Last news in Fakti

1 Юни, 2020 20:30 8 725 28

Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

  • васил божков-
  • нове холдинг-
  • герб-
  • владислав горанов

За да се излезе от тази неприятна ситуация, има нужда от качествено, безпристрастно и своевременно разследване и разплитане на аферата

Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. Иначе остава съмнението, че всичко е може би просто театър, пише нашият автор Даниел Смилов по повод "истинската история", разказана от Божков.

В “Истинската история” на Васил Божков няма нови съществени елементи. Добавени са нови обвинения към управляващите, но няма нови доказателства, които да ги подкрепят. А обвиненията са следните:

Божков твърди, че е имал разговори с Бойко Борисов. И срещи с Владислав Горанов, на които е била договорена конкретната схема. Намеква се за втори свидетел на една от срещите;

Разбирателство за 20% “такса” за управляващите за прокарване на благоприятно законодателство и чадър върху бизнеса му. Не е ясно дали издръжката на “Левски” и парите за “Нова” са били част от тези 20% или става въпрос за други суми.

Обвинения, признания, а доказателства?

Така Васил Божков де факто признава, че е участвал в криминално деяние. Дали ще бъде окачествено като ОПГ за източване на бюджета, даване на подкуп в големи размери или нещо друго - това е въпрос на правна технология. Обвиняемият бизнесмен твърди, че е бил изнудван, за да се съгласи, но в крайна сметка решението да участва си е негово.

Божков явно е решил да води собствена кампания в медиите, като вади периодично някаква информация и така поддържа обществения интерес. Сигурно се надява, че по този начин “плаши” управляващите, които на свой ред ще поискат да се “договорят” с него, за да не се стига до разкриване на съществени доказателства. Но така винаги остава съмнението, че може би всичко е театър, разиграван от обвиняем, който просто блъфира.

Този театър вече е на границата на общественото отвращение (ако не и отвъд нея). Затова в интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. Или поне същественото (ако има такова) в нея. В противен случай той ще се окаже в ролята на Цветан Василев, който също разказва доста интересни истории, който също твърди, че има важни доказателства, но така и не се престрашава да ги направи публични.

Отказаната справедливост

За да се излезе от тази неприятна ситуация, има нужда от качествено, безпристрастно и своевременно разследване и разплитане на аферата. За съжаление обаче казусът “КТБ” е пример за точно обратното - делото, което засяга само част от проблема “КТБ”, шест години след престъплението е все още доникъде. Забавената справедливост е всъщност отказана справедливост.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    99 5 Отговор
    ТО НЯМА СМИСЪЛ ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВА...ТОЛКОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА, ЧЕ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ГО ЗНАЯТ..КАТО ЗНЕШ УМСТВЕНИЯТ КАПАЦИТЕТ НА БАРЦЕЛОНСКИ, ЗА КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ДА ГОВОРИМ...ПОДИГРАВА СЕ С ХОРАТА И САМИЯТ ТОЙ БЕЗ ДА ГО РАЗБИРА...
  • 2 МАНГО

    43 7 Отговор
    Лешоядите се самоизяждат при липса на плячка - природен закон.
    Божков едва ли е толкова глупав, че да влезе сам в капана, но по скоро някой ще се задави с голяма хапка - и хирург няма да го спаси. Това, че короновироса затвори временно границите - няма да е все така. И някой като руснаците с новичока ще вземе да мине "случайно" границата с подравен паспорт.
  • 3 розово

    82 1 Отговор
    Ако някой си мисли че прехода е свършил много се лъже.Първите години се поглъщаха държавни активи а сега печеливши бизнеси.
  • 4 Българина

    74 5 Отговор
    Божков е дал достатъчно данни за престъпления, ама на никой не му пука.
  • 5 Усмивката

    51 3 Отговор
    От Дойчет , мисирките, толкоз ли са недосетливи. Да не употребя друга фраза , че ме чака заличаване. Ми нали , ако Божков покаже существенната информация , де факто вече е признал , че е участвал в престъпна схема. Което не е благоприятно за приятното му изкарване в Дубай.

    Коментиран от #16

  • 6 Ха ха

    81 3 Отговор
    В интерес на Черепа "е да даде цялата информация с която разполага".На кого? На Гешев ли?Свидетели,документи,видеа и т.н.А после това е менте,онова го изтрихме без да искаме ,а свидетелите...при Мишо Бирата .Черепа не е балък.
  • 7 Лумпен

    47 2 Отговор
    Нужни са доказателства за Иванчева, че разполага със средства, къщи и яхти. За Vladi Goranov се качваш над Ярема или се позоваваш на настоящия адрес на който получава картички от Малдивите, Малта или Москва и ти се изяснява фактологията на Божков!
  • 8 Майна

    49 3 Отговор
    Тоя кви ги пише беее..кви доказателства повече беее...Къде е Прокуратурата..Божков ще им вади доказателства във ...фейса..На какво прилича това, БЕЕЕЕ...
  • 9 Майна

    39 2 Отговор
    Направо Божков и да им прочете обвиненията и присъдите.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Asdfg

    41 2 Отговор
    Гешев, спиш ли?

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ко пей кин, връщай милиона от

    6 24 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Партийната субсидия, мушмурок

    Коментиран от #23

  • 13 цецо апартамента

    38 0 Отговор

    До коментар #10 от "Asdfg":

    ГешеФ не се е събудил...Той сега 7години само ще спи.
  • 14 Гоцев

    9 25 Отговор
    Черепи, скелети в Сибир и каторга до живот! Само за тоя нагъл измекярски фейс 30 години, останалото за престъпленията!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИСТИНАТА

    9 10 Отговор
    Божков като успешен въже играч, захлебил успешно от времето на лудата приватизация на Костов, добре изиграл картите си през последните избори , след прогонването на бащицата Цветанов остана без чадър. Идват нови избори и вятъра на промяната от Евро Парламента го издуха на течение. ББ няма избор или ще слуша какво му се нарежда от вън или ще си ходи.Трябва да се бори с мафията и така е по добре да удари мафиотите на политическите противници, от БСП, ОДС . Мили хора не винете Гешев , както винаги до сега прокурори и съдии са били винаги политически зависими. Ако ли пък не мнозинството или с министерско постановление закона ще се промени за "Власато угодните."!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 иван костов

    16 1 Отговор
    много нервен народ се извъди, ама стана интересно...чекайте да видим какво ще каже приказката нататък.....тъй простичко и омайно че и кьорав да види.....
  • 20 какво още

    19 4 Отговор
    лъжа. Статията е лъжа. Какви още доказателства да ви се представят? Каскета трябва да им подхване сметките и всичко ще си дойде на мястото. 20% са си 1.5 милиарда. Тези са крали като за световно. Ами от всяка обществена поръчка по 20%??? Няма да им стигнат животите да излежат присъдите. А колко съдби съсипаха за 10 г.??? Най бедни са българите защото ги управляват крадци.

    Коментиран от #21

  • 21 ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    5 13 Отговор

    До коментар #20 от "какво още":

    Когато подкрепяш дадено твърдение, трябва да имаш и доказателства. Който не познава лично Божков и не е вкусил от неговата попара, да не изказва мнение. Бъдете сигурни, че тази личност, не бихте я искали до себе си. Всичко разказано от бившият му съдружник, е вярно. С приказките си от 1001 нощ, се опитва да изкара себе си, чист като сълза. Защо нищо не споменава за убийствата. Да се върне в Б-Я И да разказва своите приказки. Очудващо е, защо избяга от Б-Я? Истинският и безстрашен мъж, казва всичко в очите. Докато си въртя далаверите, благодарение на закона на Калфин и приятелят му Орешарски, му беше изгодно и добре.

    Коментиран от #22

  • 22 Трудовакъ

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "ДАНЪКОПЛАТЕЦ":

    Този Калфин не беше ли герберастки министър, или нещо греша?

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бамбука

    2 3 Отговор
    Да извади доказателства, но на кого да ги покаже ? На народа ? На управляващите плюс прокуратурата ? За народа - ОК. За другите никаква реакция за справедливо решение.
  • 26 NikNay

    3 2 Отговор
    Хайде сега и DW започва да работи за хунтата. Нека да покажат ротона на живо и ще се съгласява с твърдението, че Божков само лъже за да отърве въжето !
  • 27 Мартин

    5 0 Отговор
    Всеки български олигарх, който се крие в чужбина сигурно има своя версия за приказки, но това не го прави по-малко виновен, че е крал от държава, КТБ и има милиони или милиарди в офшорки!
  • 28 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Трудовакъ":

    Не, Калфин е червен кадър