Last news in Fakti

15 Март, 2020 14:52 41 184 95

Каролев апелира: Няма място за паника, прочетете това!

  • владимир каролев-
  • covid-19-
  • коронавирус

Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина

Каролев апелира: Няма място за паника, прочетете това! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прочетете това. Ако трябва няколко пъти. Няма място за паника, а за отговорно лично поведение. И споделете този пост на стената си, за да стигне до максимално хора, написа във фейсбук Владимир Каролев и публикува следното:

Ясно и стегнато от д-р Кристиан Григоров, който работи в Пирогов.

Днес, 14.03.2020, нищо не се е променило.

1. COVID-19 продължава да е грипиподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето - симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни) , с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.

2. Шансът да умрете от новият вирус продължава да е 2,3% по-голям от смъртта от грипен сезонен щам - 2% срещу 4,3%. Отново благодарение на грипните ваксини. В Европа няма регистриран случай на смърт под 50 години. Масово става дума за декомпенсиране на актуални хронични състояния, които са опасни за живота при всяка пневмония.

3. Как се развива заразата? COVID-19 е в златната среда на вирусите, що се отнася до предаването от човек на човек. Това в цифри означава, че в стая със 100 души се очаква 70 да имат инокулация (закрепяне) на вирус при внасяне на патоген. При останалите 30% вирусът няма да успее да се закрепи за дихателната лигавица.

4. Как се развива заболяването? 70 от 100 контактни са носители. 70% от тях или 49 души няма да развият цял симптомокомплекс, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов начин на живот няма и да разберете, че сте болни. Това ви прави основна заплаха за страната - постоянен и подвижен резервоар на вируса. Тук идва персоналната отговорност. Не паника - отговорност! Повтарям, няма да умрете от коронавирус - виж т. 2. Ограничаването на социалните контакти до минимум при продължаване на работния процес. Мийте се при влизане и излизане от всяка нова среда, защото може да внесете или да изнесете вируси. Носете маска, ако можете да се сдобиете с такава при контактна среда и при обслужване на възрастните ви близки. Удряйте по един парцал с белина на апартамента, когато успеете, без да минавате към психози. Външната врата и антрето са най-важни. Другото - при възможност. Проветрявайте често! Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата

5. Заболяване със симптомокомплекс. 21 болни от 100 контактни ще развият болестта. Висока температура до треска, суха (много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане - имате усещане, че не ви стига въздух при легнало положение или при опити за физическа работа, обща адинамия. ВСИЧКИ ТЕЗИ ОПЛАКВАНИЯ НЕ СА ПРИЧИНА ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ. Обаждане на ОПЛ за съвет относно медикаментозното лечение - ПОВТАРЯМ "ОБАЖДАНЕ"!Това е достатъчно за оздравяването ви в 10 дневен срок. Болнични се издават и със задна дата. Първо се стабилизирате, после ги търсите. ТУК ИДВА ПЕРСОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ. СИМУЛАНТИТЕ ПО ТАЗИ СХЕМА ЩЕ ДОУБИЯТ ИКОНОМИКАТА. Няма причина да се криете от работа без заболяване. Виж т. 2 и т. 3

6. Важната част. От данните, с които разполагаме при 12 от 100 контактни индивида около осмия ден се наблюдава срив в общото състояние. Всички симптоми от т. 5 се засилват и затрудненото дишане се появява в покой при седнало състояние и е постоянно, със задушаване при лежане. ТОВА Е МОМЕНТЪТ ДА ПОТЪРСИТЕ БОЛНИЧНА ПОМОЩ. Без паника, все още няма да умрете. Може леко да се паникьосате, ако сте над 50 или имате един куп болести. За вас ЩЕ ИМА легло с достъп до кислородолечение и/или апарат за изкуствено дишане.

Отново повтарям: паниката и струпването пред спешните болнични отделения с обикновени симптоми на настинка са не само излишни, но ще направят нашите усилия за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни. Тестовете за коронавирус също са излишни. На опашката на грипната вълна, ако развиете т. 5, имате корона вирус в 90%. Това, че ще го видите на лист от лабораторията, няма да ви накара да се почувствате по-добре. При нужда от хоспитализация ще бъдете тествани така или иначе. По данни на институт Робърт Кох при наличие на 10 000 хоспитализации в даден географски район 70% от населението вече е било в контакт. Паниката е излишна. Вече сте го прекарали.

Страната има материален и медицински персонал да се справи с Covid - 19 само с активното участие на гражданите си. Затова е целият световен панаир. Властта повсеместно не вярва в здравия разум на гражданите си. Нека им покажем, че не са прави.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 158 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    62 6 Отговор
    А знаеш ли че и в Лондон има коронавирус.?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Eistee

    179 17 Отговор

    До коментар #2 от "БАТЕ НЕЦИ":

    На мен също не ми е симпатичен, но човекът се опитва да помогне. Малко респект към благодетелите ни няма да на направи по-бедни, нито да ни унижи. Унижава ни желанието ни да се направим на по-умни отколкото сме и грубия и просташки език.

    Коментиран от #6

  • 4 Госあ

    26 72 Отговор
    Каролкьо, ти и онова лекарче ли ше изчислите ваксина бе ?
  • 5 Никойчо

    133 8 Отговор
    Разумно и на място изказване.Колкото за езика,оправдан ,за да е достъпно разбран от всяка интелектуална група на обществото
    Няма какво да се обиэда някой.Не е време да се засягаме,.а разумно,заедно да преборим пандемията.
  • 6 БАТЕ НЕЦИ

    38 8 Отговор

    До коментар #3 от "Eistee":

    ИЗВИНЕТЕ ЗА ГРУБИЯ ЕЗИК,АКО СЪМ ВИ ЗАСЕГНАЛ.МОГА ДА НАПИША СЪЩОТО В КУЛТУРЕН ВИД,АМА НЯМА СМИСЪЛ.
  • 7 Защо не го сподели

    33 3 Отговор
    на стената и в хотел "Три планини" между Банско и Разлог.
  • 8 ок няма

    34 6 Отговор
    Проблем ще спазвам предписанията и като гледам народа също но дали народа не си мисли същото за управниците си, което те мислят за него?Защо ли трябва да вярвам на човек който ме мисли за маимуна?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    112 25 Отговор
    А шанса да умреш от Герб управлението и да не доживееш до пенсия е 50%

    Коментиран от #47

  • 11 Така е

    47 20 Отговор
    дървения хотелиер от Банско пак взе думата.Къде без него,компетентен по всички въпроси.Остави хората на мира и без това са изплашени.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Консерватор

    119 20 Отговор
    Съветите в горната статия, са на д-р Кристиан Григоров от институт "ПИРОГОВ" .Каролев,е високо образован и извънредно интелигентен човек, и се опитва да ви накара да четете.Това че,не харесвате някого не значи,че не трябва да се вслушвате в думите му,особено когато става дума за сериозни неща.

    Коментиран от #20

  • 14 Eistee

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАТЕ НЕЦИ":

    Чудесно е. Ех, да можеха всички като вас!
  • 15 Защо

    28 6 Отговор
    Фкти,не потърсите мнението на другия всезнайко,Магарето на Боко,бившия комсмолски секретар от Неврокопско,

    Коментиран от #51

  • 16 Нещо фактите не съвпадат

    17 28 Отговор
    Има починала жена на 32 години от короната в Швейцария.
    Смъртността при спрямо короната е с около 3000 процента от грипа
    0,1 към 3.4
    Инфото ми е от германски институт

    Коментиран от #26, #66

  • 17 Уйчо

    40 21 Отговор
    Не мога да си обясня защо "това" трябва да го прочета от тъпака королев ,а не от д-р Кристиан Григоров.
  • 18 Каролев

    14 1 Отговор
    Много успокоително...!!!!
  • 19 Уйчо

    15 3 Отговор
    Представям си и ти колко си "инзвънредно интелигентен"
  • 20 hmhmhm

    40 5 Отговор

    До коментар #13 от "Консерватор":

    защо не обясните на тези в италия че е нищо сериозно. нашите възможности са ако стигнем размерите на заболели в китаи или италия ние само труповете няма да можем да изгорим. Сега стана ли ви ясна картината.

    Коментиран от #81

  • 21 логически

    29 16 Отговор
    Скоро всички ще повтарят: НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, СТИГА ВЕЧЕ КАПИТАЛИЗЪМ! ... И ще разберат и заобичат Ленин, ще разберат историята ................................................. ............ Политиката е една крива на падение и възход. Когато всичко е на нула, равно, изравнено, тогава на дневен ред е лявата политика, и става растеж, вяра-надежда-любов, и когато има осезаем и висок скок, постижения, бичи ръст, тогава идва либерализмът на дневен ред, и вождовете сами или подкупени от външна олигархия да вземат общите постижения и парите на масите, след което следва срив, и опасност елитът намазал от либерализмът да го свалят и пак да има лява политика, и тогава елитът прави консерватизъм = фашизъм = дясно, докато всичко стане на нула, и без капитал и надежда, оцелелите се обединяват и правят лява политика. След пожар, наводнение, земетресение, ураган, цунами, война, хората се осъзнават като равни и се обединяват, изтрезнели. ... СЛЕД КРИЗА СЕ ВЪВЕЖДА НАЙ-ЕФЕКТИВНАТА СИСТЕМА, И ТО ЗА ВСИЧКИ, ЗАЩОТО ЕЛИТЪТ Е РАЗКЛАТЕН ИЛИ ГО НЯМА. ... Това тика държавите, икономиките, обществата, в напредък като те са принудени да приемат ефективното и оставят старото. Така е и в семеен или личностен план. Това е причината за напредък, зако е там България където е. Не е вярно, че на Балканите е бурно и ветровито, Османската империя ни консервира.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Петър Волгин

    26 9 Отговор
    Всички свободни професии и сезонни, и поне 20% от другите, губят доходът си, ПРЕХРАНАТА СИ. Ето защо сървайвъри в САЩ, КАПИТАЛИЗМА, знаят и се подготвят, че ще ги нападнат за храна. Това е пазарна икономика. По същият неолиберален способ се справят, като Буш с Катрина бедствието. Народът на мускули, това е. Глоби вместо стимули, индивидуализъм вместо държава.
  • 24 Пламен

    27 5 Отговор
    Щото няма страшно само половин Европа е под извънредно положение.
  • 25 Госあ

    35 7 Отговор
    Проблемът е следният: етап на вирусната инфекция и неговата детекция и лечение. Много препарати показват действие в началните етапи на инфекция, тогава, когато вирусните частици са в ниски концентрации. Това е валидно и за Ебола, когато се наблюдава лечение на пациенти в началните етапи с даден препарат,но невъзможност в напреднала фаза на инфекция. Понеже съм фен на Япония, такъв е случаят с препарата фавипиравир ,който се прилага за лечение там, и също е показал действие и при Ебола, но само в начална фаза на инфекция. В тази връзка СЧИТАМ ЧЕ ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ ХОРАТА НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА ОТИДАТ И ДА ИМ СЕ НАПРАВИ ТЕСТ, за да се вземат мерки в началото на инфекция, А НЕ ДА ЧАКАТ ЗАТВОРЕНИ ВКЪЩИ ДОКАТО ПОЛОЖЕНИЕТО СТАНЕ НЕСПАСЯЕМО. В тази връзка, трябва да бъдат отворени и обозначени множество центрове за тестове с необходимите мерки за дезинфекция- шапки,калцуни,маски ръкавици и дори манти. И непрекъсната дезинфекция. Разбира се, тези неща ги няма за лекарите, а какво остава за пациентите...иначе са евтини и елементарни,в малоумните и безсмислени офиси се разхищават повече материали ежедневно. Другият вариант е пробите домашни визитации и пробовземане. Освен липсата на елементарни предпазни средства, в България, като изключително изостанала и окрадена държава,не съм сигурен изобщо с какви препарати за лечение разполагат. Та така, каролкьо и онова лекарче, на което функцията му е да бие инжекции, а не да разсъждава върху вирусологията. За това има моле

    Коментиран от #27

  • 26 Това е защото

    26 12 Отговор

    До коментар #16 от "Нещо фактите не съвпадат":

    Владо Тъпото е зле с математиката, а се води икономист.
  • 27 Госあ

    16 3 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Скъпичко ще бъде, но защо плащаме здравни осигуровки ? Реалните мерки са скъпички,а говоренето на откровени лаици - безплатно ( или почти)
  • 28 ВИЗИЯ БГ

    17 3 Отговор
    ДА ПОДКРЕПИМ БИЗНЕСЪТ! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" Сега работниците с ниските заплати издържат държавата, 60% от заплатите отиват за държава. А между другото е справедливо, един човек с 200 лева имущество, да издържа държавата, която е сигурност и гарант на собствеността, най-сигурната застраховка, с 10 милиона пъти по-малко пари, от един с имущество 2 милиарда лева. Или да се върнем към градове държави, тоест крепост и около нея пасища и ниви, а хората, добитъкът им, реколтата им, да се крият на сигурно в крепостта. Образованието и здравеопазването са сигурност. Сега не само работниците са зле като образовани и здраве, но армията и полицията страда от неуки и болни кандидати за местата които да попълнят. ПРОСТА И БОЛНА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ. Инфарструктурата и администрацията пък са сърцето и гръбнакът на държавата. Без държава няма собственост. Собствеността е държавен продукт.

    Коментиран от #30

  • 29 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    33 7 Отговор
    Статията е напълно нелогична. Тестове трябва да се правят на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ С ГРИПОПОДОБНИ СИМПТОМИ. ЛЕЧЕНИЕТО Е ЕФЕКТИВНО САМО В НАЧАЛОТО. СЛЕД ТОВА БОЛНИТЕ УМИРАТ ОТ БАКТЕРИАЛНА ПНЕВМОНИЯ. Вирусът само подготвя почвата за нея.

    Коментиран от #42

  • 30 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "ВИЗИЯ БГ":

    Аха, за това става въпрос. И когато някой ливански измекяр реши да се прави на хитър ,в най добрия случай (за него) да бъде изнасян в калъф за виолончело (все още с телесна температура). За ромската си родина.
  • 31 царя е гол

    20 9 Отговор
    Искам да съм прост и нахален като каролката
  • 32 мани мани

    20 6 Отговор
    Икономисти и то пишман такива, се изакват по медицински проблеми :) типично е за нас бг да сме компетентни по всичко :)
  • 33 Бг реалити

    33 4 Отговор
    Още отначалото е ясно, че като лечение разполагаме само с недостатъчно аспиратори, с недостатъчно мотивиран, а още по-малко обезопасен мед. персонал и с болниците ни, които всички си ги знаем какви са. Това именно е факторът, който паникьоса народа. И си е за паника! Вече излиза информация за изпробвани и действащи препарати от различни места, а тук ни съветват дори да не се тестваме и просто да се оставим на естествения подбор. Което е точно обратното на общество!
  • 34 валентинороси

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "отзад без любов":

    Къде си бе, трол)... па и агресивен..., леко, ше счупиш кийборда))
  • 35 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    11 10 Отговор
    НЕ ХАРЕСВАМ ИКОНОМИСТИТЕ НО В СЛУЧАЯ Е ПРАВ НИЩО ЧЕ САМ ДОСТА ПОД 50 НОСЯ ОТГОВОРНОС КЪМ РОДИТЕЛИТЕ СИ САЩО И КАМ ПОВЕЧЕТО СИ КОЛЕГИ ХОРА ПОД 50 ПОМИСЛЕТЕ СИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ СИ КАК БИХТЕ СЕ ЧУСТВАЛИ АКО ГИ ЗАРАЗИТЕ И НЕ ДАИ БОЖЕ УМРАТ МОЖЕ ЗА ИЗВЕСНО ВРЕМЕ ДА СВЕДЕМ СОЦ ЖИВОТ ДО МИНИМУМ

    Коментиран от #70, #94

  • 36 Барни Ръбъл

    11 4 Отговор
    Няма да се плашите от разни вируси.Запомнете тази ситуация-ЗАВОРЕНИ КРЪЧМИ....ЗА ТОВА-Тази година незабравяите да си сварите РАКИЯТА иначе и другата ще се облизвате пред заворените ПИВНИЦИ. А сега -НАЗДРАВЕ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бай Шиле

    10 2 Отговор
    Кристиан Григоров,благодаря Ви за точното поднасяне на темата!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 бай Шиле

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "бай Шиле":

    Извинявам се за грубия тон,но ми идват в повече такива като №9.К,ви са тия бе?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 айде стига

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ":

    Стига паника.Вероятността да стигнеш до пневмония е 2%. И то при положение ,че имаш куп други заболявания,независимо от възраста ти.Най уязвими са със сърдечно съдовите заболявания.Със същите заболявания ,които имаш и при друг вирус има вероятност да стигнеш до пневмония. А и да стигенш до пневмония не е сигурно,че ще умреш.

    Коментиран от #44

  • 43 Тъй тъй

    15 1 Отговор
    Га харесваха Истамбулската конвенция ни риваха, като искат Содом ще получат и Гомор, те вървят заедно.
  • 44 К.К.

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "айде стига":

    Вероятността да умреш е много повече!
    От приключилите случаи, излекувани 93-%, починали 7+%.
    От останалите заразени над 7% са в тежко състояние.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да да ама не

    20 2 Отговор
    Каролев всичко това звучи логично и добре казано, но как ще обясниш положението в Италия. Болниците отказват да приемат болните по т. 5, не достигат кислорадни апарати по т. 6 и т.н.
    Данните ти с процентите не са верни защото никой не знае колко заразени и умрели има в апартаментите и къщите на хората. Като не е толкова страшно върви се разходи до Милано да си купиш някоя нова дрешка.
  • 47 Дългия

    5 14 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Като не ти харесва тук заминавай при ватенките! Обаче ако останеш затваряи си плювалника!

    Коментиран от #53, #85

  • 48 за да получиш трябва да дадеш

    28 2 Отговор
    Сега е добре. Писле идва времето на бясното искане на пари и обезщетения. Ще сме като зверове за да вземем повече пари. Ако някой си мисли че сме християни и вярващи значи е будала. Аз в църква не влизам. След тези дни следват вълчите дни. Живеем в свят на пари и който е човечен и добър е идиот и загубеняк. Бизнеса е зле, ама служебните коли и материалните блага ги държат. Ще искат обозщетения ама шефовете с мерцедеси. Продаваш си колата и ето ти пари. Намяляш цените и продаваш стоката и въртиш парите. Едни бисквити от 1.70 как стават 1.15? Едни мебели как от 200лв стават 120. Продаваш на 120 и повече хора ще купуват. Кви са тия намаления на обувки с по 50 процента. Като искат обезщетения да покажат на кви цени внасят и ква е печалбата. ДА лъсне истината. Ко ми реват. Чадър и шезлонг 30лв. Ко ми реват. Шопска салата 9лв. Ко ми реват. Кен бера 3лв в магазина 1. Ай да не ми реват. На кой пазарен принцип вдигат цените и на кой искат сега помощи. Барел петрол пада цените не. Скача с 2 стинки и айдееее хляба става 1000лв. Я да го......След като мине това идват вълците и без милост ще дърпат месо от гърба ни.
  • 49 Гост

    13 3 Отговор
    Абе Каролев,ти от финанси не разбираш сега и в други води се опитваш да плуваш.
    Ето за това в България са такива навън.Много експерти се събрахте на едно място и само си пречите и засенчвате.
    Вижте се какви са резултатите от постоянните локуми за които ви плащат да разтягате и се омитайте,да не ви отнесе вируса на народното недоволство,че както сте я подкарали ще хващате гората скоро.
  • 50 XXXXXXX

    16 7 Отговор
    НЕ СЪМ ФЕН НА КАРОЛЕВ. НЕ ОБИЧАМ ВСИЧКОЛОЗИТЕ. НО НЕ МОГА ДА КАЖ НА БЯЛОТО - ЧЕРНО. ТОВА Е ЕДНО ОТ МАЛКОТО СВЕСТНИ НЕЩА, КАЗАНИ ПРЕЗ ТЕЗИ ДНИ. СТРАШЕН Е САМО СТРАХЪТ. ЧУДЕХ СЕ КАК ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИЗБИРА БОРИСОВ ЗА 65-И ПЪТ. ЧУДЕХ СЕ И КАТО КАК МУ ТЪРПИ ЕЖЕДНЕВНИТЕ ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИ. ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ ДА СЕ ЧУДЯ КАК ЗА ТРИ ДНИ ВЪВЕДЕ ТОТАЛНА ДИКТАТУРА?!
  • 51 Ново

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Защо":

    На шипка главнокомандващия военнитн сили го каза вируса е от правителството да не се чества празника на шипка провокация умния радев го каза вярваи тему

    Коментиран от #92

  • 52 дедо Йоцо

    19 4 Отговор
    Oбяcнявaм.Имунитeтa нe ce пaзи,a ce пoддържa.И нe трябвa дa e пoвeчe oткaлкoтo ви e нужeн в мoмeнтa.Инaчe рaзвивaтe aвтoимунeн cиндрoм.Oргaнизмa ce aтaкувa oт coбcтвeнaтa му имуннaтa cиcтeмa, кoятo гo пaзи oт външни щaмoвe.Чoвeкa e клиничнo здрaв, a ce чувcтвa бoлeн.Пo пoвoд COЛИД-19 cъвeтвaм лeкaритe дa пoглeднaт в учeбницитe cи пo мeдицинa къдe пишe, чe вируc прeдизвиквa инфeкция.Нямa тaкoвa нeщo.Вируcът мoжe дa "нaпрaви път" нa бaктeриaлнитe инфeкции,aнгaжирaики cъc ceбe cи имуннaтa cиcтeмa.И кaгaтo тя e cлaбa cлeдвaт уcлoжнeниятa,в пoвeчeтo cлучaй бeлoдрoбни инфeкции-пнeвмoнии.Лeкувaт ce c aнтибиoтици,кoитo oбaчe нe дeйcтвaт нa вируcитe/тaкa пoнe пишe в учeбникa/.Извecтнитe aнтивируcни прeпaрaти,приeти в тoчния мoмeнт,гaрaнтирaт блaгoприятнo рaзвитиe нa клиничнaтa кaртинa.COЛИД-19 e грипeн вируc и нищo пoвeчe.Aз пaндeмия нe виждaм,нo нa държaвнитe eлити идeятa дoпaдa.Нa вcички бeз изключeниe.Мнoгo cтрaннo.Тe oбикнoвeнo нe ce рaзбирaт,a ceгa пeят кaтo в хoр.Aнaлизирaйтe тoвa.
  • 53 Мен

    11 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дългия":

    И на него ли ще му пратите качулки и ще му свалите картините от стената, бе подлого грберска. Не е момента лошо за такива коментари но е прав човека.

    Коментиран от #56

  • 54 Чичо Тони

    4 0 Отговор
    Не знаех, че има ваксини за вируси, но винаги можеш да прочетеш нещо от някой специалист по всичко и да се сетиш, че "вирусите не са това което са" или май беше за совите.
  • 55 иво

    4 1 Отговор
    Да сметне колко прави 5 процента от 150 000 и тогава да се изказва
    Винаги съм се питал защо има толкова тъпи хора и как са си изкарали парите
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ХА ХА ХА

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Дългия":

    Като имаш "свобода и демокрация " , защо си стоиш в къщи , зареден с тоалетна хартия и дезинфектанти ? Защо не заминеш на екскурзия в Италия ? Защо бе 🐀 ?
  • 60 000

    5 0 Отговор
    Само щото нямало ваксина за коронавируса се различава от грипа. А може Тръмп да им е дал в замяна на нещо. Гледам, че в БГ всички депутати са здрави, а в Испания 7 са болни. Е такива като тоя първи да ги хване, а вие не вярвайте и дори не ходете и на работа.
  • 61 000

    12 2 Отговор
    Защо китайците не пръскат и не дезинфекцират при грип, а от тоя вирус измиха Китай до основи. Долен човек. Мърша. Защо затвориха хората като не е опасен. Колко българи са без хронични заболявания. Един бронхит, който всеки 3-ти човек го има хроничен или астма и си в гроб.
  • 62 Манаф

    2 2 Отговор
    Харесвам го този Владко , има спортна фигура .
  • 63 Тоя мазник

    9 1 Отговор
    царският кочияш и от вируси разбирал !!
  • 64 Управниците

    11 0 Отговор
    кога ще заслужат и ще ни покажат ,че заслужават доверието Ни . Никой овчар не реже главата на това което стриже и дои. Даже го храни. А тези ни продават за Евро помощи и далавери с медицинско оборудване от Държавен резерв.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Някой си

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нещо фактите не съвпадат":

    Явно е имала някакво заболяване. Вируса не убива млади хора със добър имунитет. В Европа повечето са пенсионери, затова има такъв хаос. В Китай вече отминава.
  • 67 Пууу

    6 0 Отговор
    Бе тоя що се не върне обратнов дупката....
  • 68 Мирослав

    12 1 Отговор
    Каролев, стига си говорил глупости. Между вероятност 2% и вероятност 4,3%, разликата е 2,15 пъти, което значи 215%. Т.е. от този вирус смъртноста е два пъти (215%) по-голяма от тази при обикновения грип. Тия 2,3% ги разправяй на професора, дето те е учил на математика, да си скъса дипломата. Твоята също я скъсай.
  • 69 мак

    3 0 Отговор
    Стига с тази дума паника. Българина много се страхува да не го връхлетят някакви чувства, и да трябва да излезе от еснафския си конфорт, т.е., телешкото си доволство. Малко паника не е излишна, малко страснатост и притеснение също няма да навредят. Значи човека реагира и предприема. На нашите началници, не им е изгодно, те ни дават по една маска, и се чудят че не се радваме...
  • 70 мак

    14 0 Отговор

    До коментар #35 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    Много го е страх блъгарина да не му ораничат "живота" и да си наруши порядките. А това означава да се раздели с телешкото си доволство. Не се наскитаха, не се налетяха, не се наядоха и напиха, не се навилняха на всеки празник. Смирете се малко, и не ръмжете. Паника не, но поне веднъж да слушат какво се говори. А този Каролев, всяка манджа мерудия, уневерсален ментор. Неговите деца къде са, не се возят с метрото нали?
  • 71 ран

    13 0 Отговор
    Паника? Вашето семейство къде се намира? Не са принудени да се возят в градския транспорт може би? Не работят, изложени на риск. Не се срещат със знайни и незнайни клиенти, или различни хора. Могат да вземат мерки, и да се приютят, колкото е нужно. Е, аз не мога. Затова не диктувайте чувствата ми. А затворете границите.
  • 72 Еди Койси

    5 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Властта повсеместно не вярва в здравия разум на гражданите си. Нека им покажем, че не са прави."

    За съжаление , този път са прави !
  • 73 ГЕРБ

    4 1 Отговор
    Умори много по вече хора
  • 74 да попитам

    5 1 Отговор
    Каролев,ти гьонсурат ли си?Не разбра ли вече,че никой не те ебава за слива?за да се задържиш на ниво си готов да продадеш и майка си!!!
  • 75 Dimitar

    0 0 Отговор
    Тук данните сочат 7.76% смъртност.
    https://www. worldometers .info /coronavirus/

    Коментиран от #80

  • 76 шщшщт

    3 0 Отговор
    Живота ви и на родителите ви изобщо не зависи от това дали харесвате някой или не. Напънете си мозъците . Така ще сте полезни на другите и на себе си.
  • 77 мед. сестра

    4 2 Отговор
    Колко е манипулативен агент Камен ! А може би просто е глупав ! Защо се позовава този лъжец неземен на илюзионни "авторитети" д-р Кристиян Григоров и скотобойната "Пирогов" известна като златният кокошарник на бълг. здравеопазване където приоритетно се усвояват клинично-погребални пътеки в резултат от ЛЕЧЕНИЕТО на роми и социално слаби лица ? Защо нормалните хора с погнуса заобикалят моргата Пирогов и се лекуват качествено в други болници ? Защо Пирогов се управлява приоритетно и задължително от професори хомосексуалисти и агенти на ДС ?
  • 78 ДедоДъррр

    5 3 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=IhR-YgHdzuw Казаха го НАЙ-ПОСЛЕ: - БИО-ИНЖИНЕРЕН ТЕРОРИЗЪМ...
    Който има глава и сиво в нея да мисли сам, а да не чака недоучените - крачещи ганьовци по жълтите каманяци, да бабаитчат по тъпо-визиите дето съм им слуги, подлоги и ония платените булю..булю...булю....
    Китай бе удобен на капитала когатао му бе евтина и покорна работна ръка. Жълтите леко-полеко се ограмотиха и образоваха и разбраха че ориза е само гарнитура към основното ястие. Започнаха да произвеждат евтиния, която зъдръсти световните пазари а приходите потекаха обратно към Китай и от там последва желание за намеса във световното господство - оръжия, армия, космос... Не върви такава държава да и хвърлиш две атомни бомби като на Japan щото ще се опариш. Нанотехнологиите и биоинженерните лаборатории тайничко пръкват вируси и болести които евтино и бързо могат наужким да решат кой-кого! ДА ама НЕ!!! Сметките не всеки път излизат вярни а изпуснатия дух от лабораториите не се знае кого ще ухапе най-лошо. Фармацевтичните концерни бълват псевдо-илачи за създаваните ежегодно модификации на грипна гад а и болести унищожаващи животните с които един народ се препитава. Всякаква гад мина през България и комшиите ама ние го отнесохме така че сега във моловете месото ни фляка на инглиш, полски, сръбски, турски, гърцоляшки... Плодовете и зеленчуците отдавна нямат вкуса на родния чернозем и са толкова безвкусни и направо отвратителни като нашите политици
  • 79 Levski

    4 1 Отговор
    КАК ДА ПЛАЩАМЕ ЗАЕМИТЕ КЪМ БАНКИТЕ.НЕ РАБОТИМ,НЯМА ПАРИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРАЕ.
  • 80 незначителен

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Dimitar":

    Дали ще умрем или не, от корона вирус, не зависи от нас! " Нишката на живота ни е изтъкана много преди да се родим ", място за паника няма!!! Трябва да си доста емоционално нестабилен, за да се поддадеш на тази остра манипулативна психоза! Здраве на всички!

    Коментиран от #95

  • 81 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "hmhmhm":

    От вашия коментар,става ясно само едно нещо.
    Че сте несъмнен идиот.
  • 82 Или ЧЛЕНин

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "отзад без любов":

    Те пък едни тролове.Слаба работа✌.
  • 83 Абонат

    5 0 Отговор
    Каролев,фанете и раздайте на служителите си у Булсатком/офиси и техници,който посещават адреси/лични предпазни средства защото са потенциални разпространители на вируса,вместо само да пишеш и да се изказваш по медии.А офиса ви Дупница е КЕНЕФ.
  • 84 Аха ясно

    2 0 Отговор
    С други думи, за леките симптоми да си мълча, когато не ми стига въздух в легнало положение или при физическо усилие - също, и чак, когато започна да се задушавам и в седнало положение - да се обадя на 112 за линейка. А дали ще съм в състояние и няма ли да е малко късничко?
  • 85 веднага

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дългия":

    Герберите сте най тъпите,наглите и корумпираната утайка на обществото.Заминавайте си в Америка и стига сте унищожавали България.
  • 86 dre

    2 0 Отговор
    състав: белтъци от СПИН А; ЧУМА; ЕБОЛА
  • 87 Фермер

    2 0 Отговор
    Все повече по-млади италианци имат нужда от интензивна терапия заради зараза с коронавирус. Това каза в интервю за "Раи Нюз 24" лекарят Лука Лорини от болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо, пише в. "24 часа". Лорини говори за хора около 40-годишна възраст. Припомняме, че Бергамо е един от най-пострадалите градове в Италия - само до 11 март броят на официално потвърдените заразени там е 1815, т.е. първо място в област Ломбардия, но със сигурност има много и много случаи, които още не са отчетени. "Пристигат все по-често млади хора и то във все по-усложнено положение. Те са заболели преди 6-7 дни и мислели, че с младия си организъм могат да устоят, но след това пристигат тук в много критична ситуация и влизат направо в реанимация. Нашето интензивно отделение е с 88 места и половината от пациентите са интубирани. Проблемът е, че изписваме по 2-3-ма на ден, а пристигат нови 5-6 заразени на тяхно място", казва докторът. А само допреди дни статистиката сочеше, че смъртните случаи са главно при най-възрастните!
  • 88 анонимен

    3 2 Отговор
    Каролев се прави на голям умник. Той е умник по всички въпроси. Човек който е умник по всичко е голям глупак. Правителството е вдигноло ръце и се чуди как да спасява страната, а този умник обърква хората със своите не свързани мисли. Ами като е така безобидно, нека него да го хване коронката да го видя как ще напълни гащите.

    Коментиран от #89

  • 89 Е тем

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "анонимен":

    Е там е проблема,че се чудят ко да направят.
    Май пак чакат инструкции от новите ни братя.
    3 месеца вместо да подготвят нещата те само умуват за туй мед.специалисти са толко уязвими.
    Са,че разкройват костюмите от както коня рипна у гйола.
    Безсрамни статисти.
  • 90 Николай

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг:
    Публикувано във факти.бг: Публикувана: 14 Март, 2020 15:40
    Лекар: Място за паника няма!
    Страната може да се справи с коронавируса само с активното участие на гражданите си
    * Мнението е публикувано във Фейсбук от д-р Иван Играчев- специалност „Ортопедия и травматология“, работещ в "МБАЛ Пазарджик" АД.

    Коментиран от #91

  • 91 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Николай":

    Това което е писал Шумов като изказване на Каролев е публикувано ден по рано като изказване на др. Иван Играчев.
  • 92 мечо

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ново":

    Радев е всичко друго само не и умен!!!
  • 93 Добронамерение и дарение

    0 0 Отговор
    Не е нужно да има паника, всички имаме нужда от свеж въздух, реализации на мечти, тъй като са красиви !
    Във Варна къде се прави тест за разум ?
  • 94 Май да

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    Може би да !
  • 95 Добронамерение

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "незначителен":

    Някои държави в Планетата се опитват да стане така че други да са зле, а те да са добре, а на края "източна България да го отнесе" ! А това не трябва да е така , тъй като мното труд е вложен "за нещо" и трябва да има реализации в позитивен смисъл !