20 Юни, 2020 06:30 10 489 68

Скандално: САЩ се опитват да спрат "Северен поток" с брутални методи

  • газпром-
  • северен поток-
  • газ-
  • сащ

Защо Вашингтон действа толкова брутално?

Скандално: САЩ се опитват да спрат "Северен поток" с брутални методи - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заплахите на САЩ са направо неприлични: "Ако се опитате да довършите газопровода "Северен поток", стойността на вашите акции ще бъде унищожена, а компанията ви - съсипана." Защо Вашингтон действа толкова брутално?

 

 

Каква е ябълката на раздора? Газопроводът „Северен поток“ е почти готов, но това още повече нагорещява страстите. 2200 километра тръби вече са прокарани под Балтийско море, обаче през декември строителството спря, като неизградени останаха едва 160 километра. Проектът, чиято идея е да се доставя руски газ за Германия и други европейски страни, е трън в очите на САЩ, които сега го блокираха със специални законови санкции.

Тези санкции принудиха нидерландската фирма Allseas да изтегли специализираните си кораби от обекта. През декември двама американски сенатори изпратиха предупреждение до шефа на Allseas: ако фирмата не се оттегли от „Северен поток“, всички нейни имущества в САЩ ще бъдат замразени, банковите ѝ операции през американски банки ще бъдат блокирани, а американските визи на нейните служители ще бъдат анулирани.

Брутални заплахи

Нидерландската фирма по принцип би могла да се възползва от предвидения в закона едномесечен преходен период, но в предупредителното писмо се казва, че и за това дума не може да става.

Според германския депутат Клаус Ернст, който е председател на Икономическата комисия в Бундестага, в писмото се казва следното: „Ако се опитате да довършите газопровода през следващите 30 дни, стойността на Вашите акции ще бъде унищожена, а шансовете за оцеляване на компанията ще бъдат съсипани.“

Чудно ли е при това положение, че Allseas изтегли корабите си и спря строителните работи? Инвеститорите искат да довършат газопровода с помощта на два руски специализирани кораба, но САЩ възнамеряват да блокират и този план чрез един нов закон с тромавото име „За изясняване на закрилата на европейската енергийна сигурност“.

Законопроектът се подкрепя както от републиканци, така и от демократи и ще има обратна сила, продължавайки санкциите без прекъсване след 19 декември миналата година. Занапред тези санкции ще засягат всички, които имат нещо общо със „Северен поток“. Според изпълнителния директор на Източния съвет на германската икономика Михаел Хармс, списъкът засяга „всички фирми и лица, които са ангажирани с оборудването на корабите или участват в строителните работи, също така застрахователите, сертификаторите и доставчиците на IT-услуги.“

Посегателство срещу суверенитета на Германия

Но наказателните мерки не спират дотук. На американски санкции подлежат дори онези държавни служби, които извършват административни действия, свързани със „Северен поток“. Например службите, които издават разрешение за работата на специализираните кораби. Според Клаус Ернст, това вече е „нарушение на международното право, пряка намеса в европейския правен ред и посегателство срещу суверенитета на Германия и на Европа“. Шефът на Икономическата комисия пояснява, че в сегашната ситуация всеки държавен служител, който трябва да издаде някакво разрешение, „естествено ще има едно наум, че лично може да стане обект на санкции“. Например, да му забранят да влиза в САЩ.

Председателят на парламентарната Икономическа комисия е възмутен и призовава германското правителство на всяка цена да предотврати приемането на този закон. Според него, американският посланик трябва да бъде повикан в германското МВнР и да му се каже, че Берлин осъжда заплахата със санкции като „враждебен акт“. Ернст смята още, че трябва да се намеси и Европейската комисия. Той припомня, че във финансирането на „Северен поток“ участват и концерни от още четири държави-членки на ЕС. А газ от „Северен поток“ ще получават както Чехия, така и цяла Европа.

Редно е Еврокомисията да се намеси

Според него, ЕК трябва да заема ясна позиция и „да осъди тези атаки на САЩ срещу суверенитета на държави-членки“. Ернст смята, че е важно съответните еврокомисари и германският министър на икономиката Петер Алтмайер заедно да заминат за Вашингтон и „с недвусмислена яснота“ да изложат германската и европейската позиция по въпроса. Клаус Ернст предлага дори нещо повече. Според него, като „последна мярка“ може да се помисли за наказателни мита върху вноса на газ от САЩ и директни санкции срещу американски политици.

Изпълнителният директор на Източната комисия на германската икономика Михаел Хармс е на мнение, че до такива крайности не бива да се стига – и отхвърля идеята за контрасанкции. Хармс подкрепя настояванията на Ернст, но не мисли, че САЩ могат да бъдат разубедени точно по този начин. Неговата идея е друга: германското правителство и Еврокомисията да се погрижат за финансов „спасителен пояс“ за „Северен поток“. Според него, тъкмо по този начин на Вашингтон ще бъде показано, че санкциите „не водят до успех“.

За да бъде наказана Русия

Разширяването на американските санкции би довело до нова ескалация на и бездруго обременените германско-американски отношения, смятат Михаел Хармс и Клаус Ернст. „Но ние не бива да се огъваме“, призовава Ернст.

Михаел Хармс обяснява, че преди избухването на пандемията на няколко пъти е посещавал САЩ, където водил многобройни разговори. Според него, решимостта да се попречи на „Северен поток“ произтича не само от желанието на САЩ да продават своя газ и в Европа. „Независимо от партийната принадлежност, там е налице желанието да бъде наказана Русия заради намесата в изборите и т.н.“ По неговите думи, американците трябва отново и отново да бъдат предупреждавани, че каквито и външно-политически цели да си поставят, не бива да вредят на своите съюзници.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ю Кортес

    32 232 Отговор
    Това е политически проект и в германия много добре знаят за това.Политиците им взеха огромни подкупи и ще се наложи да ги връщат.
    Що за сериозна държава е тази чиято бивш канцлер се е цанил за слуга на путин

    Коментиран от #11, #56

  • 3 Панов

    23 129 Отговор
    Проекта е съвременен вариант на пакта Молотов Рибентроп.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай Бай

    189 16 Отговор
    Колкото и да се напъват краварите тяхната пръдня няма да се продава в Европа както руския газ. Те забравят, че са от другата страна на океана и нямат толкова ресурс за дълговремемен добив. От царевица пръдня става ама газ йок !
  • 6 Кирил

    26 156 Отговор
    Скандално е това,което става в германия.германските политици,агенти на руските служби наложиха предсрочно затваряне на всички атомни електроцентрали в германия и спряха нови проекти и разработки.Също,наложиха закриване на всички електроцентрали на въглища до 2030 година.Така лишиха германската икономика от собствени енергоносители.Целта е двойно увеличение на вноса на руска газ и зависимост от Кремъл.За това,активността на германските политици агенти и корупционери е така висока.

    Коментиран от #10, #17

  • 7 Мим33

    134 11 Отговор
    Не не бива,а трябва целия евросъюз да наложи аналогични мерки на тия ястреби от америка.До като не потече газ по сев.поток,да не приемат или блокират амер.газ и още други санкции в отговор.Ясно да им покажат, да си налягат парцалите и да не се месят дето не им е работа.Когато някои си го мерят,те дане си подлагат дупето...
  • 8 Ххх

    134 11 Отговор
    На времето Сталин е казвал "Заедно с германците щяхме да сме непобедими". Така че, в случая определяща ще е позицията на Германия. Ако германците се опънат, носът на чичо Сам ще бъде порядъчно натрит.

    Коментиран от #24

  • 9 SS62

    132 8 Отговор
    Това е свободна търговия. САЩ са пазители на свободата и демокрацията. Всичко до тук в кавички. Със санкции
    Русия няма да бъде наведена. Всички европейски страни страдат от това защото слушкат ,а думи като свободна търговия, непротекционизъм са просто празен звук.
  • 10 Точно там

    32 14 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    Е заровено кучето
    Кое наложи закриването на германските АЕЦ и въглищни централи,които работят по всички еко норми
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ххх

    117 7 Отговор
    След ВСВ отношенията между Русия и САЩ много пъти са били сложни и обтегнати. Но досега САЩ не са си позволявали толкова нагли и арогантни вмешателства. Изглежда се опитват да задушат икономически Русия. Смятаха да поставят в шах руските газови доставки за Европа чрез марионетките си Полша и Украйна. А заобикалящите тези страни газопроводи изглежда ще провалят този план. Затова и САЩ толкова ожесточено се опитват да стопират проектите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Етка

    84 7 Отговор
    САЩ се опитват много неща да спират в много държави, въпросът е как реагираме ние, жалките ние, а как реагира Орбант, например.. Добре, че дядовците ни не доживяха такива времена, спомняйки си как са строили държавата...
  • 17 Евала

    55 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    Голем аналитик са извъди...ти да видиш. Айде да самолета и да ближеш на място от тук няма да те забележат краварчетата.
  • 18 оня с коня

    16 57 Отговор
    Безспорен факт е че КОЙТО ПЛАЩА,ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА.И възниква въпроса:ЗАЩО всички свързани със строителството на Газопровода от Русия Европейски Лица и Фирми извършват Банкови операции през Амер. Банки,притежават Имущество в САЩ и държат на Амер. си визи ?А нима всички тия Дейности не могат да се извършват в Русия вместо в САЩ?Ами явно не могат и докато е така,ще става това което ЗАПОВЯДАТ САЩ.

    Коментиран от #60

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 незнайко

    74 7 Отговор
    Ето сега тези които се радваха на САЩ - бивши социалистически страни, ще разберат какво е капитализъм !!! Веднъж намесили се във вътрешните работи КРАЙ с тази страна !!! Единствено Китай са тези които могат да въздействат в момента на САЩ защото са по силната икономика .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чичо Сам

    7 71 Отговор
    А руснаците защо крадат чужди територии?

    Коментиран от #44, #65

  • 23 Българан Европейски

    8 79 Отговор
    Срамно е поведението на корумпираните германски политици на "служба" в Газпром. Унизително е бездействието на Германия срещу вероломната политика на Русия. Това е обидно за целия Евросъюз. Както се вижда всички подкрепят Щатите в санкциите.

    Коментиран от #35, #61

  • 24 ало

    3 32 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Как така "заедно с германците", като едните са болшевики, а на германците смъртния враг е юдеоболшевизмът?
  • 25 някой

    68 3 Отговор
    Грешката на Европа,в частност Германия,е че всички скочиха срещу Русия. Официално. Сега ще сърбат ,,американска попара,,.Не се научиха от последните 30 години,че краварите пет пари не дават за никого и гонят само и единствено техните си интереси.
  • 26 Госあ

    56 5 Отговор
    Ако германците не могат да заявят интересите си и тези на Европа пред краварите, какъв лидер могат да бъдат ??? Франция на няколко пъти им бие шута на наглярите и тя заслужава да бъде лидер.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бългaрин

    50 4 Отговор
    Европейците ще отговорят ли адекватно на щатската наглост ? 🤔 Или с право ги наричат евроГейци ?
  • 29 Русия е ненужна на света. Само е заплаха

    11 67 Отговор
    Германия нямаше да съществува, ако Щатите не я бяха спасили от глад след войната. И днес продължават да я пазят от самата нея. Ако не бяха Щатите и НАТО, немските "социалисти" поне Три войни щяха да спретнат за тия 75 г. Мир.
    В съюз с другите чакали руснаците естествено.
  • 30 сащ са окупатори

    55 4 Отговор
    вън сащ и базите им от българия
  • 31 случаен

    46 1 Отговор
    съюзници,ама наистина ли го вярвате,то вашите отношения са едно към едно с нашите отношения с говедарника,сиреч,те казват ние изпълняваме,много ценности много демокрация та чак на робство прилича
  • 32 доктора

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Ти си много зле бе ! ходил ли си скоро на доктор за преглед ? Иди веднага, че положението ти е много тежко.
  • 33 Хасан

    44 3 Отговор
    Добре де нали има пазарна икономика ,който има по добра цена и условия той да продава . С танкер ще се кара втечнен газ от Сащ до Европа и с това ще се върти икономика !? Хаха ..с кофа вода мелница да се върти
  • 34 ракети по данни от интернет

    43 2 Отговор
    Германия от 1945г. е под американска окупация - там има около 50000 американски войници и военна техника, както и американски атомни бомби.Америка се изживява като световен господар и предприема действия в разрез с всички мрждународни правни норми.
  • 35 Отдел Пропаганда

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българан Европейски":

    е на горния етаж
  • 36 АМЕРИКА НЕ ИСКА

    41 4 Отговор
    РУСИЯ ДА ИМА ДОХОДИ. .ТЕ НЕ МОГАТ ДА ПРОДАВАТ ГАЗ И ПЕТРОЛ. .ТЕХНИТЕ КОМПАНИЙ ЩЕ ИМАТ САНКЦИИ. .ТЕХНИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ ЩЕ БЪДАТ ЗАМРАЗЕНИ. .КАКТО СТАНА С ИРАН. ..И ПАРАДА ГО КОМАНДВАТ ЕВРЕИТЕ. .РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ С ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРАЗИЯ И БРИКС. .ДА ИЗОЛИРАТ ДОЛАРА МЕЖДУ ТЯХ КАТО ПЛАТЕЖНА ЕДИНИЦА. .ТАКА ДОЛАРА ЩЕ СИ ПРЕВЪРНЕ В ХАРТИЯ. .В АМЕРИКА ЩЕ СТАНЕ ИНФЛАЦИЯ. .ЩЕ ЯДАТ ДОЛАРИ. .И ЕВРЕЙСКАТА СИСТЕМА ЗА ФИНАНСОВ КОНТРОЛ НА СВЕТА ЩЕ ПАДНЕ. .

    Коментиран от #38

  • 37 Пфу

    13 9 Отговор
    А Германия реве, че тръмп изтегля американските войски???!!!
    Ами не става от две майки да цицаш, Ангела!!

    Коментиран от #66

  • 38 Ветеринарен психолог

    2 17 Отговор

    До коментар #36 от "АМЕРИКА НЕ ИСКА":

    Радвам се че ще имам повече пациенти като теб
  • 39 ще ви избием

    28 2 Отговор
    едни и същи отрепмки са за ФАЩ и мародера с чекмеджето
  • 40 Евала на чичо Дончо

    4 32 Отговор
    Не може да наливаш пари в мелничката на диктаторски болшевишки държави които после те заплашват с атомни бомби и унищожение
  • 41 Аххаха

    44 1 Отговор
    По същия начин стряха и южен поток. Абсолютно същия, като даже свалиха Орешарски, за да ни набият хунтата!
  • 42 Цсссс

    1 19 Отговор
    Аве те останали 160 км, то туй нищо не е, да земат едни балони да турят на търбата подводно и кат са надуй с газ- бълбук! И айде отгоре го теглят с гумена лодка и кат стигне гедерето с една игличка-пук! Цссс! И айде готово ше са обгазят ако ма разбирате правилно
  • 43 kkk

    9 4 Отговор
    Всяка помия която се пусне от дойче зеле веднага вади на показ тълпите гл.упаци и нещ.астници... Чудя се вас на обучение за "най-нек.адърен лай.нар" ли ви водят или по рождение сте такива оли.г.офрени?
  • 44 Кои точно

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чичо Сам":

    "чужди" територии?
  • 45 гост

    18 0 Отговор
    какъв суверенитет когато има чужд ботуш?
  • 46 Китсй

    15 3 Отговор
    Само Китай може да помогне ако заинтересованите се обърнат към него.
  • 47 ГОРСКИ

    12 0 Отговор
    Нали знаете приказката, кучетата си лаят кервана си върви!!!
  • 48 Някой

    33 3 Отговор
    Най голямата грешка на Оня с мустачките е , че нападна Русия . Сега нямаше да ги има нито Англия , нито САЩ. Светът щеше да е друг
  • 49 Behemoth

    24 1 Отговор
    Нашите американски приятели са такива ,че врагове не ни трябват...
  • 50 Стойчо

    23 0 Отговор
    Ще го спрат а ма друг път. Най много да ги намразят още повече държави от ЕС
  • 51 В.В.

    27 1 Отговор
    САЩ искат да са майка и баща,салама ,хляба и ножа,,изхода и входа... Тоталитаризъм...в най дивия вариант...А пък ,,Потока,,,си е инак търговия...на енергия... Франция отдавна пълни на о .Ямал..но Германия е заложник на САЩ,нищо ,че войната свърши отдавна и СССР отдавна го няма...Руски войски няма от 30 год,Пълна порнография...Светът трябва да живее и без САЩ,искам да кажа ,,сираче...
  • 52 злото САЩ

    24 2 Отговор
    Истината за империята на злото САЩ е известна отдавна,но чак сега и Европа разбраха,че всичко което САЩ се опитва да налага е или със сила или със санкции и заплахи.За да оцелее Европа,трябва да си създаде собствен военнен Блок,и да изхвърли НАТО от пределите на Европа.Икономическо и военно сътрудничество с Русия и Китай,и игнориране на всичко американско.Идеята на САЩ, за руския газ се корени още с унищожаването на Украйна.Закупуването от САЩ на целия тръбопровод за газ и правата върху него за 4 милиарда долара и контрол на Европа,чрез кранчето в Украйна.Някой задава ли си въпроса,защо през Украйна може но от друго място не.Защото там е разковничето.Ако САЩ притежава единствения тръбопровод,то контрола на Европа,му е осигурен и перманентно ще почне да намалява газта за Европа,като увеличава,доставката на втечнения си газ,който никой не иска,поради високата цена.В България,някой знае ли,че от 2019 купуваме американска газ на 4-на цена от руския.Защо калинката на Борисов енергийната министърка ходи на посещение в САЩ.Защо корумпирания ББ,не строи продължението на Турски поток и се прави на интересн,като лъже,че всичко е наред и строежа върви с пълна сила.Лъжа..С тези темпове с които се строи, България ще го построи за 10 години.
  • 53 В.В.

    11 0 Отговор
    Германия е 95%газифицирсна...Там НЕ ГОРЯТ ВЪГЛИЩА И БОКЛУЦИ...Германия гледа в бъдещето...Затуй дава технологични резултати....И това САЩ ги дразни ...А в България горят скапан материал,кокички,,боклуци,мед.отпадъци от Европа,адр продукти.. При
    газта ,остатъчния елемент е ВОДА,, .Сечат се гори на поразия,Куче влаче,диря няма......Тая държава Има ли светло бъдеще???...А пък Европа все пак трябва да купува Газ..
  • 54 киро

    15 0 Отговор
    Трябва да се каже на САЩ , чр ако продължава да се бърка в ИКОНОМИЧЕСКАТА политика на ЕС и наложи санкции на СЪЮЗНИЦИТЕ си в НАТО от ЕС , то те ще наложат наказателни мита на американските стоки и ще излезат от НАТО !!!!
  • 55 Иван

    4 1 Отговор
    Русия трябва да бъде накаэана,че САЩ анексираха Флорида.
  • 56 Фоок оф

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ю Кортес":

    A от най-пропагандния канал в Европа, ДВ, са бесни щото Тръмп не им следва глобалната неомарксистко-джендърска идеология. Нито е негропоклонник, нито вагинопоклонник нито трансфен което е ужас за тях. Вчера имаше статия за това как нас не ни пипат щото нашия ананас не е нито хомофоб, нито ксенофоб нито крайно десен. Като фен на еропейския проект с угорчение признавам ,че това красноречиво показва къде са приоритетите на ЕС. Няма проблем народа да страда, няма порблем за нищо, стига лидера да е солидарен с ЕС мафията. Тва е като през комунизма, шуробадженащина, покажеш ли че си предан не те закачат. Човешки права, достойнста...нее важно е да се следва и спазва джендъридеологията. Няма нищо против хората с различни ориентации и възгледи, просто в тяхно име се подкопават по-основните ценности на запада, като правото на свобода, на индивидуалност и тн. Употребяват ги най-нагло за да може в името на уж тяхното добро да го набият на всички ни. Същото се отнася и за пришълците. Някой нека ми отговори какво печели средностатистическия европеец когато държавата му натрясва 1000000 различни-ци? Културно обогатяване ли? Дори само задавайки въпроса те обявяват за расист но наистина аз питам, защо да искам нещо което не е в моя интерес? И докато тече разпален дебат за изкуствени проблеми, в Бг винее хунтата, държавен рекет, министерско изнудване и голямо усвояване на средства. Кражби, дирибействане и театър в парламента. Русия получава к.р от мен, а САЩ си имат техни п
  • 57 Чук и Гек

    2 5 Отговор
    Е,ако не могат Северния, ще спрат Южния! Още 2-3 снимки и готово! Най добре и двата да спрат! Стига с тази обсебеност от Изтока! Ние сме направили геополитическия си избор и той е необратим - накъдето и да се обърнем, задниците ни все са отзад и врага работи тихо!
  • 58 гост

    11 1 Отговор
    САЩ да си гледат подивелите африканци и да не се месят в Европа. Ккави прави имат те тук....никакви! Това е агресивно и завоевателно поведение!
  • 59 стоян георгиев

    1 14 Отговор
    не са само сащ.поляците,румънците,украинците не искат северен поток 2.няма как да пренебрегнеш гласа на половин европа за да угодиш на немците,които уж са за санкции срещу путин ,но само спазвани от други не и от тях.северен поток 2 както и турски бяха и си остават големи грешки на някои европеиски държави ,които за шепа рубли са готови да се продадат на путин!
  • 60 Хлъц

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Нещо си в грешка" оня- с коня".Въпроса е правилен,но другото...Обора се крепи единствено на зеления тапет,който наложи на т,пнарите в света ,ксто основно платежно средство( осн.рез.валута) в Бретънууд.Всички клекнаха( това е след края на ВСВ), освен Сталин,който не подписа и не обвърза рублата със тапета.Затова СССР нямаше грам инфлация,и спокойно достигна темпове на индустриализация в двуцифрени числа.Все пак,до 76 г зелендаша беше със златен паритет.Една трой унция,= 100 зелено.Но федчо завъртва яко циклостила,и се усетиха,че нямат толкова наличности от реално злато.Махнаха го,но вързаха петрола със тапета- Купуваш петрол- газ, плащаш в зелено.на борсите- само в зелено.Така срещу хартия,която те печатат, получаваха и получават реални стоки,суровини и пак зелено.Което отново пускат на световните т,паци.Затова създадоха и " Суйфт" система за междубанкови разплащания.Щеш- нещеш всичко през зеленчука.Но се задава края.Дракона,баба Меца,индиеца,турчина,казахстан,германия,франция ,изкупуват срещу хартия тонове жълто.Ето кое ще срути зеленчука.Малцина разбраха,какво се крие зад решение на " БАЗЕЛ-3" от декември2019.Златото, от борсова стока,става банков актив.Това е началото на края,за зелендаша.Защото зад Базел стоят реалните господари на парите в света.Те командват ецб,мвф,дори самия федчо.А това е знак,че зеленчука заминава в коша.Ще се превръне в обикмовена,регионална валута.Идва другата система- електронен вариант,но със златно покритие.Имаш крава( злсто(
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Евала на Бай Дончо

    1 3 Отговор
    Голям си
  • 64 Последно :

    1 0 Отговор
    Панов, Ю Кортес или Кирил си, троле соросоиден?
  • 65 На каква

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чичо Сам":

    дрога си?
  • 66 Никой

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Пфу":

    в Германия не иска говеждите войски, а присъствието им на немска територия е унизително за самите германци!
  • 67 5953

    2 0 Отговор
    АМЕРИКАНСКАТАА ЗАКРИЛА Е ДРУГОТО ИМЕ НА СИЛОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ.. ИСКАТ ВСЯЧЕСКИ ДА ЗАДУШАВАТ ИКОНОМИКАТА НА РУСИЯ ЗА ДА НЕ МОЖЕ ТЕ ДА СА ТОЛКОВА НАПРЕД ПРЕД УСАТА.. А И ТАКА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ КОНФЛИКТИТЕ КОИТО ОБМИСЛЯТ - НА ГЛАВАТА НА НАИВНИТЕ АМЕРИКАНОФИЛЧЕТА.. А НЕ СЕ И ПОДСЕЩАТ - КОГАТО ГРЪМ УДАРИ КАК ЕХОТО ЗАГЛЪХВА ! НО ЩЕ ГО ВИДЯТ. НЕКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ТЪРПИ ПРОСТОТИИТЕ, И В ЕС И ПО СВЕТА. И ЩЕ ПЛАТЯТ, А НЕ ИДИОТИ КАТО НАС ДА ИМ ПЛАЩАТ КРИЗИ СЛЕД КРИЗИ... ВЕЛИКА ДЪРЖАВА БИЛИ, НА ЧИЙ ГРЪБ СЕ ПИШЕТЕ ВЕЛИКИ. Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ МАЛКО !!! ВЕЛИКИ БИЛИ... ЩО Е СЪН ЩО Е ЧУДО !! И ДА НИ ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ И ЗЛАТОТО...
  • 68 ЦРУ

    0 2 Отговор
    БРАВО !!! Така се деиства с-у североазиатски монголоидни ОРДИ !!!!!!...Спомняте ли си . как Путин " ВРЪТНА КРАНЧЕТО ??????? …..как ехидно говореше . че ЕС ще умрат от студ...защото и дървата са от Сибир ???????? Спомняте ли си Крим....Украйна ????????? САЩ върна Раша 20 години назад.....и към СССР !...докато не дойде някой НОРМАЛЕН в Кремъл !