Last news in Fakti

15 Март, 2020 11:09 7 608 7

Измами, свързани с коронавируса?

  • измами-
  • коронавирус-
  • измамници

Вероятно т.нар. фишинг измами ще се пренасочат в тематиката за борба/превенция на разпространението на Ковид-19

Измами, свързани с коронавируса? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Медиите в САЩ вече предупреждават за измами, свързани с коронавируса. Нормално пандемията предизвиква страх и паника у много хора, като винаги има хора, които да опитат да се възползват от тази ситуация. И доколкото може да се каже, че спекулата с цени на дадени продукти би могла да се възприеме като нормална, то вероятно и у нас ще станем свидетели на опити за измами.

Какви могат да бъдат те? Вероятно т.нар. фишинг измами ще се пренасочат в тематиката за борба/превенция на разпространението на Ковид-19. Обръщайте внимание на имейли, които получавате, както и на линкове, получени по Вайбър, Месинджър и други приложения за комуникация. Бъдете изключително предпазливи към съобщения, които изискват да попълните лични данни, данни на кредитна/дебитна карта, или заплащане на суми с цел някакъв вид „подкрепа” на борбата с вируса. Винаги проверявайте домейните на имейлите, от които сте получили подобни писма – дали са автентични или просто имитират имейл адреси на реални институции/организации/търговци.

Друга група измами могат да се определят като вид нелоялни търговски практики. В контекста на пандемията и обявеното извънредно положение, бъдете нащрек за магически продукти, „лекарства” за коронавирус, имуностимулатори и др. Винаги проверявайте от различни източници и чрез съпоставка с научни факти свойства, приписвани на някой продукт. Замисляйте се възможно ли е, има ли логика в твърденията, търговецът, който рекламира, има ли репутация в сферата, какви отзиви има за дейността му и т.н.

Бъдете внимателни и при комуникация с търговци относно закупуване на предпазни средства от рода на маски/ръкавици и други подобни онлайн. Винаги изисквайте пратките да ви бъдат доставяни с опция за преглед и тест. Така ще имате възможност да върнете поръчката, ако се окажете обект на измама от типа „поръчваш маски – получаваш кутия с вестници”.

С повишено внимание комуникирайте с фирми и лица, предлагащи дезинфекция на домове или друг тип услуги, касаещи борба с вируса. Предвид предходен опит и информация през годините, е възможно да бъдат извършени престъпни деяния, като за заблуда се използва екстремната ситуация в страната. Обяснете на по-възрастните хора около вас, че няма нужда да плащат на когото и да било за дезинфекция, правителството не предвижда изпращане на хора по домовете, нито служители от МВР или друга институция ще се обаждат по телефона, за да искат пари или друг вид съдействие от гражданите.

Адвокат Ясен Крайчев е Председател на Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни"


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    14 0 Отговор
    Нормално Е пандемията ДА предизвиква страх и паника у много хора. КаКто винаги има хора, които СЕ опитВат да се възползват от тази ситуация.
  • 2 ситуация 16 март

    15 3 Отговор
    В банките ще влизат хора с маски. Ще ги посрещат хора с маски. Познай кой е обирджията.
  • 3 Въй

    5 0 Отговор
    Правителството не предвижда изпращане на служители от МВР за дезинфекция на хора по домовете.
  • 4 БОЗА

    3 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=KHt1FPg1xms&feature=emb_logo Предградие на Лос Анжелис вчера...съдейки по кадрите вирусът удря не в белите дробове,а в з@дника...коментарите под видеото КЪРТЯТ... ;-)))))))

    Коментиран от #7

  • 5 БЪЛГАРИН

    12 1 Отговор
    АЗ КАТО БЪЛГАРИН, ПРИЗОВАВАМ НАШИТЕ ИЗБРАНИЦИ ДА ОСИГУРЯТ МАСКИ И ДЕЗИНФЕКТАНТИ НА НАСЕЛЕНИЕТО.
  • 6 Високи сини планини

    6 1 Отговор
    .. Ела в наште низини...!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.