26 Април, 2020 15:59 9 132 55

Адът в Чернобил! 34 години от трагедията в АЕЦ "Ленин"

  • чернобил-
  • аец ленин-
  • авария-
  • ядрена цен

По международната скала на ядрените събития аварията в Чернобил е оценена от седма степен - най-високата възможна

Адът в Чернобил! 34 години от трагедията в АЕЦ "Ленин" - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На днешния ден преди 34 години се взриви Чернобилската АЕЦ "Ленин", на територията на бившия Съветски съюз.

По международната скала на ядрените събития аварията в Чернобил е оценена от седма степен - най-високата възможна.

Това е една от най-големите технологични катастрофи в историята. Тя е призната и за най-голямата в историята на атомната енергетика.

Адът в Чернобил! 34 години от трагедията в АЕЦ "Ленин"
Снимка: БГНЕС

При изпитания на една от системите за сигурност в Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986 г., в 01:23 ч. московско време, става експлозия в четвърти енергоблок. Централата се намира на 15 км от украинския град Чернобил в Киевска област.

Съветските власти мълчат за катастрофата. Първото съобщение за нея е излъчено едва на 28 април вечерта, след като в Европа са засечени анормално високи нива на радиоактивност.

Радиоактивният облак от експлозията засяга и България, но Централният комитет на управляващата тогава Българска комунистическа партия решава да не информира населението за опасността. През следващите години у нас се наблюдава скок в честотата на онкологичните заболявания и заболяванията на щитовидната жлеза.

Адът в Чернобил! 34 години от трагедията в АЕЦ "Ленин"
Снимка: Архив

26 април е обявен за Международен ден в памет на Чернобилската катастрофа. Това става с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г.

В документа се отбелязва: "Три десетилетия по-късно заради сериозните дългосрочни последици от бедствието в Чернобил, както и продължаващите нужди на засегнатите общности и територии и предлагаме на всички държави-членки, съответните агенции на системата на ООН и други международни организации, както и гражданското общество да отбележат този ден".

Взривът в Чернобилската АЕЦ напълно разрушава активната зона и цялата горна част на реактора, силно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за безопасност. Взривът и възникналия пожар са съпроводени с разпространение на огромна радиоактивност.

Всеки ден в околната среда попадат милиони кюри и този процес продължава до 6 май 1989 г., след което емисиите рязко намаляват.

Адът в Чернобил! 34 години от трагедията в АЕЦ "Ленин"
Снимка: Архив

Според доклад на "Грийнпиис", 13 европейски държави са засегнати от последиците на аварията. Радиоактивността, която носят със себе си заразените облаци от Чернобил, е установена не само в северните и южните части на Европа, но и в Канада, Япония и САЩ.

Незаразено остава само южното полукълбо.

Пожарите около зоната на атомната централа този април породиха отново страхове, че радиацията ще достигне опасно високи нива - само седмици преди тъжната годишнина от трагедията и в момент, когато не само Украйна, но и светът са заплашени от друга обща опасност заради пандемията от коронавирус.

Припомняме, че пожарът избухна на 13 април. Овладяването му отне седмици и породи спекулации за радиация 16 пъти над нормата. След него самият президент Володимир Зеленски трябваше да успокои обществеността, че това не е вярно.

В тази връзка на 20 април се състоя извънреден брифинг, на който комисар Никола Николов, директора на НИМХ Христомир Брънзов и ръководителя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски заявиха, че радиационния фон у нас е в норма.

Брифингът бе даден след появили се спекулации за повишаване на допустимите нива и у нас.

Няма как ветровете да донесат радиация от Чернобил сега, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аец Ленин

    6 14 Отговор
    Няма да забравя как извъня първият телефон.Какво гори при вас покрива покрива гори.Беше страшно.

    Коментиран от #34, #35

  • 3 пройчо

    17 7 Отговор
    "... Няма как ветровете да донесат радиация от Чернобил сега, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това каза климатологът проф. Георги Рачев....."********МЛЪК!
    ТИ ПИТА ЛИ ДОКТОР БОРИСОВ?
  • 4 НАЙ ДОБРИ БЯХМЕ В НАДГРАЖДАНЕТО НА

    14 16 Отговор
    КУЛТЪТ КЪМ ЛИЧНОСТТА ,ГЕНИИ НА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ,НА ТРУДОВИТЕ ЛАГЕРИ В БЕЛЕНЕ И ЛОВЕЧ

    Коментиран от #50

  • 5 Монгола

    21 22 Отговор
    Пианците от Усрайна са виновни за аварията в 1 реактор на АЕЦа!

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Руските свине

    15 20 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    Които бяха надзирател в "тюрмата на народите СССР" носят най-голямата отговорност бе путлераст.

    Коментиран от #7, #8, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Проститутко

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Руските свине":

    Ти си неграмотна!
  • 9 Професора

    22 6 Отговор
    Заради аварията в,, АЕЦ Чернобил "ли сте толкова прости по тези географски ширини?
  • 10 пройчо

    1 0 Отговор
    9 Професора******Не колкото учЕните си!
  • 11 ссср

    16 21 Отговор
    Веднага всички русофили на амбразурата да защитават руснята.Никога не е имало авария в Чернобил.Това са измислици на Сорос,Папата,извънземните и всички останали срещу великата и могъща империя на комунизма.

    Коментиран от #15, #29

  • 12 някой

    31 3 Отговор
    безспорно трагедията и опасността за човечеството бе огромна,но не бива и да се забравя че до 1968год. бяха направени над 2500 ядрени опита от ссср,сащ и франция голяма част от тях в атмосферата и то със сила многократно надвишаващи ядрения взрив в чернобил!
    и то с мълчаливото съгласие на цялото човечество!

    Коментиран от #22

  • 13 Без сантименти

    27 9 Отговор
    Не е най-най аварията в Чернобил.Най-най е в Фокушима-факт.В Чернобил само единя реактор бълваше рабиация-а в Фокушима и до днес четри реактора излъчват радиация.И вместо след първата авария японците да бяха спряли останалите три-те безотговорно подминаха тази опасност-а имаха време.И накрая се получи,че вместо един реактор да е проблем-станаха четри.И до ден днешен радиацията там е на много високо ниво-просто защото не са извадили още ядреното гориво.

    Коментиран от #16

  • 14 Руските свине

    6 9 Отговор
    Са те ограмотили прекрасно!
  • 15 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "ссср":

    Ти видял си да има авария в Чернобил? Ако 1986 г. ушите не са ти светили случайно в тъмното значи не може да си сигурен!

    Коментиран от #17

  • 16 Енергетика

    16 9 Отговор

    До коментар #13 от "Без сантименти":

    Точно така е, 2011 г във Фокушима 1 гасиха реактора 2 месеца и 14 дни умуваха как да го изгасят, а в УССР го загасиха за 7 дни!
  • 17 Бай хой

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Личи ги, че през 1986 а си ходил на първомайска манифестация и след това си ял маруля.
  • 18 стоян

    8 13 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    До 5 ком =монгол ли си татар ли си -историята е една =чети -по разпореждане от Москва да се извърши експеримент= за достигане на максимални стойностни параметри в реактора =при което този руски буклук не е издържал и гръмнал

    Коментиран от #19

  • 19 Монгола

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "стоян":

    Еми да по разпореждане от Москва, но от Москва не са разпоредили неграмитните укрите да го вдигнат похлупака във въздуха!

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хм, дали е така?

    8 11 Отговор

    До коментар #12 от "някой":

    В Чернобилската АЕЦ се е осъществила парна експлозия, а не ядрен взрив. Общото количество радиоактивни вещества, изхвърлени в атмосферата в резултат на експлозията, са многократно повече и с много по-опасен състав от всички радиоактивни вещества взети заедно от всички атмосферни опити с ядрено оръжие.
  • 23 Хехе

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "Монгола":

    Че началник смяната е бил руснак да не е бил укеаинец.
  • 24 Активист на БСП

    8 5 Отговор
    А Фукушима???По-полезна ли е нейната радиация ?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Vandim

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "Активист на БСП":

    По-важно е дали след Фукошима промениха скалата за оценка? Ако Чернобил е еднократна ядрена реакция със ставане на ядрото след наистина парна експлозия, какво става при японците, че продължават да замърсяват океана с не затихващи темпове? И колко реактора продължават да бълват?
  • 26 Коментатор

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "Активист на БСП":

    Само умопромачен социалистически ум може да оправдае едно бедствие с друго такова. Чудовищно е, че Бълкарската комунистическа партия е знаела за аварията и за последствията за България, но е мълчала. Само комунистически закърнял ум може да допусне нещо такова, както се вижда и сега от коментарите тук. Има слухове, че комунистическата върхушка тогава се е снабдявала с вода и храна от Южна Америка. Ако това е вярно, можете ли да си представите за какъв цинизъм спрямо народа са проявили тези хора. Обидно за българската нация е, че наклидницата на тази партия съществува още и че има гласоподаватели...

    Коментиран от #27

  • 27 Проблема е

    15 5 Отговор

    До коментар #26 от "Коментатор":

    Не пич-тук не става въпрос за някакво оправдание-в никакъв случай...Тук става въпрос за постоянната пропаганда от страната на либералните идиоти.За Чернобил знаем всички и всичко-а за Фокушима дори че и в ден днешен бълва радиация се мълчи-лицемерно и по либерално соросоидно.Това е проблема-инфо за най-голямата атомна авария в света -Фокушима няма-а за Чернобил постоянно ни подсещат....схващаш ли разликата.И тоя активиста хич не го оправдавам-ама в случая задава правилният въпрос...защото години наред японската АЕЦ е в аварийно състояние и разпостранява радиация по цял свят.

    Коментиран от #44, #46

  • 28 Коментатор

    8 6 Отговор
    Нищо от това, което казваш не е вярно. Проверих и за Факушима има публикации непрекъснато, дори и от миналата година. За мен е абсолютно възмутително и престъпно поведението на БКП тогава. И е напълно непонятно ''мнението'' на активисти на БСП, които или провокират нарочно или са напълно умопобъркани да говорят за Фукашима, но не и за Чернобил. Все пак на днешната дата е гръмнал Чернобил. Но комунистическите тикви веднага гракват...ами Фокушима... Само и само да не се чуе за тяхното престъпрение тогава. Да мълчат пред народа, а да пият вода от Аржентина. Дано ме разбра...

    Коментиран от #30

  • 29 tost

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "ссср":

    Много интересна статия...... Първо аварията е станала на територията на СССР, демек Украйна 🙄 после пияните хохли взривили ядрената централа а вината е на руснаците 🤔...... Много интересно
  • 30 Проблема е

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "Коментатор":

    Човече-явно болката ти е комунистите тогава-еми хубаво-твое мнение и имаш право на това.А сега отвори новините за Фокушима веднага след аварията и провери дали Японският Император не си е поръчвал продукти от Испания и Португалия-точно заради радиацията.Можеш да си преведеш статиите от японски чрез гугъла.И сега сещаш ли се,че никой не осъжда императора за това-а ние осъждаме комунистите тогава.Разбери че няма значение кой е на власт-от комунисти до монарси-всички са едни и същи.Само дето за едните постоянно се пише-а за другите са само позитивни новини.Между другото с тази случка стана голям скандал в Япония-но го потулиха и в меж.медии не се повтори дума за него.Сестра ми живее там от 1998г. и инфото е от първа ръка.Ето тези двойни стандарти доразнят-това е проблема.Лек Ден и успех

    Коментиран от #33

  • 31 габровец от варна

    12 0 Отговор
    Абе ученик бях тогава помня на1 май как мятахме знаменцата!Пък после цяло лято си хрупахме зеленчуци с кеф.Е,подочуваше се че нещо сериозно е станало ама кой ти обръща внимание.
  • 32 От трън та на глог

    14 4 Отговор
    Руснаците тогава положиха чудовищни усилия да решат проблема с изтичащата радиация , като изолираха ядрото към почва, вода въздух. Докараха миньори , и военни специалисти, които прокопаха в непосилно кратки срокове , галерия под ядрото , изолирайки активната зона с олово , бетон , стомана и изградиха съркофаг около реактора , и това с цената на много жертви, невъобразими материални щети , масова евакуация , и преки загуби за ликвидиране на последствията за около 180 000 000 000 долара които трябваше да бъдат дадени моментално , по сегашният курс са трилиони. И загриженият запад тогава рязко обезцени стойността на нефта , за да "помогне" допълнително на отворилата се огромна дупка в бюджета на СССР. Така "приятелски" им "подаде ръка" в труден момент. И това е огромната разлика между Чернобил и Фукушима , където и до ден днешен, не се предприемат тежките мерки , и от препълнените резервоари с морска вода за охлаждане на реакторите , водата вече заразена се връща обратно в морето . А ако спрат помпите да охлаждат - БУУУМ

    Коментиран от #37

  • 33 Коментатор

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Проблема е":

    Проблемът е, че в деня, в който е гръмнал Чернобил те карат да четеш за Фокушима. Заслужава си да се знае за комунистите относно Чернобил. На датата, когато е аварирала Фокушима ще коментираме и Япония. НЕ позволявайте с чекистки номерца да ви отвличат вниманието и да отместват темата на деня. Защото това се случва...

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Светещите топки

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "Коментатор":

    Проблема е , че когато гръмна Чернобил , едни хора там направиха и невъзможното да решат общите проблеми , в най-кратките срокове, както при война . А когато гръмна Фукушима 2011г. вече 9 години изтича радиация , която е достигнала бреговете на Америка , и Беринговият Проток . Скоро пуснаха там роботче , за да оценяват на каква фаза е структурата , и консистенцията на горивото , и през 2021 да започнат да извличат поетапно горивото. Проблема бил , че в активната зона , преживяемостта на робота се измервала в минути. Няма решение и за натрупаните големи количества радиоактивна вода , около зоните на реакторите.
  • 37 Коментатор

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "От трън та на глог":

    Руснаците, на първо място, си взривиха атомната централа, а после им се наложи да полагат 'чудовищни' усилия да потушават аварията. Усещам нотка на подценяване на престъпната небрежност на СССР, за сметка на героизиране на мерките впоследствие. Не пишете едностранностранчиво...

    Коментиран от #39

  • 38 Глух

    2 0 Отговор
    Десетилетия след аварията в Чернобил и при наличието на множество "учени" и "специалисти" , които и сега коментират, все още няма информация откъде мина радиоактивния облак в България? Кои са заразените райони?

    Коментиран от #40

  • 39 Рамбо Първа Кръв

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Коментатор":

    Аварии са ставали винаги , и ще стават и в бъдеще . Искаш ли да коментираме престъпната небрежност , и на двете ядрени аварии в американските атомни централи , станали преди това , като сме го подкарали небрежно.

    Коментиран от #42

  • 40 Метереолог

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Глух":

    За заразените райони се знае кои са. Въздушните течения отнесоха радиоактивният облак над Беларус , Прибалтика , Скандинавия . Именно от Норвегия първи нададоха вой ,че нещо става . Във Фукушима , за радост , въздушните течения отнесоха радиоактивният облак над океана.

    Коментиран от #41

  • 41 Не яжте

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Метереолог":

    Абе от коментарите дотук си правя извода,че при руснаците за Чернобил все още имаше Матросовци,а при японците вече 9 години не се пръкват камикадзета та да влязат и спрат теча на радиация. Съвет: не яжте океанска риба.
  • 42 Коментатор

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Рамбо Първа Кръв":

    Като си голям специалист, напиши статия за американските аварии да ти я публикуват на датата, която се е случила. Днес става дума за аварията в Чернобил, защото се е станала на този ден!...

    Коментиран от #43

  • 43 Лунно затъмнение

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "Коментатор":

    Ми щото на американските ядрени аварии , не публикуват годишнини , не правят десетки документални , и игрални филми , та сега е момента да ги припомним и тях.

    Коментиран от #45

  • 44 Гошо

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Проблема е":

    А пък за Хирушима и Нагасаки да неговорим пък какво знаем ,за ядрените опити също
  • 45 Коментатор

    0 6 Отговор

    До коментар #43 от "Лунно затъмнение":

    Заблуждаваш. През 2019 г. са станали 60 години от ядрена авария в САЩ. И сега прочетох точно две статии, на български при това, за да се отбележи събитието миналата година. Обаче по-тежка авария от чернобилската няма. И когато се пише за това, за се помни ужасната трагедия, да се хвърлят димки за Фокушима и американски аварии е вид проруска пропаганда и е неглижиране на престъпното управление на такава опасна технология. А за америконските аварии може да се промече също, не малко, само да искаш ...

    Коментиран от #47

  • 46 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Проблема е":

    След като централата беше засегната от земетресение и цунами през 2011 г., Tokyo Electric, или Tepco, събра в резервоари повече от 1 млн. тона замърсена вода от охладителните тръби, използвана за предпазване на ядрото от топене. Компанията посочва, че след 2022 г. тя вече няма да има място, където да събира радиоактивната вода.Крайбрежните ядрени централи обикновено изхвърлят обработената вода, която съдържа тритий (изотоп на водорода, който трудно се отделя и се счита за сравнително безопасен), в океана. Толкова за японската централа. Абе много сте загрижени за нея бе. Нерде Джапан, нерде Чернобил, А ?

    Коментиран от #48

  • 47 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "Коментатор":

    Замърсяването от соларите и батериите е в пъти по голямо от тези две аварии, а ядрените детонации във военната промишленост са отделили в пъти повече радиация
  • 48 Коментатор

    1 6 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Изобщо не им дреме за Япония, ами си защитават братята комунисти. Все още си личи как тази чума - комунизмо-социализЪма - е в умовете на много българи. Което за мен е напълно неразбираемо и заради което се срамувам като българин. Нищо подобно нама да срещнете нито в Чехия, нито в Полша или в Унгария. Там хората си дават пълна и точна сметка каква вреда им е нанесъл комунизмът и в частност Съветският съюз. А да се чуват такива мили оправдания, че виждате ли ''такива аварии се случват'' е просто невъзможно. Чехите, поляците или унгарците са луди или нашите червени лизачи, дето величаят Русия и още малко ще кажат, че чернобил си е някаква дребна аварийка и вече няма нужда да пишем за нея. Ами дайте да пишем за Фокушима, дето е на 15000 км и за US авариите, които са преди 60 г.... Прекрасно, нали?

    Коментиран от #49, #51

  • 49 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Коментатор":

    Трябва да се даде ясна и точна сметка. Точно така. Но дали Чехия, Полша и Унгария си разрушиха всичко или го доразвиха ? Само тук имаше приказки от типа на мавъра,че тухла върху тухла не трябва да остава. Хелминт. Безпристрастно да се осмисли и видят фактите, а те между другото никак не са в полза на т.нар. преход у бг'то.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Преди 34 години

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Коментатор":

    Ами да . Дайте да пишем постоянно за Чернобил , чиито проблем беше ОТСТРАНЕН , РЕШЕН , ИЗОЛИРАН , за броени дни и седмици , но няма да честваме годишнина на Фукушима , при която вече 9 години се чудят какво да правят с излязлите от контрол реактори , само ги охлаждат , и заразяват с радиоактивни боклуци .
  • 52 Генерал 🇧🇬

    10 0 Отговор
    Абе,то на и 24 март бе годишнина и от бомбардировките на НАТО в Сърбия,амЪ никой не разбра..., където,тогава американците хвърлиха тонове бомби с обеднен уран и отровиха Балканите.

    Разлика от комунистите дето криха чернобилската радиация, и либерал демократите дето крият за натовската радиация-НЕМА.
    Но пък нали сега сме от другата страна на бариерата, пак трябва врага на новите ни "партньори" да е само виновен.
    Аде стига сте мерили с тоя двоен аршин...
  • 53 ток и жици

    10 1 Отговор
    Не лъжете хората. Рaдиoaктивният oблaк oт eкcплoзиятa в Чернобил/1986/ НЕ зacягa чак толкова Бългaрия, затова и БКП рeшaвa дa нe инфoрмирa нaceлeниeтo зa oпacнocт.
    Гайгеровете броячи тогава, не отчетаха опасно завишение на радиационния фон в страната, защото точно тогава ветровете над Чернобил са в посока запад. Големият облак поема път към Германия и Балтийско море, дори да е дошло нещо е било много малко.Огромната част е поета от морската вода и там се разгражда...

    Проф. Ивелин Кулев в статията си "Аварията в Чернобил – 30 години по-късно" сочи: "За късмет на България в първите дни след аварията в Чернобил изхвърлените от ядрения реактор радионуклиди са отнасяха в северна и северозападна посока. Най-тежко извън Украйна и Белорусия са засегнати страните на Скандинавския полуостров и отделни области от Централна Европа. На 30 април срещу 01 май 1986 г. обаче вятърът се обръща и на Първи май след обяд започва първото нахлуване на радиоактивност и в България."

    "На 02.05.1986 г. във всички проби, набирани тогава от системата на Главното управление по хидрология и метеорология при БАН, е регистрирано повишение на радиоактивността. Уведомен е Щаба на Гражданска отбрана. Върху територията на България се утаяват около 1,5-3,5 kg ядрено гориво или около една хилядна от горивото, изхвърлено извън 20-километровата зона на реактора."
  • 54 ток и жици

    9 1 Отговор
    Проф. Ивелин Кулев -"Дозата, която е получена от населението на България от аварията в Чернобил, възлиза на около 0,8–0,9 mSv, т.е. на една трета от дозата, която се получава от естеств. радиационен фон. Това много ли е или е незначително? При такова замърсяване с радионуклиди, което превишава фоновата стойност с около една трета, е трудно да се правят оценки за заболеваемост на населението! Резултатът обаче е слух, в който всеки смъртен случай след аварията в Чернобил се приписва на него."

    " Оценката за ефекта от замърсяването с радионуклиди от Чернобилската АЕЦ е твърде преувеличена. Като се знае, че рискът за възникване на злокачествено заболяване от такава ниска доза (0,9 mSv) е приблизително равна на риска за злокачествено заболяване вследствие на изпушването на около една трета от цигара, е трудно да се предвиди общият брой на пострадалите. Eто защо индивидуалният риск е пренебрежимо малък!"
  • 55 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    9 0 Отговор
    ТУК ГРЪМНА ЕДИН РЕАКТОР А ВЪВ ФУКОШИМА КОЛКО РЕАКТОРА АМЕРИКАНСКИ НА УЕСТХАУС ГРЪМНАХА? ДА НИ ПРИПОМНИТЕ И ЧЕ ЦЕЛИЯ ТИХ ОКЕЯН Е ЗАРАЗЕН С РАДИАЦИЯ И РАДИАЦИОННАТА РИБА ОТ ТИХИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО МАГАЗИНИТЕ? ИМА ЛИ РАДИАЦИЯ В РИБАТА ОТ ТИХИЯ ОКЕЯН В БЪЛГАРИЯ? ТИШИНА