Last news in Fakti

24 Май, 2020 09:55 3 084 48

24 май е истинският ни национален празник

  • 24 май-
  • боряна гагова-
  • книжовност-
  • писменост-
  • култура-
  • национален празник
24 май е истинският ни национален празник - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В историята на азбуката, наречена Кирилица, има твърде много бели петна и противоречия, поради което тя прилича повече на легенда, отколкото на документално доказана история. Мнозина дори я възприемат като божествен космически дар за пишещите на нея народи. От кого е конструирана, с каква цел, за кого точно е била предназначена, от какъв първообраз се е водел конструктурът ѝ – все въпроси, които засега нямат ясен и точен отговор.

Ясно е обаче, че е използвана като интелектуално и духовно оръжие за самосъхранение на българската и славянската народностна идентичност срещу многобройните опити за претопяване на местното население. Нашите възрожденци, като не познавали добре миналото на погубената ни древна държава, измислили приказката за нея и с тази легенда тръгват да събуждат заспалия народ и да го призовават за самоосвобождение.

Именно потребността от памет за миналото на общността и нейните божествени вдъхновители и закрилници е в основата на възникването на празника, посветен на братята Кирил и Методи, които в светската си дейност са имали съвсем други имена и не са и подозирали, че дълговечният резултат от тяхната дейност ще се осъществи, оцелее и предаде към други многобройни народи в Европа и Азия, именно чрез българския народ. За това е казано: „Дай безкористно и ще получиш свише“.

Първите документирани чествания на празника са за 1813 г. в Шумен и 1851 г. в Пловдив. На 11 май 1867 г., от балкона на училището в Калофер Христо Ботев произнася оная известна ни още от читанките реч срещу султана и чорбаджиите, която се оказва историческият водораздел между епохата на петвековното обезличаване на българското население и ерата на гражданското му самоосъзнаване и възраждането на националното му самочувствие. Показателно е обаче, че в тази реч обект на Ботевото гневно жигосване са и учителите, т.е. тогавашната интелигенция, които с проповеди за християнско примирение и търпение и с угоднически дитирамби за поробителите, приспивали народа и го обричали на безправие и изостаналост.

Осем години по-късно, в дописката си от 8 май 1875 г., поместена в бр. 15 на в. „Знаме“, Ботев отново посочва изключителното значение на празника „11 май“ (празнуван по нов стил на 24 май), като символ на българското възраждане, като онзи най-тържествен ден в годината, в който можем с гордост да си кажем, „че и ний сме внесли някога си нещо в историята на общочовешкия напредък“. „Но как празнуваме ние тоя знаменит и свещен за нас празник? – пита гениалният бунтар и продължава – Събираме се да празнуваме това освобождение само за това, за да се понапием, понаядем и повеселим, за да покажем, че от 365 дена в годината ние само тоя ден посвещаваме на народа си и само тоя ден биваме патриоти.“

Българският всеучилищен химн „Кирил и Методи“, по-известен като химна „Върви, народе възродени“ е създаден от народния трибун Стоян Михайловски през м. април на 1892 г., по времето когато той е бил преподавател в Русенската мъжка гимназия. Авторът – учител и университетски преподавател, многократен народен представител, неуморен борец за освобождението на Македония и обединението на балканските народи, пламенен защитник на българската национална кауза и националната българска чест, и може би именно поради това – недооценяван и неглижиран днес.

Музиката на химна пък е записана за не повече от петнадесетина минути с парчета тебешир направо върху черната дъска, според разказа на самия автор, известният български композитор Панайот Пипков. В спомените си той описва как, докато е учителствал в Ловешкото мъжко училище през 1901 г., в час по пеене зърнал един ученик да чете стиховете на именития мислител и поет Стоян Михайловски и „още не преполовил бисерните му куплети, в главата ми прозвуча вече вдъхновена от тях музика“. До края на часа учениците разучили песента и възторжено я запели. А в това време „учители и ученици се трупаха пред вратата на класа, за да слушат каквото не бяха чули до този ден“. Сякаш е от Бога спуснат този химн!

Трябва да се знае, че сегашният ни национален химн „Мила Родино“ е избран лично от Тодор Живков, в качеството му на председател на партийно-правителствена комисия и е утвърден с Указ на ПНС на 07. 09. 1964 г. като подарък за рождения му ден. Официално е изпълнен два дни по-късно. Като основа е използвана песента „Горда Стара планина“, текста на която Цветан Радославов написва през 1885 г. по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война, като за музикална основа използва мелодията на стара еврейска песен за тъгата по родината, която войниците са пели на път към фронта. В последствие текстът е многократно обработван. Макар и обичана от всички, мелодията е по-скоро носталгична, отколкото събуждаща, възраждаща и увличаща към победно движение напред. Тя още тогава е била критикувана и като мелодия, и като текст, особено от композитора акад. Петко Стайнов, според когото е недопустимо чужда мелодия да бъде в основата на българския национален химн.

През 1991 г., при подготовката на сегашната Конституция от Великото народно събрание, движението „Равен старт“, чийто член бях и аз, внесе предложение в номинациите за национален химн да се включи и химнът „Върви, народе възродени“. Доколкото си спомням, предложенията бяха четири и всеки народен представител трябваше да гласува само за едно от тях. Присъствах лично в залата на Народното събрание и наблюдавах отблизо как председателстващият заседанието академик Николай Тодоров, като не успя да изключи предложението от номинациите, приложи друга хватка – чрез микрофона нагло спусна инструкция до всички слугинстващи парламентаристи (шепнейки разбира се, но така, че цяла България го чу): „Не, това не може! Ще се опорочи 24 май!“ При 257 официално присъстващи в залата народни представители, общият сбор от гласовете, дадени за всички предложения, се оказа 301 !?! Таблото бързо изгасна, следите изчезнаха и се обяви победителят – старият химн. Няколко репортерки от БНР бяха успели да снимат таблото в краткия момент на отразяване на реалното гласуване и на другия ден направиха гневно предаване по радиото, но това не спря отработената манипулация с гласовете от таблото и протокола, която постепенно се превърна в традиционна.

През по-голямата част от т.н. преходен период към демокрация всенародният празник 24 май умишлено се неглижираше, особено в столицата. Липсваха възторжените родители и ученици с традиционните букети от божури за учителите и неповторимата атмосфера по площадите и улиците, огласени от химна „Върви, народе възродени“. Липсваше и обичаната от всички празнична манифестация, в която участваха доброволно всички– и млади, и стари. Вратите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на този ден умишлено се заключваха, а академичният елит, без студентите, набързо, сякаш вършеше нещо нередно, поднасяше венци пред паметника на Кирил и Методий. В провинцията обаче хората се оказаха по-устойчиви и опазиха традицията, която сега постепенно се възражда навсякъде, и то не само в България.

От около 200 години българите са имали само един-единствен ОБЩОНАРОДЕН ПРАЗНИК – Денят на апостолите на славянската писменост, прераснал в празник на българската просвета и култура и на националното възраждане и възхода напред. И от 120 години на този ден из цялата страна звучи най-величественият, най-вълнуващият национален химн – „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ“!… Спомня ли си някой от по-възрастните между нас кога е учил текста и кога е запял за пръв път мелодията? И дали въобще ги е учил или те са били в кръвта му още преди раждането му! Та имаме ли друг, по-обичан, по-възродителен общонароден химн, който да е обединител на българите и балканците около идеята за възхода и общото ни бъдеще? Чрез него се постига единение между народ, химн и национален празник, а религиозните, езиковите и етносните различия губят значение. Водещ става стремежът към знание, духовен възход и общонароден успех, все нагоре и напред, така както ни е завещал народният трибун Стоян Михайловски.

Автор: Боряна Гагова

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    31 5 Отговор
    Кажи го на всички българи които стават и лягат с турски филми,турски маанета и арабски татуси по ръцете на българките и канят по сватбите си лилави оркестри.

    Коментиран от #5

  • 2 Браво госпожа

    18 5 Отговор
    С.македонците също казват че е техен! В сайтовете им нашироко разказват легенди, но никъде не се споменава че българските царе са пратили един от трите ученика в Охрид! Никаква Европа за тези!
  • 3 Професора

    9 5 Отговор
    Точно така, от космоса е на Кирил и Методи Солунските братя БКП я приписва, а истината е че извънземните са я пратили на траките най древните сапиенси на планета и естествено траките са били българи надявам се никой не си и съмнява в това!

    Коментиран от #10

  • 4 Алфа Вълкът

    13 25 Отговор
    Истината е, че трябва да се отървем от робското мислене и да сменим 3 март с по повдигащ самочувствието празник. (Сега какъв русофилски рев ще падне)

    Коментиран от #31

  • 5 Канят лилави

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    За да може оркестъра да види че че ще има кой да му плаща помощите!
  • 6 JEFF

    27 10 Отговор
    Трети март какво е ? Ако нямаше българска държава, щеше ли да има 24 май за българите ?

    Коментиран от #42

  • 7 кой

    12 7 Отговор
    Добре де 80% от българите са тотални илитерати които пишат неграмотно и не са прочели 1 книга за последната година. При това положение как да отбелязваме празника на просветата? Все едно в нацистка Германия да празнуват ханука.
  • 8 Хисторик

    8 3 Отговор
    Вечежсъм на 100% обеден че македонците са българи и двете племена имат мераци за чужда история! Бели петна имат само неграмотниците относно славянската азбука написана от солунските братя Кирил и Методи и преработена по късно от техния ученик Климент !

    Коментиран от #13

  • 9 az #Победа75

    16 10 Отговор
    Националният празник на България може да бъде само един и това е 3 март!
  • 10 Алфа Вълкът

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Най-древните сапиенси са негрите, а прародителят на белите хора са неандерталците и кроманьонците, които са по-древни от сапенсите. Защо чистите сапиенси (негрите) са по-изостанала цивилизация, отговорът е, че не те са изостанали, а другите сме по-напред с 200 000г еволюция.

    Коментиран от #11, #21, #23

  • 11 Бесен Язовец

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    А ти липсващото звено между динозаврите и сапиенсите!
  • 12 До JEFF

    19 6 Отговор
    Абсолютно сте прав!!! Поздравявам Ви!!! Да, Трети Март е националния ни празник, защото сме се отървали от 500 години тегоба, застой, унищожрние на всичко, най-вече сме изоставали от световния прогрес! 500 години, страшно много!!!! Какво сме наследили от турците, кажете ми нещо за да ви повярвам? Шкембе чорба и кадаиф, турски потури и фесове? Добре, че сме се запазили християни и не сме приели исляма, тази ретроградна религия която и днес спира прогреса! Нямаше да ги има нашите имена, Георги, Никола, Петър, Иван и т.н. Щяха да бъдат Юсуф, Хасан, Ахмед и кви ли не гнусни имена. Не слушайте тази кокошка, платена е от Турската партия за да ни обезличават историята, в която нвма робство а "присъствие"!!!!!!
  • 13 кой

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хисторик":

    И аз съм Обеден в това.
  • 14 az #Победа75

    12 9 Отговор
    24 май не може да изпълни функцията на български национален празник, защото на тази дата се чества над национална писменна система - кирилицата! На кирилица не пишем само ние българите...

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Хисторик

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "az #Победа75":

    Може би празнува преработката от Климент Охридски защото азбуката е писана от Кирил и Методи за всички славяни които населяват централна и източна Европа!

    Коментиран от #20

  • 16 Българи помнете!!!!

    19 7 Отговор
    Помнете Батак, 5 000 заклани един пи един на дръвник, реки от кръв!!! Копривщица, Перущица, Стара Загора, целия град изпепелен и 10 000 / десет хиляди/ българи избити!!!!! А онова село в което всички се скриват в църквата и турците я палят и ги изгарят живи!!!!! Им колко още избити българи!!! За 5 века са избити над 1.5 милиона българи от турците!!! И да забравим Васил Левски, Христо Ботев, Кочо Честименски, Панайот Волов, Георги Раковски, Стефан Караджа, Хъшовете и всички тези които са загинали да се освободим от турския гнет????? Тази женица трвбва да се улови и бие с пръчки докато и се избия от кухата кратуна всичко това!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 JEFF до 12

    9 2 Отговор
    Може би всеки от нас е наследил нещо от поробителите, но най важно е че сме запазили българската народност с цената на всичко. Нека празнуваме това, което сме запазили и да го пазим още повече .
  • 19 Правилно

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "az #Победа75":

    На "кирилица " не пишем само ние българите!Има тонове литература известна на света на тази писменост от 1 до 7 век ,създадена в Египет, и е писменост която е създадена от коптите които са най-първите християни строили храмове познати като църкви,само и единствено да се слави християнството !!!!Създадена е в периода 20-30 г.от новата ера!!!Това,че за госпожата от статията не знае.."От кого е конструирана, с каква цел, за кого точно е била предназначена, от какъв първообраз се е водел конструктурът ѝ " не значи,че останалия свят не знае и точно за това на никой от останалите народи не му дреме за писменост която представяме като наша!!!Руснаците обаче съвсем тактично казват ,че писмеността иде от македонските земи...и точка!!Защото са наясно с цялата история на тази азбука!!От създаването и та досега!!!
  • 20 Шекспир

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хисторик":

    И ти си един Хисторик като тази госпожа.Кирил Философ е създал глаголицата.Нея вече никой не я използва.Мъртва е.Днес пишем на Клементиница.Така се е казвала нашата азбука до 16-17 век.Не и прави никаква чест на тази госпожа да казва че създаването на Клементиницата не е подкрепено с никакви факти а е по скоро приказка.Не я знам чии интереси защитава под шапката на патриотизма.Едно такова интерпретиране в създаването на българската азбука директно носи вода в кладенеца на русофилията и македонизма.жИната лекичко пусна руската пропаганда относно българската азбука.Не знам за какво я хвалите толкова

    Коментиран от #25, #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 NSDAP

    7 12 Отговор
    Еййй не го ли разбрахте бе!Няма славянска,има българска азбука.Азбуката е измислена по поръчка на българката държава,защото до тогава българите не са имали писменост и са писали с рунически знаци,подобно на тюрките!Българите са Огузи,тюрски народ живееш до Бактрия.Прабългарите са били иранци,поомешени с тюрки.Името Булгари идва от тюркската дума булга,която означава смесен.Като имаме предвид,че още през 4 век сме известни така,значи смесването е станало не между славяни и българи,а между арийци и българи.Хан,боил, Таркан=тюрски титли!Знака на българите (iYi) е и знак използван и много други тюрски народи,дори и от османлиите.Като добавим и ориенталския манталитет и ориенталските ни муцуни,не знам кой за какъв славянин се смята....,но вижте сега,помаците и повечето турци във България определено са си чисти европейци,а не турци,но за българите да се каже,че са европейци е направо смешно!

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Професора

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Шекспир":

    Щом има климентница какво е станало с методиевицата за кирилицата го изясни, таааа за методиевицата?
  • 26 Бесен Язовец

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "NSDAP":

    Вие соросоите като спрете да пишете измислици по адрес на Кремъл почвате да си съчинявате бг история! Българите били от Иран имали общи думи баба, леля, стрина, вуйна, домат. всичко е ясно кореспондирали с руни прабългарите..... бре бре бре
  • 27 Ееее

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "NSDAP":

    Как точно помаците и повечето турци са европейци!!!!!Та те помаците по между си имат разделение и си викат "Агупти", т.е. египтяти/цигани!???

    Коментиран от #28

  • 28 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ееее":

    От злоба към РФ са готови на ни преселят историята от Средна Азия в Близкия Изток!
  • 29 ВМОРО

    5 6 Отговор
    Истинският национален химн е "Шуми Марица"! Всичко друго е компромис и позор!

    Коментиран от #32

  • 30 И ти

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Шекспир":

    Си един историк,като хисторика!Каква "клементеница" тази азбука, като 800 години преди да я "изобрети" Климент вече я е имало!!!

    Коментиран от #37

  • 31 ВМОРО

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    22 септември (по стар стил)
  • 32 Комуниста

    7 6 Отговор

    До коментар #29 от "ВМОРО":

    Дефакто българската държава съществува от 1944 г преди това сме били все под робство!

    Коментиран от #35

  • 33 Езиковед

    8 3 Отговор
    Българи, език или писменост е невъзможно да се създадат за няколко десетилетия.
    Българицата ( т.н. Кирилица) е азбука преди Св. Методий и Кирил.
    И независимо, че още преди десетилетия са открити и известни Ситовския, Надарския, Кьолменския и други надписи,които доказват това, се мълчи.
    Има каменни плочи намерени през последните години, изписани на стара Българица от времето на "траките"
    - Плочата от тракийското светилище, а днес параклис Св. Илия над с. Гела
    - Плоча от Ивайловградско
    - Плочата от с. Драгойново, открита в тракийската Петелова могила
    - Плочата от параклиса Св. Илия, с. Широка лъка
    - Плочата от параклиса Св. Козма и Дамян, с. Широка лъка
    - Плоча с родопските Скрижали с непозната писменост, съдържаща много от днешните ни кирилски букви.
    - Златната орфическа книга - тази книга някак си е занемарена и не е изледвана обстойно вече 15 г. Явно някой много се страхува от тази книга!

    Касае се за писмена система, алтернативна на стандартната кирилица, която има своите корени още в тракийската писменост и се е развивала самостоятелно в продължение на повече от хиляда години. Ние, българите определено имаме с какво да се гордеем. Повечето народи нямат своя азбука, докато ние сме създали стотици писмени знаци, използвани от дедите ни от Неолита до наши дни. Кирилицата отпреди Кирил не е тайна за никого. Oт житията и писмените паметници, може да се направи извод, че нашите просветители - Светите братя Кирил и Методий са имали достъп до първо

    Коментиран от #34

  • 34 Езиковед

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Езиковед":

    Светите братя Кирил и Методий са имали достъп до първоизворите на българската история и българския език.Така всъщност те извършват писмена реформа, каквато се налага заради естествените фонетични и граматични закони при развитието на езика.
  • 35 ВМОРО

    3 8 Отговор

    До коментар #32 от "Комуниста":

    Практически от 09.09.1944 насам сме поробени от шумкарите и техните наследници. 75 години юдео-болшевишко иго.
  • 36 Петров

    4 1 Отговор
    Каква Грамотност в страна,където Премиера е абсолютен Илитерат, горд , че е прочел една книга през живота се в което не съм много Сигурен................Все пак са останали не малко Истински Учители, които Поздравявам с Празника !!!
  • 37 Шекспир

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "И ти":

    И ти ли се връзваш на конспирации под път и над път.Дай пример.Текст на тази азбука от времето преди цар Борис

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Напиши на браузера си

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Шекспир":

    Коптска азбука!
  • 39 Лейка

    7 1 Отговор
    Аз съм горд, че съм българин. Честит празник на всички. Да съхраним и запазим българската писменост и култура. Това е важно, а не дали трети март ще бъде официален празник или не! Бъдете живи и здрави и напред
  • 40 Ако пък

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Шекспир":

    Пишеш и четеш друг език,английски,френски, испански...потърси ,ще ти се изясни точно!На български я обясняват крайно неточно,с цели четири века и я свързват с гръцката,което съвсем не е вярно!
  • 41 Така е

    4 5 Отговор
    Ако наистина имаше Българска държава,това трябваше да е националния й празник.Но за съжаление българите имаме за държава една реплика,която не заслужава да носи Святото име България ,и има за празник поклонническия 3ти март.
  • 42 Алфа Вълкът

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Ако българите не бяхме създали кирилицата руснаците с монголците щяха да пишат на китайски - ФАКТ! Хората трябва да се гордеят, че са създали нещо, а не, че са били роби!
  • 43 Факт

    4 0 Отговор
    Близо до колизеума в една църква са тленните останки на Кирил.
    В РИМ
    Защо ли ?
  • 44 Факт

    2 0 Отговор
    Близо до колизеума в една църква са тленните останки на Кирил.
    В РИМ
    Защо ли ?
  • 45 Усмивката

    1 1 Отговор
    Скоро такава комунистическа тъпня не бях чел. Братята Кирил и Методий не били светци.И азбуката не е дело свише. И всичко било нагласенио за пропаганда и забаламосване на местното население с цел освобождението му.От какво?Та ние и по турско сме си говорели на български и сме си и пишели. И сравнението между Кирил и Методий с Маркс и Енгелс си е конщунство.
  • 46 1234578

    3 0 Отговор
    Г-жо Гагова, Кирилицата не е славянска, а е българска азбука. Впоследсвтвие са е пославянчили.
  • 47 Тишо

    1 0 Отговор
    на коментар #35
    Прав си до 09.09.1944г.нас ни защитава
    Закона за защита на Държавата.
  • 48 Таня

    1 0 Отговор
    Забравяме много неща около 1940-1944г.???????