ФАКТИ.БГ
  • писменост-
  • св. св. кирил и методий-
  • руски културнo-инфoрмaциoнен цeнтър-
  • азбука-
  • огнян стамболиев

За Русия, нашата азбука и истината

„Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации...” - Акад. Дмитрий Лихачов

Публикувана: 24 Май, 2020 13:09
156 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10453
За Русия, нашата азбука и истината - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 81 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Излoжбa прeд вхoдa нa Руския културнo-инфoрмaциoнен цeнтър в столицата, прocлeдявaщa иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, прoпуcкa изцялo бългaрcкaтa рoля в прocвeщeниeтo прeз вeкoвeтe в нaвeчeриeтo нa прaзникa 24 мaй. Така официална Руcия зaличaвa Бългaрия oт иcтoриятa зa пиcмeнocттa, cъздaдeнa oт cвeтитe брaтя Кирил и Мeтoдий – тoвa cтaвa яcнo oт излoжбaтa прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. Нa дeceтинa пaнa ca пoдрeдeни ръкoпиcи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, нo никъдe в тях дa ce cпoмeнaвa решаващият принoc нашата страна за това! Един наистина скандален факт!

Руснаците, вместо да ни благодарят, и досега затаяват и дори напълно отричат ролята и значението на българите в тяхното покръстване и създаването на литературата им. Президентът Путин дори ни предизвика като публично заяви, че азбуката идвала от Братята Кирил и Методий от...Македония. Те се опитаха дори да присвоят кирилицата като своя азбука. Да я обявят в света като... руска. Да порусят и „княжната от Плиска”, както и внучката на нашия княз Борис Първи, Покръстителя и племенница на цар Симеон Елена / Олга/, съпруга на варяжкия княз Игор, положил основите на Киевската Рус. След ранната му смърт „Българинята”, както са я наричали, цели четиридисет години е управлявала младото княжество с желязна ръка, с камшик е вкарвала в реката мужиците, за да бъдат покръстени. Българката Олга е имала големи заслуги в началното покръстване на русите, заради което е канонизирана за първа тяхна светица. В студения север тя е основала градовете крепости на православието Псков (Плисков), Переяславл (Преслав) и Рилск, на името на нашия светец и всенароден покровител Йоан Рилски.

Но именитият руски академик Дмитрий Лихачов (1906- 1999), чиито сериозни изследвания засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“, много добре е знаеше как точно стоят нещата. И затова той написа следното:

„Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България - за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век – общочовешките идеи…

Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности.

България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”

Българската азбука, създадена в Преслав, от ученици на Кирил и Методий в двора на цар Борис- Михаил I Покръстител, днес се използва като официална писменост в 13 държави в Европа и Азия – от Сърбия до Казахстан и Монголия.

Акад. Лихачов призна, онова което не искат да признаят повечето руски и не само руски историци:

„Вие (българите) сте най-древната от съществуващите днес културни нации, и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т. н., но България остана като голяма отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първа от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…”

Покръстването и християнизирането на Русия става едва през 988 година, цели 120 години след покръстването на България при Борис- Михаил / 863 г./, когато братята Кирил и Методий отдавна не са между живите. По това време се пренася и азбуката и в Киевска Рус / първата руска държава/ възниква и руската редакция на нашия, старобългарския език и на нашата, старобългарската литература, която е основата на всички източно славянски литератури, приели нашата писменост, включително и на тази от румънските княжества Молдова и Валахия.

Разбира се, големите руски учени, специалисти по средновековна история и литература, знаят добре това. Защо историческите източници са съхранени. Част от тях са в Киев и Москва. Ето какво е писал проф. Сергей Никитин в една от своите статии:

„Руският народ никога няма да забрави, че писмеността си и славянската литература той е получил от България в онова време, когато руска литература и писменост още не са съществували”.

Дворът на кирилицата от комплекса „Стара Плиска” е един наистина уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс.

Интересно е, че този дом на кирилските букви и тяхната история беше създаден не от Министерството на културата или друга държавна институция, а от един арменец – Карен Алексaнян – установил се в България и научил много за историята ни. През 2005 година, с лични средства той закупи около 8000 кв.м земя, нае строители, архитекти, български и чуждестранни художници и те осъществиха благородната му идея. С много усилия и вдъхновение празната поляна в покрайнините на Плиска се превърна в едно необикновено място, приканващо съвременните хора от всички народности, използвали и използващи кирилската писменост, да се преклонят пред нейните основатели и пред творците, които са я увековечили.

Да, и какво да кажем за политиците? Те винаги най- брутално са насилвали двете музи – Темида и Клио...

„В Руcия знаем, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия“, пък каза преди време в България световноизвестният шaхмaтиcт и дeпутaт Aнaтoлий Кaрпoв, припомнят още от "Монитор". “Двама велики подвижници на вярата и науката извършиха, изглежда, непосилен труд: те създадоха руската азбука”, заяви митрополит Ювеналий при откриването на тържествата в град Коломна, Русия, посветени на 24 май, празнуван като Ден на славянската писменост и култура.

И ще завърша с акад. Дмитрий Лихачов: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”.

Автор: Огнян Стамболиев

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 81 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Behemoth
2 Отговор
Е не е ли истина,че азбуката идва от Византия,после Моравия и най накрая в България...а кирилицата от Македония Охрид хахахххххх....

Коментиран от #5, #123, #149


Оценка:
-71 +25

Последния софиянец
3 Отговор
Цялата ни култура е клон на византийската. Единственото което ни отличава и запазило от претопяване е славянската азбука. Тя не е правена специално за нас, а за всички славяни. След като е изгонена от латинците в Моравия е намерила почва у нас. Поклон за цар Борис Първи. Създали сме Велика славяно византийска култура и трябва да се гордеем с това.

Коментиран от #7, #15, #56


Оценка:
-45 +37

Акхмет
4 Отговор
Като имате азбука що не си я пазите? Масово в нета се пише на шкьокавица, в рунета такова нещо не миже да се види. Казахстан преди година две изхвърли кирилуцата и мина на латиница, какво направихте еие? Един протест умаше ли, нота някаква връчихте ли, по медиите вдигнахте ли истерия като днешната? Не! Нещо пивече, един от президентите ни седесар, демократ, предложи и ние да минем на латиница. Съвсем сериозно и официално. Тази изсмъката от пръстите поредна антируска истерия няма да ни оправи, вредим единствено на себе си.

Коментиран от #14


Оценка:
-26 +45

сган сган мръсна руска
5 Отговор

До коментар #2 от "Behemoth":


Дали сме писменост на твойте господари,за да може после вие русофилските антибългарски изменници да има с какво да пишете !

Коментиран от #10, #35


Оценка:
-48 +50

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Абе ей
7 Отговор

До коментар #3 от "Последния софиянец":


Абсолютно. Само дето това за ролята на Борис е по скоро нещо като желание за истина. А и никой не засяга произхода на братята, може би щото не са славяни.

Коментиран от #11


Оценка:
-9 +17

Boqlucite ot fakti
8 Отговор
Da nai dolnite ruski podlogi i mizernici.

Оценка:
-16 +11

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Дельо хайдутин
10 Отговор

До коментар #5 от "сган сган мръсна руска":


А ти що не пишеш на латиница бе?!

Коментиран от #13


Оценка:
-9 +25

Последния софиянец
11 Отговор

До коментар #7 от "Абе ей":


Без подкрепата на Борис нямало как да се развие. В Моравия като сменили княза всичко отишло по дяволите.

Оценка:
-1 +26

Пунчо
12 Отговор
Какво да обвиняваме руснаците, като един български президент проповядваше, че трябва да минем на латиница, защото читавите народи в света пишели на такава и същият този президент отпрати уникален препис на Паисиевата история в Гърция, защото не била наша.

Коментиран от #24


Оценка:
-15 +44

Za6toto ruskite putki
13 Отговор

До коментар #10 от "Дельо хайдутин":


Ot fakti me triqt.

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +8

Какво е истерия?
14 Отговор

До коментар #4 от "Акхмет":


Отстояването, на фактите, истерия ли е? Ще загуби, Русия , в този спор, на политиците ни са мижитурки и процесът се бави! Между Глаголица и българица, е време категорично да се направи разлика!

Коментиран от #155


Оценка:
-2 +22

Презвитер Козма
15 Отговор

До коментар #3 от "Последния софиянец":


Много си далеч от истината приятелю. Освен това така наречената Византия е Източната римска империя в чийто предели са влизали голяма част от земите на траките, на които ние българите сме потомци. Траките са дали на ИРИ едни от най видните императори и генерали като Максимин Тракиеца, Константин Велики, Юстиниян велики, пълководеца Велизарий и т.н Чак векове по късно, гърците са узурпирали властта.

Коментиран от #20, #69


Оценка:
-4 +27

Дельо хайдутин
16 Отговор

До коментар #13 от "Za6toto ruskite putki":


И добре правят. ХА ХА ХА!

Коментиран от #18


Оценка:
-5 +4

Славянската азбука,
17 Отговор
Е написана, от Иван Иванич, питайте възрастните хора, от РФ, СССР! Сегашната, българицата, е съставена от Климент, Наум, Ангеларий и Горазд! Нали, Радев, Борисов и другите политици... Защо не казвате истината?!

Оценка:
-10 +6

Za izrodi kato vas
18 Отговор

До коментар #16 от "Дельо хайдутин":


Rusofilite nyamat myasto v Bulgaria.

Коментиран от #23, #25


Оценка:
-10 +12

джаич
19 Отговор
Езикът на българите ( т.н. прабългари е тохарски език ) , езикът на светите братя Кирил и Методи е славянското наречие на южните славяни от околностите на Солун . Азбуката е глаголица транформирана в последствие от св. Климент Охридски в нова графична система под силното влияние на гръцката алфа-вита и наречена в чест на св. Кирил кирилица . Славянската азбука и език се налагат чрез християнството в княжество България от св. княз Борис - Михаил , но и в други земи населени от славяни : Сърбия , Московията , Великоморавия , Хърватска , Босна и в самата Източна Римска Империя ( Византия ) които не разбраха , че езикът и писмеността им са татарски ( български ) защото така казват псевдоавторитетните бълг. УЧЕНИ( недоучени) , доморасли селски интелЕгенти - патрЕотЕ !

Коментиран от #28, #80, #101, #116, #117


Оценка:
-13 +4

Последния софиянец
20 Отговор

До коментар #15 от "Презвитер Козма":


Сегашна Гърция няма нищо общо с Византия. Както и Македония няма общо с Македония на Александър Македонски. Византия също е сбор от по стари култури, и тракийската е дала нещо. Културите не се появяват от нищото, лежат на по стари.

Оценка:
-4 +21

другарят
21 Отговор
Русия е български цивилизационен проект и това е ясно. Само че вместо да се тупаме в гърдите с нашата велика история, да погледнем какво представляваме днес. Разходете се по центъра на София и който да е български град и ми кажете коя е официалната ни азбука? На Витошка има само една аптека с надпис на Кирилица!

Коментиран от #81


Оценка:
-11 +31

Порно
22 Отговор
С тая политика руските власти ще направят това , което не може да постигне скъпо платената русофобска пропаганда.

Оценка:
-5 +25

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Иво
24 Отговор

До коментар #12 от "Пунчо":


Кой президент го е казал това

Коментиран от #62


Оценка:
-5 +2

Дельо хайдутин
25 Отговор

До коментар #18 от "Za izrodi kato vas":


А ти ходи се прегърни с Борис Джонсън. ХА ХА ХА?!

Оценка:
-6 +5

Да се знае
26 Отговор
След правописната реформа в Русия, проведена от болшевишкото правителство след Октомврийска революция, отношението на левите политически сили в България - комунисти и земеделци, към правописа добива политически измерения. Те разглеждат някои правописни правила като проява на езиков елитизъм и отчуждение на интелигенцията от масите. Определени букви като щ, ѣ, ю, я, ѫ са обявени за буржоазни, а ѣ и ѫ като символ на консерватизъм и великобългарски шовинизъм.

Коментиран от #83


Оценка:
-3 +13

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Паляк
28 Отговор

До коментар #19 от "джаич":


Няма и никога не е имало народ "татари".Татар е обидна дума ,с която враговете ни са ни наричали.Заспивай!

Оценка:
-4 +16

А руските
29 Отговор

До коментар #27 от "Я Русский":


Сте измислили самовара,който и днес употребявате с пълна сила.

Коментиран от #84


Оценка:
-3 +15

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Начо
31 Отговор
Ненужен спор.Т.н.кирилицата е преписана алфавита с 6 различни знака.Латимицата също идва от алфавитата.Тя,пък идва от финикийската азбука.
Който няма с какво да се гордее в съвремието си приписва велика история.Избиване на комплекси.При руснаците,комплексите са още по големи и за това ще четем все по големи безумия от кремъл

Коментиран от #33, #34


Оценка:
-9 +15

Лихачов е прав ама донякьде
32 Отговор
Сегашната популация няма най важното на истинския стар българин; достойнство смелост и родолюбие.Сегашната популация е безлично семе мачкано от местни дерибеиаферисти и от чужди колонизатори .Всеки е доносник и ухо на някого продавайки се за туба нафта образно изразено.

Оценка:
-3 +12

Л8л
33 Отговор

До коментар #31 от "Начо":


А ти си панелния разбирач.Аз пък казвам,че българите са имали писменост още преди Христа и го доказва Златната тракийска книга в НИМ

Коментиран от #37


Оценка:
-3 +15

Последния софиянец
34 Отговор

До коментар #31 от "Начо":


Всичко ново е добре забравено старо.

Оценка:
-2 +8

Behemoth
35 Отговор

До коментар #5 от "сган сган мръсна руска":


Ба дали сте вие ...ако не е била Магнаурската школа трънки щяхте да видите а не азбука...а Кирил и Методий са византийски чиновници изпълняващи византийска политика за приобщаване на славяните към Константинопол за да не ги прилага Рим...сега дай нещо как сте измислили компютъра докато сте пасли овцете...

Коментиран от #39


Оценка:
-14 +11

Огнянчо,
36 Отговор
защо се сърдиш на руснаците за азбуката?Тях не ги ли боли като нашите управляващи навред говорят,че Русия не ни е освободила,а окупиралаТова е срам и позор-толкова жертви са дали братушките,за да ни освободят.И други злини сме им правили и те винаги са ни прощавали

Коментиран от #154


Оценка:
-16 +15

Има и 400 страницова Златна
37 Отговор

До коментар #33 от "Л8л":


Книга .Буквално от златни листове в румънския манастир Синая крием от румьнци и от руснаци.Книгата е от преди Кубратово време.Само българите тогава са пишели върху злато.

Оценка:
-3 +12

Ю Кортес
38 Отговор
Двама висши византийски чиновници получават държавно поръчение да направят азбука и да се християнизират варварски народи под влияние на Византия.В последствие,азбуката е променена като максимално копира гръцката Алфавита.

Оценка:
-10 +8

Вуте
39 Отговор

До коментар #35 от "Behemoth":


А бе, хипопотам Водкин, иди си в необятната и несъкрушимата и ни остави тук с Магнаурската школа да си решим отношенията!

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +13

Доктор Корриллия Карлуковская
40 Отговор
Руснаците сме ги научили да четат и пишат, но не сме ги учили ние да смятат и затова икономиката им се разпада като бензиностанция без надзор! За младите и незапознати, България е един от основните производители на БЦЖ ваксина за всички времена и преди и сега, а на Русия давахме ваксина, като те ни даваха изтребители срещу БЦЖ. Нооо, нещо не е на ред там защото починалите руснаци вече са към 4000, а у нас 130…?? Дали не сме им пробутали менте БЦЖ ваксина, както те ни пробутаха менте изтребители, за които даваме милиони сега за ремонт, та руснаците мрат като мухи от коронавируса, или са им били нещо друго при раждането на бебетата русначета?? Дайте писмени обяснения за истината там!

Коментиран от #126


Оценка:
-12 +13

Коко
41 Отговор
Ами вие какво очаквате, българоубй ......те които плюят РУСИЯ , обявихмея за враг ,а и министершата простакеша пак се обади наскоро по нареждане, никой не смее да каже че са ни освободили от турско робство, и за това ще останеме роби още 500 години честито джендъри

Коментиран от #45


Оценка:
-13 +13

мдам
42 Отговор
Ами нали уж сте траки?? Защо пък тогава си присвоявате славянската писменост за "ваша"?
ХА ХА

Коментиран от #53


Оценка:
-12 +6

До 32
43 Отговор
Браво!!! Право в десетката!!! Ние нямаме нищо,ама нищо общо с нашите деди.Защо някои се бият в гърдите и лежат на славата и величието на някогашните българи? Това е смешно и мнооого тъжно.ИЗРОДИХМЕ СЕ!!!

Оценка:
-9 +4

Браво
44 Отговор
24-и май е ден на славянобългарската писменост и култура. Точка.

Всичко останало е поставено на погрешна и вредна плоскост - тази на враговете на старобългарския език, който се нарича и църковнославянски, защото българите и славяните в Дунавска България на Св. княз Михаил-Борис са покръстени от великия покръстител като СЛАВЯНОБЪЛГАРИ в името на Отца и Сина, и Светия Дух.

Всичко останало е от лукавия, бащата на лъжата, който действа на принципа "Разделяй и владей!"

Оценка:
-2 +8

Лол
45 Отговор

До коментар #41 от "Коко":


Българите никога не са били роби.По време на Османската империя сме имали земя,добитък и занаяти и сме живеели много по-добре отколкото руските роби,крепостни селяни,собственост на господаря им.

Оценка:
-8 +14

Behemoth
46 Отговор

До коментар #39 от "Вуте":


Никъде не мърдам искате всичките да ни изгоните ...кой в Дубай ,кой в Сърбия и да си я карате както досега...

Оценка:
-1 +3

До 38 Гърция
47 Отговор
В никакъв случай няма копиране от гръцката азбука.Мнооого са различни.Но всички гърци знаят,че СОЛУНСКИТЕ/т.е.техните/ братя Кирил и Методий са създали славянската азбука

Оценка:
-2 +6

А ние признаваме ли РУСИЯ ?
48 Отговор
А ние уважаваме ли Русия ! Народа гледа в една посока а чорбаджиите на друга ! Мътни времена настанаха , отрекохме Освобождението, отрекохме Съединението, прогонихме ги, харизахме се на Австро Унгария, в Първата Световна воювахме заедно с Германия срещу Русия , поддържахме Фюрера всячески във Вфората Световна срещу СССР, отрекохме ролята на СССР за признаването ни като страна Победителка , отрекохме помоща им за ИЗГРАЖДАНЕТО на Социалистическита Политическа, Социална и Икономическа система и МОЩ на страната. Преминахме към НАТО , затваряме въздушното си пространство, и ги съпровождаме с тяхните МиГ-ове като врагове в Черно море ! Това са те , хората в сянка от "Държавна Сигурност"! Хора ли са нашите днешни чорбаджии или са прекрасни " храни куче , да те лае "? Е ? Как Русия с нас да се държи ?

Коментиран от #58, #61, #106


Оценка:
-13 +18

стоян георгиев
49 Отговор
без българия проекта на братята кирил и методи нямаше да се осъществи .охрид е български град и няма никаква македония в онзи момент нито като държава, нито като друга структура.в този период македония се намира около одрин като област в източната римска империя.и на края,да кирил и методи създават азбуката ,но българите я адаптират към практиката ,а българския бюджет поема писането на хиляди книги и документи именно на новия адаптиран за писане вариант.освен това българия приема въпросната азбука за писмен стандарт и я налага на сърби,руминци ,а впоследствие на украинци и руснаци.без българия нямаше да има славянска азбука писана от братята кирил и методи.тва щеше да остане малко известен и неосъществен проект.които може да си направи от тези факти правилите изводи значи разбрал,които не може или е с много малко акъл или просто се опитва да реагира политически игнорираики истината,както прави в момента другаря путин!

Коментиран от #66, #70, #92


Оценка:
-3 +12

50
Този коментар е премахнат от модератор.
Не са ли чорбаджиите
51 Отговор
Прекрасно, Подло, Коварно и Неблагодарно Племе от което народа от как се помни "тегли" ? Мръсни и мътни времена и Закон за Защита на Държавата по техните правила. Другарите от Държавна Сигурност !

Оценка:
-1 +10

В .В.
52 Отговор
На Ганя вечните съмнения...Кое е по първо,,,Яйцето или кокошката???Честит Ви празник ,хора които пишете с тези букви...!!И монголи и казаци...И чечени,и черкези.....И всички останали..

Оценка:
-8 +4

Презвитер Козма
53 Отговор

До коментар #42 от "мдам":


Названието славяни е било наложено през 16 век от императрица Екатерина Велика, ако не се лъжа. Преди това тези народи са били наричани други имена. Византийските хронисти в продължение на 1000 години наричат народа ни мизи, слагайки знак за равенство между българите и тракийското племе мизи. В именника на българските владетели пише че българите са имали царство отвъд Дунав в продължение на 500 години. Кое е това царство, предполагам Боспорското царство с земите на днешен Крим, Гетите/готи, завоеватели на Рим, хуните.

Оценка:
-4 +6

Лошо става , много лошо !
54 Отговор
С всеки ден, мирише на рязко класово разделение , зараждащо ненавист и вражда !

Оценка:
-0 +2

В.В.
55 Отговор
Всичко става по Борисова воля...Той и България ,са фактор в Европа...И в последствие Варягите приемат тези букви и религия...Трябва да сме горди с това...А не да правим драми...

Оценка:
-1 +11

Billy the Kid
56 Отговор

До коментар #3 от "Последния софиянец":


Чети Ганчо Ценов а не ленин говнярино ..

Коментиран от #57


Оценка:
-2 +7

Щом ти го четеш
57 Отговор

До коментар #56 от "Billy the Kid":


Това ни стига !

Коментиран от #97


Оценка:
-1 +1

Billy the Kid
58 Отговор

До коментар #48 от "А ние признаваме ли РУСИЯ ?":


Бързо сменявай рублите в европейска валута щото отиват по дяволите.

Оценка:
-4 +6

59
Този коментар е премахнат от модератор.
Страничен
60 Отговор
Какво друго сте очаквали от пияната орда?!

Коментиран от #63


Оценка:
-2 +10

Docenta
61 Отговор

До коментар #48 от "А ние признаваме ли РУСИЯ ?":


Не защитавай българомразците.Ограмоти се.

Оценка:
-2 +9

Койчо
62 Отговор

До коментар #24 от "Иво":


националния предател, но горд евроатлантик - Петър Стоянов

Коментиран от #67


Оценка:
-7 +13

Сгрешили са !
63 Отговор

До коментар #60 от "Страничен":


Оставили са котилото ви живо , белким го оцените. Но като че ли , трябва да се корегират!

Оценка:
-2 +1

Айдутин
64 Отговор
Така ще продължава, докато "блудния син" не падне на колене пред Създателя си и не помоли за прошка.

Оценка:
-1 +3

Доцента
65 Отговор
ПедеРуските алкохолици незнаят какво говорят от злоба

Коментиран от #75


Оценка:
-6 +16

Лунно затъмнение
66 Отговор

До коментар #49 от "стоян георгиев":


Самото създаване на азбуката , не е толкова важно . Не е важно от къде е произлязла , от къде е взаимствана , копирана , видоизменяна. Азбуките могат да бъдат много и различни. Знаците с които се е описвало събитието също . И преди това е имало знаци и символи с които се е записвало дадено историческо събитие . Самият процес на узаконяване на азбуката пред" Всеселенският Събор " е дело на Източната Римска Империя , това е титаничната борба и победа , да се строши догмата властвала до тогава, Господ да се слави само на три езика с неговите азбуки , останалото е ерес , и се преследва с мъчения , и изгаряне наклада. След падането на догмата , всеки може да си взаимства , или видоизмени азбуката "както му душа сака" .

Оценка:
-0 +2

ай де бе
67 Отговор

До коментар #62 от "Койчо":


Правилно, Петър Стоянов ,който искаше да се откажем от буквите на братята Кирил и Методия и да ги заменим с латиницата. Нека се погледнем, преди да плюем по другите.

Оценка:
-5 +9

За каква просвета говорим
68 Отговор
Когато сме в пълно жалко Умопомрачение, Невежество и Тъма ?

Оценка:
-1 +3

Жиката
69 Отговор

До коментар #15 от "Презвитер Козма":


Той а и много са далеч от истината защото тази Истина все още не се казва на висок глас . И е време тази истина да стане официална и да се изучава от всички . Знаещите я трябва да се изправят и да я обявят пред народа. Иначе ще четем такива безсмислици .

Оценка:
-1 +2

Койчо
70 Отговор

До коментар #49 от "стоян георгиев":


Путин използва израза "македонските земи",а не македонската държава

т.е. другаря ти путин е казал същото, което и ти. ама за тва требе а се мисли, лошо е кога нема с кво.

Оценка:
-3 +11

Плевела и Троскута чакащ мотика
71 Отговор
Са другарите от Държавна Сигурност!

Оценка:
-1 +6

Чочо
72 Отговор
Не обръщайте внимание на коминтерноФци . Те нямат род , родина. За тях историята започва с тяхната Религия и всичко останало няма значение. Всякакъв разговор е губене на време . Вече официално ги наричат Орки. И понеже са яхнали руския народ , се представят за руснаци , но не са .

Оценка:
-4 +10

Зора , Заря , Утро ще настъпи когато
73 Отговор
Отново в Русия се зададе новият Тон на песен ! Тогава и у нас Слънцето отново за народа ще изгрее ! За днешните Другари, лъскави и мазни Господа, ще се възникнат непредвидени дела !

Оценка:
-4 +2

74
Този коментар е премахнат от модератор.
ИМПЕРИАЛИСТ
75 Отговор

До коментар #65 от "Доцента":


Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...

Оценка:
-0 +3

76
Този коментар е премахнат от модератор.
Монгола
77 Отговор
1-Еми Солун е в Егейска Македония къде да да е да не е в България? 2- Солун е византийски град да не е български? 3-Може да е бил бъгарски нобза кратконоснован е от византийците!4-Който признава държава,, Северна Македония "да си носи последиците да не се сърди за собствените грешки на Кремъл!!!

Оценка:
-3 +4

78
Този коментар е премахнат от модератор.
хахаха
79 Отговор
що се пенят така патриотарите? Дали - дали, италианците трябва ли постоянно да набиват в главите на немци, френци, англичани, че пишат на латиница?Пък и като сте такива патреоте, що не говорите ОНЯ български, дето сте го дали на Русия? :)))

Оценка:
-4 +3

хахаха
80 Отговор

До коментар #19 от "джаич":


всъщност няма как крилицата да е трансформирана глаголица, грефично има 2-3 букви, които си приличат. Очевидно до Кирил и Методия по българските земи се е използвала гръцката азбука с добавки за специфичните славянски звукове. Нелепо е да се твърди, че 200 години България е съществувала без писменост и дошли братята та я създали...Единственото, което прави Климент, е да подреди, натамани и ОФИЦИАЛИЗИРА. Това е.

Оценка:
-0 +4

хахаха
81 Отговор

До коментар #21 от "другарят":


"проект" е силно казано. Единственият проек т е била глаголицата, ама не се осъществил поради трудната графика. Може в "За буквите" да се говори колко е велик Константин Философ, но всъщност и до днес използваме модифицирана гръцка азбука.

Оценка:
-3 +1

82
Този коментар е премахнат от модератор.
малеее
83 Отговор

До коментар #26 от "Да се знае":


тая пък тъпотия откъде ти дойде?! Носовките като звукове са изченали още по турско, за какво са ни букви, като няма звукове?!

Оценка:
-0 +0

и така да е
84 Отговор

До коментар #29 от "А руските":


самоварът е доста по-технологичен от чушкопека...:)))

Коментиран от #87


Оценка:
-3 +2

Docenta
85 Отговор
Самоварът не е педеруско творение.Дори той не е създаден от тях

Оценка:
-1 +3

Хисторик
86 Отговор
Утре ще кажат че и Филип и Александър Македонски са били българи щом са живяли на географската област Македония!

Оценка:
-2 +5

Монгола
87 Отговор

До коментар #84 от "и така да е":


След азбуката сътвориха самон чушкопека хахахаха хахахаха хохохохо хохохохохохо 😅 😅 😅

Оценка:
-3 +1

Щерю
88 Отговор
Кирил и Методий са двамата солунски братя написали азбуката. Солун не е български бил никога и не е и сега. какво са се разревали нещасници в живота ?

Оценка:
-2 +6

Оказва се че писменоста ни е Слявянска
89 Отговор
А българите не са ! Чупките на Цукахара - ряпа да ядът ! И днес празнуваме денят на " Славянската азбука, писменост и българската просвета "! А в реалност просзета няма а има пълта манипулация, ТРАГЕДИЯ и ГАВРА с историята ни ! Ще берете ядове - туй така " метър" няма да мине ! Рашит Рашитков - леко че друса , другарю Рашит !

Оценка:
-0 +1

Защо започнахме да подражаваме на
90 Отговор
Братята си от Охридска Македония ! Кръвта си е кръв ! ДНКто не можеш да си промениш - б/гарско продажно , мекушаво, безхарактерно, безгръбначно, ориенталско, диво семе !

Оценка:
-2 +1

Историк
91 Отговор
Всеизвестно е, че СССР и Русия винаги са се смятали за велика нация. Всички други са по-нисши, включително и България. Империя на Злото, така кръстиха Русия, комплексарска нация от алкохолици и потомци на крепостни селяни -роби, потомци от палачи-убийците на Сталин, а аристокрацията е избита от Ленин и Сталин

Оценка:
-9 +4

Нещо бъркаш
92 Отговор

До коментар #49 от "стоян георгиев":


По отношение на Украйна, покрайна на Русия. Такава държава няма до 1918 г., когато Ленин и Троцки, принудени от обстоятелствата, сключват с Германия, Австроунгария, Турция и България позорния за Русия Брест-Литовски мирен договор, и отцепват Малорусийска и Новорусийска губернии от Русия като Украйна под протектората на Германия...

Оценка:
-1 +7

Кой68
93 Отговор
На отрицанието се отвръща със отрицание...Намеси ли се политиката,всичко отива в кошчето.Но историята остава и казва ИСТИНАТА..

Оценка:
-0 +3

Слава на Русия
94 Отговор
Русия е моята любов. Единствената Божествена Сила Тук на земята. Изобщо не ме интересува кой какво мисли. И ако някои си позволяват да ни наричат с обидни думи ,ще кажа че ако всички които обичаме Русия ако се махнем дали ще останат автентични българи. По скоро не. Та нали идваме от долините на Волга българите.

Коментиран от #113


Оценка:
-7 +10

95
Този коментар е премахнат от модератор.
96
Този коментар е премахнат от модератор.
97
Този коментар е премахнат от модератор.
Трол
98 Отговор
До 49: Десо пак ли си се разцвилила? Порови се в руски източници, сериозни, научни! Пусках цитатите в друга тема, но модераторите ги трият. Та в превод на две точки-Руският език е създаден на основата на старобългарския и местни руски наречия. Повлиян е от угро-финския, татарския и кипчатския/половски. Следващ цитат: Повечето руски учени са съгласни с извода/факта, че руската азбука е заимствана от кирилицата, която е създадена от Климент Охридски трудел се в Охридската, а в последствие и в Преславската книжовни школи. Това Десо стига ли ти? Първоначално тяхната азбука е с 43 букви. Петър първи е променил шрифта на буквите, в последствие този шрифт е възприет в България. Ломоносов е въвел граматическа промяна на руския. Съвсем си заслужихме да не ни споменават рашките! Не става да им викаш кукло, ватници а те да те обичат. А Кирилицата е заимствана от копската азбука, справка Уикито!

Оценка:
-3 +8

русофил
99 Отговор
Слава Росии и товарища Путина, които измислиха азбуката ни!

Оценка:
-3 +6

100
Този коментар е премахнат от модератор.
Професор
101 Отговор

До коментар #19 от "джаич":


Всичко това, хубаво. Само КАЖИ хронологично как се въвежда азбуката. От всички страни, народи и области, които си изброил КЪДЕ това става НАЙ-НАПРЕД. Дай малко хронология. Иначе, какво да ти кажа -- Джаич играеше на Световното 1974 за Югославия, но си беше гола вода.

Оценка:
-0 +6

В .В.
102 Отговор
Арее,стига с тая Русия.. Минавайте на латиница и ви изчезват всички съмнения и дерзания. ..Виновни им все руснаци,роми,турци,албанци, македонци..и др..И всички.. мина ми мерака да празнувам..Ще си туря малка ,,Столи,,с лед и лимон...Честит празник,,за който смята,че е такъв....

Оценка:
-2 +2

Красимир
103 Отговор
До коментар номер. Пет. Атанас Буров. Е казал който. Говори. Лошо. За. Русия. Убий. Го. Грях. Няма.

Оценка:
-2 +3

Непукист
104 Отговор
Няма значение кое от къде идвало. Важното е да ги няма в Бг руснаци, мюслита и западнаци. Тогава живота е нормален, и не само в Бг. Ако иска Влади да каже че България никога не е измислила нищо и сме взели всичко от други държави, но да си взимат боклуците от родината ни !!!

Оценка:
-4 +2

Пешо
105 Отговор
Докато на власт е ченгето Путин нищо добро не ни чака.

Оценка:
-5 +3

Гост
106 Отговор

До коментар #48 от "А ние признаваме ли РУСИЯ ?":


Русия е била против Съединението и против Независимостта на България.
С победата на ВОСР самите руснаци преследват, убиват и унищожават армията, която ни освободи, наричайки я Белогвардейска. На тази преследвана армия ние дадохме закрила и много руски семейства се установяват и спасяват тук.

Оценка:
-7 +4

Ае стига
107 Отговор
с това покръстване бе, срамна и позорна за човечеството простотия. Борис, може и да е на почит, но аз лично бих го ошамарил за насилственото налагане на религиозни лунатизми. Покръстване, на некой фърчилото, па голям престиж, нема нужда......да беше превърнал България в атеистична страна, с атеистичен народ, сега щяхме да сме векове пред всички останали.....а всъщност, кво стана, най-пропадналата страна в Европа.....язък

Коментиран от #111, #112


Оценка:
-2 +1

Да кажа
108 Отговор
че 28 от рисунките в пещера Магура под формата на знаци са напълно идентични с 28 от буквите в азбуката, а датировката е от порядъка на 10 до 14 хиляди години, което ще рече, че няма как да е просто съвпадение, и че всички останали днешни писмености, са тръгнали именно от там.....

Коментиран от #109


Оценка:
-3 +0

веселяк
109 Отговор

До коментар #108 от "Да кажа":


Мдааа, Г+М=ВОЛ

Оценка:
-1 +3

Сребролюб Мангизлиев
110 Отговор
4ESTIT 24-ti MAI

Оценка:
-0 +2

мартин
111 Отговор

До коментар #107 от "Ае стига":


Дядо ти би се срамувал от теб

Оценка:
-0 +1

самуил
112 Отговор

До коментар #107 от "Ае стига":


Кой атеистичен народ съществува? Дай пример умнико

Оценка:
-0 +1

113
Този коментар е премахнат от модератор.
114
Този коментар е премахнат от модератор.
КозакМамай
115 Отговор
Вие българите сте си представяли твърде много за себе си)) Не България, а Византия е дала на всички славяни, включително на българите АБВ.

Оценка:
-3 +1

Пешо
116 Отговор

До коментар #19 от "джаич":


а твоят език джайч е аварски а не славянски,това сте вие сърбите .
7 век идват пра българи а татарите по Европа 11 век.
до 8 век сръбските ПЛЕМЕНА сте били аварски хаганат.До 10 век наши роби.До 13 век византиски.В 13 се появявате и 14 век сте турски роби.
Сега сте руски подлоги.Татарот си ти джаич.Чети повече и руските газети лажот.

Коментиран от #133


Оценка:
-1 +4

Пешо
117 Отговор

До коментар #19 от "джаич":


И разграничаваи племена от държави .Моравия и Босна да.
сръбски и руски племена 9 век придатък.

Оценка:
-1 +1

118
Този коментар е премахнат от модератор.
119
Този коментар е премахнат от модератор.
иван костов
120 Отговор
братя а ? И Кайн имал брат Авел.......а де са нашите овчици...дето са забравили думите на Апостола срещу руския ботуш.......абе мине не мине все отнейде ботуш , то хайр не видехме.....

Коментиран от #130


Оценка:
-6 +0

121
Този коментар е премахнат от модератор.
122
Този коментар е премахнат от модератор.
Раша
123 Отговор

До коментар #2 от "Behemoth":


И мисията на Кирил и Методий по нареждане на Михаил lll по искане на моравски княз Ростислав.Там,в Моравия,византийска империя намира я тази мисия за уместна!
Къде и по какъв начин тук има участие и произход България?????

Оценка:
-0 +2

124
Този коментар е премахнат от модератор.
125
Този коментар е премахнат от модератор.
126
Този коментар е премахнат от модератор.
127
Този коментар е премахнат от модератор.
128
Този коментар е премахнат от модератор.
129
Този коментар е премахнат от модератор.
130
Този коментар е премахнат от модератор.
131
Този коментар е премахнат от модератор.
132
Този коментар е премахнат от модератор.
133
Този коментар е премахнат от модератор.
134
Този коментар е премахнат от модератор.
135
Този коментар е премахнат от модератор.
136
Този коментар е премахнат от модератор.
137
Този коментар е премахнат от модератор.
138
Този коментар е премахнат от модератор.
Баба
139 Отговор
"Скъпи приятели!
От името на представителството на Россътрудничество в Република България поздравяваме нашия общ празник-Ден на славянската писменост и култура, Ден на българската просвета!"

Оценка:
-0 +6

Баба
140 Отговор
"...Празникът ни връща към нашите корени, традициите на просветлението. С благодарност си спомняме имената на светите Кирил и Методий, които дадоха на света азбуката, благодарение на която славянският свят все още е единен. Честит празник на буквите, скъпи български приятели!"

Оценка:
-0 +5

141
Този коментар е премахнат от модератор.
Баба
142 Отговор
В Неделя, 24 май 2020 г., в деня на паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий, Негово Светейшество Патриарх Кирил отбелязва Деня на своето тезоименичество (имен ден).

По традиция на този ден предстоятелят на Руската православна църква поздравява представителите на духовенството, властта, обществеността, както и световните християнски и други вероизповедания.

По думите на патриарх Кирил, спомняйки си всяка година Св. Св. Кирил и Методий, църквата ги почита като велики просветители, които носят на славяните " култура, език...

Оценка:
-0 +6

143
Този коментар е премахнат от модератор.
Богдан
144 Отговор

До коментар #141 от "Богдан":


Кирил и Методий са били византийци!!! Солун е Гърция. Българите да си мълчат и да прославят Хан Аспарух!!! Предатели!!!

Оценка:
-4 +2

Богдан
145 Отговор

До коментар #143 от "Баба":


В мелницата на славяните, не на татарите!

Оценка:
-1 +1

Баба
146 Отговор
В Руската православна църква всички служби са на църковно-славянски език (ЦСЯ). Книгите също са на ця. По същество това е старобългарски език.
Всеки ден пеем " Отче наш, иже еси на небесех...".
На руски би било : Отец наш, который на небе..."
това е много красив пеещ език...Авторът на статията (както и много други, които работят за долари) се стреми да разруши най - ценното - нашето единно богатство - божествената душа, която не може да бъде ничия-нито руската, нито българската природа...Българи, не слушайте западните проповедници, не им вярвайте! Никой не ни е учил да мразим руснаците. Защото нашите предци винаги са били преди християни, а след това-руски, украински, беларуски...Ние сме приятели и с мюсюлманите, и с будистите.

Коментиран от #153


Оценка:
-0 +9

147
Този коментар е премахнат от модератор.
148
Този коментар е премахнат от модератор.
рАЗИЙСКАТА ПЕДЕРАЦИЯ
149 Отговор

До коментар #2 от "Behemoth":


Кремльовците откраднаха украинската история, после се опитаха да ги заличат като народност. Сега се опитват да си присвоят и нашата история...
Пак ще повторя, какво кремльовците никога няма да простят на България:
- Това, че сме имали държава, когато те още са живеели по дърветата;
- Това, че сме им дали писменост и култура ;
- Борбата за църковна независимост и извоюването на Българска Екзархия;
- Съединението и победата над шумадийските им подлоги;
- Унижението, което им нанесе Стефан Стамболов;
- Излизането ни от Балканския съюз;
- Погромите в Добруджа и на Македонския фронт през ПСВ;
- Брест-Литовския мирен договор.
Една от главните цели на кремльовците е да ни затрият като народ и държава!
orig (JPEG Image, 640 × 545 pixels)

Коментиран от #152


Оценка:
-5 +0

150
Този коментар е премахнат от модератор.
151
Този коментар е премахнат от модератор.
самуил
152 Отговор

До коментар #149 от "рАЗИЙСКАТА ПЕДЕРАЦИЯ":


Не обвинявайте русия за това. Тя също беше поробена от евреите комунисти. Те заличават украина като част от Стара велика България и те сега се опитват да заличат и дунавска България. Защото само нашия народ които е най древен в света може да им оспори фалшивата митология, че с богоизбрани и са избрани да владеят другите народи. Украина няма своя история защото винаги е била България. България е единствената страна която граничи с народа си.
Врагът на руския и българския народ е общ

Оценка:
-0 +1

153
Този коментар е премахнат от модератор.
154
Този коментар е премахнат от модератор.
155
Този коментар е премахнат от модератор.
156
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5