски заедно с кримската орда тръгват да завземат Астрахан, което обаче завършва с поражение за тях. А през лятото на 1572 г. кримско-турска орда, надхвърляща 100 хиляди души, е победена по време на многодневна битка край Москва, на река Лопасна, близо до село Молоди - в която войводата на опричниците Дмитрий Хворостинин изиграва изключителна роля. Между другото, мястото на тази битка показва максималното навлизане на турски войски дълбоко в Европа ...

Общият брой на затворниците от славянски и севернокавказки произход, преминаващи през пазарите на роби на Кримското ханство, се оценява на три милиона души. И от края на XV век, след като турците гонят генуезците от Крим, всички тези пленници се озовават по-нататък на пазарите на роби на Османската империя и от там например попадат във венециански и френски галери като роби-гребци. В Черно море, превърнало се в „турското езеро“ през XVI, турският флот господства, както всъщност и в Средиземно море до битката при Лепанто. Турците притежават както напреднала пехота, така и отлична флота, където служат много т. нар. “Ренегати” - европейски имигранти.) Турско протеже е Стефан Батори от васална на османците Трансилвания, който става полски крал и се отправя в края на XVI три големи, всъщност, общоевропейски кампании срещу Московска Рус от Запад. От XVI век западните крале, особено полските и френските, започват да привличат османците във военно-политически съюзи. Естествено, поляците се интересуват само от това как да приспособят османците към борба срещу Русия. Когато руснаците вече са се настанили по бреговете на Тихия океан и ловят риба край бреговете на Аляска, поданиците и васалите на турския султан все още вземат пленници от Харков, Воронеж, Пенза, Киев, Полтавска губерня, в Северен Донецк и Терек, възпрепятствайки руското развитие на степната зона и възпрепятствайки икономическото и социалното развитие на Русия.

През XIX век османците всъщност стават марионетки, отначало в ръцете на британците, после на германците, после на американците - и, разбира се, трябва да се борят за западните интереси именно срещу Русия. За англосаксонците турците са важен фактор в т. нар. „Вътрешен полумесец“ (терминологията е на Макиндер), който трябва да отсече „хартланда“, тоест Русия, от удобните транспортни изходи към Световния океан и изгодните търговски комуникации. Което не пречи на същите британци да участват няколко пъти в разделението на османските владения, като вземат последователно Египет, Ирак, Палестина, Арабия от османците. Западните куратори не се месят и дори често насърчават геноцида срещу християнското население на Османската империя - арменци, гърци, асирийци и т.н. Всъщност историческата източнохристиянска културна зона е довършена от турските националисти в началото на ХХ век.

В Турция може да се сменят правителства, режими, партии, но тя неизменно остава геополитическият противник на Русия. Спомням си, че по време на Втората световна война кемалистският режим, който е установен със значителната помощ на Съветска Русия, продава медна и хромова руда на Третия райх в милиони тонове и свободно позволява преминаването на германския флот през Черноморските проливи. 750-хилядната група турски войски е съсредоточена близо до съветската граница, в очакване на подходящия момент за делене на плячката - влизането на Турция във войната е предотвратено само от поражението на германците от Сталинград. И по време на войните в Северен Кавказ, вече през последните 90-те, Турция отново води антируската игра, като става тилова база за терористите...

Няма причина да се смята, че е възможно трайно приятелство с Турция. Елитът ѝ разбира само от сила. Единственият вариант за нормалното развитие на събитията за Русия в Близкия изток е пълното изтласкване на турските въоръжени сили от Сирия и от Ирак също. Иран има дългогодишни исторически сметки за уреждане с Турция и по този въпрос той, разбира се, е наш съюзник. Стойността на този съюз е особено важна по отношение на транспорта. Ако турците все пак блокират проливите за руските кораби, тогава транспортният коридор Север-Юг (почти 100% готов), който преминава към иранските пристанища на Индийския океан и Персийския залив, трябва да работи с пълния си потенциал. А и турските забрани означават малко за руските крилати ракети ...

Превод: В. Сергеев, ПогледИнфо


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    81 9 Отговор
    А тъй ....бой по чалмите!
  • 2 Гери

    118 9 Отговор
    Кажете ми, къде харесват турците, вика, нравите, манталитета и културата им? Имали са един прогресивен лидер който им е показал пътя на прогреса, Кемал Ататюрк, те се върнаха към исляма, към старите планове и мечти да завладеят Балканите и да наложат исляма. Погледнете ги като минават през България през лятото идвайки от Германия, Феанция, като преди 30 години. Жените опаковани като пингвини, нищо не приели от Европeйската култура, а света лети напред. Тези от Европейската част са ОК, но колко са те на фона на останалите?

    Коментиран от #5, #6, #23, #24, #28, #31

  • 3 Приятелство с Турци НЕСЪЩЕСТВУВА.

    71 16 Отговор
    Добрият Турчин е Мъртвия Турчин.

    Коментиран от #35

  • 4 Асад

    5 74 Отговор
    Пудкин е на друго мнение - няма по-голям приятел на Русия от турския башибозук. Какъв галфон.

    Коментиран от #27

  • 5 1% брато и те не са ТУРЦИ.

    44 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гери":

    Това е истината. Останалите 99% са ИНДИЯНЦИ ОТ НУБИЯ, ЕТИОПИЯ, СОМАЛИЯ, ТАНЗАНИЯ И КЕНИЯ. ТВА Е ИСТИНАТА.
  • 6 Госあ

    56 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гери":

    Забрави мръсотията и боклуците които оставят след тях. Потресаващо е !
  • 7 Ха сега

    47 5 Отговор
    Хайде да ви видя какво ще напишете маицепродавците русофоби. Най добре си сложете по един фес с пискюл. Ха ха ха
  • 8 мнение

    49 4 Отговор
    Трябва да се признае едно на Ердоган - той работи за интересите на страната си и ги отстоява с всички средства! Не се огъва нито пред ЕС, нито пред американците, нито пред Русия! За разлика от нашите политици-продажници, които са готови за долари и майките си да продадат! (И за апартаменти с асансьори...)

    Коментиран от #22

  • 9 Мюмюн

    19 32 Отговор
    Ние живеем в демократична държава. Всички българи, турци, македонци, казълбаши, власи, цигани, каракачани, еврей, арменци, руснаци имаме право на собствено име, вяра и храм. Не хулете конституцията.

    Коментиран от #11, #12, #17, #18, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боцмана

    36 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мюмюн":

    А вие не злоупотребявайте с това.
  • 12 Моше лихваряче

    37 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мюмюн":

    Знам ,че винаги сте за съвместното съществуване,но с една малка подробност вие да сте агите,а ние гяурите раята.
  • 13 Ххх

    15 6 Отговор
    Турция и Русия са вековни връгове, разбира се. И сигурно ще бъдат и за в бъдеще. Има какво да делят в Сирия, и раните от конфликта ще се помнят с години. Но, има и не малко неща, които ги свързват. И голям взаимен търговски оборот, и значими икономически проекти. А и в миналото, освен периоди на войни, са имали и периоди на сътрудничество. Например новото летище в Истанбул е кръстено на Сабиха Гьокчен – жена пилот, която доколкото знам е обучавана в Съветския съюз. Поради конфликта в Сирия махалото в отношенията се измести в крайно – отрицателна посока. Но след време, когато раните от конфликта позарастнат, нещата ще се върнат в равновесно положение.

    Коментиран от #14

  • 14 фатмак

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Сабиха Гьочен е летището в азиатската част на Истанбул и не е новото.
  • 15 The Gentleman

    26 1 Отговор
    Както винаги право в десетката. Опитите за приятелството между Русия и Турция винаги са свършвали като опит да смесиш огън и лед.
  • 16 Васил

    30 6 Отговор
    На Турция трябва да бъдат наложени същите икономически санкции като на Русия иначе с преговори не става.
  • 17 Ттттттттттт

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мюмюн":

    Това не е вярно. Герберастите убиха държавността в държавата. Клоуна борисоф.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Маимун

    6 0 Отговор
    Е като мюнмюн. Сега е коректно.

    Коментиран от #20

  • 20 Е такиеа маймуни

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "Маимун":

    Висят на гръцката граница. Там трябва всичко да е позволено.за гръцката войска и полиция. Напаст. Мюнмюнчовци.
  • 21 другарят

    28 5 Отговор
    Много знаещ и умен човек, е този който е писал тази статия! Руснаците добре си познават историята и имат ясна мисъл и анализ, за разлика от нас, които не знаем в какъв свят живеем. Турция винаги ще лавира между великите сили и ще преследва своите нео-османиски цели. Лицемерите от Запада винаги ще я използват срещу Русия като си затварят очите за техните престъпления, като се започне от турското робство при нас и кланетата до избиването на християните в Сирия в сегашни дни.
  • 22 kkk

    22 6 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    Ама разбира се, че Ердо не се огъва- той просто застана на колене и извъртя як минет на Путин щото иначе буквално няма да доживее до другата седмица.
    Единственото което отделя Ердоган от публичното обесване са руснаците- Путин го спаси (ама буквално- изпрати спешно Спецназ в Инстанбул да опазят животеца на Ердо) при опита за преврат. Явно с времето Ердо реши, че е твърде важен за руската политика и може да прави каквото си ще, но се обърка и рязко му го напомниха тея дни...
  • 23 Анонимен

    5 27 Отговор

    До коментар #2 от "Гери":

    Господине, личи се от коментарите ви че не познавате достатъчно добре културата и традициите на един народ,?...Тоест всеки мюсюлманин по душа се ражда, със религия ИСЛАМ, и умира, с религията ИСЛЯМ,...цитирам, Кор-ан родът на Имран/..3 : 19 /се казва......"Ислямът е религията при Аллах....коран ,/3 : 85 /...се казва...." И който търси друа религия освен ИСЛЯМА, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той е от губещите,...Всъщност религията ИСЛЯМ, е ниспослана от Всевишният Господ Творецът, за всичките народи да я приемат,..Защото Ислямът е ПОСЛЕДНАТА Божествена ,религия..Друг,е въпросът дали християните искът да я възприемате, или не ???...Така,че вие си живейте със вашите европейски ценности,..А ,мюсюлманите винаги ще се придържат, към Божествените закони и ценности!!!.

    Коментиран от #30

  • 24 Ass

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гери":

    я ми обясни какви примери са взели Българите от Европа и Света до днес днешен? Българите, на"12-13 годишна възраст почват секс" по Училища пред Блокове Спирки Пътища- Родители в една стая а в другата стая секс с приятела!!! Това ли е пример на Българите - или културата? Кажи ми какъв пример сте или какъв пример сте взели от Европа!! Кажи ми каква вие културата на Българите- или не си знаете културата?? Единственният народ който няма съвест чуство към" възрастни и болни хора е, в" България.....
  • 25 джор джехар

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мюмюн":

    Мюмюнчо ! Колко пъти да ти се казва,че множествено число не се пише с "Й"!!!!!!!!!!!
  • 26 Яаааааа виж ти

    8 1 Отговор
    Прeз XIX вeк ocмaнцитe вcъщнocт cтaвaт мaриoнeтки, oтнaчaлo в ръцeтe нa бритaнцитe, пocлe нa гeрмaнцитe, пocлe нa aмeрикaнцитe - и, рaзбирa ce, трябвa дa ce бoрят зa зaпaднитe интeрecи имeннo cрeщу Руcия
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гери":

    Ами кой пък харесва българина ?
  • 29 Хасан

    4 6 Отговор
    А защо не пишат за руското насилие ??...за ГОЛОДОМОРА с който Русия извърши геноцид на украинците ?? За етническата чистка на Крим от татарите ??.за насилието над чеченците където жени и деца бяха избити ???защо не пишат за насилсвеното налагане на руската култура на БългарияЧеченодтсн Грузия АрменияУзбекистанКазакистан и др
  • 30 алибаба

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    искЪт ли бе аладин !?!?! личи си колко си грамотен... цитирай ама преписвай правилно...
  • 31 Хасан

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Гери":

    Монахините също са опаковани като пингвини ...и те са вярващи ..разликата е че те са затворени в манастири нямат общесвен живот или семейство
  • 32 Матей

    5 1 Отговор
    Тия тъпчовци не ги виждам от тук нататък как ще се оправят.Скараха се с американците преди,сега с руснаците и ЕС.Продължават ли така да се дърлят,така ще я втричат,че им е бедна фантазията.Кюрдите ги притискат от изток,от юг сирийци,решиха да си отворят още един фронт срещу Европа,която е достатъчно да им обяви ембарго и затваряне на гръцката и българската граница.Ако пък Турция затвори Босфора,руснаците ще щурмуват Цариград и сбогом на османската империя.
  • 33 nnn

    3 6 Отговор
    ДАА това е историческата наука на руснаците видиш ли "турците разбирали само от сила" Точно като дявола евангелието, това че турците навсякъде са водят по техния принцип "Интереса клати феса" го няма, това че стотици години казаците се прехранват като през зимата се готвят за набези към османската империя които извършват лятото го няма. цялото противопоставяне между тези две нации е на принципа хитрост срещу сила и в повечето случай дорри със загуба във войните турците винаги печелят в цивилизационното си развитие просто те не добиват националното си богатство от дупки в земята, а от работа на раята! И доста по-рано от руснаците са осъзнали ползата раята да притежава земя и да плаща данъци, а не както мужиците за притежанието им да се плащат данъци по-ниски отколкото за глави добитък! И затова е жалко да смятаме че те са ни освободили дори Достоевски го описва много красноречиво, съветвам всеки да се ограмоти малко на тази тема за да нямаме робски комплекси и да се борим със зъби и нокти да си ни го има 500 год. робство!
  • 34 Българина

    4 1 Отговор
    Турция и турчин е сборно понятие, то не е етнос. Дори султаните са им били разноетностни. Точно за това турция трябва да се разпарчадоса точно като Римската империя, за да е мирно и тихо на континента. Докато има турция, все някой чалма ще мечтае от малка да възстанови османския санджак! Англия и сащ са виновни все още тази проказа да съществува
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.