Last news in Fakti

16 Май, 2020 17:24 22 021 83

Пред фалит ли е Турция?

  • фалит-
  • турция-
  • турска лира-
  • криза-
  • дългове-
  • икономика-
  • туризъм

Турция е пред планина от дългове, а приходите й от износ и от туризъм спадат драстично

Пред фалит ли е Турция? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира" - с такива заглавия излязоха през последните дни някои близки до управляващите вестници в Турция. Поводът - турската валута достигна ново историческо дъно: един щатски долар вече струва повече от 7 лири. От началото на тази година турската валута се е обезценила с 15 процента, припомня "Франкфутрер Алгемайне Цайтунг"(ФАЦ).

Така за по-малко от две години Турция върви към втора рецесия - след тази от август 2018 година, когато причината бе спорът със САЩ заради задържането на един американски пастор от турските власти. Сега причините са комплексни, се отбелязва в публикация на "Тагесцайтун"(ТАЦ). Основната от тях е планината от дългове: през тази година Турция трябва да погаси обществени и частни дългове на стойност 170 милиарда долара. На този фон водещи международни финансисти изразяват мнението, че не виждат как турското правителство би се справило с тази тежка задача.

Спад в приходите от износ и туризъм

Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция може да стане първата страна в света, претърпяла икономическа катастрофа заради кризата с коронавируса. Анкара покрива разходите си чрез износ (180 милиарда долара през последната година), от приходи от туризъм (36 милиарда) и от чужди инвестиции. Но през тази година турският износ е намалял с 40 процента, отбелязва ТАЦ.

Приходите от туризъм също се очаква да спаднат драстично, а свежи пари не влизат в страната, след като под натиска на президента Ердоган лихвите паднаха под границата на инфлацията. Сега проличават последствията от влагането на значителни средства в огромни инфраструктурни проекти през последните години, като например новото международно летище на Истанбул, което в момента почти не работи. Или в мостове, които никой не ползва, но за които правителството трябва да плаща.

От публикацията на ТАЦ става ясно и, че в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 милиарда на 28 милиарда долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира. По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ, а преговорите с американската Централна банка за тъй наречените суапови кредитни линии, които биха осигурили на Турция достъп до пазара на долари в брой, очевидно са се провалили. Условията за това са независима Централна банка и ниска инфлация - две неща, които Вашингтон не вижда в Турция в момента.

Как изглежда възможното спасение

Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция.

Турската централна банка би могла да повиши драстично лихвите, за да привлече пари отвън. Това би стабилизирало донякъде лирата, а от стъпката биха спечелили големите компании, които имат дългове в долари. Но в същото време това би погубило по-малките фирми, които и така се борят за оцеляване в кризата с коронавируса. Синдикатите се опасяват, че безработицата ще скочи от 14 на 20 процента, а нови осем милиона турци могат да останат без работа.

ТАЦ помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дельо хайдутин

    118 37 Отговор
    А България е след фалит. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #58

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ееее

    65 34 Отговор
    Аркадашите изглежда са свършили в гащите.😂

    Коментиран от #21, #31, #50, #62

  • 5 гост

    146 39 Отговор
    Незнам до какъв банкрут са но ги гледам маски ,одеколони ,дезинфектанти безплатно ,еднократни помощи на всичко ,зеленчуци и плодове евтиния , а при нас всичко с пари и при това не малко пари.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Д-р Ох Боли

    78 33 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Евтино е за нас, за тях вече е скъпо, а когато доларът удари 10 лири ще стане нетърпимо
  • 7 Само Локо

    29 17 Отговор
    Не знам за турците,ама едни други дялани май скоро ше ядат голата опашка :)

    Коментиран от #68

  • 8 Старец

    108 20 Отговор
    Когато статията е платена от САЩ, се получава същото като в България. Средната заплата била 1700 лв, но 90%отнаселението получава и работи за по малко от 600 лв. Та значи, ние сме цъфнали, а комшиите умрели. Ееех, ще се мре, яко ще се мре, както казва един генерал.

    Коментиран от #55, #59

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Забелязъл.

    53 46 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ти ги гледаш през призмата на собственната си кръв защото и ти си един от тях като е лошо отивай си в родината защото в Турция е прекрасно, розово и евтино абе направо мечта. 👉👳👉Турция

    Коментиран от #16, #47

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Имат износ

    66 19 Отговор
    ще се оправят и там, ама ние нашите милиарди дето ги издърпва тикиквун и потънаха, нали се сещате, че с износ няма да се по гасят, само с данъци и такси за пренос и т.н., и т.н.
  • 13 среднощен

    32 17 Отговор
    Китай ще помогне..? Естествено, срещу някаква - "малка услуга"..? Примерно по въпросът - "с каква ваксина да влизат мигрантите от Турция в ЕС"..? Изход винаги може да се намери, особено когато държавата е основен член на НАТО и населението е над 80 милиона...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Д-р Ох Боли

    24 51 Отговор

    До коментар #10 от "Забелязъл.":

    Как половината население работи за 600 лв, когато минималната заплата е по-голяма? Ние да сме, Русия, Турция или друга държава трета категория?

    Коментиран от #25, #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    40 13 Отговор
    Хайде да се смеем заедно на DW .
  • 19 Hakan Akksu

    36 72 Отговор
    Турция е велика !

    Коментиран от #28, #75

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гледачев

    42 25 Отговор

    До коментар #4 от "Ееее":

    Те са свършили отдавна в гащите и мирише отдалеч, но защо казват и обявяват, че някой друг го е направил?
  • 22 Един Там

    35 22 Отговор
    Хахахаха, кой ми сра в гащите? Аркадашите отговарят: „Тъмни сили“ хахахах тея са наистина много зле. Омазани са до ушите с лай-на, обаче друг им е виновен. Абе тъмните сили са да знаете, караконджули и извънземните.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ганьо

    63 7 Отговор

    До коментар #16 от "Д-р Ох Боли":

    Минималната работна заплата е 473лв. Нето. Нека да говорим истината. 610 лв. е брутната минимална работна заплата. Народа го интересува колко лв. влизат в джоба му, не на хартия. Като отиде в магазина нокой не го пита за колко е осигурен нали...

    Коментиран от #65

  • 26 Закривай

    47 22 Отговор
    Ми то безмислени строителства,две войни едновременно, заяждане с Гърците,постоянни претенции че са нещо, аре разпарчетосване и разпадане както е предсказано.

    Коментиран от #63

  • 27 Гербав тол

    71 6 Отговор

    До коментар #16 от "Д-р Ох Боли":

    Да си чул че и на минималната има данъци - чисто колко вземаш ако си на минимална.

    Пък средната заплата от 1700 лв е само в главите на герберската хунта и тролчетата им. Шефът на ББР е на 35 000 лв държавна заплата, мъжът на Цецка по професия даскал по физическо е на 18 000 лв държавна заплата. Много герберски калинки на дебели заплати и ето от къде средната става 1700. Пък тези които им изкарват заплатите на 600-800 лв.
  • 28 8850734687430298

    27 21 Отговор

    До коментар #19 от "Hakan Akksu":

    Ооо да и така велико ще се срутят и разпаднат, че пак ще говорим.
    Дано онзи вашия ер се задържи поне още 1-2 години, че да втасате още по-добре.

    Коментиран от #32

  • 29 Тая "новина" се пуска от поне 10 години

    45 16 Отговор
    Откакто Ердоган започна да им бърка с големия черпак...хахаха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дали ще е Ердоган

    59 19 Отговор

    До коментар #28 от "8850734687430298":

    Или някой друг нов лидер Турция винаги ще се оправи икономически.Работлив народ са достатъчно е да видиш обработваемата земя тяхната и нашата Българска.
  • 33 8850734687430298

    28 24 Отговор

    До коментар #31 от "Гост4":

    Вие обелките все си мечтаете за нашите жени, ама на никоя българка не ви иска и пак ви се налага да опирате до вашите нискостеблени дебели и космати подобия.
    Всъщност вие май предпочитахте мъже и все още правите опити да го за.....те, ама на не ви се получава и в това не ви бива.

    Коментиран от #39

  • 34 Опикано туркофобче

    17 15 Отговор
    Оффф много хубаво звучи ама всички знаем, че не е истина. Пак вдигам кръвно
  • 35 Турция ще фалира

    27 21 Отговор
    Кога паднат "камбанките" на коча...хахаха
  • 36 Гръбич

    21 11 Отговор
    Ама кинти за воина имат,щото от сирия само може да избият загубите,жалко за народеца там
  • 37 Вече от 20 май

    36 14 Отговор
    Всеки български гражданин ще може да пътува за лечението си в Турция.Препоръчвам на някои които си мисля Турция е пред фалит.Четете го в Факти.
  • 38 Ха ха ха

    41 27 Отговор
    Ей, от как Ердоган е на власт не спряхте да я фалирате тази Турция. Вие колкото повече я фалирате, тя по силна става. Знаем, че Ердоган е трън в очите ви, но по без болезнено за вас ще е да свиквате
  • 39 Гост4

    24 39 Отговор

    До коментар #33 от "8850734687430298":

    Грешка си, вашите жени копнеят за ОБЕЛЕНИ, за да ги КЛЕЦАТ както трябва, но ние ОБЕЛЕНИТЕ, не харесваме вашите жени, мръсни, не се бръснат, миришат на порове, макар външно да са лъскави...

    Коментиран от #40, #60

  • 40 кучето

    27 5 Отговор

    До коментар #39 от "Гост4":

    наши ваши всички женски само парите гледат

    Коментиран от #43

  • 41 2701

    18 4 Отговор
    Вие от къде тръгнахте и къде стигнахте,пак до жените.И много грозно отношение имате към българските жени.
  • 42 сойка присмехулка

    27 5 Отговор
    Ако Турция е пред, ние трябва май да сме след...
  • 43 2701

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "кучето":

    То ако беше така мъжете тук щяха да са самотници
  • 44 Хасан

    26 12 Отговор
    Държавния дълг на Турция е 40%от брутния вътрешен продукт ,обслужва си кредити и ”съюзниците ” правят сечено и не рефинансират дълговете защото Ердоган не е послушен ...

    Коментиран от #61

  • 45 Хасан

    14 11 Отговор
    Инфраструктурните проекти са възвръщаеми , не са пари хвърлени на вятъра ...ако летището не може да си плати дълга ,банките финансори ще вземат дялове от него ..
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 гост

    24 9 Отговор

    До коментар #10 от "Забелязъл.":

    Гледам от призмата на реалноста и това е едно , второто е че постоянно гласувам за герб с тенденцията България да изчезне изобщо от картата на света . Няма по лошо от това от собственната ти държава да те краде и отнема поминъка.
  • 48 123

    25 2 Отговор
    Никой не иска България да фалира или Турция в това число и всички съседни страни.Когато една фалира другите обират негативите на фалита също.Я да си представят в рога на изобилието че ако фалира Турция. Към този рог на изобилето ще се насочат турски бежанци ще идат на гости на баджанака Бойко
  • 49 Alpha Omega

    16 18 Отговор
    ВРЪЩАЙТЕ КОНСТАНТИНОПЛОЛ !!!

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дурхан

    6 13 Отговор

    До коментар #49 от "Alpha Omega":

    Дай Филибето
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Врачка

    21 10 Отговор
    Виждам как Ердоган пада, Турция рухва и 4 милиона бежанци остават гладни и жадни."Маке ви, сиктир в Европа ", реве тълпата.Завалиите си събират партакешите и тръгват агаля агаля към богатите Балкани. Един милион са се струпали на българската граница. Бойко паша и Обединените патриотари ги посрещат с хляб и сол и "Здравствуйте братушки ".Понеже нащи роми и турци не сакали да бачкат теа щели да ги заместят и по този начин да спасят превиликата ни нация.Хиляди моми ги чакат с разтворени обятия.Нема начин да не станем 50 милиона.
  • 55 Симпатизант

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Старец":

    Тъп каламбур, за 80 те %.......
  • 56 БРЦК

    8 1 Отговор
    Пак промиване и насаждане на злост.Училище няма следствието е немислеща тълпа от това следва ВЪРХУШКАТА СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА ТЪЛПАТА-НАРОД ИЗМИРА ОСТАВАТ ШЕПА РОБИ ДА НИ СЛУГУВАТ
  • 57 БРЦК

    6 3 Отговор
    Вие може да пишите каквото искате но остават 6 ÷7 месеца и остена ще се забие в гърба ни .Стоим и чакаме да видим. Но ще го почувстваме след това ще гледаме . Така казва глупака . Извода е Ваш
  • 58 Ново

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Явно си аидутин не се плаши щом комунистите не са навласт няма да фалираме

    Коментиран от #69

  • 59 Младок

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Старец":

    Дръж комуниста далеч от парите и всичко е наред
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 City

    13 9 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    Има и скрит дълг... Не споменаваш това. Но това няма голямо значение. Знаеш ли защо? Има голям частен дълг в чуждестранна валута, който не може да бъде погасен. Така или държавата ще поеме разходите, с каквото и да означава това за увеличаване на данъците и т.н., или тези компании ще фалират, с каквото и да означава това за безработица и т.н. Турски държавен дълг, или турски частен дълг, означава преди всичко ТУРСКИ дълг. Не очаквайте някой друг да страда. Каквото и да избере сега Ердоган, Турция ще има тежки дни и мерки за строги икономии пред себе си. Ердоган разруши икономиката. В момента доходът на глава от населението в Турция е 7000 долара и с всичко това което прави, Erdoganomics, ще се върнеге към 2002 г., когато беше 3000 долара.

    Коментиран от #67

  • 62 Истината

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ееее":

    Не аркадашите а ние свършихме в гащите!
  • 63 Анонимен

    13 14 Отговор

    До коментар #26 от "Закривай":

    Ей !!!!...хора опомнете се , колкото повече завиждате на турците толкова повече и Господ Творецът се отдалечава от тези хора!!!..нима не виждате че корона вирусът е едно възмездие за тези слоеви общества който се самозабравиха, те си мислеха че техните свръх оръжия и многото пари !.ще ги направи недосегаеми, но уви...невидимото оръжие на Господ...е по страшно ...Един показателен пример !..почти целият християнски свят беше се надигнала ксенофобията към ислямските жени че се забулват!!..ето че Господ заради корона вируса!!!...накара всички хора да се забулват!...И като гледаш една забулена жена мюсюлманска със забрадка....и забулена християнка, която си сложила наморник от аптеката...И каква е разликата между тяхното забулване !.едва ли би могли да ми дадете някакъв сносен одговор !...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Не е и толкова

    14 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ганьо":

    на всичко сложи 20 % косвен данък ДДС и ще разбереш какво потребление имаш. Ти си последен по веригата на стоката или услугата и плащаш без да ти се приспада . 473- 95 си е 378лв. Директно си под прага на Веницуелската бедност. Друг е въпроса на който де що има умни хора и матиматици в цял свят се чудят. " Как с това нещо съществуват Българи и имат държава " Цените над Еврорпейски или същите срещу доходи ? Как се живее със 70 % общи данъци ,такси ,глоби , застраховки ,винетки ,тол-мол , кредит банки ,налози ,акцизи , сини зони и откровено административно рекетиране за всякакви хартийки -т.н. замислени, обмислени от властта и напълно безсмислени документи с цел да си ограбен и беден послушко за филийка хляб.
  • 66 лелеее

    2 2 Отговор
    една безкрайна кочина!
  • 67 Хасан

    11 3 Отговор

    До коментар #61 от "City":

    Турски частен дълг е дълг на турски фирми към Лондонски финансови институции ..значи те искат да си рефинансират дълга като теглят други заеми ,но частните банки им отказват поради политически причини ...примерно вносител на Фолваген тегли заем и внася в Турция немски коли на лизинг или изплащане ..турчина купува колите с банков заем и ако няма рефинансиране то просто западните банки ще имат много коли втора ръка конфискувана в Турция а Фолваген по малко продадени нови коли
  • 68 Бат САЛИ

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Само Локо":

    По добре дялани от колкото РЯЗАНИ
  • 69 Анти комунист

    14 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ново":

    Първо герб не са анти комунисти а мутро комунисти,второ ченгетата икономика не правят а герб са ченгета,това което са в състояние да измислят е някакъв вид диктатура,с помоща на Дпс и измислените патриоти,нещо като врдоганивото управление
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Панчо

    4 1 Отговор
    Много ви е стара информацията! Вървите поне 10 дена след събитията, а това за новинари говори зле! Преписвачи!
  • 72 Панчо

    2 1 Отговор
    Много ви е стара информацията! Вървите поне 10 дена след събитията, а това за новинари говори зле! Преписвачи!
  • 73 Васил

    9 1 Отговор
    България от 30 години е в технически фалит даже вече и Албания не можем да се конкурираме защото страната изпадна в класациите на Африканските държави.
  • 74 Ххх

    8 2 Отговор
    Ами то все се говори за фалит на Турция ,за разпадане и т.н. но те все са силни и единни ,това е народ за пример ,единни зад една кауза ,неща които ние няма да разберем и след 100 г.
  • 75 pasi

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Hakan Akksu":

    Е като е велика турция чий го дириш тука бре марш в турция при чичко ти ердоган

    Коментиран от #81

  • 76 JENQ

    9 7 Отговор
    Oщe oт oнзи чeрeн зa чoвeчecтвoтo дeн кoгaтo крaкът нa турцитe зa първи път cтъпи в Eврoпa, тe ca oлицeтвoрeниe нa нaй-нeхумaнния чoвeшки вид. Къдeтo и дa ca ce пoявявaли, нaвcякъдe ca ocтaвяли cлeд ceбe cи ширoкa кървaвa диря и къдeтo и дa e прoниквaлo тяхнoтo гocпoдcтвo, цивилизaциятa e зaгивaлa и изчeзвaлa. Нaвcякъдe тe прeдcтaвлявaт влacт нa грубaтa cилa в прoтивoпoлoжнocт нa влacттa, ocнoвaнa нa зaкoни, нa цивилизaциятa

    Коментиран от #77

  • 77 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #76 от "JENQ":

    Коя цивилизация ???..на тая която измисли концлагерите и уби в тях жени и деца само защото само евреи? На тая която изаолзва атомна бомба и затри цивилни в Хирошима?.'на тая която изби индианците в цял континент и аборигените в друг??

    Коментиран от #79

  • 78 Ю Кортес

    4 0 Отговор
    Големия чичо Дони каза,режи с400 за скраб и ще има хляб
    Големия чичо Дони е строг,но справедлив.
  • 79 Или на тая

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Хасан":

    Дето направи Катин Колима ГУЛАГ
  • 80 Ю Кортес

    4 1 Отговор
    Турция е добър съсед и такава ще остане.Лошо е когато започнат да се явяват пропаганди за минало величие и империи.Не са в интерес на обикновенните хора.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.