Last news in Fakti

30 Юни, 2020 14:00 6 495 20

Един от най-опасните паразити на нашето време

  • мафия-
  • италия-
  • паразит-
  • коронавирус-
  • престъпност-
  • полиция-
  • палермо-
  • наркотици

Мафията е един от най-опасните паразити на нашето време

Един от най-опасните паразити на нашето време - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Насред глобалната криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19, сме изправени пред още един паразитен и не по-малко опасен враг: мафията. Именно заради своята забележителна приспособимост, мафията принадлежи към най-опасните паразити на нашето време.

Според научната дефиниция, паразитът е хищно същество, което живее върху друг организъм или за негова сметка. Той постепенно изяжда жизнените сили на плячката си, без обаче да я убива - поне не веднага. Паразитът е малък и по-малко развит от жертвата си, наричана "домакин".

Паразитът, който изяжда силите ни

Криминални групировки като мафията отговарят напълно на дефиницията за паразит. Начинът, по който се развиха икономиката и обществото през последните десетилетия, създаде благоприятна среда за ефикасното размножаване и разпространение на мафиотските паразити - почти както при коронавируса, само че за по-дълъг период от време. Нейната паразитна същност позволи на мафията да неутрализира всякакви мерки за противодействие и да се нагоди към новата обстановка: компании, семейства, отделни хора и цели обществени слоеве са превърнати в "домакини", от които мафията се изхранва.

Личната болка, самотата, отчаянието, икономическата криза, бедността и нарастващото неравенство, които се усилват от мерките срещу пандемията от Ковид-19, както и стремежът на правителствата по света бързо да излекуват нанесените на икономиката рани, подобряват шансовете на тези паразитни образувания да се загнездят и разрастват. 

Голям удар срещу мафията

Засегнати от този паразит са не само страни, изпаднали в тежка ситуация заради коронавируса - като САЩ, Бразилия, Мексико, Италия, Франция, Великобритания или Испания. Не, целият свят страда от тези опасни паразити.

В разгара на пандемията от коронавирус през май в Палермо съдията Пиерджорджо Морозини издаде заповед за задържането на 91 членове на криминалната групировка "Клан Фонтана дел´Акуасанта" - едно от най-мощните разклонения на Коза ностра в Италия. Разследването установи, че дълги години тази криминална структура е задушавала икономиката на редица региони в страната, сред които и най-тежко пострадалата от Ковид-19 област Ломбардия. Мафиотите изпирали парите от рекет и продажба на наркотици чрез продажбата на луксозни часовници, например от марките "Ролекс" и "Картие", както и на диаманти в Германия и Япония. Освен това кланът имал собствени състезателни коне и чрез сплашване и подкупи манипулирал резултатите от конни състезания в цяла Италия. Групировката принуждавала фирми от строителния бранш и корабостроенето да назначават нейни хора на високи заплати без да вършат нищо.

Пандемията като катализатор

Социалните и икономическите проблеми, породени от кризата с коронавируса, създават благоприятна среда, в която различни престъпни групировки виреят отлично, предупреждава съдия Морозини. От една страна има много хора, които в кризата са загубили работата си. Те стават лесна плячка в ръцете на мафията, която ги подмамва с дарения от храни или с малки парични подаръци. От друга страна има много малки и средни фирми, изпаднали в безизходица заради ограниченията срещу пандемията. Криминални организации се оглеждат именно за такива компании. Предлагат им лесни заеми, след което обаче ги превръщат в жертва на лихварство, кражби и рекет и нерядко ги принуждават да им прехвърлят активите си.

И щом такива неща се случват в една Италия, която има работещи институции, то какво да кажем за много латиноамерикански страни като Мексико, Бразилия, Колумбия или Венецуела? Да не говорим за Африка и много други райони на света с още по-нестабилни и корумпирани управленски етажи.

Не бива да допускаме да ни превръщат в "домакини" на тези образувания, паразитиращи върху живота и надеждите ни. Трябва да напомняме постоянно на властите, че те са тези, които трябва да се борят срещу мафиотските групировки. Но и всеки един от нас може да се опита да допринесе за това да намалим влиянието на опасните паразити над нашия живот.

Автор Анабел Ернандес


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А пък аз си

    6 26 Отговор
    мислех че става въпрос за джолан президента.
  • 3 Сливи за смет

    31 0 Отговор
    Значи България е най - болна от тези паразити. Но най - лошото е, че са и в симбиоза с ковида, и взаимно се допълват.
  • 4 А у нас кой е?

    31 5 Отговор
    Доцент, доктор, генерал и премиер, Бойчо. Той превърна държавата в мсфиотска структура и се явяв Капо ди тути капи. Верно ли е? Докажете, че не е.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ххх

    21 3 Отговор
    В Италия задържали 91 членове на мафията. Но в България Дон Боко е недосегаем. Пистолет, пачка евро и кюлчета злато. Или както се пееше в пиратската песен "Петнайсет души в ковчега на мъртвеца, йо хо хо, и бутика ром".
  • 7 GTR

    15 1 Отговор
    А какво да кажем за една България?
  • 8 ЗАДАЧА ЗА ПЪРВИ КЛАС

    20 3 Отговор
    мафиото си спинка в правителствената резиденция со пчките милиони евра ,злато и пищови. а главнию прокурор го защитава. ТОВА Е В ЕДНА МАФИОТСКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. ПОЗНАЙТЕ КОЯ Е ДЪРЖАВАТА? И КОЙ Е МАФИОТО?
  • 9 Политиката на мафията

    21 0 Отговор
    С тази политическа система не е възможно да се премахне мафия и е безумно да се говори за контрол над мафията. В тази политическа система Мафията винаги ще контролира играта! Мафията е навсякъде - от бутиците, през кръчми, строителство, хотели, авто сервизи, транспорт, обществени услуги, инфраструктурни проекти, погребални услуги, консултантски услуги, банки, медии, болници, електричество, водоеми, ИТ, металургия, машионостроене, електроника, земеделие, хазарт, социални помощи. Мафията е абсолютно навсякъде, във всеки един бизнес. Навсякъде всичко става с контакти. Ако нямаш контакти или не си плащаш, се превръщаш в лесна плячка. Трябва да си част от политическо-чиновническата мафия, за да можеш да просперираш! В България 50% от хората с коли за над 200 000 лева живеят на Държавни и Европейски помощи, без да работят, без да допринасят!!! За деца и работници инвалиди няма 200 лева помощ, но за разни деца и внучета на мафиоти има субсидии от стотици хиляди левове за ФИКТИВНИ фирми, които само по документи извършват дейност!!! Никой обаче не разследва това!

    Коментиран от #10, #14

  • 10 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Политиката на мафията":

    КАК ДА РАЗСЛЕДВА ГЕШЕВ КАТО И ТОЙ Е ОТ СЪЩИЯ МАФИОТСКИ ОТБОР. ПРАВ СИ ПАРАЗИТИТЕ НАЙ-МНОГО ЛАПАТ ОТ ОБЩОТО.
  • 11 Наблюдател

    11 1 Отговор
    Сравнен с ГЕРБ "Клан Фонтана дел´Акуасанта" са просто като невинни дечица! Дали изобщо може да си представят да овладеят цяла държава!?
  • 12 Русенец

    7 1 Отговор
    Докато управляващите ни облъчват с максимата "НЯМА ДЪРЖАВА БЕЗ КОРУПЦИЯ, НО ТЯ ТРЯБВА ДА Е В "НОРМАЛНИ" ГРАНИЦИ" мафия винаги ще има, защото това е държавна политика. Мафията е като религията и морала, там където те свършват започва ТЯ !!!
  • 13 НЯКОЙ

    11 1 Отговор
    ТОЧНО ЗАРАДИ мафията може да изчезне СРЕДНАТА класа по света !!! Институциите НЕ ТРЯБВА да позволят това да се случи !!! Не може да се увеличават милиардерите, а работещи хора да мизерстват !!! Какви са тези АЛЧНИ хора ??? И в България още през социализма имаше хора назначени на работа и получаващи добри заплати без да работят !!! ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ !!!
  • 14 ФАКТ !!!

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Политиката на мафията":

    МНОГО вярно !!! И това не е от сега,а от много години !!! И през социализма в България много хора от ВЛАСТТА и техни приятели и роднини, си живееха добре за сметка на нашите родители,които с много труд ни отгледаха и живееха в лишения !!! И това продължава и СЕГА да е така !!! Защото, когато хората работят НЕ ТРЯБВА да живеят мизерно !!!
  • 15 Фффффф

    7 4 Отговор
    По света има държави с мафия,а при нас в България държавата е мафия,и си има капо ди тути капи,а не министър председател...
  • 16 плевен

    4 2 Отговор
    Демокрацията е хранителната среда на мафията. Единственият, който успява да й извие врата е Бенито Мусолини. А сега е завзела дори Германия. Работата с напомняне няма да стане. А който иска демокрация, ще търпи и мафията.

    Коментиран от #17

  • 17 Хаджиментов

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "плевен":

    При соца също имаше мафия - наричаше се номенклатура и произлизаше от БКП. Паразитираше въху гърба на работещите, ползваше ненаситно ресурсите на държавата, колеше и бесеше по собствено усмотрение. Престъпност, облечена в държавна власт.
  • 18 Матей

    7 1 Отговор
    Мафии има в други страни,тук престъпността е превзела всичко и е станала държавна политика,подобно на Украйна,превърнахме се в тотално фашизирана държава,под щатски диктат.Издигнати са в култ най-упадъчни и пагубни политически и икономически течения,недоволните редовно се призовават да напуснат страната.Остават лумпените и тарикатите,простите и същевременно хитроумните.Цари повсеместен зле прикрит гангстеризъм,чиновнически и банкстерски произвол,с мълчаливото ,но явно одобрение от ЕС,ОТ КЪДЕТО РЕДОВНО СЕ ПРАЩАТ милиардни траншове за захранване на мафиотските структури.
  • 19 У нас има един паразит

    1 2 Отговор
    Това е Бойчето, целия в бяло и ореол на честен и справедлив чичка. Изритаме ли го имаме малък шанс за подобрение. Ако не, затъваме е ръцете на цялата мафиотска система, развита и пъддържана от самият Него.
  • 20 Човек

    1 0 Отговор
    Човек с каквито хора се събере, такъв става !
    От векове наред това се знае, че е така !