Last news in Fakti

15 Юни, 2020 11:56 2 055 0

От днес Германия отменя граничния контрол

  • граница-
  • шенген-
  • ес-
  • германия-
  • контрол-
  • коронавирус-
  • почивка-
  • ваканция

От днес гражданите на ЕС, с малки изключения, могат да влизат в страната без особена причина

От днес Германия отменя граничния контрол - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия премахна въведения на 16 март граничен контрол. Мярката беше въведена на границите с Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург и Дания заради пандемията от коронавирус. Така гражданите на ЕС могат вече да пътуват свободно до Германия - с малки изключения. Ограничението за испанците например ще отпадне едва на 21 юни. А за пристигащите от Швеция все още важи правилото за поставяне под карантина.

Същевременно в Германия отпаднаха и предупрежденията за пътуване до 27 европейски страни. Сред тях са някои от любимите туристически дестинации на германците - Италия, Австрия, Гърция, Франция и Хърватия. Германия обаче все още не е отменила предупрежденията за пътуване до Испания, както и до Финландия, Норвегия и Швеция.

За кои страни важат ограничения?

Германското външно министерство информира, че и сред 27-те страни, за които предупрежденията са отпаднали, съществуват някои ограничения. Така например от министерството съветват германците да избягват пътувания до Великобритания, Малта и Ирландия, тъй като там пристигащите все още трябва да бъдат поставени под двуседмична карантина. 

Над 160 държави извън Европа обаче остават недостъпни за германците чак до 31 август - тъй като германските министерства на вътрешните и на външните работи прецениха, че пътуванията дотам все още са свързани с твърде голям риск. Сходно е становището и на министерството на здравеопазването. Сред въпросните 160 страни попадат любими туристически дестинации като Турция, региони в Северна Африка, Югоизточна Азия и САЩ. 

Какво се случва другаде в Европа?

И много други страни от ЕС вече прекратиха граничния контрол за европейците или възнамеряват да го направят съвсем скоро. Полша отвори границите си към всички свои съседи от ЕС още в нощта срещу събота (13 юни). Испания възнамерява да премахне ограниченията за ЕС на 21 юни. Още от понеделник обаче на германските граждани е позволено да пътуват до Балеарските острови.

И в Италия ситуацията по границите се нормализира. Страната отвори границите си за хората от ЕС, Великобритания и Швейцария. Италия премахна и двуседмичната карантина за пристигащи от чужбина.

Белгия също отвори границите си - за граждани на Германия и 30 други европейски страни. Гърция вече не налага ограничения на пътуващи от Германия, България и още 27 европейски страни. За гражадните на тези страни отпадна и двуседмичната карантина.

Същевременно Дания отвори границите си само за хора от Германия, Норвегия и Исландия. Швеция отвори границите си за страните от ЕС и за граждани на държавите от Европейската икономическа зона. Границите на Норвегия остават затворени до 20 август, само датчаните могат да влизат в страната без ограничения. Финландия удължи ограниченията за повечето страни, сред които и България, до 14 юли. От месец март и в САЩ важат ограничения за пътуващи от ЕС. Не е ясно кога ще бъдат премахнати.

Автор Доминик Лаук


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА