Last news in Fakti

31 Март, 2020 20:30 5 758 31

Коронавирус в България: задава се опасен Великден

  • великден-
  • православна църква-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • цветница

С какво разходките по един-двама са по-опасни от перспективата хиляди да се съберат на куп около църквите и после да влязат вътре?

Коронавирус в България: задава се опасен Великден - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С какво разходките по един-двама са по-опасни от перспективата по Великден хиляди да се съберат на куп около църквите и после да влязат вътре? Второто е много по-страшно от първото. Коментар на Ясен Бояджиев.

Слава Богу, на Великден и Цветница вярващите няма да се тъпчат едновременно в църквите. Това обеща Синодът, след като един вицепремиер и генералът, оглавяващ борбата ссрещу епидемията, отидоха да му се помолят да отстъпи. После определиха обещанието като "добър компромис" и изразиха "огромна благодарност" на митрополитите ("свети хора, но и с огромна интелектуална енергия").

На църква

Не искам да накърня ничии чувства, но да видим все пак що за компромис е това. Хората ще се събират не вътре, а вън, на открито, пред и около храмовете, където ще бъдат изнесени празничните служби. През това време МВР ще следи да спазват дистанция помежду си, както и за "маските и дезинфекцията". После, все пак, всеки ще може да влезе в църквата "да си запали свещичка", като свещениците ще следят да няма струпване и "ще призовават миряните да бъдат по-сдържани".

На разходка

Сега за сравнение си представете някои други мерки на "социалното дистанциране". В последните дни десетки бяха глобени (по 5000 лева) за това, че се разхождат докато "целият свят гори". При това, от парковете и градинките забраната бе разширена и по улиците. Скоро за всяко излизане от вкъщи може да искат декларация или ес ем ес.

Опазил ме Господ, по никакъв начин не казвам, че разпорежданията могат да се нарушават. Напротив - и аз виждам шляещи се и черпещи се на открито групички, които трябва да бъдат разпръсквани и понякога санкционирани.

Кое е по-опасно

Но се питам: с какво "разходките" по един-двама (или по трима-четирима, ако са семейство и живеят заедно), на голяма дистанция, без никой да се бута в никого, са по-опасни от перспективата хиляди да се съберат на куп около църквите и после да влязат вътре? Самото им придвижване до там ще е равносилно на десетки хиляди (само за София) единични "разходки". После полицаите с ролетка ли ще мерят дистанцията? Пък и каква може да е тази дистанция, когато примерно 1000 души се съберат в градинката пред "Свети Георги"? А каква ще е там концентрацията на опасните аерозоли в сравнение с, да кажем, Южния парк?

С две думи: ако поединичните разходки са "страшни", задаващата се празнична перспектива би трябвало да е неизмеримо по-страшна.

Църквата не иска, държавата не може

Тъй че "добрият компромис" всъщност хич не е добър. Защото е почти едностранен. При това не е за сметка на постигналите го или на техните властнически пълномощия, а за сметка на създадените от тях правила и на здравето на всички - и вярващи, и невярващи.

Вярно, периодично ще има дезинфекция и забърсване на иконите, а свещениците ще дават светото причастие "само на тези, които са се изповядали при тях и ги познават". Но иначе църквите си остават отворени, както досега.

На срещата в Синода била изяснена "ситуацията по света и у нас към днешна дата". По света Ватикана нареди Великденските церемонии да са без богомолци, а гръцката държава обяви: "Няма да празнуваме Великден по села и църкви, ще стоим по домовете си".

У нас не може да се разчита нито на църквата, нито на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дай Боже !

    27 4 Отговор
    Да се ТРЪШНЕ ЕЛИТА !

    Коментиран от #23

  • 2 Осман

    1 34 Отговор
    Бог да пази мюсюлманите

    Коментиран от #4, #5, #21

  • 3 Бедните са мъченици !

    23 3 Отговор
    За тях е отреден РАЯ ! А за ЕЛИТА ПЪКЛОТО и АДА !
  • 4 Осъмне и ти и аз сме на един хал !

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Да не се делим а да се съпротива!
  • 5 Осъмне и ти и аз сме на един хал !

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Да не се делим а да се СПЛОТИМ !
  • 6 100 ЧОВЕКА ЗАРАЗЯВАТ 5000

    34 1 Отговор
    В ГЪРЦИЯ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ХОДИ В ХРАМА ОТ ДНЕС,ВИРИСА НЯМА РЕЛИГИЯ
  • 7 НАРОДА е един цяло

    18 0 Отговор
    Е ЕЛИТА е душманин без род и вяра !
  • 8 ЕЛИТА и Журналистите

    13 1 Отговор
    Ги искам - ЛЕШ !
  • 9 КралиМарко

    26 5 Отговор
    Мили Хора - Бог е само единствено в душата и съзнанието на човеците!Да си човек - е трудно, да имаш -душа и сърце - още по-трудно!Греховете всеки сам трупа - според душата си,тя позволява или забранява!Всичко друго...е вятър и лъжа!Да се правиш на вярващ, а да живееш като супер ГРЕШНИК..какво е?!Виждам само Грешници..начело на всичко,даже и на храмовете -Продали се за пари, за облаги..Продаващи Вярата с ценоразпис за всяка услуга в храма!!!ХОРА - пазете се , и запалете свещица в Дома си!Прочетете молитвата си на свойта икона!Целунете ближният си - днес е до Вас и Вие до него..а утре..никой не гарантира!!!Оборота на храма...поредна народна измама!Бека Бог да пази и закриля всяка ЧИСТА и добра душа - тя е нужна и Безценна особено в тези времена!

    Коментиран от #15

  • 10 Behemoth

    5 14 Отговор
    Опиум за народите!
  • 11 6392

    16 4 Отговор
    Господ гледа на сърце, не на лице, ако човек не живее според правилата определени от Бог, а отива в църква само няколко пъти годишно, това е чисто лицемерие и неминуемо се наказва.
  • 12 Кой от НС гласува - "ЗА"

    9 1 Отговор
    И кой подписа спогодбата за предоставяне ЗЛАТНИТЕ НИ ЗАЛЕЖИ на КАНАДА ? Кой ? Кой ? Сложи подписа ? Пламне ли искрата , ще ги търсим за - чай с бисквитки и полови изненади ! И пътуване към СПЕЙСА ! За всичко ще се плаща !
  • 13 Люба Плезич и Ташко Дик Офф

    2 4 Отговор
    Всички са партийни ТРУБАДУРИ И ЛАЙКУЧКИ - заблуждаващи НАРОДА! И Васил Василев и Дремджиев - всичко е пратена ПРЕССТИТУЦИЯ ! Те са наравно виновни за движението ни в тунела без изход - ЕС !
  • 14 Логика

    15 4 Отговор
    Чакайте сега-откога Дойчето се е загрижило за белия православен българин?До сега те винаги са защитавали точно неправославните - циг0ни, мюсюлмани, гейове, джендъри, мигранти, кучета, котки, насекоми, всичко и всички, само и само не и белия православен българин.
    Какъв е извода?
    Дойче Веле не го интересува изобщо живота на белия православен българин, а това - как да затвори и злепостави БПЦ.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Сърбин

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "КралиМарко":

    Респект приятел
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Куца ти ЛОГИКАТА

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Логика":

    Уважаема ма/на , не пренебрегвай и не убиждай хората с различна вяра !

    Коментиран от #24, #26

  • 18 оцелял от турското робство

    7 3 Отговор
    Да, обаче Господ е българин! И, не, няма да станем католици, нито мюсюлмани. Ние си имаме вяра, която ни обича и ни крепи. Хайл, Дойчо Велев.

    Коментиран от #19

  • 19 Лора ти дюшемето

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "оцелял от турското робство":

    Папук !

    Коментиран от #20

  • 20 оцелял от турското робство

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лора ти дюшемето":

    Не ти разбирам езика. Научи се да говориш на български. Цървул!
  • 21 44333

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Бог да пази всички.
  • 22 Интересно

    3 1 Отговор
    Как стои въпросът с благодатния огън в Йерусалим и ще бъде ли пренесен в България?
  • 23 о боже

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дай Боже !":

    И ПОПОВЕТЕ не им ходете на тея властови търтей, спрете ако трябва вашите баби и дядовци от посещение на дяволските им офиси(църкви, джамий ...)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай стамат

    10 2 Отговор
    Дано променят това решение!! Дали наистина не разбират какво безумие е това.
  • 26 Логика

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Куца ти ЛОГИКАТА":

    Напротив, аз констатирам, и точно Дойче Веле в своите статии пренебрегва и обижда хората с православна вяра.
  • 27 Апелирам

    7 2 Отговор
    Да накажем алчните чернокапци! Искайте касови бележки! По-тежко наказание от това за тези тарикати няма.
  • 28 ХКММ

    3 4 Отговор
    ЕЙ СМЕШНИЦИ ЦЪРКВИ ДЖАМИЙ И ТЕМ ПОДОБНИ ЗАТВАРЯТЕ И ТВА Е НИКОЙ НЕ ВЯРВА В ВАШИТЕ ШАРЛАТАНСТВА УМРЯ МАРКО ЩЕ ИМ СЕ МОЛИЛИ ДА ЗАТВАРЯТ И ТОЛКОВА МЪРШИ
  • 29 Васил

    1 1 Отговор
    Абе луди сте какъв Великден не чухте ли колко има заразени днес егати скапаната държава как ще празнувате при такива новини с растящо заразени.
  • 30 Диди

    1 1 Отговор
    Нима патриарха ни е по-голям от папата!??
    Тези лукави и алчни "служители на господ" уж заради 30...1000 заблудени меко казано ще доведат стотици/хиляди от нацията до смърт. Излиза, че това е целта на занятието - следват големи печалби сега е във времето (тарифите им са сериозни)!!!
    Ще има ли тогава от солените глоби абсолютно за всички свещеници участвали в масовото заразяване, някой от "божествените" ще бъде ли осъден или правителството и народа ще са и потърпевши и виновни?
    Ние милионите християни, който носим вярата в себе си и нямаме нужда от храм на кой господ да се молим, защото католиците ги пазят, а нас ни обричат?
    Хора бъдете си набожни - никой не Ви пречи, но ако сте такива помислете за ближните си и за нас. Не поставяйте живота ни в приношение на Вашия господ с малка буква!!!!!
  • 31 Диди

    1 1 Отговор
    И още нещо - децата са в "затвора на собствените си домове", хиляди загубиха препитание и живота им не е само в риск от вируса - въобще е объркан, а тези "смирени" служители господни миксират мозъцете и на без това обърканите хора от екрана най-нагло.
    Както цялото човечество се съобрази и промени живота си, тези дребни хорица - попове и .... в България веднъж поне на няколко века няма ли да направи жертва в името на живота, в името на бъдещето, в името на доброто?!
    Аз поне изпитвам дълбоко съжаление към тези които оповават вярата си и споделят изповядваки се на такива богослужители.
    Аз не искам да съм Христос - искам да измина целия си житейски път като Човек.
    През целия си живот не съм изпитала нужда да отида на църква, но в един момент спешно трябваше да поверя живота си на българските лекари.
    Благодаря на всички лекари и медицински работници върнали ме към живот след тежка сърдечна операция. Благодарна съм, че живея в България където лекарите ме приемаха на момента (без дори да съм се обадила предваригелно по телефон), а здравната ни система осигури всичко това безплатно!
    Сегашната ситуация е спешна, даже критична и Ви моля да слушате лекарите, да вярвате в науката, да подкрепите мерките на правителството за да не допуснем злото в домовете си. Нека жертвите който направи всеки от нас не са напразно дадени.
    Колкото до религията - да храмовете са прибирали хората в турско робство, но злото е било друго, сега обаче църквата не е с нас - срещ