Last news in Fakti

19 Май, 2020 19:00 2 288 20

Бори ли се България днес за нещо в ЕС?

  • ес-
  • българия

За нашите управляващи явно е достатъчно народонаселението да знае, че е спасено от смърт и че благоденства, защото ако управляват други, катастрофата е неминуема

Бори ли се България днес за нещо в ЕС? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На видеоконференция Меркел и Макрон са съобщили за готовността на Германия и Франция да отстояват Фонд за възстановяване на ЕС, разполагащ с 500 млрд евро. Досега европейските лидери говореха за сума от 1000 – 1500 евро. Европейският парламент обяви, че според него необходимата сума е 2000 евро. Дали това драстично сваляне на сумата е в резултат на скандала между Германския конституционен съд и ЕЦБ тепърва ще разберем.

Как ще се връщат тези пари? Макрон ясно е заявил, че е за общ дълг. Меркел още не е ясно какво мисли. За кого са тези пари? Двамата ръководители хем казват, че никоя европейска страна няма да бъде оставена сама да се спасява, хем съобщават, че парите са за най-засегнатите от коронавируса страни. Фондът е уж за 27-те страни, но Меркел дръпна реч на 13 май, в която като основна задача видя „по-голяма интеграция на евро зоната“. Ще почакаме, ще разберем – на 27 май шефката на ЕС Урсула фон дер Лайен в Брюксел ще обяви подробности за плана за икономическо възстановяване.

Каква е позицията на България? Къде сме ние в споровете? Борим ли се да влезем в „най-засегнатите страни“, защото „засягането“ не е просто по-голям брой заразени, но и изпадане в непосилна, бедствена финансова ситуация, какъвто е случая с много наши бедни зад борда? Заем ли ще получим или финансова помощ? За какво се борим, и борим ли се изобщо за нещо?

Всички тези въпроси явно са държавна тайна. Ние знаем какво е казал Божков за Домусчиев, какво е казал Борисов за Божков, с какво ни е заплашил Мутафчийски, какво мисли Бетина Жотева за свободата на словото, но дали някой наш държавник се бори за българските интереси на европейската сцена, това не знаем. А може би не знаем, защото никой за нищо не се бори.

За нашите управляващи явно е достатъчно народонаселението да знае, че е спасено от смърт и че благоденства, защото ако управляват други, катастрофата е неминуема.

След като и Докладът за коронавируса от 400 странии на Медицинския експертен съвет се оказа държавна тайна, нещата са ясни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зоопаркът на ЕС

    15 1 Отговор
    Бори се да не е последна като приемат макетата.
  • 2 лекуват ви за Грип с инхалации пластмаса

    16 5 Отговор
    Румъния и България - бунището на Европа.

    Коментиран от #11

  • 3 габровец от варна

    22 1 Отговор
    Е как да не се бори.Я глей кви магистрали,дето и палати от тях се направиха,кви улици дето направяне още нямат,и други такива,💲💲💲

    Коментиран от #4

  • 4 НСИ

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    БГ и Колумбия - двете страни с най-скъпа пътна инфраструктура на глава от населението в света.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тито

    19 1 Отговор
    Нашите крадци-политици се борят да крадав още докато могат след тях и потоп.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лол

    4 16 Отговор
    Какво българско име само,Юрий...Важното е,че ти се бориш за Мацква

    Коментиран от #18

  • 10 Еж па ти!!

    8 0 Отговор
    То не ,че евгений Дайнов е много американско.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РЪМПЕЗИ

    10 3 Отговор
    КАКВО ДА КОМЕНТИРА БОРИСОВ, КАТО ТОЙ ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМА НИТО ОТ ФИНАНСИ, НИТО ОТ ИКОНОМИКА, НИТО ОТ ПОЛИТИКА...
  • 13 оня с коня

    3 6 Отговор
    Интересува се ЖИВО Авторът на статията дали някой се Бори от Българска страна за предоставяне на Европомощ на българите.Накрая стига со заключението че щом Той не е чувал и не днае за подобна Борба,значи такава НЯМА.А БЕШЕ ОПОВЕСТЕНО в медиите,че БГ получава 1,3 МИЛИАРДА помощ от Европа,която ВЕЧЕ Е по сметките ни,но как да го знае Авторът,след като...НЕ ИСКА ДА ГО ЗНАЕ?И се възмущава човекът КАК ТАКА Премиерът още не го е поканил в Кабинета си,не е строил цялото Правителство и не му е представил Подробен доклад за всички Действия на Управляващите и Разговорите водени с Европа по въпроса за Европомощ за Страната ни,а също и Копие от Доклада на Мед. Експертен съвет.А сега Авторе със звучното РУСКО ИМЕ "Юрий" няма ли да кажеш ТИ ПЪК ЗА КАКВО СЕ БОРИШ И С КАКВИ СРЕДСТВА?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Професор

    5 2 Отговор
    Виж сега, Борисов, ти нали си кръстен на Юрий Гагарин? Поради това ще ти отговоря -- само поради това. България не се бори за 1000, нито за 2000 евро, както си предположил ти. България се бори за Купата на Европейската Армия. А каква е тази купа, ще попиташ ти, и с пълно основание. И на този въпрос ще ти отговоря. Тази купа е нещо като Купата на Съветската Армия, само дето е виртуална награда понеже европейска армия няма, докато Купата на Съветската Армия си беше реална, понеже Съветската Армия реално влезе в страната, окупира я, сложи си паметници тук и там, връчи Купа, че даже и име на теб остави, за да се подписваш с гордост. Сега разбра ли? Бориме се за Купата на Европейската Армия и за Конграчулейшъна преди да ни я връчат. Друго не ни интересува, и точка.

    Коментиран от #19

  • 16 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Борят се да не ги удрят през ръцете като крадат. За сега видно е N-a минава.
  • 17 zorro

    3 0 Отговор
    Бори се! Да бъде на първо място по смъртност на населението и на последно по заплати в ЕС!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ти си толкова професор,

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    колкото Бойко Борисов е доктор на науките. Окупация от страна на армията на СССР в Народна република България не е имало. Разбира се, бяхме членове на Варшавския договор и имахме армия. Чужди военни бази у нас по времето на НРБ също нямаше. Сега нямаме армия, а наемна войска, а знаеш ли какво е Ново село- Сливенско?
  • 20 НИЩО ДРУГО

    2 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ В ЛИЦЕТО НА МНОГОУВАЖАВАНОТО ПРЕДАТЕЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ БОРИ В РАМКИТЕ НА ЕВРОСЪЮЗА ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КРАЖБИ !