Last news in Fakti

5 Април, 2020 10:00 8 714 40

Защо коронавирусът срази Испания

  • испания-
  • пандемия-
  • испански сценарий

Испания е сред държавите с особено голям брой заразени от коронавирус, което има своето обяснение: неготови за предизвикателството на пандемията се оказаха и здравната ѝ система, и икономиката

Защо коронавирусът срази Испания - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броят на заразените с коронавирус в Испания достигна 118 хиляди, на починалите - близо 11 хиляди. Клиниките и временните полеви болници са препълнени и не са в състояние да приемат всички пациенти - затова се хоспитализират само най-тежките случаи.

Здравните заведения не разполагат с достатъчно количество респиратори, лекарства и тестове за коронавирус, нито с необходимите защитни средства за лекарите и медицинските сестри. Тези средства не достигат и на полицаите и военните, да не говорим за населението. Както сочи актуално допитване, 77,5 процента от испанците смятат, че страната им се е оказала неподготвена за пандемията.

Разпространението на коронавируса: испански сценарий

Бързото разпространение на коронавирус в Испания, според вестник ABC, се дължи донякъде на някои грешки на властите. Още през януари и февруари от ЕС и от Световната здравна организация отправиха предупреждения към Испания, че предстои епидемия. Но мерки не бяха взети. Нещо повече - не бяха забранени нито масовите събирания, нито футболните мачове. А се смята, че именно тези събития са благоприятствали бързото разпространение на заразата. Испанските медии посочват и още една причина - почти 20 на сто от жителите на Испания са над 65 години.

Извънредното положение в страната бе въведено чак на 16 март, а седмица и половина по-късно мерките бяха допълнително затегнати: спряха работа учрежденията, предприятията и магазините - с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. На хората бе забранено да напускат домовете си освен в случаите на спешна нужда. Въведени бяха жестоки санкции за нарушителите: глоби до 600 хиляди евро, както и лишаване от свобода.

Разпокъсаност и липса на средства

Според професора по политология от Мадридския университет Франсиско Морено, причината за мудните действия е в организацията и структурата на испанското здравеопазване. До въвеждането на извънредното положение то бе в прерогативите на 17-те автономни области, т.е. те управляваха самостоятелно здравните си системи и самостоятелно решаваха какво оборудване и какви лекарства да купуват. След 16 март централното правителство в Мадрид пое изцяло нещата в свои ръце.

Друг фактор, според професор Морено, е това, че в Испания не се отделят достатъчно пари за здравеопазване - едва шест процента от БВП, при средно седем на сто за страните от ЕС. Испания изостава от другите държави в Общността и по брой на заетите в здравеопазването, и най-вече по брой на медицинските сестри. В класацията на Euro Health Consumer Index, по качество на здравеопазването Испания се нарежда на 19-то място в Европа.

Спецификата на испанската икономика

Мануел Гарсия Сера от мадридския Център за икономически изследвания пък посочва, че в цялата страна има един-единствен, при това неголям цех за производство на хирургически маски. Що се отнася до обичайното шивашко производство, което би могло да подпомогне осигуряването на този вид продукция, "то отдавна е изнесено - за по-голяма рентабилност - в страните от третия свят". Мануел Сера изтъква, че в последните десетилетия в Испания се е залагало най-вече на туризма като особено печеливш отрасъл. Затова в страната има твърде малко възможности за производство на респиратори например. Налага се те да бъдат внасяни от чужбина, както и редица нужни на клиниките препарати.

Икономистът посочва и, че пандемията ще влоши и без това тежката икономическа ситуация в Испания. Без да се е възстановила от кризата от 2008, миналата година страната се сблъска с нови проблеми: намаляха инвестициите, производството и данъчните приходи, бюджетният дефицит расте, а държавният дълг гони 98 процента от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    68 41 Отговор
    Въпросът дойче зеле е: защо в силнозасегнатата Испания извънредното положение се удължава до 25 април, а в почти незасегнатата България до 13 май ?!

    Коментиран от #3, #4, #5, #12, #26, #35, #36

  • 2 Последния софиянец

    111 5 Отговор
    Европейската здравна система се оказа една лъскава реклама. Много пари и нищо. Явно не само у нас се краде яко.
  • 3 Дельо хайдутин

    41 31 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Извънредното положение трябва навсякъде да е безсрочно,щото никой не може да каже кога ще приключи.

    Коментиран от #18

  • 4 Истината

    28 52 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    За да могат позитанските боклуци да лаят!
  • 5 ЗЕВС

    32 8 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Защото не са ваксинирани с БЦЖ ваксина!?
  • 6 Направо се учудвам

    25 9 Отговор
    Как според Дойче веле за жертвите в Испания не е обвинен Ердоган.....
  • 7 Комсомолката

    22 42 Отговор
    Младежката организация на БСП, благодари предварително на всички, които са написали, или ще напишат негативни коментари за ГЕРБ - Бойко Борисов. Чувствайте се поканени в нашите редици. Възползвайте се от наша промоция, новопостъпилите членове, няма да заплащат членски внос през първите шест месеца, освен това ще получите и знаменце с логото на БСП. И това не е всичко, ще получите и три значки с лика на Корнелия Нинова на цената на една.
    Новопостъпилите членове ще получат допълнително и по 1000 Мегабайта от всички оператори, за да изразяват свободно подкрепата си към нашата партия. Очакваме Ви, обичаме Ви.
  • 8 АнтиМисирка

    44 8 Отговор
    Това, че българските мисирки услужливо облизват дирниците на разни там щабаджии и доктори на науките, това, че не изискват данни от масови тествания, не ни прави здрави, прави ни неосведомени! Медии, вие не предствяте никаква точна картина! Вие ни заблуждавате! Всяка новина за кукуто Годжеподобен е една фалшива новина и е подсъдна спред закона за фалшивите новини! Подвеждате, най-нагло ни лъжете! Вие реално не знаете, реално крият данните за реално болните в България! По-добре се скрийте и не ни създавайте фалшива розова картина, понеже не е така. Колко теста има направени, за да ни заливате с фалшива новина, че имало само 500 болни?! Излизайте с новина колко хоспотализирани има и това е! Сравнявайте с това колко налични места има и това е! Нещастни мисирки!
  • 9 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    21 8 Отговор
    CВEТA ВEЧE НE ТЪРCИ ПEТРOЛ ЗAЩOТO E В КРИЗA. ЗAТВOРИХA МНOГO ЗAВOДИ CПРЯ OГРOМНOТO ТЪРCEНE НA НEФТ, CAМOЛEТИТE CA ПO ЛEТИЩAТA, ТИРOВE И КOРAБИ ПO ПРИCТAНИЩA И ЗAВOДИ. ЗAТOВA CA ВИНOВНИ CЪЗДAТEЛИТE НA КOРOНOВИРУCA A ТE CA OПИCAНИ В Списание nature писаха за тоя вирус 2015 г.,че е създаден успешно в лаборатория В CAЩ. ТРЯБВAТ ИМ CAМO ЗДРAВИ РOБИ OCТAНAЛИТE ЩE ИЗМРAТ. ТOВA E ВOЛЯТA НA ПOРЪЧИТEЛИТE. ДAЖE БOЙКO КAЗA ТИЯ ГAДOВE ПУCНAХA ВИРУCA-ТOВA CA НEГOВИТE НOВИ ПРИЯТEЛИ НA КOИТO CE КЛAНЯ ДO ЗEМИ. БOЙКO БOРИCOВ ЗНAE КOЙ ПУCНA ВИРУCA. ОЩЕ ЩЕ ИМА ,ТОВА НЕ Е НИЩО,АКО ДОЖИВЕЕТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ЗАЩО.

    Коментиран от #14

  • 10 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    8 12 Отговор
    Cпиcaниe nаturе пиcaхa зa тoя вируc 2015 г.,чe e cъздaдeн уcпeшнo в лaбoрaтoрия В САЩ. ТРЯБВАТ ИМ САМО ЗДРАВИ РОБИ ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ИЗМРАТ. ТОВА Е ВОЛЯТА НА ПОРЪЧИТЕЛИТЕ. ДАЖЕ БОЙКО КАЗА ТИЯ ГАДОВЕ ПУСНАХА ВИРУСА-ТОВА СА НЕГОВИТЕ НОВИ ПРИЯТЕЛИ НА КОИТО СЕ КЛАНЯ ДО ЗЕМИ. БОЙКО БОРИСОВ ЗНАЕ КОЙ ПУСНА ВИРУСА. OЩE ЩE ИМA ,ТOВA НE E НИЩO,AКO ДOЖИВEEТE ЩE ВИДИТE ЗAЩO. ПИТАЙТЕ АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК ДЕТО СЕ СКРИ ЗАЩО КОРОНАТА ПОРАЗЯВА СВЕТА НЕ САМО ИСПАНИЯ.

    Коментиран от #27

  • 11 вуйна

    16 7 Отговор
    За да не загубят милиончетата от скапаните си мачове обрекоха народа си.
  • 12 Мислете

    21 21 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Испания е силно засегната защото нямаха извънредно положение и тяхното ще бъде удължено след 25ти Април със сигурност! В България имаме по малко случаи точно заради строгите мерки и навременната реакция на властта!
    Аз питам защо всеки който говори глупости като теб чака да станат заболелите при нас над 50к и стотици хора да умират всеки ден че той да каже еми да трябва извънредно положение? Защо на нас да ни се пълнят болниците и на нас да ни умират лекарите, приятелите и роднините за да приемете че това е криза като никоя друга?
    И ви гарантирам че тогава икономическите последици ще са в пъти по сериозни! Сега по голяма част от народа ходи на работа, това че не работят заведения и магазини не е толкова проблем, ще мине! Защо да ни затварят всички като кучета в домовете ни когато минат 10к починалите?
    Айде ти ми отговори глупако

    Коментиран от #25

  • 13 Дано

    13 13 Отговор
    всичко приключи по-бързо!!! Не системата не е реклама. Ако влезеш в испанска болница свят ще ти се завие!!! Все едно прескачаш 100 години напред във времето!! Вируса е създаден в лаборатория!!!! Има документален филм от 2015 как в Ухан св хвалят с тоя вирус!!!! Поредната гавра с обикновения човек и умишлено предвзвикване на криза!!! Здравната система няма общо!! Пак казвам Испания има 6 та най-добра в света здравна система, безплатна е и супер ефективна!!! Испания има най-много уздравели 2 пъти повечеот Италия!! Относно БЦЖ ваксината нищо чудно найстина да помага!!

    Коментиран от #40

  • 14 стоян

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ":

    До 9 ком =Защо лъжеш бе кумунисче русофилче =Дори китайците си признаха че вирусът е дошъл от пазара за диви животни в гр Ухан= и по новото е че САЩ ще съдят Китай за укриване на информация и пандемията в света

    Коментиран от #15

  • 15 Гошо

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    И къде, САЩ смята да съди Китай
  • 16 ОтИспаниЯ

    18 7 Отговор
    Отново НЕ вярна и НЕ проверена информация.
    Тук /в Испания/ мерките са в пъти по адекватни от тези в България
    и други ЕU държави където мерките са само в медииното пространство.
    Тук мерките се прилагат бързо и адекватно както на улицата така и в
    социалната сфера.

    Коментиран от #17, #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ОтИспания

    18 0 Отговор
    Тук се правят тестове за заразени не само на потърсилите здравна помощ /лечение /, което статистически увеличава броят на заразените, но така броят на заразените се доближава до реалният.
    Ако и други държави правят такива тестове броят на заразените им ще се увеличи х2 или х3.
  • 20 Българин

    12 8 Отговор
    АКО КОВИД19 БЕШЕ СЪЗДАДЕН В САЩ И ЗАРАЗЕН УХАН В КИТАЙ, ТО КИТАЙЦИТЕ ЩЯХА ДА ПИСНАТ ОЩЕ НОЕМВРИ 2019Г.,А ККП КРИЕЛЕ ЗАРАЗАТА ТРИ МЕСЕЦА ДОКАТО НЕ БЯХА ПРИНУДЕНИ ДА ЗАТВОРЯТ ЦЯЛАТА ОБЛАСТ ОТ 120МЛН.ЧОВЕКА!!!ПРИЛЕПИТЕ СА ВОЕННА ЛАБОРАТОРИЯ В УХАН ЗА БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ И ПРОБИВ В СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ. СПОРЕД ЧАЙНА ТЕЛЕКОМ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА 21МЛН.ТЕЛЕФОНА НЕ ГИ ПОЛЗВАТ И ПЛАЩАТ.. ПОНЕ 10% СА В КРЕМАТОРИУМИТЕ. ТОВА Е СВЕТОВЕН ГЕНОЦИД ОТ ККП! ЖАЛКО ЗА КИТАЙСКИЯ РОБСКИ НАРОД НО СВЕТЪТ ВЕЧЕ НЯМА ДА ВЯРВА И КУПУВА НИЩО КИТАЙСКО!!!
  • 21 Ночето

    6 11 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    Остани си там....Такива като теб не заслужават да живеят в България
  • 22 Глупости

    15 1 Отговор
    Силно поръчкова статия.Има и доста неточности в нея!!!!
    Глобата за неспазване на разпореждането и безцелно мотаене навън е от 600 до 3000 евро, а не както е написано в статията до 600000 евро,алооооо малко сте прекалили с нулите :)

    Коментиран от #23

  • 23 Какво

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    очакваш от българска медия освен неточно поднесени новини с цел облъчването на овцете в Банановата република Будаленд!!!
  • 24 Хаха

    5 1 Отговор
    каква фалшива новина. В петък четох, че Испания и Франция отделят най-много средства за здравеопзванев Евеопа и затова за начелно място в света по такова. Статия побликувана в немско издание.Факти стегнете се не може да бъде какви простотии пишете вече
  • 25 Мислиш с гъ си

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мислете":

    Как ще станат 50 хиляди като се правят по 250 теста на ден, на всеки съмнителен случай се прави втори тест, т.е. дори всички тестове да са положителни на ден ще открием максимум 125 заразени, необходими са 400 дни да стигнат 50 хиляди, сигурно Борисов ти е бил учител по аритметика

    Коментиран от #31

  • 26 Toni

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Заштото ще стане като вав Испания ас сам там вав момента и неможе да излезеш никаде и умират по 1000 на ден така че ако имаш малко акъл не задаваи просташките ни въпроси

    Коментиран от #28

  • 27 Вили

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.
  • 28 А ти

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Toni":

    се научи да пишеш неграмотнико!!! Не си само ти в Испания
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Осъдени души

    4 0 Отговор
    В романа си "Осъдени души", Димитър Димов описва епидемията от тиф през Гражданската война в Испания (1936-1939г.). Той казва, че испанците не дезинфекцират, защото смятат, че слънцето и витамините убиват всички микроби.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Мислиш с гъ си":

    дo ТECТOлюбцитe...Вижтe ceгa, вируcът ce aктивирa cлeд кaтo прoникнe прeз клeтъчнaтa мeмбрaнa и мoдифицирa ДНК-тo нa клeткaтa. Тoвa cтaвa нa 5-8 дeн cлeд зaрaзявaнeтo, дo тoгaвa e нeoткривaeм...Тaкa, чe тecтът ти e oтрицaтeлeн e caмo врeмeннo...Aкo зaпoчнeм c тecтoвe, тo трябвa нaй-мaлкo вcякa ceдмицa дa ce тecтвaш дoкaтo ce рaзбoлeeш и придoбиeш имунитeтa.

    Коментиран от #38

  • 32 Има и друго обяснение

    2 0 Отговор
    Зa мaлки брoй зaрaзeни и зaгинaли имa и другo oбяcнeниe - бeднocттa. Бългaрcкитe бoлнитe и възрacтнитe в мнoгo пo-гoлямa cтeпeн ca cи изoлирaни (coциaлнo и вcякaк) в cрaвнeниe c тeзи oт бoгaтитe cтрaни. Пeнcиoнeритe в Зaпaднa Eврoпa, CAЩ пътувaт мнoгo пoвeчe, cрeщaт ce c мнoгo хoрa и e пo-лecнo дa ce зaрaзят.
  • 33 Цецу Сансьорния

    1 0 Отговор
    Дубре че в Тикволандия нема футбол та ората нема от кво да се заразат....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Po-znaesht

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Целият горен коментар ГО ПРЕНЕСЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И ОБЯСНЕТЕ,ЗАЩО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧВА У НАС!! НАПРИМЕР;ЧЕ В ИСПАНИЯ 20 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО БИЛО НАД 65 ГОДИНИ!АМИ У НАС КАТО ИМАМЕ 2.5 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ,КОЛКО ПРАВЯТ ОТ 7 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ?? ТОЧНО 36 % !ВТОРО,В ИСПАНИЯ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СЕ ОТДЕЛЯЛО САМО 6% ОТ БЮДЖЕТА,А У НАС КОЛКО Е?? И ТРЕТО-СПЕЦИФИКАТА НА ИСПАНСКАТА ИКОНОМИКА??А У НАС,КАТО ПРЕОБЛАДАВАТ МАЛКИТЕ ФИРМИ, С ПРЕОБЛАДАВАЩ РЪЧЕН ТРУД С ХОРА,РАБОТЕЩИ В ГРУПИ БЕЗ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА И ПРЕГРАДИ,БЕЗ ТЕХНИКА И АВТОМАТИЗАЦИЯ,КОЯТО ДА НАМАЛИ КОНТАКТИТЕ МЕЖДУ ХОРАТА?? ИЗВОД: НИЕ СМЕ ПО-ЗЛЕ ОТ ИСПАНИЯ / по посочените за тях 3 показателя!/,НО ЗАЩО ЛИ СМЕ СЪС САМО 520 ЗАРАЗЕНИ/ДО 5 МАРТ/??/а те са с над 80- 90 хиляди?,и ако съпоставим тяхната численост-47 милиона,тогава и у нас трябва да са 47:7= 6.7 пъти по малко,демек 80,000: 6.7=11,800/реално болни у нас???/
  • 36 Жорко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Недей да сравняваш България с Испания...въпроса ти звучи така,защо във Факултета инфраструктурата не е като примерно в Овча купел
  • 37 Аз съм реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ОтИспаниЯ":

    Браво, хубаво, че си го написал това /тук /и аз съм тук, вече 16 год. Здравеопазването е 100 год. напред а и хората са изключително сплотени, не като в герберистан, злобари и завистници, то затова там е зле и още по зле ще става!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Цветанов

    0 0 Отговор
    Само се чудя защо слушате коремен хирург който един месец преди така наречената епидемия каза че че това е просто един грип а не вирусолог като доц.Мангъров който цял живот с това се е занимавал защо е тази безмислена паника не знам
  • 40 Не знам защо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дано":

    са ти нацъкали минуси,но всичко което си написал е вярно.Въобще не може да се сравняват здравните системи на Испания и България.Състоянието на болници ,чистотата ,реда ,материална база ,отношение на мед. персонал към пациентите. Никой ,никога, за нищо не иска пари, всичко е платено. Мисля ,че разликата от100 години е малко,най -вече за разликата в манталитета и културата ,но това трябва да се види,да се изпита,не става с обяснения. А отделно е нашата прослувута завист ,злоба и селски комплекси( да бъдем Някой).