Last news in Fakti

14 Май, 2020 17:19 7 998 57

Слушайте лекарите, които са се сблъсквали с вируса, а не обикалящите телевизиите

  • емил соколов-
  • covid-19-
  • коментар

Пандемия има. Трябва да се внимава. Нужни са мерки. Ще са нужни цяло лято. Хората, които отричат това, не знаят за какво говорят

Слушайте лекарите, които са се сблъсквали с вируса,  а не обикалящите телевизиите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емил Соколов, българин живеещ във Великобритания

Как да се ориентирате в ситуацията и да не си губите времето в прости стъпки:

1. Феновете на Джуди Миковиц са идиоти. Това са хора без функционална грамотност. Няма смисъл да се спори с тях. Същите вярват, че земята е плоска, че Бил Гейтс иска да ни унищожи и т.н.

2. Феновете на българския доктор, който обясни, че 76% не могат да се заразят, също са функционално неграмотни. Докторът пък не е никакъв специалист, а откровен невежа и глупак. Продавачите на фалшива сигурност са по-опасни от вируса, защото подвеждат хората.

3. Размахването на измислени числа, статистики и недоказани данни в публичното пространство е псевдонаука. Учените говорят за методи, анализи и възможни пропуски. Да, истинският учен, знае, че може да сгреши. Декларациите и огромните изказвания са характерни за политиците. Научният метод избягва сензацията.

4. Слушайте лекари, които са се сблъсквали с вируса, а не тези, които цял ден обикалят телевизиите. Тези, които лекуват, обикновено не са всеки ден в някое предаване. На теория всеки е много велик. Практиката е по-сложна работа.

5. Пандемия има. Трябва да се внимава. Нужни са мерки. Ще са нужни цяло лято. Хората, които отричат това, не знаят за какво говорят. Не става въпрос да стоим заключени, а да сме внимателни и бдителни.

5. Българските власти са некадърни. Изгубиха доверието на хората и това може да бъде проблем. Мерките са бутафория. Държавата се управлява от Фейсбук, което не е диктатура, а простотия. Простотията е по-опасна от диктатурата и пандемията.

6. Да твърдите, че жертвите не са от вируса, а от някакви други фактори, е грозно, нечовешко и идиотско. Вирусът е опасен точно, защото превръща дори леки хронични заболявания в проблем. Астмата се контролира. Астма + вирус = голям проблем. Неглижирането на хората с такива проблеми е проява на откровен социален дарвинизъм, граничещ с Нацизъм.

7. Политиканствайте, мрънкайте и се оплаквайте. Свободата на словото е за всички. Правилата се спазват. Избягва се струпването на хора, седи се на дистанция и се носи маска в закрити пространства. Ако тези мерки ограничават свободата ви, може любезно да се разкарате. Цивилизацията е отговорност и грижа за другия, а не лигавщина.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 90 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Запознат

    48 18 Отговор
    Една баба я приели в болницата с темпера сложили я в една стая с други двама души докторицата влезнала без маска и бабата я питала :какво ми е точно? Доктоторицата ковид ковид. случая е действителен!
  • 4 Борислав

    84 29 Отговор
    Всички слушаме, гледаме, четем и виждаме... Пълна некомпетентност в световен мащаб. Уверен съм че това е най голямата афера в историята на човечеството.
  • 5 ех специалист си ти

    61 21 Отговор
    ЕМИЛЧО....ХАПЧЕТАТА ЗА СИ ВЗЕМАШ РЕДОВНО,ЧЕ БЕЛЯ
  • 6 357

    52 11 Отговор
    Така се заработва хонорар,а не да правиш аутопсии и да идлиза истината!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 разсеян

    45 17 Отговор
    А авторът , дето му отделяте внимание, в коя област, собствено, е експерт? Мястото му е тук, в коментарите, не като автор! Аман
  • 9 втф ве

    61 14 Отговор
    Автора на статията да обясни защо болниците в София предлагат на близките на починалите, техните роднини да бъдат описани като починали от COVID19????????????

    Коментиран от #17

  • 10 Лост

    51 15 Отговор
    Щях да ти повярвам, ако ми кажеш Мутавчийски какъв доктор е щом 50дена беше по телевизията?
  • 11 Ira

    34 8 Отговор
    Да се препрочетат точка 6 и 7, много ще е полезно. Даже да се сложат като едно уводче, едно напомняне, всеки път когато някой квартален философ, с диплома от въздух, да започне надуто да проповядва просташки тези. И бих добавила: години наред ни говорят за европейски, ценности, смърчат слушайки химна на Европа и ни разясняват колко е цивилизовано това начинание. За два месеца се оказа че възрастните умирали и това не е обезпокоитено, че хората със заболявания умирали, ама това е нормално, а една неясно каква група се провъзгласи за съдия и инквизитор, без никакъв свян. Бързо забравиха за Ренесанса, и показаха дивата си същност.

    Коментиран от #23, #56

  • 12 Ввв

    28 15 Отговор
    Точно на дебила от Великобритания ще вярваме,плазнодий имащ IQ 5
  • 13 ха ха ха ха ха

    30 13 Отговор
    И защо трябва да слушам строителният работник Емил Соколов? Да си гледа тухлите и да не падне от скелетата на строежите,а пандемията да я остави на онези,които са учили за това.
  • 14 1234

    31 12 Отговор
    Платен клакьор,да бяга силно,и ние пушим цигари Кент и ходим на плаж в Ница,да провери през последната седмица колко стачки е имало в Европа,а не да ми дрънка безсмислици,има държави в които смъртността е по малка в сравнение с миналата година
  • 15 Успокоение

    7 1 Отговор
    Ех, само това ли ви впечатли, това ли бе най-важното, това ли вие е пътеводната теза? Много чудатости ще видите. За вас една дума е любезност, за друг е подозрителна, и какво променя това?
  • 16 Госあ

    23 30 Отговор
    Евала ! Просто и ясно. Като допълнение, мангърчето ник'ва статистика обаче не размахва, гола водА е човечето. Елементарни познания му липсват. Елементарни.

    Коментиран от #22, #39

  • 17 гост

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "втф ве":

    Глупости пишеш! Какво пише в смъртния акт зависи от доктора,а не близките на починалите ,защото близките на починалите нито са патолози,нито разбират от медицина ,а и допускам,че не могат и да четат.
  • 18 Юсуффф

    24 10 Отговор
    Емо такива като мен които не вярват на глупости като твоите и идола ти Гейтс ,ще ни задължите със закон да ви вярваме ли?!Явно такива със сапунисаните мозъци сте значителна бройка.
  • 19 Усмивката

    20 9 Отговор
    авторът е прав. Правителството загуби доверието с бутафорни мерки.В България вирусът отдавна да бе унищожен.Използваше се ситуацията за чисто политически интереси. Примерът е назначаване на началник Щаба лично от премиера.При това с признанието му , че е приятел.Красноречиво.
  • 20 Едмон Дантес

    22 12 Отговор
    Този дето обикаля телевизиите и се прави на Холивудска звезда и ни облъчва с глупости смешното женералче с черни мундир имаш в предвид ,нали ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кокорчо🙄

    12 6 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Хеле пък на тебе, пусни си телевизора и впери очи и уши и вервай на всичко казано и видяно ако ти кажат че единствено памперс предпазва от вирус, веднага слагай
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ira":

    Кaквo Ви e мнeниeтo зa връзкaтa мужду прoцeнтa вaкcинирaни прoтив грип и пaндeмиятa в "рaзвититe" cтрaни.... В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините....Oкaзa ce, чe в "рaзвититe" държaви рaзумният прeдeл нeoчaквaнo e прeминaт и рeзултaтът e нaлицe...
    Направи ми впечатление, че 55% от италианците са се били ваксинирали тази година срещу грип...докато в "изостанала" България ваксиниралите се срещу грип са около 3%....

    Коментиран от #29

  • 24 Като

    9 9 Отговор
    Ви чете човек как вируса не бил причина за ничия смърт, ами то ще излезе, че Милен Цветков, бог да го прости, е загинал не от катастрофата, ами от спукала се аорта. Ми да оправдават оня с аудито, и да го пускат, и той като вируса няма връзка. Или?
  • 25 Владимир

    15 7 Отговор
    Кой по дяволите е Емил Николов? и от къде на къде трябва да се публикува мнението на тая мишка?
  • 26 Лекар БГ

    13 10 Отговор
    Не ме касаят минусите.
    Браво на автора!
    Не понасям крайните тези.
    На тикосани хора,обикалящи безбройни ТВ-та,за да доказват величие.
    Не понасям генералските мундири и прескръбни,героически физиономии.Нито пък простотията на политиците.
    Но нЕкакъв,да ми казва,че възрастните хора били"съчки за горене "или че К 19 не прави тежки пневмонии,от които никой не умира...айде у лево,нещастници!
    Преекспонирането и фанатизма са белег на нисък интелект.
  • 27 1001 нощ

    6 4 Отговор
    като си пееш пенкеле, кой ли те слуша, това да не виждаш фактите, а да верваш на разни популисти и манипулатори стана основно занимание на част от бгългарите, дано да е по малката част !!
  • 28 Верно ли

    6 5 Отговор
    A Емил Николов е? Поредният умник, проповядващ нещо, за което е компетентен?
  • 29 Даааа

    12 6 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Мнението ми е точно същото. Само ваксинираните против жрип 2019 г. В Италия, Сащ, Белгия , Испания, Франция, развиват т.нар. цитокинова буря и от това точно умират. Тук и в страните без противогрипна ващсина жертвите ще са МИНИМАЛНИ.

    Коментиран от #30

  • 30 Аз съм

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Даааа":

    Споделям мнението Ви. Това се знае и затова се разбързаха да приемат задължително ваксиниране.

    Коментиран от #36, #52

  • 31 Професор

    13 3 Отговор
    Другарю Соколов, ти да не си внученцето на дядо си Емил Соколов, когото добре си спомняме? Възхищаваме ти се -- толкова млад, а вече българин! Очевидно, други креденции за да се изказваш с толкова надути бузки нямаш, та да ти отговоря и аз точка по точка: 1. Не Мисковитц, а Фаучи е мошеник, финансирал с парите на американските данъкоплатци вирусната лаборатория в Ухан, откъдето "тръгва" вирусът. ФБР го разследва в момента, а псевдонаучните му глупости на самозабравил се 80-годишен администратор бяха разкрити от Тъкър Карлсон по Фокс Нюз. Това джудже ще свърши кариерата си с позор. 2. Тук съм напълно съгласен; 3. Има една единствена надеждна информация в условията на инфодемия: това са данните за общата смъртност. Те недвусмислено показват, че вирусът САРС-2 се самоограничава бързо. Ако се контролират новите му огнища, ще затихне напълно, както затихна и САРС-1. Няма да има нужда от никаква ваксина. Справка: euromomo dot eu; 4. Тук съм съгласен; 5. Данните показват друго. Некадърни са английските неомаксистки власти. В България дори и опозицията на мерките на властта има чуваемост, и в крайна сметка се вземат горе-долу адекватни решения; 6. Не се прави точна разлика между това да умреш С ВИРУСА в резултат на обостряне на други заболявания и ОТ ВИРУСА, и този въпрос не бе обяснен добре. Примерът с астмата е удачен; 7. Съгласен съм.
  • 32 Док

    4 3 Отговор
    Защо не разрешават на лекари,които са се сблъскали с вируса да разказват пред камера?каква е разликата между сблъскал се с вируса в болнична и в домашна обстановка,защото има такава и то голяма?Защо се смята,че само определени лекари се сблъскват с вируси,тези които държавата ще посочи за герои а останалите живеят в инкубатори от страх да ги заразят пациентите?

    Коментиран от #34

  • 33 Васил

    5 1 Отговор
    Как да го обясниш това на Бай Ганьо и селяните от Софето?
  • 34 Док

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Док":

    Държавата да даде обяснение,защо с просташката си намеса блокира повечето болници и с това попречи на правилното им функциониране,при което много хора с други заболявания се простиха с живота си
  • 35 Несъгласен

    7 4 Отговор
    А какви са критериите за епидемия? Защо не се говори в числа - 2 заразен на 10 000 ли? И какви са мерките - за да не влезе коронавируса да си изгорим къщите и да останем без работа ли? Тъкмо в управлението сега виждаме пълно отсъствие на прагматизъм планиране.
  • 36 Внимавайте

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Аз съм":

    Никой не може да ви задължи да се ваксинирате. Вижте какъв е съставът на противогрипната ваксина и как действат тези допълващи вещества върху организма. Те са токсични и въздействат върху репродуктивните способности. Знайте, че огромните проблеми в репродуктивните способности на БЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ ДЪЛЖАТ ОСНОВНО НА ВАКСИНИТЕ. Да, имали са някакъв положителен ефект в едно отношение, но имат редица силно отрицателни въздействия върху цели поколения.

    Коментиран от #47

  • 37 Основен проблем

    6 3 Отговор
    СЕГА Е, ЧЕ ГЛАДЪТ ЩЕ ДАДЕ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ ОТ КОРОНАТА. ПОНЕ У НАС. ТЪЙ КАТО НЕ СМЕ СЕ ВАКСИНИРАЛИ С ПРОТИВОГРИПНАТА ВАКСИНА 2019Г. , ТУК НЯМА ДА ИМА МНОГО ЖЕРТВИ. ПО- МАЛКО ЩЕ СА ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ГРИП. ОПАЗВАНЕТО С МАСКИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ. МИЕНЕТО НА РЪЦЕ С ВЕРО Е ПРЕДОСТАТЪЧНО. НЯМА НУЖДА ОТ ИЗСУШАВАНЕ ЧРЕЗ СПИРТ.
  • 38 Пореден ментор

    3 2 Отговор
    Променям казаното от Радичков - едно е починал от covid-19 и други болести, друго е умрял само от covid-19, а трето и четвърто е дошло му времето. Ето защо не са почтени и към всички нас и към умрелите (летален изход). Защо точно така правят? Сигурно е че имат "едно на ум". Само 1,2,3,4,5, а 6,7,8?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    4 1 Отговор
    Да твърдиш че "Българските власти са некадърни. Изгубиха доверието на хората и това може да бъде проблем. Мерките са бутафория", когато говориш от страна управлявана от Борис Джонсън, не е много авторитетно. НО ако се научиш, че след точка 5 следва точка 6, то може и по-снизходително да прочета текста.
  • 42 тцтцтц

    6 1 Отговор
    То бива , бива , ама това Емиловото не бива

    бил някакъв докторант по модерна британска история и тръгнал да коментира теми , от които едва ли разбира нещо . Че и ги обижда .
    С това показва ,ч е епитетите , които изполва се отнасят единствено и само за него. Да отиде да полекува болни от СПИН , Ебола и тогава да се обажда
    Защо въобще се дава трибуна на такива хора ?
  • 43 Електрошок

    8 1 Отговор
    Не разбирам от медицина,но последните два месеца научих,че епидемиите влючват медицина,математика,статистика,икономика и политика.Такъв трябва да е съставът на тези,които трябва да вземат решения.Всеки да бъде доказан специалист в своята област и да носи отговорност!А какво наблюдаваме-цирк със свободни импровизации.

    Коментиран от #44

  • 44 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Електрошок":

    Точно така. Цирка има много компоненти и изразни средства - от спиращи дъха въздушни номера ( без въже) през клоунадата и накрая дресура на животни.

    Коментиран от #45

  • 45 Електрошок

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Не религиозен":

    Ааааа...тука ли си!?Много добре казано!Чакам да видя кой акробат ще пльосне на манежа!

    Коментиран от #51

  • 46 Генерал

    2 0 Отговор
    От вън не приемам съвети. Ако беше толкова кадърен и можещ, щеше да се оправя тук. Започне ли някой да твърди, че другите са некадърни а той не - спирам да се занимавам с него.
  • 47 Луд математик

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Внимавайте":

    Хайде , отивай в гората и там гледай да не те скопят дистанционно. И ей, да не забравиш да си носиш кофата на главата непрекъснато. А я махна, а ти вкараха мисли в главата. Внимавай бе !
  • 48 аха

    1 1 Отговор
    Емилчо,Емилчоо,ако съществуваш, търси аудитория до предучилищна възраст.
  • 49 9гфбйъ

    1 1 Отговор
    Факти, не се излагайте с подобни статии,моля.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Електрошок":

    Радвам се, че се показваш от време на време. Както винаги - изрядно логичен !

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Електрошок

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Не религиозен":

    Каква логика в това абсурдно време?!Започнах да се щипя дали не сънувам и да споменавам напразно името МУ:-)От друга страна пък започна да става интересно,тъкмо когато си мислех,че всичко съм видял и няма какво повече да ме учуди.Общо взето"обстановката"(или постановката) ни свали"маските"и се показахме по-истински,демек(не можах да намеря подходящата дума) подвластни на инстинкта за самосъхранение.Сега трябваше да вмъкна и едно изречение за"" духовните ценности"",но еврогейовете прецакаха това словосъчетание!

    Коментиран от #54

  • 54 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Електрошок":

    Каквато и да е постановката ( обстановката) ще ти отговоря, по очаквания от теб начин. Нищо не се случва без знанието и позволението на Бог! И още - Милостта му трае до века, но той е и огън пояждащ ! И когато беззаконието се преумножи ще излее гнева си срещу всяко нечестие и неправда на човеците, които препятстват истината чрез неправда (Римляни 1:!8). Така, че който иска може да опита... А онези, които вярват в Него с цялото си сърце и всичкия си ум и са останали непоколебими, ще бъдат пожалени...и избавени. А инстинкта за самосъхранение граничи със страха, с който противникът на Бог обичайно си служи.
  • 55 ингилиз

    5 0 Отговор
    Какъв е тоя ? И куцо, и сакато започна да дава акъл ! Още повече , че и пък някакъв всезнайковец в Англия. Сигурно е женен за някой индиец или пакистанец те там мнозинство
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.