20 Май, 2020 13:01 5 668 32

Макрон вкара гол!

  • еманюел макрон-
  • ангела меркел

Френският президент, с изненадващ финт, получи топката от Ангела Меркел и реализира най-големия си външнополитически успех

Макрон вкара гол! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гол, минута преди края на първото полувреме на кризата с пандемията. Френският президент, с изненадващ финт, получи топката от Ангела Меркел и реализира най-големия си външнополитически успех. Петстотин милиарда заем за рестартирането на европейската икономика! Само хора, които са чули Германия да взима заем, могат да преценят постижението на голмайстора. В чия врата се озова топката? Във вратата на евроскептиците, на крайно левите бунтовници и крайнодесните националисти. На всички, които предричаха разпадането на европейския съюз. Никоя от техните формации не може да постигне това което отбора на Макрон-Меркел постигна.

От чисто банкерска гледна точка, какво са 500 милиарда за 500 милиона европейци? Нищо, или капка вода в морето. Само на пръв поглед обаче. Постижението е с огромен политически отзвук. Всички световни борси литнаха нагоре. Тези пари не са за ядене и пиене, а за големи европейски проекти. Здрава крачка в правилна посока. Тази на истинската европейска солидарност. Макрон предупреди – разпределението ще бъде предимно към най-нуждаещите се страни.

Как стана така, че Меркел, която не понася Макрон се съгласи да подпише? Нейното решение е решение на отговорен политик. От Аденауер до Хелмут Кол, и Герхард Шрьодер до Ангела Меркел, всички немски управляващи имат една постоянна мисъл – да не им се напомня никога близкото минало. Никога повече Германия да не желае да бъде сочена с пръст като доминираща Европа сила. В настоящата криза, която тепърва започва, имаше ли друг полезен ход? Стриктно прилагане на немската конституция, изправяне до стената на Кристин Лагард, омаломощаване на ЕЦБ, край на еврото и край на Европейския съюз? Германия излизаше победител и дойч марката ставаше най-силната монета в света. Пари на заем? Достатъчно беше Берлин да щракне с пръсти и кредиторите отпускаха милиарди без никаква лихва. Това печеливш ход ли е? Много ясно че не! Защо? Защото скъпата марка щеше да направи продукцията ѝ непродаваема. В същото време, поне половината европейски икономики щяха да фалират. Германия осъмнала обкръжена от вълна безработни и освирепели хора? Спомените от миналото можеха да се превърнат в антинемска необуздаема вълна. Никоя страна в Европа не познава така добре като Германия, лавината, която мизерията може да отприщи. Германците съзнават, че са мотор на съюза. Те не желаят да са "валяк". Ето защо, подобен ход в никакъв случай не беше печеливш за Берлин. Германия сама срещу САЩ, Русия и Китай, рискуваше да се сбогува с комфорта, който ѝ осигурява европейския съюз. Затова Меркел се довери на Макрон и пренебрегна конституционните съдии от Карлсруе. Канцлерката заложи цялата си тежест, която не е малка в това решение. Освен това, тя познава историята на страната си и знае, че документа издаден през 1949г се казва „Основен закон“ - Grundgesetz, а не Конституция. Той е издиктуван на представителите на окупираната зона наименувана ГФР, от страните победителки – САЩ, Англия и Франция . Ако те бяха отказали да подпишат този документ, единствената друга възможност е била да станат граждани на ГДР.

Макрон и Меркел не постъпиха демократично. Да, те смачкаха фасона на европейските институции. Вярно е, но спасиха положението, поне за сега. На финансовите пазари не се дават кредити срещу "демократични" процедури. И не са Гърция, Италия и Испания, които ще протестират. Инициативата на френският президент им дойде като изневиделица. Макрон върна надеждата в страните на Южна Европа, които Германия до сега обвиняваше в разточителство. Ще има все пак гласуване. След дъжд качулка, но не може без съгласието на всички. Именно това дразни Макрон. Да се съкратят сложните административни пречки, които не позволяват бързото взимане на решения. Той счита, че не може да се чака съгласието на всички, преди да се задейства. Макрон и Меркел фактически направиха реформата, от която ЕС се нуждае спешно.
В настоящата ситуация например се знае, че богатите Австрия, Холандия и Дания са против. "Мравките от Север не искат да делят със щурците от Юг". Мач на „бедни срещу богати“ в центъра на Съюза - никой не желае да види. Това е задния двор на Германия и Ангела Меркел притежава всички необходими качества, за да ги вкара в строя. Поляците и унгарците на пръв поглед са винаги контра. Слабото им място са парите, които получават от европейския бюджет. Ако се опънат, рискуват да загубят част от еврофондовете. Следователно тяхното съгласие подлежи на пазарлъци, което означава, че нищо не е загубено.

Пред Меркел и Макрон остава цяло второ полувреме. То ще мине бързо, защото фирмите се задушават и безработицата расте. Ако икономическата криза се превърне в социална, евроскептиците ще се опитат да изравнят. Единственото разрешение е Меркел и Макрон да вкарат втори гол.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мичмана

    29 5 Отговор
    Този господин само баба му/ която му е съпруга/ го е виждала по с къси гащи по физическо.
  • 2 баба Зоя

    43 3 Отговор
    Оказва се, че като деца Макрон и Тръмп, имали една и съща любима приказка - Червената Шапчица. Само че Тръмп харесвал Червената Шапчица, а Макрон - баба и.
  • 3 РЪМПЕЗИ

    23 13 Отговор
    НАЙ ДОБРИЯТ ПОЛИТИК В СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ...МЕРКЕЛ Е МЕЧТА ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА...МНОГО ТОЧНО...ПО ДОБРЕ ДА СА МОТОРЪТ, ОТКОЛКОТО ВАЛЯК....
  • 4 Гойко Митич

    22 11 Отговор
    Още със основаването на ЕС ,Европа си е била автогол.
  • 5 опорна точка

    11 8 Отговор
    Ауу колко остроумно! Браво Божидаре, браво Чеков! Колко са гламави европейците аа?

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Буда Мисирков Барселонски

    25 5 Отговор
    Ъъ, що тъй нЕма и дума за феномена на външната политика, видния международник, обединителя на Западни Балкани, Източна Вирджиния и Ледения полюс, медиатор между Европа и Азия, помирител на мюсюлмани, евреи и християни, учител на приятелите Доналд, Владимир, Реджеп? Гиди толупи ниедни.

    Коментиран от #24

  • 9 Божидар Чеков

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "опорна точка":

    Меркел и Макрон показаха на европейците кой диктува музиката. Всяка жаба да си знае гьола. На който не му харесва е свободен да поеме посоката, която му харесва повече. Има други съюзи.

    Коментиран от #31

  • 10 ха-ха

    15 1 Отговор
    Вие нормални ли сте?? Какьв гол е вкарал тоя ??
  • 11 Писател

    10 22 Отговор
    Руските калинки налазиха сайта !))) Погледнете си вашата Русия,че мрете от короната като въшки,Петрола е без пари и нямате икономика.Тогава се присмивайте на Европа!!!!
  • 12 Българин

    21 3 Отговор
    ВТОРИ ГОЛ Е НЕВЪЗМОЖЕН, ЗАЩОТО НА ВРАТАТА СА АВСТРИЯ, ДАНИЯ, ШВЕЦИЯ И ХОЛАНДИЯ, НА КОИТО ИМ ПИСНА ДА ХРАНТУТЯТ МЪРЗЕЛИВИТЕ ЮЖНЯЦИ!!! ТЕЗИ ЛАПАЧИ СА ПО-ЗЛЕ ОТ БЕДНАТА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 13 1111

    13 2 Отговор
    Взаимовръзката м/у тях е комунистическия интернационал,тя е бивш шеф на младежката комунистическа партия на Германия,а той е бившия най доверен съветник на един комунистически лидер в Франция
  • 14 Чочо

    13 4 Отговор
    Макрон и Меркел направиха поредната ундурма и сега ще ни продънят ушите колко е добре за нас "Да ама не" Петко Бочаров бивш активист на БКП и СДС.
  • 15 Сандански

    2 10 Отговор
    Сега след тази новина изпитвам и городост благодарност към Германия и немския народ който пак трябва със своя труд да ни измъкне от дупката Бог да пази Германия и ЕС

    Коментиран от #17

  • 16 Ввв

    6 0 Отговор
    Пълни глупости,ще си теглят кредити,та ушите ще им пръщят!!!
  • 17 БирникЪ

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сандански":

    Цъц. Специално нас няма да ни измъкне, защото по стар навик тиквите ще откраднат 90% от парите. А дори останалите 10% няма да отидат при нуждаещите се, а в "наши" фирми!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Hhhhhhh

    4 0 Отговор
    Гол на бабата оле Мале дано има наследник
  • 20 случаен

    4 0 Отговор
    и кой ще казва кои са зкъсалите,а те са все с висок стандарт,и огромна задлъжнялост,време е да се разтуря лайняния съюз
  • 21 Професор

    7 2 Отговор
    Ха-ха-ха, иска ти се, Чеков! Неомарксистите като любимия ти Макарончо, момчето из-насилено от баба си в тоалетната на гимназията, са ПЪТНИЦИ! Напиши си го това с плътен черен фулмастер на ниското си чело. Жълтите жилетки ще го СВАЛЯТ в рамките на 3 до 6 месеца, а с него си отива и другата му баба, тантето Меркел. Нали знаеш, много баби -- хилаво дете. Е, на Макарончо му бабуват две баби, затова е хилав.

    Коментиран от #22

  • 22 Божидар Чеков

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Професор":

    Нищо не сте разбрал професоре! Макрон постигна огромен успех благодарение на познанията и способността си да убеждава. Завистта, която ви пречи да видите, бързия европейски влак, обрича всички мислещи като вас да дишате още дълго прахта на Европа.

    Коментиран от #30

  • 23 ира

    3 1 Отговор
    И започва Одата на радостта. Макрон е изключително способен, енергичен, амбициозен. тои носи всичко френско, включително и лекотата в говор и поведение. Но чиновниците на ЕС, с преголемите си привилегии и самодоволство, евродепутатите, и многобройния стаф, отдавна показаха колко са излишно нагли. Това ли е духа на Европа? Това е духа на добре назначение чиновник.
  • 24 Кък ша има

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Буда Мисирков Барселонски":

    Като Той е извън всяка класация и е на върха на всичко! Некоментируем е!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Божидар Чеков":

    Чеков, НИКОГА няма да оставим неомарксисти-глобалисти като теб да разрушат нашата хилядолетна страна! Изсели се във Франкистан, да те щипят арабюхите в метрото на клоаката Париж.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.