30 Май, 2020 06:30 3 269 11

В Туитър: Лъжите на Тръмп. И лъжите на останалите

  • туитър-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • twitter

В четвъртък вечер американският президент заплаши, че ще въведе регулации, които да ограничат правата на социалните мрежи

В Туитър: Лъжите на Тръмп. И лъжите на останалите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малка политическа сензация. Туитър публикува предупреждение, че две съобщения на Доналд Тръмп не бива да се приемат за чиста истина. Яростната реакция на президента не закъсня. Той обяви война на социалните мрежи.

Американският президент Доналд Тръмп за пореден път води война в интернет. Този път неговият гняв беше предизвикан от тъкмо от Туитър, а това е платформата, чрез която Тръмп основно осъществява своята комуникация с външния свят. В миналото той неведнъж се е оплаквал, че Туитър ограничава свободата на изразяване на по-консервативните потребители. А сега самата платформа стана мишена на неговата атака.

Тръмп иска строги мерки

В четвъртък вечер Тръмп заплаши, че ще въведе регулации, които да ограничат правата на социалните мрежи. Тези им права са записани в закон, който си поставя за цел да ги защити от съдебно преследване.

Според Тръмп, Туитър, Фейсбук и сие не носят отговорност за съдържанията, които потребителите качват в тях. Президентът поставя под въпрос тъкмо този техен имунитет. Ако реши да прокара искането си, в бъдеще социалните мрежи ще бъдат много по-строго контролирани за съдържанията, които се появяват там - с други думи ще има цензура.

По ирония на съдбата от новата регулация ще бъдат засегнати тъкмо „страстните" постинги на американския президент. Но Тръмп изглежда не е помислил точно за това. Щеше да е направо смешно, ако не беше толкова тъжно. „Една шепа социални медии контролират голямата част от обществените и частните комуникационни пътища в САЩ", заяви президентът при представянето на указа в Белия дом.

И допълни, че въпросните медии на практика имали „безконтролна власт да цензурират, ограничават, преработват, модифицират, укриват или променят всяка форма на комуникация между гражданите и широката общественост". Затова Тръмп щял да се погрижи за това социалните мрежи вече да не получават пари на данъкоплатците. Той нямало да им позволи да продължават да тероризират американските граждани.

Откъде тръгна целият скандал?

Тръмп се разгневи на Туитър, след като платформата подложи на съмнение достоверността на публикуваната от президента информация. В нея Тръмп твърдеше, че гласуването по пощата създава условия за измами. В предупреждението на Туитър се съдържаше уточнението, че гласуването по пощата отдавна вече не носи риск от измами. Публичното изобличаване на неговите лъжливи твърдения бе възприето от Тръмп като лична обида. Нищо чудно - та нали тъкмо чрез Туитър той досега разпространяваше омраза, полуистини или откровени лъжи.

Тази случка сега се превърна в повод за атаката на Тръмп срещу социалните медии. И това ако не е пълен абсурд! Независимо от гневните изблици на Тръмп, все пак трябва да се каже едно: Туитър, Фейсбук и сие са изправени пред сериозно предизвикателство. В навечерието на президентските избори в САЩ е важно да се знае каква ще е съдбата на откровените политически лъжи, които юзърите публикуват в социалните медии.

Проверка на фактите е необходима

Лъжите срещу Хилари Клинтън, разпространявани във Фейсбук преди последните избори за президент в САЩ, изиграха съществена роля за поражението ѝ. Едва ли е изненадваща реакцията на Марк Зукърбърг по повод спора между Тръмп и Туитър - основателят на Фейсбук заяви, че социалните медии не носят отговорност за фактите в публикуваните политически постинги.

Предупрежденията за лъжа, каквито Туитър публикува под двете съобщения на Тръмп, обаче са крайно необходими за провеждането на честни избори. Затова платформата не бива да прекратява проверката на фактите, а точно обратното - длъжна е да я приложи към изявленията на всички политици, независимо от партийната им принадлежност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    7 6 Отговор
    За съжаление този път зелето са прави. Под маската на уж борба срещу цензурата, цензурата ще стане още по-голяма и дори съвестните медии, позволяващи всякакви гледни точки, ще бъдат законово принудени да цензурират. Разбира се, освен ако просто не се преместят в по-нормална държава и тъкмо това ще започне да става.

    Както нашите (А и всички други) торент-сайтове.
  • 2 По добре да бъде забранен

    7 2 Отговор
    Търтър и Басибук
  • 3 Рошко

    9 1 Отговор
    Хилари клинтън е еврейка, на тръмчпи зет му е евреин, то цирка с тези постове май е световен, досущ като и про нас, в социалните мрежи само си джафкат и плюят един срещу друг, а извън полезрението на обикновенните хора си ядът и пият заедно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 7374

    15 5 Отговор
    Щом социалните медии могат да ЦЕНЗУРИРАТ И МАНИПУЛИРАТ занчи ще носят ОТГОВОРНОСТ !!! какво не е ясно !

    Коментиран от #6

  • 6 Мислещ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "7374":

    Не ти е ясно това, че вече не става дума за безпристрастност и липса на цензура, а за това медиите да носят отговорност за нещо, което някой друг е постнал на тяхната платформа - тоест, точно обратното на безпристрастност и липса на цензура.
  • 7 От посолството на фащ:

    5 3 Отговор
    Заповядайте в родината на демокрацията където пиенето на дезинфектант е начин на живот и където полицай винаги може да ви застреля защото си работите нещо пред собствената ви къща или пък за углавното престъпление, че МОЖЕ БИ ЕВЕНТУАЛНО сте забравил да си платите пакетчето дъвки.
    А сега въвеждаме и цензура за да стимулираме свободата на словото.
    Добре дошли в краварските фашистки щати.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Професор

    7 0 Отговор
    Защо лъжете? Тръмп подписа указ, забраняващ на социални медии и интернет сайтове да ЦЕНЗУРИРАТ свободата на словото. Защо ВИЕ публикувате фалшиви новини, твърдящи ТОЧНО ОБРАТНОТО и като ви ракрием ни триете постингите и се опитвате да ни забранявате да постваме? Виждате, че сме подготвени за вас, не се мъчете.