22 Април, 2020 20:30 17 876 65

Войната в България продължава: какво показа смъртта на Милен Цветков

  • дрога-
  • наркотици-
  • милен цветков-
  • българия

В Европа задължителното лечение при доказана употреба на наркотици е факт, но в България не е

Войната в България продължава: какво показа смъртта на Милен Цветков - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Европа задължителното лечение при доказана употреба на наркотици е факт, но в България не е. И трагедиите, като тази с Милен Цветков, си продължават. Няма съдия в мача между наркоманите и обществото. Има само жертви.

Дълбоко символична е смъртта, застигнала Милен Цветков. Той беше от малкото журналисти, които опитваха да погледнат и отвъд стената, издигната от осъдително бездействие и неразбиране. В крайна сметка го уби това, срещу което говореше. Стана случайно, но това не отменя съдбовната символика.
Не е случайно обаче, че преди година двама бащи убиха децата си - наркомани. И двамата бащи се отърваха с леки присъди. И двамата са полагали години наред грижи, имали са тревоги, правили са опити да постигнат някаква промяна. И двамата не са знаели къде да потърсят помощ. А и е едва ли са щели да я получат. Дори от съда, ако бяха се обърнали към него с молба за принудително лечение. Защото по-често се получава отказ.

Вниманието е насочено в грешна посока

В момента общественото мнение, а и не само то, слага на една плоскост наркоманите и техните родители и ги съди еднакво строго. Само подобни трагедии поставят във фокуса на вниманието семействата на наркоманите, но този фокус обикновено е твърде изкривен. Какво става с тях в периодите до следващия случай? Ето какво казва една майка на 16-годишно момче, което употребява наркотици:

"Синът ми стигна до кома, после издържа „чист" 5 месеца, но отново започна употребата. Имаше две възпитателни дела, които прекратиха с мярка "Поставен под родителски контрол". Разбира се, аз не се справям с контрола, водя го по комуни, той бяга, водя го по психолози, психиатри - без ефект, без диагноза, без лечение. През февруари открадна ключовете на автомобила ми, и ми свалиха номерата за срок от 6 месеца, без дори да ме уведомят, че синът ми в 4:30 през нощта е с колата ми на магистралата! И понеже той е непълнолетен, сме оставени да агонизираме сами. Вече стигнахме дотам, аз и баба му да подадем декларации до Отдел "Закрила на детето", че не се справяме и не можем да осигурим контрол и грижа. За да се намеси най-накрая тази държава. Но, нищо такова не се случва. Пишат си докладите, не могат да предложат принудително лечение, защото няма къде.

Предполагам, че в крайна сметка ще обвинят мен като родител, че не полагам грижи. Искам да попитам дали може да бъде обвинена държавата, отговорните институции в престъпно бездействие и липса на адекватни грижи и помощ за тези деца? Аз съм съгласна, че като родител нося отговорност, но когато аз търся помощ - няма такава. Никъде!"

Да го оставиш да удари дъното…

Голямата част от семействата на наркоманите са хора, закъсали финансово, загубили социалните си контакти далеч преди карантината, изтормозени и уплашени. Те живеят в извънредно положение от момента, в който са разбрали, че децата им посягат към дрогата. И както по време на сегашното извънредно положение, наложено от коронавируса, когато всичко нормално се счита за нарушение, така и в тяхното извънредно положение всичко е с обратен знак. След като няма помощ отникъде, остава само едно - да оставиш наркоманът да удари дъното, за да вземе сам решение да се лекува.

Това означава да не правиш нищо от това, което в един нормален свят обикновените родители правят за децата си. В извънредното положение на наркотиците – родителите без да искат стават помощници. Даваните пари за закуска отиват за дрога. Така работиш за трафика. Решаваш сам - дали да стои гладно или да не друса. Ами ако започне да продава или да краде? Ако започне да проституира, за да си набави пари? Да му дам ли или да не му дам? Не е лесно, никак не е лесно, но това е ежедневието в хиляди семейства.

Някои от семействата на наркоманите правят най-големите грешки, макар и да са водени от намерението да накарат детето си да се промени. Става дума за хората, които са свикнали да решават проблемите си с пари. Защото ги имат. Те решават, че могат да си купят спокойствие и „нормално" дете по същия начин, по който са придобили други неща. Ето какво разказва майка на наркоман, жена на местен политик :" Купихме му "Мерцедес", защото обеща да спре. Той не само не спря, ами открадна и пистолета на баща си и сега препуска по магистралата надрусан и въоръжен." Случаят е отпреди три години.

Може да се предположи, че възпитанието на тези деца е включвало фактора „пари" и преди те да започнат да посягат към дрогата. Истината е, че у нас просто не се случва нищо, което да помогне на семействата. Нищо. Малко изключение прави въвеждането на тестове за наркотици при управление на МПС.

Те бяха въведени преди поне десет години, след като стана публичен фактът, че дрогата е причина за доста катастрофи. Лекари от интензивните отделения споделяха, че когато им докарат потрошен в катастрофа младеж, те трябва да се справят и с проявите на абстиненцията.

Защо в България не се случва нищо?

Катастрофи с характеристиките на тази, която отне живота на Милен Цветков, стават непрекъснато. Обикновено загиват приятелите на надрусания шофьор. Загиват и цели компании. Някое село потъне в траур, някои семейства се скриват окончателно, пошуми се из медиите. И толкова.

А тези, които опитват да спасят живота си и живота на блудните си синове, са изправени пред непреодолими пречки. Те търсят помощ от държавата, но тя мълчи. Инкриминирането на еднократната доза преди 14 години трябваше да включва и задължително лечение и контрол. Но не включи.

Отнемането на шофьорска книжка заради доказана употреба на наркотици трябваше да включва и задължително лечение и контрол, но не включва. Обществото, толкова сурово спрямо родителите на наркоманите в момента, трябва да разбере, че това, което те искат, е не да оставят децата им да правят каквото им дойде. Напротив. Те искат някой да им помогне в опитите да ги накарат да се променят. И макар в цяла Европа задължителното лечение при доказана употреба е факт, у нас не е. И нещата си продължават. Няма съдия в мача между наркоманите и обществото. Има само жертви.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    79 8 Отговор
    НЕ РАЗКОНЦЕНТРИРАТЕ ХОРАТА..УМИШЛЕНО УБИЙСТВО..ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА..ГЕШЕВ, НАМЕРИ ПОРЪЧИТЕЛИТЕ..НЯМА ДА ЧАКАМ КЬОВЕШИ ДА ГИ ОТКРИЕ..

    Коментиран от #23, #47, #53, #54

  • 2 опорна точка

    27 28 Отговор
    Някой да обясни как се справя Кремъл с наркоманите плииз! Самая магучая евентуално са най добре?

    Коментиран от #5, #8, #60, #61

  • 3 Рошко

    35 5 Отговор
    Не война а анархия
  • 4 Онзи

    52 9 Отговор
    Пожарникарят, де, нали се изрепчи, че ще спре това по пътищата. Що глуппсти изговори. Не съм съгладен, че "Българите са направени от лош.материал". Виж, той и прокобата с голата глава, може и да са.
  • 5 мъка

    50 6 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    В Сибир наркотици не растат .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Behemoth

    35 8 Отговор
    Ами хората които посягат към наркотици са с ниска самооценка и комплекси ....родителите да не комплексират децата си...въобще според мене твърде много хора в България напират да правят деца...и отглеждат шилита ...

    Коментиран от #37

  • 8 БгТурист

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Моля те, иди се прегледай !
    Жестоко си обсебен от тази държава , имаш нужда от специализирана помощ .
    Нерде Ямбол , нерде Стамбол .
  • 9 прррц

    47 3 Отговор
    трябва и депутати и министри да тестват. защото са неадекватни трябва да стане ясно от какво е?
  • 10 XXX

    42 5 Отговор
    Toва търсене на оправдание ли е?!
    Въпросната маика можеше да отдели част от милионите си и ,,да излекува'' детето си!Има достатъчно финансови възжности,за да не трябва да чака помощ от държавата.
    Отмествате темата.
  • 11 Мим

    36 1 Отговор
    Добре де,ти си потърсила помощ от държавата,не си я получила,разбирам те ,но не е ли късно за помощта .Не трябваше ли още в началото да му обършеш 2 шамара и да го лишиш и от ключове за кола и в училище и полиция да предупредиш,като бедна,а богатите изобщо не обръщат внимание за наркоманчетата си,а им предоставят пари ,коли и дори жени да са задоволени и от там ,ще чакаме този човек да командва и управлява тази държава.За това все ще сме последни във всичко,а да не забраввме,че си имами проблеми и с нашите братя циг ...ни.. Явно много неща за промяна,ама няма желание и затова свестните ще напускът тази държава.повечето останали ще са все ей такива каквито са..
  • 12 ГЕРБ-Корона Властта да се изнася

    37 5 Отговор
    ОСТАВКА НА ГЕРБЕРИТЕ.
  • 13 Спиро

    62 5 Отговор
    Милен не трябва да се забравя.
    Предлагам кръстовището пред МОЛ Парадайс да бъде кръстено като “Площад Милен Цветков” и също така метростанцията да носи неговото име.

    Коментиран от #26, #44

  • 14 Обективен

    49 2 Отговор
    Трудна е борбата с наркотиците... Тежка е съдбата на техните родители... Освен задължително лечение, трябва да им се отнемат книжките за много по дълъг срок - поне 10г.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Процесор Вучков

    32 1 Отговор
    Баламурници. Войната с възпитанието на дадено дете от дадени родители е трябвало да бъде в разгара си от раждането на детето докато навърши пълнолетие. Става въпрос за адекватно възпитание, а не на ти куклите, дай ми парцалките.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 В бегето всеки наркоман е

    18 3 Отговор
    Потенциален клиент на боки на мутри на магистрати на милиция и заведения и това се толерира щото изброените печелят от това иначе като цяло държавата е виновна и в частност главатара на организираната престъпна шаика тиквоча
  • 20 В бегето всеки наркоман е

    8 3 Отговор
    Потенциален клиент на боки на мутри на магистрати на милиция и заведения и това се толерира щото изброените печелят от това иначе като цяло държавата е виновна и в частност главатара на организираната престъпна шаика тиквоча
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пък и другото

    18 5 Отговор
    Младите сега са кофти хора и материял щото са заченати и родени в смутни времена и са генетично увредени и не е требвало да се раждат в смутни времена щото са заплаха за цялото общество и трябва да има ограничения какво могат да правят
  • 23 Вичо

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Вярно...Къде се загуби Гешев? В тази тежка ситуация... А?

    Коментиран от #39, #55

  • 24 Ше пишат до напикаване😂😂😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Jo parvi":

    Пишшшшш
  • 25 тц тц тц

    44 0 Отговор
    "Голяма част от семействата на наркоманите са хора ,закъсали финансово"( ...)
    Това не е вярно,тъй като 90% от наркоманчетата в Бг са от богати и заможни семейства. Децата на прокурори,депутати,съдии , "бизнесмени" ... в по -голямата част са наркомани.
  • 26 СЪГЛАСЕН

    20 3 Отговор

    До коментар #13 от "Спиро":

    Ето това е отлична, хуманна идея! Тест за цивилизованост и съпричастност. Контрапункт на забравата, която заслужават отрепките.
    Площад "Милен Цветков" и станция "Милен Цветков" ! Да видим!

    Коментиран от #30

  • 27 Retra

    42 2 Отговор
    Аз съм от поколение 1950 г. Защо нямаше наркотици и деца изпуснати от родителски контрол по онова врме? Ние имахме не просто респект, ние имахме страх от нашите бащи и майки. Респектът към нашите родители включваше и уважение към съседите, към възрастните изобщо. Имаше трудово-възпитателни училища за непълнолетни.

    Коментиран от #29

  • 28 Селянин

    43 7 Отговор
    При Тодор Живков нямаше дрога. Храната баше истинска, хората се събраха, уважавана, помага ха си. Младите сключваха Граждански бракове, раждаха се деца, безплатно образование, здравеопазване, спортът беше национален приоритет, туризъм, селско стопанство, лека тежка промишленост, национални обекти.

    Коментиран от #32

  • 29 4567890

    22 0 Отговор

    До коментар #27 от "Retra":

    да и имаше бойчиновци.ено таквос копилдачи оди навремето за 2год.-иебане бой свирки сичко.кат са върна-тих кат гроб.и са поправи щот знай ко го чака пак ако улезе у бойчиновци!

    Коментиран от #33

  • 30 И АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН

    19 5 Отговор

    До коментар #26 от "СЪГЛАСЕН":

    Да ОВЕКОВЕЧИМ МИЛЕН ЦВЕТКОВ, ТОЙ ЗАСЛЮЖАВА ТОВА, ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТ БЕЗ СТРАХ КАЗВАШЕ ИСТИНИ ЗА ВСИЧКО И НА ВСИЧКИ. ПОКЛОН ПРЕД МИЛЕН ЦВЕТКОВ И ИСТИНСКИТЕ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #34

  • 31 Petra

    15 0 Отговор
    Прочетете още за мафията в атомната енергетика; статията е публикувана във Вестник Атака на 1 май 2013 от Ангелаки Гоцев. Не мога повече да разпозная моята слънчева страна, страната на розата, родна България!
  • 32 За теб на село няма

    8 10 Отговор

    До коментар #28 от "Селянин":

    То е нямало за вас е едно,а не че е нямало въобще.На кой му трябва дрогирани магаре за работа.То и вечерен час имаше,а пияни късно посреднощ народната милиция ги прибираше и на другия ден цялата рода му береше срама.А наркотици,манекенки,проститутки за номенклатурата си е имало.В големите хотели си имаше стаи за работнички за компания на гости от чужбина.
  • 33 Petra

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "4567890":

    Мой първи братовчед беше възпитател (не знам по-точно каква позиция заемаше там) в ТУ Бойчиновци; братовчед ми беше мълчалив човек :)

    Името ми е Петра, но ползвам лаптоп на 12 години, клавиатурата едва личи.
  • 34 Да почива в мир!

    5 7 Отговор

    До коментар #30 от "И АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН":

    Оставете човека вече да почива в мир!Не ви ли е срам да политизиране смърта му.Като чета ми става ясно,че дори едно предаване не сте гледали.

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Индийско откритие

    10 1 Отговор
    Децата наркомани плащат за стари грехове на бащи,дядовци и прадядовци. Индийците са го открили - карма.
  • 37 Не съм съгласен

    22 0 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Наркотиците станаха масови в началото на 90те, защото бяха непознати или недостъпни за масата. След години много хора разбраха кои какво причиняват и част от тях останаха предпочитани за по необразованите прослойки, но постоянно излизат и нови видове които отново са интересни основно за младите. Лошото е, че вече стана модерно да си повече от другите, да си успешен и да искаш да си някой в обществото, а не важна част от него и младите чрез наркотиците и алкохола показват на връстниците си колко са по зрели и независими от тези заставяни само да се учат. Прибави и новите идоли които обикалят медиите или пеят с визия на проституиращи, ганстери и с нетипично сексуално поведение, като обясняват поведението си за невероятен успех. Така увличат и други, а това устройва дилъри, сутеньори, крадци и перверзници, които виждат в наркотиците лесен начин за използване на подрастващите неориентирани в живота младежи. Когато много хора около теб ти обясняват колко е яко и безпроблемно да пушиш трева колкото и да ти говорят родителите, че може да отключиш шизофрения просто започваш да мислиш, че те са с остаряло мислене и не са наясно с новите неща толкова колкото компетентните ти набори или батковци и каки.
  • 38 Гост

    17 2 Отговор
    Нали ви е ясно,че полицаите познават големите играчи в бизнеса с наркотици кои са и им е наредено да не се закачат.Децата на разни големци си правят каквото искат и тях полицаите също не ги закачат.От това следва да се замислите защо се продава и алкохол и като си затварят очите полицаите и обществото видимо е болно,уж има някакви закони,но всъщност не са резултатни,нормално ли е да ги следваме и държавните служители да вземат заплати и да ни тормозят? Не е ли престъпление тяхната работа като страдаме ние,които им плащаме заплатите и в замяна какво получаваме?
    Време да бъдем критично настроени към държавните служители и да изискваме,а не да си траем и мълчим.
    Всеки ти казва как да живееш и какво да правиш,а ако слушам някой друг,чий живот живея?
  • 39 Вин Бензин

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Вичо":

    Дири си каскета, не може да излиза с гола глава при тоя вирус!
  • 40 Жалко! Лошото е,че отново се дълбае в

    7 0 Отговор
    следствието от проблема,а не в причината.
  • 41 Файл

    7 0 Отговор
    Всичко е загубено. Много е трудно. Едно време Костов каза - " Дъррржавата не ви е длъжна".
    Сега е същото. Само задължения. Права за избрани.
  • 42 Грргинив

    6 1 Отговор
    По други данни е шофирал Малкия Лъчомозък, докато духалката е обслужвала устно Кристиан
  • 43 Лея

    19 0 Отговор
    Защо ли тази статия ме навежда на мисълта, че трябва да оправдаем и дори да съчувстваме на горките родители на нарко зависими!? Защо ли също така ми се струва, че статията определя една от посоките,по които ще върви защитата!? Изобщо, цялото послание тук понамирисва, много нагло се опитват да ни правят на балъци...
  • 44 Да бе

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Спиро":

    Дай да го канонизираме направо а. Жалко за човека но чак па толко.
  • 45 Спиро

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Да почива в мир!":

    Кое тук е политика, братле?
    Не те разбирам.
    Знаеш много добре, че у нас всяко чудо е за три дни. Ще подпишем малко, ще поговорим и после ще забравим.
    Така ще остане нещо. По такъв начин се прави история. Така се помни хубавото.
    В противен случай след две седмици вече всичко ще е забравено.
    Знам че всяка идея си има и противници и поддръжници...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Миньо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    истината е че с МИЛЕН ЦВЕТКОВ си отива една цяла епоха в българската журналистика а може би в българската жалка най нова история.
  • 48 Миньо

    3 0 Отговор
    истината е че с МИЛЕН ЦВЕТКОВ си отива една цяла епоха в българската журналистика, а може би в жалката най нова българска история.
  • 49 Тест

    4 0 Отговор
    Катастрофата показа, че елитът ни е смесица от тежки селяндури и чифутски пияндури. При някои от децата им дегенерацията избива доста. Да не забравим съдиите - не може да се определи дали са психясали от наркотиците или поначало имат тежки отклонения на личността. Новата каста бачкатори - цигани, по възможност отлъчени и низвергнати, за да изпълняват желанията на горната психопатска каста съвсем послушно.
  • 50 Миньо

    3 0 Отговор
    жалко, много жалко МИЛЕН беше прав че няма абсолютна истина а само допирни точки на група съмишленици за субективни факти! за съжаление българските управници са далеч от обективната реалност.
  • 51 GodisSavior888

    4 0 Отговор
    Принципно за лечение на алкохолна и наркотична зависимост може да се използва медикамент, съдържащ налтрексон. Предполагам, че поради механизма му на действие могат да се постигнат много добри / отлични резултати. Разбира се, добре е всичко да бъде под лекарски контрол.
    Относно наркоразпространението, което е ужасяващо в държавата ни, е хубаво просто да се направи един оглед къде в световен мащаб то е сведено до нула или близко до нула - съответно се прави копиране на законовата рамка там и се гласуват промени в НК. Работа за един ден може би, но е нужна решителност.
    Впрочем, изглежда добра идея целият ни НК да бъде променен по тази схема. За това може би трябва около един месец? Нашата държава има потенциал да бъде от най-добрите в света, но или трябва нормално функционираща правораздавателна система или промяна в състоянието на съзнание ( колективно?). А може би и двете е добре да ги има.
  • 52 Пясък в очите на хората

    3 1 Отговор
    Е тази статия. Убийството на Милен Цветков не е случайност, а добре подготвен акт под прикритие на наркотици. Убийците са знаели, че в колата, която нацепват е бил Милен. Трябва да ги накарат да изплюят камъчето и да кажат кой го е поръчал. Иначе ще остане поредното неразкрито покушение в историята на демократична България
  • 53 ТтТ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Това сЪ комунистите мътят ви главите с пошла статия виш каква калпава държава си имаме, после видяхте ли как го оправдаха ! А читателите не знаят че съдебната Власт е в рацете на комунистите, а тая агенция е съучастник!
  • 54 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Започна добре, а накрая се уака!
  • 55 ТтТ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вичо":

    Ти вече си в джаза! Хаха каде е Гешев !!! Ужас
  • 56 Какво ПОКАЗВА ли ?

    2 0 Отговор
    Показва че ПАРИЦА - Царица ! Нямаш ли си парици ти , ти си Просто ДИВАНЕ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ ! А ако имаш - МИНАВА през огън и вода ! МИНАВА , ГОЛЕМИЯТ КОРАБ МИНАВА , облян от внимание и грижи, той ще мине през Следствието , Прокуратурата, Съда и дори през ЗАТВАРА със същата скорост както М.Цветков той СМЛЯ ! Няма да се учудя , ако не се окаже че е виновен Милен , затова че е спрял в лентата на ГОЛЕМИЯТ КОРАБ ! Но Шоуто тепърва започва и ДЪ ШОУ МАСТ ГОУ ОН ! Всичко може да се очаква у нас където Държава България - НЯМА а само ТЕРИТОРИЯ ! Много е също лошо , да си свиня и да няма кой да ти забърка ! Всичко може да се очаква , дори и на кьосе , брада да му се появи !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Атанас

    5 0 Отговор
    Първо трябва да се научим да живеем с факта че не всичко, което е било традиционно в годините на комунистическия режим като семейство, работа, безплатно обучение и здравеопазване е присъщо за 21 век. Това е било преди всичко държава политика но за сметка на това нямаше демокрация. Ценностите бяха други, семейство, работа, култура на възпитание и пр. Кой ученик по бай Тошово време щеше да се усмили да пуши цигари пред училището и заедно с учителите а камо ли да взема наркотици, да се прави на гангстер, мутра, яка батка и др. ? Кой? Никой не му стискаше защото имаше ред и дисциплина. А сега куцо и сакато е над всичко, над закона, ако може да оправим нещата по втория начин, абе те на мене ли ще ми казват какво да правя и как да живеем!? Затова ще сме на този хал, когато ни управляват Боко-тиквата и Цецо физкултурникас апартамент за милиони а народа като е прост да духа супата както се изцепи Любо Пенев. Баста.
  • 60 Това

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Трудово-поправителна колония ,съвременен и олекотен вариант на сталинският ГУЛАГ.
  • 61 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Има клипчета във фейса, как ги наказват в студа тез дет разпространяват, иди си пробвай опорната точка ако ти стиска, аз бих направил същото, гол в студа и бой до посиняване
  • 62 Виж сега

    2 0 Отговор
    Ако четеш това, бих искал да ти кажа, че преди да търсиш помощ от държавата, аи от когото и да е се запитай следното:
    1. Ти като родител какво направи за възпитанието (формирането) на детето си (заедно сбаща ми де), впрочем той къде е ?
    2. Ти колко пъти си провеждала разговори с детето си и с какво качество по въпросите на наркотиците, алкохола, и други опасни пороци.
    3. Ти лично наблюдава ли детето си във възрастта, когато то трябва задължителни да се наблюдава и какви са ти наблюденията.
    Има и още въпроси, ни едва ли ще ми отговориш, а и сещаш ли се, че вече е късно - ако закъснееш за влак, няма значение с една или със сто минути - просто си закъсняла. И на кого се сърдиш тогава ?
  • 63 Без дрога

    3 0 Отговор
    Задължителни тестове на всички държавни служители - ако са положителни в затвора и да върнат всички заплати които народа им е плащал
  • 64 Много тъжно

    0 0 Отговор
    Трагедията и думите на майката са автентични. Кажете "Не дай, Боже"!, защото се случва и на свестни родители. Трябват други мерки!
  • 65 1111

    0 0 Отговор
    Аз оправдавам двамата родители които са убили децата си - наркомани.
    Когато си направил всичко за до го откажеш и то продължава да трови собствения си живот и този на близките е по-добре да се сложи край. Така поне близките на наркомана ще живеят някакъв живот.