Last news in Fakti

17 Март, 2020 06:30 14 474 23

Коронавирус: Как в Южна Корея се справиха с пандемията

  • южна корея-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Изолацията е задължителна - това послание беше наложено с твърдост от властите, но то очевидно бе прието с разбиране и от страна на южнокорейците

Коронавирус: Как в Южна Корея се справиха с пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Южна Корея въведоха драстични мерки заради коронавируса и вече виждат светлина в тунела. Този очевиден успех може да стане пример за европейците, защото показва няколко важни неща.

Може би си спомняте какво се говореше в Европа през първите седмици след избухването на пандемията в Китай? Че радикалните ограничения и изолацията не са мярка, подходяща за държави със свободна демокрация. Затварянето на граници, забраните за излизане навън, карантината - всички тези мерки, приети от Китай, за повечето европейци бяха немислими. Но стратегията на Китай излезе успешна - сега това е повече от очевидно.

Малко по-късно, в края на февруари, и Южна Корея стана жертва на заразата. Но ето, че и в Южна Корея, подобно на Китай, броят на новозаразените междувременно е толкова нисък, че и там вече виждат светлина в тунела. Южна Корея, Тайван и Хонгконг сега може би ще се превърнат в онзи извор на надежда за европейците, от който се нуждаят те сега.

Това не е краят на демокрацията

Но знаем ли докъде ще ни отведе всичко това?

Примерът с Южна Корея показа, че драстичните мерки, които бяха въведени там срещу епидемията, не слагат край на демокрацията. От самото начало Сеул постави приоритети: никъде другаде в света не се правеха толкова много тестове, в никоя друга страна не издирваха и поставяха под карантина така последователно всички, които са били в контакт с заразени от коронавирус.

Изолацията се възприемаше като дълг към родината. Но и никъде другаде нямаше по-голяма готовност да се извлекат поуки от китайските грешки - например от това колко е фатално бездействието или заглушаването на онези, които предупреждават за голяма опасност.

Когато в края на февруари един поставен под карантина южнокорейски гражданин наруши предпазните мерки и отиде на църква, с което отприщи нови зарази с Ковид-19, правителството в Сеул реагира мигновено и затегна мерките допълнително. Междувременно властите надзирават почти всяка крачка на заразените чрез мобилно приложение, инсталирано на смартфоните им.

Мерки, наложени с твърдост

Изолацията е задължителна - това послание беше наложено с твърдост от властите, но то очевидно бе прието с разбиране и от страна на южнокорейците. От това демокрацията в страната ни най-малко не пострада, нито пък доверието към правителството.

Мерките са обратими. Също като всички останали ограничения на свободи и те подлежат на проверка. А успехът е измерим – спасени бяха много човешки животи. Както и да се развие пандемията оттук нататък - явно усилията не са отишли напразно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще се оправят

    10 13 Отговор
    Щото играят гамнамСТАЙЛ
  • 2 бат Курти

    30 2 Отговор
    Ми то добре, ама как да се прави сравнение м/ду безотговорното поведение на Барба Гканьо и дисциплинираните жълтурковчета...питам аз, а отговора е ясен.
  • 3 русев

    13 23 Отговор
    Изобщо не са се справили! Поредната лъжлива новина, на най лъжливата медия DW !

    Коментиран от #17, #23

  • 4 Миризлив пор

    19 1 Отговор
    Тук всеки си мисли че има права и на него.няма начин да не му се случи. Отделно разни "политици" постоянно им се дава трибуна да говорят срещу мерките. Ами ще си го влачим с години ми се струва.
  • 5 Баш специалисту

    3 8 Отговор
    Може тия да са го направили - да нямаш вяра на южнокореец
  • 6 Факт

    26 1 Отговор
    Просто дисциплина-самодисциплина...нещото което липсва на Българина в последните десетилетия.
  • 7 По интересното е в северна корея😂😂😂

    14 2 Отговор
    Защо няма вируси там😂😂😂

    Коментиран от #15

  • 8 Антикомунист поучаващ как да се спасите

    8 18 Отговор
    Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите-мъртви /атеистите, атакистите и комунистите/ пожелавам поне да не умрат от злоба!! Намерете си кръстници още днес, покръстете се още утре, покайте се иначе "отивате на кино", където вечно ще гледате филмът "Путин в моят земен живот"😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 9 123

    21 2 Отговор
    Азия е 200 милиона гоеини пред Европа и запада въобще.
    Сега жълтите станаха запада. А запада стана жълт.
  • 10 123

    2 0 Отговор
    Години*
  • 11 Ама вярвате ли си на драсканиците...

    4 1 Отговор
    Южна Корея се е справила???
  • 12 гост

    11 0 Отговор
    А наш Ганчо решава да се набута сред заразата, умишлено, него не го лови, той пие ракия, пък и да го хване какво от това, живота му е гаден и без вируси, все тая какво стане.
    Вижда се как една интелигентна нация постъпва и как една проста като нашата. Ти му казваш да не излиза, а то се скупчило по дворове и паркове, наредило се на опашки, не че му трябва, ама да вземе и той 2 пакета макарони, не знае защо, просто така. У нас къде сте видяли информираност, листовки, транспаранти, превантивни мерки и ограничения? Чак сега когато вече вируса го има, ама защо не преди 40 дена когато го нямаше, защо не задържаха хората с нарушена карантина и в арестите за назидание?
  • 13 бай Мирчо

    12 0 Отговор
    Ако тези Южна корея я дават за пример, по индентична логика Северна Корея са направо отличници.Те изобщо не пуснаха вируса в държавата си. Писа се за един тарикакат от държавна институция, които даже не бил заразе,но излязъл от карантина в самото начало на епидемията.Е,вече от никъде не може да излиза.

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Не е ли по-добре да се справят с епидемията, а после вече да се прехвърлят на пандемията...
  • 15 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "По интересното е в северна корея😂😂😂":

    На мен ми е интересно ,че и в Русия няма вируси? Нещо по въпроса да знаете?

    Коментиран от #19

  • 16 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "бай Мирчо":

    Има си хас в Северна Корея да не са отличници,там и за по малки провинения разстрелват.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сойка Присмехулка

    3 0 Отговор
    Да сте чули за заразен в Северна Корея?
  • 19 Сатаната

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Това което прочетох е че строят нова болница около Москва специално за заразените. Около разбирай на 50 - 100 км.
  • 20 Госあ

    5 2 Отговор
    Дойче, освен карантината,за която се знае от средновековието, примера на Южна Корея е безпрецедентното прилагане на мерки свързани с установяването на заразените и тяхното лечение. Затова заразените там са много, а смъртността най ниска. Това е примера !!! Това е истинска социална държава !
  • 21 Гост на Третата планета

    1 0 Отговор
    Нека да обърнем възприятията човешки по следния начин - колко информация получаваме? Или....някъде няма никаква информация - това значи ли че няма заболели и починали?
    Много неща са страшно субективни...Не знам какво са ограничили, но Китай не ограничи гражданите си да шестват из целия свят в пика на заразата - за каква отгворност говорим тогава?
  • 22 333

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антикомунист поучаващ как да се спасите":

    Бягай в Сибир, бе!
    Или в инфекциозно да помагаш като добър християнин.
    Щеше да има руска православна църва друг път, ако не беше българската! И език, и писменост, и религия в Русия са в следствие на Българската държава. Русия не е съществувала още.
  • 23 А вие

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "русев":

    А, вие уважаеми как го разбрахте бяхте там в качеството си на лекар?!