22 Май, 2020 06:30 41 451 61

Хиляди източноевропейци мизерстват, за да е евтино месото в Германия

  • германия-
  • кланица-
  • месо-
  • източна европа

Федералната република забранява назначаването на работници, наети от подизпълнители, в голяма част от месопреработвателната промишленост

Хиляди източноевропейци мизерстват, за да е евтино месото в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия е страната на евтиното месо. Някои месни продукти са дори по-евтини, отколкото в България. Цената за това обаче плащат източноевропейците. Сега управляващите искат да сложат край на този абсурд.

Германия забранява назначаването на работници, наети от подизпълнители, в голяма част от месопреработвателната промишленост. Освен това санкциите за нарушения на трудовото законодателство в бранша ще бъдат увеличени двойно. Правилото ще влезе в сила от началото на 2021 година.

Решението беше взето изключително бързо. Поводът: в няколко кланици в Германия работници от чужбина се заразиха масово с новия коронавирус. Условията в кланиците са всъщност тема, която в Германия се обсъжда от години. Евтина работна ръка от Източна Европа, наета от подизпълнители, изпълнява тежката работа срещу живот в мизерни условия - хората спят в препълнени общежития, за които плащат високи наеми. Досега браншът успяваше някак да избегне налагането на по-строги ограничения - с някакви доброволно поети ангажименти. Те обаче не дадоха резултат.

Тежката битка за евтиното месо

Битката за цената на месото, което германците толкова много обичат, е тежка. И в крайна сметка именно тя води до непоносимите условия на труд на хората от кланиците. В кризата с коронавируса изведнъж се оказва възможно това, което дълги години не се получаваше.

Още отсега представители на бранша протестират гръмко, посочвайки - не без основание - че и в други отрасли на икономиката, например в строителството, се работи с подизпълнители. Логично е да попитаме дали сега се налага забрана на този вид практика само за месопреработвателния бранш. И дали условията на труд действително ще се подобрят, ако предприятията от бранша се съобразят с новите ограничения?

Досега контролът от страна на оторизираните държавни органи беше доста слаб - заради недостатъчния брой инспектиращи. Това също трябва да се промени. Но все пак началото е поставено.
Сега хората в Германия, които толкова обичат да си похапват наденички и пържоли на грил, не бива да се изненадват, ако месото поскъпне. В сравнение с други страни германците, които са най-богатият народ в Европа, дават по-малко пари за храна и отдавна са разглезени от политиката на дискаунтърите, които се надпреварват да предложат най-ниската цена.

Някои потребителите пазаруват в биомагазини, предлагащи здравословни храни от екологично чисто производство. Но тези хора в Германия си остават незначително малцинство. Възмущаваме се, когато гледаме по телевизията репортажи за лошите условия на труд в кланиците. Който пък е виждал как се работи във фабрика за замразени пици, отказва да консумира подобна храна. Но мнозинството от хората изобщо не иска и да знае от кого и как се произвежда месото, което ядем. Важното е то да е евтино.

Дано поуките доведат до дълготрайни промени

В сегашната криза от коронавирус няма много добри новини. Дотук тя причини доста страдания на хората. Но ще бъде добре, ако поуките, които си извлякохме доста бързо, доведат до дълготрайни промени - в кланиците, на полето за аспержи, на строителната площадка, в сектора на грижите за болните и възрастните хора. Всички ние обаче ще трябва да дадем своя принос за това. В конкретния случай това ще рече: да плащаме по-висока цена за месото и да консумираме по-малко месни продукти. И да не си затваряме очите пред нечовешките условия в кланиците. Защото те винаги са били такива - и преди пандемията от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дърт германец

    121 38 Отговор
    Статия от научната фантастика. 1. Източноевропейците никой не ги е карал насила да ходят да работят там.2. Едва ли германец ще работи такава работа,в противен случай нямаше да има такава ,,пазарна ниша ,,за чужди работници.3 .Една от основните цели на отварянето на трудовия пазар в ЕС през 2014г. е именно да се привлече евтина работна ръка.4. Това че официално ще забранят наемане на работници чрез подизпълнители,няма да промени нищо.Вдичко ще остане по старому,с малката разлика че досега е било законно и легално,сега ще става по другия начин.Нали никой не си мисли че ще вкара нясолко хиляди млади германци за 1500 евро да транжират пуйки и свинси плешки ....по около 70 броя на час .Това е нормата,няма друг начин.

    Коментиран от #8

  • 2 Да бе да

    121 14 Отговор
    Чак сега ли го разбраха това. Под предлог за грижа за чуждестранните работници искат да ги изгонят от страната. Явно и в Германия безработицата се увеличава. С подобна псевдо загриженост се борят и с корона вируса.
  • 3 другарката Шмеркел

    83 15 Отговор
    То и източно германците мизерстват ама поне имат БЦЖ.
  • 4 Николай

    63 27 Отговор
    Влязох в брошурата на ЛИДЛ Германия да проверя цените. 500 гр. свински бут на промоция 2,99 евро без промоцията 3,79. Баварски наденички 2х200 гр. 1,99 Е. без промоция 2,69. Цените са същите като при нас даже е малко по скъпо. В Италия и Испания цените са същите.

    Коментиран от #5, #33, #56

  • 5 А критерият

    87 7 Отговор

    До коментар #4 от "Николай":

    " покупателна способност" ? Та - ако получаваш 1500 евро там или 650 лева тук при еднакви цени - какво би предпочел? Освен "Лидл" обаче там и други , по-евтини магазини - например " Алди" и не само. Проблемът у нас не е в цената на немското месо, а в уточнението " Произведено за България" / понякога - " и Румъния", като разликата в предназначението прави " еднаквите" цени несъпоставими.

    Коментиран от #11, #19

  • 6 Що. ...

    112 16 Отговор
    Що си мислите че швабите ядат месо???? Всевъзможни говна плод на химическата индустрия минали покрай месото. С месо се хранят сърби, хървати, словенци, македонски. Тия къде още хранят животните си с това което господ е дал
  • 7 Gost

    123 26 Отговор
    Лъсна истината, че западноевропейците станаха неомоверно богати след разпадането на социалистическата система. Специално в Германия са били мизерници до 1990г. Станаха богати след ограбването на източна Европа и продължаващото и до сега, държане в мизерия за евтина работна ръка. Нали си вкараха 2,5 млн араби? Що не ги накарат да работят? Честно ви казвам като ми разправят какви са били преси 30 г., нашият смотан социализъм на тях им се вижда нереален. Сега са богати, преди са били по-зле от нас. Не сме могли да пътуваме и да разберем, само лъскавите витрини сме им гледали, които не са били за всеки. И сега даже - дърт германец със собствена фирма с пет човека, прави тристепенна йерархична структура като източноевропейците са естествено най-долу. Смех!

    Коментиран от #14, #18, #25

  • 8 Хъкълбери Фин

    103 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дърт германец":

    Работата е през подизпълнител, за 2-3 евро на час и осигурена квартира и транспорт до работа. Работещите това са хора без немски, свикнали на работа чрез познат. Малко да не си съгласен и ще останеш и без това - на улицата и без мизерните 2 евро на час. Германците не го работят, защото е тежко, трудно и неприятно, иначе е минимум 9€ и нагоре на час. Нашите си отварят фирми, хващат се като подизпълнители, получават си по 9€ и нагоре, а на робите плащат по 3€, с квартирата 4€. Ами, сметнете си го сами 10 човека по 300 часа по 9€ = 27 000€. От всеки като си остави по 5€ на час, това е 15 000€. По-богат с 15 000€ за един месец... После изгонва първите, ако не го гледат с обожание и си наема други...

    Коментиран от #16, #44

  • 9 Дидо

    16 37 Отговор
    Из цяла Европа е евтино пишете много вредно за да настройвате хората
  • 10 Пацо

    80 5 Отговор
    Българи се хващат на работа която и най изпадналия сомалийски и афганистански мигрант не пипа.Те също живеят бедно,даже много по бедно.Въпрос на достойнство.
    В България се живее несравнимо по добре от Сомалия и Афганистан.

    Коментиран от #51

  • 11 Atilla

    50 6 Отговор

    До коментар #5 от "А критерият":

    Не смяташ както трябва, смята се в единици. 650 единици в България и примерно 1500 единици в Германия, и така при 650 единици цена 7-8 единици в България, а в Германия 2.5-4 единици в Германия. Така се получава разликата и това не е само за храните, а и за горивата и т.н.

    Коментиран от #24

  • 12 Deutsch

    81 1 Отговор
    Никой обаче не споменава, че ДДС за месото е 7%, както за повечето хранителни продукти. Диференцирана ставка, баце. Пиенето обаче си е на 19%

    Коментиран от #17, #59

  • 13 Спрете да ядете месо

    25 47 Отговор
    Животните не искат да умират за вашето чревоугодничество

    Коментиран от #15, #61

  • 14 Аре ле

    38 33 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Как така те бедни , а ние великите задоволени комунисчета се разпаднахме. Лидерите на ссрето се събраха и решиха, че този строй няма бъдеще. Огромна задлъжнялост и не конкурентното способност, заводи бол но не се конкурират с западните. Бай ти тошо на посещение в Западна Германия е ахнал. Негови са думите"комунизъма е едно недоносче"той по най добре знае за какво говори, а не да слушам теб и съчиненията ти.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Bulgarisch

    81 7 Отговор

    До коментар #12 от "Deutsch":

    Споко. Тук правим ДДС-то на пиенето в кръчмите 9%, а на храните ще направим 23%. Голям кеф е да се наричаш Българин при такива политици

    Коментиран от #50

  • 18 Банкера

    67 10 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Много вярно, ако се види жизнения стандарт на ООН на държавите до 1990 се вижда едно ниво с малко разлики. Но само 5-6 години след това всички бивши соц.страни падат в класацията по жизнен стандарт надолу, а САЩ и Германия и др. от запада-нагоре. А това означава само едно-бившите соц. страни бяха ограбени целенасочено.
    Нямаше да бъдем ограбени, ако соц. страните бяха обеднели, а запада останали на същото ниво. Уви, не е така.
  • 19 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "А критерият":

    Алди съвсем не е по-евтин от Лидъл в Германия. Дори напротив, що се отнася за местни продукти.

    Коментиран от #22

  • 20 Немците ни мислят за абуригени

    49 4 Отговор
    Работя за цайт фирма, вчера беше официален празник. Онзи Ден разбрах,че Фирмата плаща на подизпълнителя 18 евро,до мене стигат 15 евро. Плащат ти здравни осигуровки на твърдото(10,15) 4,85 са добавки,който при отпуск не се начисляват. Тоест 1 човекочас работен е 10,15+4,85 ,а когато излизаш отпуска ти се заплащат само по 10,15. Освен това,подизпълнителите те подмятат от фирма във фирма,като футболна топка. Тая година ми се случи да ратотя 1 година за подизпълнител и на 12.03 ми казват от фирмата : бачкаш до петък 15.03 и питай Фирмата дето работиш какво ще правиш. Отивам в бюрото им тия оттам ми викат имаме работа за вас за 11 евро,аз им викам след 15 да работя за 11,вие луди ли сте? Те викат ,да ама вие сте работили досега за 10,15 и 11 евро е повече,какво искате от нас? Избягах от там. На 10 май ми звъннаха същите хубавци и ми викат,Фирмата в която сте работил 1 година ви желае отново,можете ли да дойдете за да подпишем договор? Отговарям ,ще се върна само ако взимам от тях 20 на час и тия не звъннаха повече. Между другото си намерих работа в стройтелството за 18 евро.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вярно, но не за всички стоки.

    33 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Въпросът е какво и къде го търсиш. Истината е, че ние сме бедни , дори и да сме работещи. Бил съм и там, сега съм тук - на една и съща работа и сходни позиции. Имам други причини да се върна, но там си беше по- спокойно и по- удовлетворяващо от финансова и покупателна гледна точка.
  • 23 Ни разпаднаха

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аре ле":

    - и то с немалкатаа помощ на тукашните перекендета. Има си статистики за жизнен стандарт - проследи ги по време, по десетилетия, по това кой управлява...
  • 24 Статистиката

    26 3 Отговор

    До коментар #11 от "Atilla":

    в случая е една от характеристиките на различията. Не по-маловажен е фактът, че при едни и същи названия и външен вид на преобладаващата част от стоките, вкл. хранителните, разликата е забележима в наш ущърб. Затова българите масово купуват перилни препарати от Турция, а дори надписите" Баварски..." или " Истински берлински.." са на продукти с различен вкус от оригиналите. Някога една телевизия повдигна завесата, но ... Така че за повече пари плащаме за по- лошо качество.
  • 25 Нищо не знаещ

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "Gost":

    Ти май не си чувал за немската марка, преди еврото са живели 2 пъти по-добре😉

    Коментиран от #38, #39

  • 26 българите

    19 5 Отговор
    Хасан, Синан и Онур мизерстват за да е евтино месото в Германия.
  • 27 Ооо

    15 3 Отговор
    Цената е оправдание за да оскъпяват всичко .Лакумията за голяма печалба и презрението към източноевропееца са причините .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вилмерс

    37 4 Отговор
    Aдмирaции зa oпрaвнocттa и дocтoйнcтвoтo, кoeтo cи прoявил! Пoжeлaвaм ти уcпeх, кoйтo caм cи cи изкoвaл, брaвo. Aз cъм прeкaрaл пo-гoлямaтa чacт oт живoтa cи в Гeрмaния и cмятaм, чe имa нeмaлкo зaблуди cрeд кoмeнтaритe тук: 1. Нe e вярнo, чe гeрмaнeцът e зaбoгaтял cлeд 90-тa! Прeди Oбeдинeниeтo, прeди дa ce въвeдe Eврoтo дaжe, cтaндaртът нa зaпaднякa e бил oceзaeмo пo-виcoк и тoвa бe причинaтa нaвcякъдe пo cвeтa нeмcкитe туриcти-пeнcиoнeри дa ca тoлкoвa жeлaни. 2. Търceнeтo нa eкoлoгичнo или "фeйр-трeйд" мeco въoбщe нe e нeзнaчитeлнo тук! Кaтo изключим пo-бeднитe нeмци, кaрaщи нa coциaлни, пoчти нe пoзнaвaм някoй, кoйтo дa cи купувa мeco oт Aлди зa пo 3€ - културaтa и инфoрмирaнocттa зa прoизхoд, кaчecтвo и cъдържaниe нa хрaнитe тук e дocтa виcoкa и зaтoвa имa тaкъв oбщecтвeн нaтиcк към брaншa, кoйтo oчeвиднo вoди и дo нeoбхoдимитe прoмeни! В Бългaрия хoрaтa пo трaдиция cъщo зaлaгaт изключитeлнo мнoгo нa кaчecтвoтo, нo зa cъжaлeниe вce oщe e пo-труднo дa cи пoзвoли пo-cкъпa, мecтнa прoдукция (a тя e пo-cкъпa, имeннo зaщoтo нe e чacт oт мacoвoтo прoизвoдcтвo). Пoжeлaвaм cи cънaрoдницитe ми дa нe плюят тoлкoвa пo coбcтвeнитe cтoки, зaщoтo твърдe къcнo щe ocъзнaят кaк ca зaтрили caми cвoя пaзaр и щe ги зaлeят c ниcкoкaчecтвeни прoдукти oт нa мaйнaтa cи-дoкaрaни, кoитo тук ce прoдaвaт eдинcтвeнo в мacoвитe eвтини Aлди/Лидл...

    Коментиран от #36

  • 30 незнайко

    18 10 Отговор
    Никой насила не е пратил някого да работи в кланниците ! Там работят хора които нямат даже основно образование, за какъв стандарт ще говорим ? Колко ЦИГАНИ в БЪЛГАРИЯ имат реално гимназиално образование ? 1/3 от цялото "население" на страната ни е с основно образование !!!
  • 31 Гришо

    21 2 Отговор
    И в България има такава практика. Примерно Албена АД имаше една собствена фирма която се казваше Албена 2000. Албена 2000 наема подизпълнители за ремонтите и поддръжката на Албена АД. След сезона когато Албена 2000 трябва да се разплати с подизпълнителите фирмата фалира защото Албена АД не и превежда никакви пари и така подизпълнителите остават с пръст в устата и няма какво да вземат от една "куха" фирма. Същото е и със строителството на магистралите, моловете и т.н.
    В Германия работят по същата схема. Наемат подизпълнител който всъщност играе ролята на "бушон" когато служите дойдат да проверяват за осигуровки, трудови договори и условия на труд.
  • 32 У нас всичко е измама

    22 7 Отговор
    Има и нещо друго.Месото което се предлага у нас е напоено с течности и химикали за увеличаване на обема! Който е пекъл месо на фурна знае за какво иде реч.В Германия няма подобна подигравка с хората.

    Коментиран от #35

  • 33 1, 2, 3, дрън

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Николай":

    преди година две по 1. държв. тв ARD обясниха как месо обработващата индустрия вкарва ситно смляна маса от кости и други "остатъци" в крайните продукти, салами, итн.. Ако не грешя, около 70%, т.е. 30% е качествено месо. Това го правят, по данни на ТВ'то, и най-реномирани фирми. А цената е същата, като високо качество.
    Преди 3, 4 години пак такова предаване обясни как се добавя голяма част виетнамско, ниско-качествено кафе към качестеното. Виетнам не произвежда качествено кафе заради неподходящият климат. Но Виетнам е най-големия производител на кафе!!! Е, благодаря на немската ТВ, но какво от това? Утре "Henckel" ще разработи и подходящ аромат. Milka и Lindt отдавна ползват изкуствени аромати за ванилия, докато по-ефтините марки спазват повече качество. Ментето не българси монопол! Признавам си, че преди 30 години вярвах много на "made in Germany". Сега в Америка критикуват немците заради Ментета, като "Rocket Internet"/Zalando...
    Пазарната икономика функционира само и единствено при равнопоставеност на двете страни! Още от Томас Едисон организирания "Лампов Картел", електрическите крушки трябва да се развалят по-рано, пазарната икономика е компромитирана. В Щатите е имало голяма мрежа от трамваи, тролеи, и други пр. средства, но GM и нефтените монополи са ги разрушили за да вкарат горивните автомобили и рейсове като печялба за тях. Интересна документация по arte.tv (EU) - "Humans – Destroyers of Earth"/Die Erdzerstoerer (2019).
    Важното е, Че Бирата е

    Коментиран от #34

  • 34 1, 2, 3, дрън

    17 1 Отговор

    До коментар #33 от "1, 2, 3, дрън":

    ...важното е, че Бирата Е Основна Храна в Германия и за това, освен Мкякото и Хляба, е с 0% ДДС!
  • 35 1, 2, 3, дрън

    24 0 Отговор

    До коментар #32 от "У нас всичко е измама":

    изобщо не е вярно! Всички поребителски предавания по 1. и 2. държ. ТВ редовно информират за това...
    Дори журналисти слагаха маркери в опаковани продукти с месо, на които им изтича срока скоро, ..., и..., ги откриваха следващия ден преопаковани!
    Танца около златния телец е в бясна сила!
  • 36 1, 2, 3, дрън

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Вилмерс":

    Много вярно!(wie Wahr, wie Wahr!) за 1. част съм съгласен! В ФРГ има много хора с високи заплати с по 4-7х. EUR,
    което им дава възможност да си пазаруват качество, дори от селскитв производители директно. Това е по-скъпо и заради разхода време и бензин. ( както сравняваше Ulrich Wickert/Mr. Tagesthemen: немеца се храни добре, за да може да работи добре! А французина работи добре, за да се нахрани добре)
    В Германия финасовите разходи за квартира, наем, отопление, ток,... са космически високи! А и с Airbnb още се смачка портмонето на наемоплатеца.
    За българина не мисля, че търси качество. Гледам и роднини, по-богати българи, и други хора, никой вече няма търпение да погледне какво яде. По-скоро гледа да не се изложи пред другите и се пречи с това и онова. Не знам, може извън София да е различно, но тук е рядко някой да прояви интерес да проникне по-дълбоко в нещата, та дори и за друго освен храната...
  • 37 В.В.

    8 4 Отговор
    Германия сие за германците...Е,,и някои друг кюрд. ...Те не ядат месо...Ниско качество...на храната...Като цяло. .Не ма кефи!!!
  • 38 1, 2, 3, дрън

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Нищо не знаещ":

    вярно е! А и си караха Мецедесите по 5-10 години, не защото са стиснати, а защото бяха доволни от това което притежават.
    Сега масово ни се инжектира недоволство и комплексарство! ...да не си бедяк, цървул, ...я не се излагай! Всяка 3.-5. година нова кола, по-екологична. Един тест по неската ТВ сравни разход, вредни газове, и производстени разходи на VW и Мерцедес, като тестваха по два автомобила от марката по един и същи маршрут. Първите коли бяха над 10 години, а вторите чисто нови. Разхода гориво беше при стария Голф по-малък от колкото при новия, итн. Даймлерите бяха наравно. Мръсотията беше почти еднаква! Но при сранението за производство, старите коли бяха 2х по-ефективни, поради цикъла на покупка на нова кола.
    Искам да кажа, че истината е между редовете, и че вируса ще ни натисне Reset-бутона така, че може на малко Фиатче да сме доволни! Дано да грешя!!! 1929г. имаше само финансова криза. Днес имаме СУШЯ, ПОЖАРИ, ВИРУСИ, ЕМИГРАЦИЯ, ...и едно серйозно Замарсяване на Природата, но и в главите ни!
  • 39 Хаджи хаджи Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #25 от "Нищо не знаещ":

    100% си прав! В Германия в момента € то не нарича ТОЙРО! От скъпо! Teuer! Моите баба и дядо изгледаха 4 внука и 6 правнука с домашното помощно стопанство! Сега и едно дете не може да се отгледа!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Петър Волгин

    12 0 Отговор
    Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale' Германия няма спад след обединението, О ЧУДО: Защо Германия не рухна след обединението? Ако бяха оставили ГДР-провинциите на ниски заплати, инфлация, ..., като България? Щяха и досега да са апокалипсис. Не е заради дълг на ФРГ-частта. Просто обмениха марките, напечатаха западни, според делът на добавеният БВП от ГДР, и направиха заплатите такива, че да няма емиграция към запад. Нещо което можеше да стане веднага в цяла източна Европа. Но не е била това целта - добруване. Това можеше и целият свят да го поиска. Но казват, ще има безработица, ще рухне всичко. Хората не разбират, че живеят в един ужасен свят. Свят на силните, ДЯСНОТО! Кой силен ще позволи друг да го настигне. Англия проповядва свободен пазар когато е мега силна от държавна намеса - дирижиране и инфраструктура. МВФ и Световната банка, не отпускат пари за изграждане на съвременна инфраструктура и мощности, а само за пазаруване от вече силните. Така и със субсидиите от ЕС. Силният издърпва стълбата. .Доброто и лявото не съществуват. Дясното е чорбаджийството, лявото е неговата опозиция.
  • 43 Илия Троянов

    9 0 Отговор
    Един милиард ново потребление създава един милиард нови заплати, в страни откъдето са произведени продуктите и изтъргувани. Може 50% от стоката да е внос, но крайната цена да пъти над цената на този внос. И ако се пазари стока за един милиард, половин ще отиде за заплати. А този половин милиард отива също за потребление, което създава четвърт милиард за заплати и потребление. Четвърт милиард потребление създава заплати за 125 милиона, и така нататък. Така всеки нов милиард за заплати - потребление, създава нови заплати за един милиард - тоест работни места, и още един милиард за печалба на бизнесът. . Каква пазарна икономика при световни цени на ресурсите и не световни доходи - ТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО! И понеже само трудът не е на световна цена в пазарна икономика, износителите от тази страна правят той трудът да си е вечно евтин. И в такива страни само големите, износителите са добре, малкият бизнес и работниците оцеляват или се изнасят. И каква полза от пазарна икономика, след като вносът е сладка хапка, огромна. Не може двама трима да държат производството, но толкова може да държат вносът. И имат огромна полза от срив на вътрешното производство, за огромни печалби, и ползват огромно влияние да е така, и пазарно като сриват цените когато е нужно и също политически - купуват всеки политик. .Вместо да корумпират елитът на източна европа и своят, в ЕС, да насочат тези средства (субсидиите) в изравняване на заплатите на бедните и богатите в ЕС. Вместо вноскит

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Илия Троянов

    11 0 Отговор
    Вместо да корумпират елитът на източна европа и своят, в ЕС, да насочат тези средства в изравняване на заплатите на бедните и богатите в ЕС. Чрез вноските в ЕС. Англичаните да не разчитат на евтин и достъпен труд от източна европа, а да пренасочат парите които са давали за ЕС, да им решат проблемът с работниците. За машини и инвестиция в каквото би решило нуждата от кадри. Сега се появиха доста интелигентни и чисти тираджийки, вседно са в офис. Ако професия не е привлекателна, нуждата ще я направи привлекателна. Не трябва да се внася работна ръка, така се спира прогресът. Ако в България се увеличат доходите на поне 60% от немските и до 20г до 100% и повече, ще помогнат средствата които даваме на ЕС. А сега ЕС използва източна европа за икономически инструмент, пък и португалия и испания, за евтини ресурси, работници и почивки, които пари ще купят пак от тях, общ пазар. И ниските заплати и данъци са завинаги. Берем им храната, праим им евтини кабели и салони за автопромишлеността им, наблизо, не чак в индия. ... В нашето село, на гергьов ден, ядоха агнешко 100 пъти по-малко, отколкото преди 15-20г. Тогава всяка къща имаше по около 10 овце, за които плащаше на овчар 1,5-2 лева за овца, всеки месец. Не е въпрос на производство, а е въпрос на търсене, в селското стопанство. Няма смисъл да произвеждаш. Макар, дясното, буржоазната икономика да казва, че производството създава търсенето. Мафията внася и изнася, не произвежда. Изнасят заради евтин труд, внасят ако

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ein Steinern

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Илия Троянов":

    привет г-н Троянов, (писател в ФРГ?)
    по вашият пост: и Да, и Не!
    Още от канцлера Х.Шмид ФРГ имаше голям д.дълг. Канцлера Кол го докара до още по космически размер. Преди обединението с ГДР, ФРГ имаше сериозн рецесия. Обединението спаси ФРГ от голяма криза. Франция беше по-добре от Герм. до 1989г., а след това затъна така, както и другите европейски държави. Югославия имаше от началото на 1980г. валутен борд от МВФ и потуваше сериозно. Падането на железната завеса беше спасението на зап. европ. държави. Истерията да си купим туй, онуй си я смоням от собствен опит.

    Всичко това това функционира само и единствено при идеални условия. Чешкия съветник Хадречек(дано да не бъркам) на президента В. Хавел 2010г. в редица предавания на немската държ. ТВ, както и в швейцарската SRF Sternstunde, обясни, че капитализма функционира само при нормална рамка. Появи ли се критична маса, егоистичната психология на хората, къщата от карти пропада внезапно. Меркел и П.Щейнбрюк тогата направиха трик на вълшебник, че гарантират всички спестявания и национализираха почти фалиралите Commerzbank, HypoRE, итн. На немски това го наричат Zweck-Optimismus/целеви оптимизъм (не съм сигурен на бг как се казва).
    Мисля, че всичко (абслютно всичко) е свъзано с всичко (А.v. Humbold го е забелязал преди 200г.).
    Броя на хората, количеството селско стопанска земя, природни суровини, са само една фиксирана рамка, за да се направи моментен анализ. Последните години(от 2010г. насам) всички
  • 48 Ein Steinern

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Илия Троянов":

    ...2част
    Броя на хората, количеството селско стопанска земя, природни суровини, са само една фиксирана рамка, за да се направи моментен анализ. Последните години(от 2010г. насам) всички анализи са пак "Целеви Оптимизъм".
    Това което вие описвате е традиционата икономическа посока, както учените на запад обявяват за единствена възмона. Но те на всякъде залагат на !!! безкрайните ресурси !!! Това е и "танц'а около златния телец"! Критичната масса набираща концентрация за това води до конфликти и войни. С други думи, като дадем кремвирша на едно куче, то ще изостави ловуването и ще дойде денят, когато ще посегне на чинията ни.
    А останалото съм абсолютно съгласен. Още Адам и Ева са търсили съкратения/лесния път чрез способността на измерването чрез познанието. Още от Айнщайн знаем, че свойството на материята, гравитацията, искривява време и пространство (2015г. IGO/USA). Измерването ни води до една граница, която е непреодолима. А и резултатите са често са плод на нашите ехокамери.
    Човечеството живее повече на повърхноста на козметичното, видимото. Но не всичко което виждаме е разумно.
    Айнщайн: здравия човешки разум, това са предрасъдаците, които се въспитават на младежи до тяхната 17-годишна възраст.(дано да не греша)
  • 49 БУКО БАЛАМАТА

    17 0 Отговор
    ЕВРОБЪЛГАРИТЕ ЩЕ МИЗЕРСТВАМЕ ДЪЛГО БЕЗ МЕСО НО И БЕЗ ДРУГИ ЕКСТРИ ДОКАТО СИ ТРАЕМ А И БАНКИТЕ НИ ДУШАТ ВДИГНАХА ТАКСИТЕ ЗА ТЕГЛЕНЕ ОТ СМЕТКА БЕШЕ 2 ЛВ АКО ТЕГЛИШ 2000 А ОТ НЯКОЛКО ДНИ СКОЧИ НА 11 ЛВ ОТГОВОРА Е ЧЕ БИЛИ НА ЗАГУБА ОТ КОРОНА ВИРУСА НЕЗНАЙНО КОЙ Е НА ПЕЧАЛБА ТОВА СИ Е ЖИВ ПЛАДНЕШКИ РЕКЕТ КАКВА ДЪРЖАВА СМЕ БЕДНИО МИ БЪЛГАРИНО
  • 50 Deutsch

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Bulgarisch":

    Аз честно не разбирам защо все още няма дифернцирана данъчна ставка. В Германия тоя проблем е решен. Човек, понякога толкова ме е яд на нашите управници. Ама така е защото няма производствена икономика, а само обслужваща- магазини, банки, call center и такива бози
  • 51 Язе

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пацо":

    Не се хващат по няколко причини. Първо, са мързеливи и държавата ги храни. Второ, занимават се с далавери незаконно и печелят още. Трето религията им забранява да докосват свинско. Трудът е за честни и почтени хора и за такива които са тъпи за далавери.
  • 52 ели

    12 1 Отговор
    Мисля, че няма да сгреша ако кажа,че мечтата на Хитлер преди 75 години се сбъдна когата казва " Славянската нация трябва да бъде унищожена - останалата част да слугува на нас- висшата нация . За славянската нация е достатъчна да се научи да чете и пише и таблицата за умножение нищо повече. Той това се опита да го направи със сила като подпали ВСВ а сега това се случи по-мирен път след 1990 година .(За пример УССР 52 милионо население- 36 милиона сега България 9.. нещо милиона сега 5. 5- 6 милиона. Мисля, че го казва 1936 или 37 година ) (Статията потвръждава това което го казвам нищо ново .Но това е за нормални хора които ще разберат не предателите които ще ме обвинят).

    Коментиран от #57

  • 53 Край

    2 0 Отговор
    Отвратиха се от робите
  • 54 Каунь

    5 0 Отговор
    Славяни и даки опъват каиша а арийци и мюслита и анадолци плющят свинско

    Коментиран от #60

  • 55 Живея и работя в Германия

    4 0 Отговор
    Работил съм 3 месеца в фабриката за разфасоване и пресоване на вратно месо във вид на стек и овкусени с различни сосове и подправки.Искам да ви кажа,че хигиената в фабриката е на изключително високо ниво.По време на почивка или спешна нужда от WC се сменят всички връхни работни дрехи и се минава през задължителна дезинфекция иначе не може да се отвори вратата и да влезеш в цеха.Контактувал съм с всички българи и знам,че са имали собствени квартири.За разлика,румънците бяха настанени в общежития с много хора в един апартамент,чувал съм за изнасилвания и за убииства.Мисля,че заразата е тръгнала от румънските общежития а не от условията на работа във фабриката
  • 56 Тони

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Николай":

    Така е с цените,но дай и данъците и ДДС.Всичко е точно у нас нисък данък,плосък и високо ДДС,в Германия убийствен данък и нискоДДС.Всичко е точно!
  • 57 Тони

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "ели":

    Ели чела си,но не си разбрала! Хитлер подгони евреите,защото държаха много пари и фабрики и били тормозели арийците! Това е първо началната версия!
  • 58 Врачанка

    6 0 Отговор
    Имам много познати, които пътуват по два пъти седмично до Германи и Австрия и сидонасят ве само хранителни продукти от там много по-евтини от България. Там всичко е по-евтино, а да сравним ли техните заплати с нашите.
  • 59 Тони

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Deutsch":

    Кажи и данъка,като си вземеш заплатата какво остава от 5000 евро,вземаш 2780?
  • 60 Боби

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Каунь":

    Източноевропейците ходят да слугуват в чужбина, защото в своите страни виждат само кражби и корупция. Ако имаха нормално заплащане в родината си, нямаше да ходят в чужбина. Дърво без корен.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.