19 Юни, 2020 17:02 11 371 33

Свинщина. Насред Германия.

  • роби-
  • германия-
  • свинщина-
  • работници-
  • труд-
  • коронавирус

Източноевропейските им работници живеят като модерни роби, но какво от това - важното е да се трупат печалби

Свинщина. Насред Германия. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как да наречем хора, които в ламтежа си за печалби не се спират пред нищо? Безскрупулни? Алчни? Човекомразци? Все определения, с които бихме могли да опишем ръководството на германския месопреработвателен концерн „Тьонис". Защото именно то е виновно за сегашния взрив от зарази, след като от месеци е пределно ясно колко опасен е новият коронавирус и колко бързо се разпространява той в хладилните помещения на месокомбинатите.

Ясно беше също така, че е само въпрос на време кога пандемията ще плъзне и в това най-голямо германско предприятие за месопреработване, след като преди това същото се случи и в редица други кланици. Защото наемните работници от Източна и Югоизточна Европа се трудят при почти нечовешки условия - принудени са да стоят плътно едни до други, докато транжират закланите животни, живеят наблъскани в тесни общежития, където просто няма как да спазват дистанция.

Модерни роби

Правозащитници, медици и експерти по охрана на труда от месеци настояват всеки работник да бъде настанен в отделна стая, за да се ограничи разпространението на вируса. Но подобно нещо би струвало пари, а ръководството на концерна „Тьонис" явно не е склонно да приеме никакво понижаване на печалбите.

Българите, румънците и поляците, които колят и транжират животните, работят за много по-малко пари от германските им колеги. Те са нещо като модерни роби. И нямат алтернатива, защото в родината си биха получавали още по-мизерни заплати. А са всъщност хора, чието достойнство би трябвало да е гарантирано от германската конституция по същия начин, както и за всички останали граждани в страната. Крайно неморално е да се обогатяваш от мизерията на тези хора, а тъкмо това прави в случая ръководството на „Тьонис".

Ангажиментът на фирмата за масовия спорт или за защитата на животните изглежда на този фон като евтин трик, с който да се прикрие недостойното отношение към собствените работници. Почти половината от 6-те хиляди служители в централните цехове на фирмата са назначени при подизпълнители. Така тези хора имат ограничени трудови права, но пък печалбите на концерна растат, повишава се и конкурентоспособността му. Дотолкова, че „Тьонис" изнася месо дори за аграрни страни като Румъния и продава свински крачета в далечен Китай. Който иска да види тъмните страни на глобализацията - да заповяда в Реда-Виденбрюк, където се намира централата на концерна.

Много от хората в региона досега посрещаха с безразличие критиките срещу „Тьонис". И това е обяснимо - регионът е структурно слаб, добре платена работа трудно се намира, а влиянието на концерна над политиката в региона и провинцията е огромно. Затова и проблемите с чуждите работници дълго време се замитаха под килима.

Насрещен вятър

Сега обаче нещата се променят: политици се дистанцират от шефа на концерна Клеменс Тьонис, съдружници настояват за неговата оставка, а хората, живеещи в съседство, са гневни, защото заради стотиците случаи на инфекция в предприятието всички училища и детски градини в целия окръг отново бяха затворени.

Сега всички погледи са насочени към германското правителство: ще допусне ли то Клеменс Тьонис да се измъкне от отговорност - или ще се възползва от случая, за да промени курса в аграрната политика? Правилно би било да се стимулират малки регионални кланици, вместо гигантски фабрики за месо като „Тьонис" или „Вестфлайш". Да, това ще доведе в крайна сметка до повишаване на цените на хранителните продукти в Германия. Но допитванията сочат, че мнозинството германци са готови да плащат по-високи цени за месото, което консумират. В противен случай жертва се оказва не друг, а човекът.

Автор: Миодраг Сорич


Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо собственика на Германия

    37 9 Отговор
    Същата работа като в големия Краварник.
  • 2 Гей Билтс

    28 3 Отговор
    На зима ще разберете, какъв вкус има кашон напоен със солена водица.
  • 3 Германистан

    22 1 Отговор
    Мечтата на средностатистическия бг милиционер.
  • 4 БГ Бомж

    60 3 Отговор
    Българинът работи за много по-малко пари в чужбина от местните. Само в БГ на чужденеца се плаща повече, отколкото на българина.

    Коментиран от #15

  • 5 Тото

    67 4 Отговор
    Не купувам храни от корпорации.Плащам по скъпо и ям по-малко,но качествено от дворовете на хората.Подържайте малките производители
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 asd

    21 4 Отговор
    Едно такова бяха изтипосали в пресата, пльоснало се напреки на леглото...
  • 8 мда

    8 28 Отговор
    еми те затуй са работници в кланница (то ест хора без образование, предимно ромляни).
    Вие искате да им осигуряват единични стаи..
    ХА ХА
    Не сте ли много нагли, нещо???
  • 9 Ганьо

    33 5 Отговор
    В България да не е различно....
  • 10 Начо

    25 10 Отговор
    Даже и най изпадналите афгански и сомалийски мигранти не се унижават с такава работа

    Коментиран от #12, #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мюсюлмани

    30 3 Отговор

    До коментар #10 от "Начо":

    са повечето афгани и сомалета а нашенските и да са те гледат да има залък на масата и да си хранят децата с честен труд. И да, някои нямат образование заради държавата България и политиците които я управляват вече втора генерация, но са отишли в Германия за да може поне техните деца да получат такова.
  • 13 Hallo

    13 16 Отговор
    Deutschland ist eine grosse Rassismus
    Und nazi те се прикриват и все те са прави и нас Българите ни мразят защото сме русофили

    Коментиран от #18

  • 14 мда

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мюмюн от Мюмюнхен":

    ще станат ама на кукуво лято
    ХА ХА
  • 15 Гост

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "БГ Бомж":

    На работодатрлите им е все едно дали си германец или българин, ако си работник вземаш еднакво НИСКА заплата! Свърши се със старата Германия. И нея превърнаха в абсолютна кочина!
  • 16 Гюнай от Гюнайзенкилрхен

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мюмюн от Мюмюнхен":

    Ние турците винаги сме били изметите на Европа. По скоро винаги сме били около Европа и никога европейци !!!
  • 17 Васил

    23 8 Отговор
    А кой е най големият износител на роби нашият диктатор от Банкя.
  • 18 Дръндльо

    19 7 Отговор

    До коментар #13 от "Hallo":

    Малко си в грешка. За тях е важно чужденците да се интегрират, затова плащат пари за език,обучение,квартира и т.н. Друг е въпросът, че те не го правят, повечето не знаят и една дума. Те делят незнаещите и неможещите без значение от раса е или вяра. Който иска, успява!

    Коментиран от #33

  • 19 Лекар БГ

    21 3 Отговор
    Райхът си има традиции.
    Жалко за тези и много хора,решили да търсят сполука извън Родината. И не само там.И сигурно има защо.Прокудени.Наемници.
    Не знам какво е у нас.
    Поне там,има някой, който повдига темата.Местните просто не работят това."Над достойнството "им е.Има си второ качество "европейци "за такъв труд.Сами са се цанили,никой не ги е качил./само че,без тях..../.
    Тъжна история.Жалко за тези хора."Пазарна,демократична икономика ".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Истина

    11 3 Отговор
    Българина през Турско беше " роб " но в настоящем е истински модерен РОБ .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БПФ

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Начо":

    Не се унижават, защото те по цял ден лежат и получават всичко наготово, защото били "клети бежанци"... само бели християни могат да бъдат роби в тоя извратен век !!!
  • 27 До Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Браво. КАКЪВТО ИСКАШ БЪДИ. НО Добре си научил българския. Гордея се с такива съграждани като теб. Дори нямаш правописна грешка. Сигурен ли си, че не си от родословието на Атила?

    Коментиран от #28

  • 28 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "До Хасан":

    Нямам и капка хунска кръв.

    Заклевам се, честен кръст.
  • 29 Диян Панайотов

    19 0 Отговор
    Всичко това е вярно работил съм там 2г тежък физически труд и на никой не му пука дали ще паднеш .... След теб идва друг и т.н. Човека там струва стотинки бели роби...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не всеки може да си хване любовник богат

    2 1 Отговор
    Това не са,, прокудени,, хора а нуждаещи се от,, препитание,, защото някой въпреки, че е бил в много държави, не знае отново човешкото, станал още по голям,, егоист,, дори не е прочел статията както трябва, хората казват, че в техните страни, заплащането е още по малко а в кланниците, навсякъде по света е една най неприятните и тежки работи...! (Всеки да, си гледа семейството и дъртото,, гаже,,,...дори несправедливо лайкове му слага...!)
  • 32 Кръстю

    1 0 Отговор
    Имам приятели и българи и ромънци които работят в такива предприятия. Те наистина са роби. Работят по 10-12 часа пишат им 8 часа. Заплатата е около 1600 - 1700 евро нето. Щатна заплата, по някога работят и в събота и не се плаща нито цент тези хора са като излезнали от концслагер. И това в Германия. А в същите фабрики ако работи немец заплатата му надскача 2600 евра. Жалко че прокудиха младото и здрво работоспособно население да се подлага на капиталистите.
  • 33 Звяр

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дръндльо":

    Я кажи пак какво плащат? Защото аз всичко си платих сам, курсове, квартири итн. Плащат само на хора, които не са от ЕС просто те от пращат с репликата " ти не си емигрант дошъл си доброволно оправяй се".....