Last news in Fakti

15 Юни, 2020 10:00 7 015 11

Системата на горите - апатия, безхаберие, деградация

  • сеч-
  • гора-
  • дървесина-
  • незаконен дърводобив

Правната вулгарност се забелязва при внимателен юридически прочит, дори без да се разглежда разпоредбата

Системата на горите - апатия, безхаберие, деградация  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Марин Поповски, адвокат, Пловдивска адвокатска колегия

В качеството си на бивш юрисконсулт на Държавно ловно стопанство-Тракия, а след това и като адвокат през последните 8 години се нагледах на апатия, безхаберие, деградация, неадекватни решения, липса на здрав разум и какво ли още не от страна на правителството по отношение вземане на решение за „подобряване“ работата в сектор стопанисване на държавните гори. Резултатът е налице: 

-2 милиона кубични метра годишно незаконно добита дървесина; 
-брутален скок в цените на дървата за огрев; 
- унищожаване на каквато и да било връзка между Министерство на земеделието, храните и горите и фирмите, извършващи дърводобив (с малки изрично посочени изключения);
- липса на абсолютно всякаква заинтересованост осигурени ли са дърва за местното население и най-вече за малките населени места по високите части на страната, където живеят предимно възрастни хора; 
- липса на посредничество и регулаторни действия от страна на държавата между чуждестранните заводи, изкупуващи целулоза и фирмите добиващи дървесина;
- приемане един след друг на все по-неадекватни текстове в Закона за горите и подзаконовите му нормативни актове със скрита цел да елиминират този бизнес и той да попадне в ръцете на монополистите;
- въвеждане на противопоставими на всякакъв здрав разум санкционни мерки, поставили в цайтнот фирмите, които притиснати до ъгъла подобно на шахматист имат твърде малко и недостатъчно време, за да завършат следващия си ход, който най-често се оказва с поглед към сивия сектор с цел спасяване на бизнеса.

За шахматиста, когато е принуден да играе бързо, вероятността да допусне грешка се увеличава, същото важи и за фирмите, добиващи дървесина от държавните горски територии, най-често фирми, които имат стотици хиляди левове парични заеми, изтеглени за закупуване на техника, покриване на изисквания за сертификация, облекла, стандарти и др. 
Уважаема г-жо Министър, докога? Ако целта е да бъдат раздадени държавните горски територии в ръцете на определени фирми, моля за промяна в Закона за горите и да се приключва с мъката на фирмите и крайния потребител. Ако пък целта е да се затрие изцяло този сектор и да се обяви за неработещ и неносещ приходи на държавата с цел да се оправдае отдаването на концесия на горите на добре известни люде, отново моля за спешна промяна в Закона за горите, която да прегради пътя на фирмите до добива на дървесина като доходоносен бизнес и да се връчи „ключа“ за горите на тези хора, поне да се знае, че гората е частна собственост и достъпът до нея се забранява.

Примерите за конкретни действия от страна на законотворците в посока на това да бъдат погребани 90 % от ангажираните дружества в този бизнес-сектор е дълъг, но аз ще се спра на един конкретен текст, който ми боде очите от дълго време и който през последната 1 година доведе до прекратяване дейността и затварянето на десетки малки и средни фирми, които добиваха дървесина от държавните горски територии.  

Малка част от населението на страната е запознато с факта, че добивът и продажбата на дървесина от държавните горски територии в Република България се възлага по реда на „Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти” най-вече чрез търгове с цел да бъдат спазени основните принципи на Наредбата, а именно: публичност; прозрачност; свободна и лоялна конкуренция; равнопоставеност; недопускане на дискриминация; насърчаване на дългосрочните инвестиции.

Какво обаче се случва в действителност? Всеки един от тези принципи в огромен процент от случаите на продажба на дървесина е потъпкан с не дотам креативни механизми, а по-скоро със смели ходове от страна управляващите. 
Преди точно една година бе приета промяна в тази наредба, а именно в чл.61, ал.12, изр. 3 – промяна, която постави началото на един добре обмислен план за фалиране на Държавните горски и ловни стопанства. Приетият тогава текст гласи следното: „Не се възстановява гаранцията за участие на допуснати до участие участници, които не са потвърдили началната цена“. По същото време бе приет и текст, който увеличи размера на гаранцията за участие в търгове от 5 на 10%, т.е. в двоен размер.

Обикновено към днешна дата тази гаранция започва от 2 000 – 3 000 лева и достига до 15 000 – 25 000 лева. Интересното е, че този текст се отнася само за участие в електронни търгове, по-интересно е, че други вече почти не се провеждат – единствено електронни!

Така простичко формулиран текстът за задържане гаранцията за участие в търговете на практика изключва необходимостта държавата да доказва каквато и да било форма на вината у участника т.е. без значение е дали участникът умишлено не е  потвърдил първоначалната цена на дървесината, дали не я потвърдил поради токов удар, поради това, че лицето, което стои в очакване пред компютъра си е получил инфаркт и е паднал безпомощен на земята – във всеки един от тези случай гаранцията се задържа без право на възстановяване.

Единственото условие да бъде законно задържана гаранцията е цената да не бъде потвърдена, без да се интересува от причините! На практика в съда всяко едно такова дело е 100% обречено на провал, не поради нежелание да бъде приложен правилно законът, а поради начина, по който е написан.  За една година бяха задържани гаранции на стойност повече от 3 милиона лева, в тази връзка фалираха повече от 120 фирми, а стотици хора загубиха работните си места. „Пратихме“ по живо по здраво квалифицирана работна ръка за работа в горите да бере ягоди във Великобритания и ако това не е „национална политика“, здраве му кажи.

Сещам се за по подходяща дума - МОНОПОЛ! Проказата на българската икономика през последните 30 години. Подобни текстове от закон са чужди на съвременните правни системи. Порочността, съответно незаконосъобразността на разпоредбата е прокарана имплицитно, по арогантно елегантен начин, което не би се забелязало при един първоначален прочит. Нейната противоправност проличава в активна жизнена среда, например при упражняване на правото да прецениш липсата на интерес или възможност за участие в търга. С въвеждането на този текст на практика си лишен от това право на преценка.

Правната вулгарност се забелязва при внимателен юридически прочит, дори без да се разглежда разпоредбата в общото съдържание и смисъл на Наредбата. Със собствената си семантична структура, разпоредбата дава ясен знак за правна агресия и абсурдност, с оглед на вида на обществените отношения. Повелята е едновременно забранителна и заканителна и това се прокарва, чрез инверсията на словореда. Наказателната последица е отчетливо и безусловно посочена – варианти не съществуват, „животът е само бял или само сив”. Това уреждане на обществени отношения е чуждо на съвременните правни системи.
От юридическа гледна точка, подходът е също напълно ретрограден и тоталитарен, което се изразява в следното: 

Правото да изразиш свободно мнението си (в случая да се откажеш от участие) чрез конклудентни действия, е най-голямото достижение на съвременната цивилизация. Това е основата на правовата държава, наред с разделението на властите. Различните правни системи са защитавали и/или потискали това право, чрез различни текстови режими и юридически техники, разбира се обусловени от обществено икономическата и политическата конюнктура.

Да се ограничи едностранно по един категоричен, необоснован и напълно безусловен начин както заявяването на участие, така и отказът от такова в едно време което претендира за демократичност и равноправност на своите съвременници и е уверявало обществото, чрез съдебната си регистрация, че иска да съхрани изконни традиции при спазване и защита на права и законни интереси, представлява не оспорима проявна форма на липса на право.

Разпоредбата изпълнява превантивна репресивна функция спрямо участниците в търга, които свободно са заявили своето участие. Тя не кореспондира смислово и логически с общия смисъл на Наредбата, не отговаря и на нейните принципи.
Горното далеч не изчерпва порочните практики в системата на горите, тъй като се касае за „океан” от недообмислени законодателни текстове и също толкова дискриминационни механизми за отдаване ползването на държавните гори.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски дух

    35 1 Отговор
    Питали горския, колко му е заплатата. Той казал: Заплатата ми е малка, но гората е голяма! И се усмихнал под мустак. Горският, разбира се, е нарицателно на всички тър теи в сферата.
  • 2 ИВАН

    28 0 Отговор
    Може и някъде да се е посадило някое дърво по време на демокрацията, но поне аз не съм видял, ама якото сечене - прави се постоянно и се вижда от всички
  • 3 Ееееее

    25 0 Отговор
    Цветелинка Бориславова е най големият собственик на гори в бг. Стотици хиляди декари в бедните планински общини са в нейните мръсни ръчички. Изкупува на ред. Проверете в общини чепеларе, батак, пещера, асеновград, куклен, родопи и тн и тн. Просто това което се случва с гората ни е някакво огромно безумие.
  • 4 За 25 години

    20 0 Отговор
    През 1995г. Турция прие декрет за горите, чукарите им станаха гори а наще гори чукари.
  • 5 Критичен

    23 0 Отговор
    твърде дълга статия за нещо което може да се каже с 2-3 думи, крадене, безстопанственост, безконтролност, те тия които следят за закона , крадът най много, основно електората е на дпс....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Горски човек

    7 1 Отговор
    Всичко започна когато се създадоха 6те предприятия

    Коментиран от #9

  • 8 Терзан

    6 1 Отговор
    Абе шест предприятия лесноо се събира данък спикойствие за бякой хора
  • 9 Петков

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Горски човек":

    А те за това се създадоха, начело с доц. Костов, и до сега си вършат заданието: безстопанственост от МЗХГ и обезличаване на контролната дейнос на ИАГ.А министрите се сменят и кражбите и облагодетелстване продължават.
  • 10 Бъдеще

    1 0 Отговор
    Това е системата на държавата а скоро и неин химн/аз обичам бЪЛГАРИЯ,това е моята родина и тнт/
  • 11 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Гора се е сякла и пак ще се сече. Но това , което се случва в тези демократични години не е сеч. Това е ВАНДАЛСКО УНИЩОЖЕНИЕ НА ГОРСКИЯ ФОНД НА бЪЛГАРИЯ. Вече не се сече, а се реже с хубави моторни резачки. Те са високопроизводителни и режат от началото на януари до края на декември. Годишно дъбовите гори по Черноморието олекват от 60 до 70 хиляди кубически метра качествена дървесина. Кой каза, че няма да има климатични промени, когато гората се реже до голо и наред. Но ако аз вляза в гората и натоваря едно ремарке с върхари - жална ми майка. По-голям бракониер от мене няма да има в Републиката !?!