Last news in Fakti

30 Юни, 2020 20:30 7 025 65

За какво ѝ е на България министър на туризма?

  • николина ангелкова-
  • туризъм-
  • герб-
  • бойко борисов

Така от шест години си имаме министерство и министър на туризма, но българският туризъм така и не успява да изгради свой бранд с добър имидж

За какво ѝ е на България министър на туризма? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече шест години България си има министерство на туризма. Но като гледа какво се случва, човек понякога се пита какъв точно е смисълът от съществуването му. Отговорът не е труден.

 

На една снимка от тези дни виждаме как момичета в носии раздават торбички със сувенири и рекламни материали на туристи от Нидерландия, а на торбичките е изобразено логото на България, избрано преди 16 години от кабинета НДСВ-ДПС. Но снимката от първия за летния сезон чартър с чуждестранни туристи стана обект на присмех в социалните мрежи не заради ръченицата и носиите. Причината бе, че на слизане от самолета с чужденците се ръкуваха министърът на туризма Николина Ангелкова и бургаският кмет Димитър Николов. И никой не обърна внимание на старото лого. Имаше едно друго, което трябваше да го замести, но през 2013 избухна скандал заради съмнения в плагиатство. То си спечели прозвището “пържени яйца” и така и не бе използвано, макар за разработката да бяха платени 1,6 милиона лева от ОП “Регионално развитие”. На творческото обединение, изпълнило поръчката, бе наложена санкция от 160 000 лева. През 2015 година, след първите си сто дни като министър, Николина Ангелкова обеща логото да бъде “ремонтирано”, но това така и не се случи.

Не се появи лого и след втория конкурс през 2016, който не излъчи победител. А миналата есен Министерството на туризма реши да изхарчи нови 600 000 лева без ДДС - отново за бранд. Или по-скоро за “базова творческа концепция”.

Няколко епизода

Така от шест години България си има министерство и министър на туризма, но българският туризъм така и не успява да изгради свой бранд с добър имидж. Туризмът е в плен както на стереотипите от социализма, така и на стихийното застрояване и мутризиране на Черноморието. Затова и в него има от всичко - балкантуристки напеви и парти дестинации, шопска салата и момичета в носии, евтин алкохол, евтин секс и лека дрога, плюс малко релакс за по-възрастни чужденци. Такава е и хотелската база - микс от големи хотели и “стаи под наем” от соца, луксозни комплекси, малки и големи апартхауси, част от които са построени с пари с неясен произход.

Появилото се през 2014 Министерство на туризма (МТ) е далеч от стратегическото управление на отрасъла, който осигурява малко над 10% от брутния вътрешен продукт. Какъв е тогава смисълът от съществуването му?

Отговорът не е труден. Година след създаването на МТ министър Ангелкова получи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) концесиите на плажовете. През 2019 те за кратко ѝ бяха отнети, след като плажовете влязоха в обхвата на Закона за концесиите. Но лобита, синдикати и, разбира се, министърът на туризма впрегнаха усилия и депутати - и ето, че само след броени месеци Ангелкова си възвърна концесиите. При гласуването миналото лято негодуваха единствено депутатите от НФСБ. Едни се възмущаваха, че се връща “тоталната власт над плажовете на министъра на туризма”, а други предрекоха “банкет на мутри по морето”.

Като вицепремиер лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе предупредил публично, че фирми, свързани с бившите силови групировки ВИС и СИК, както и с ДПС, ще получат концесиите за най-апетитните плажове. При нас нямаме такива данни, каза през 2018 Ангелкова - точно когато “Хермес Солар”, построил летните сараи на Доган, се сдоби с концесия за плажа “Росенец”. Ангелкова е известна и със законодателната си активност срещу дивото къмпингуване и подкрепата за втори лифт на Банско, както и с незнанието си кога бившият ѝ съветник Марк Жирардели е станал собственик на “Юлен“, концесионер на ски зоната в Банско.

Изглежда, че тези активности превръщат Ангелкова в незаменим министър. Затова, според запознати, при сглобяването на третия кабинет "Борисов" ВМРО, на които било предложено да номинират министър на туризма, назовали пак нейното име.

Впрочем, от сдружение “Зелени закони” вчера оповестиха, че близо половината от пясъчните дюни по Черноморието липсват в специализираната карта към кадастъра. Тоест, не са защитени. В тази връзка да припомним, че още преди три години Ангелкова обеща картата да бъде актуализирана и “готова за следващия летен сезон”.

Анклав с плаж

От 2016 насам, когато бе построено луксозното имение на Доган в Бургаския залив, достъпът до плажа е ограничен. "Естествено, че всеки един може да отиде на всеки един от плажовете", каза Ангелкова две години по-късно, запитана за достъпа до тази ивица. След още две години се оказа, че това никак не е естествено. Наскоро активисти на “Демократична България” подадоха сигнал до кмета на Бургас Димитър Николов, за да бъде отворен пътят. “Опитахме да преминем през бариерата в "Росенец", която Ахмед Доган незаконно е поставил и ограничава достъпа на граждани до морския бряг”, съобщи във Фейсбук Иво Мирчев, член на Изпълнителния съвет на “Да, България”. Оказа се обаче, че под прикритието на инфодемията покрай КОВИД-19 Николов и общински съветници са узаконили анклава “Отманли”, деактувайки пътя от публична общинска собственост в частна. Да, министър Ангелкова не носи отговорност за пътищата, но носи отговорнст за плажа, а той вече е достъпен само за парашутисти. И, разбира се, за обитателите на частната резиденция.

Накрая да се върнем на логото. Защото след толкова време като министър на туризма май е крайно време Ангелкова да покаже профила на бранд България. Макар че туризмът си кара добре и без визия. Издействал си е 9% ДДС за нощувките, вече и 9% ДДС за заведенията. Плажните концесии са разпределени. Морето тук-там се вижда. Ако имаше и туристи, всичко щеше да е наред.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    84 2 Отговор
    А и аз това се питам?

    Коментиран от #13

  • 2 Професора

    28 9 Отговор
    Прилича на лъвица с този фейс!

    Коментиран от #17, #21, #49

  • 3 сигурно

    99 2 Отговор
    Министъра на туризма е поставен за да плаши туристите и осигурява безплатни хотели на шайката !

    Коментиран от #22

  • 4 Ум Белия 🐬

    76 1 Отговор
    Нужна е такава министърка на туризма за да скапе туризма, че има хора които искат да купуват хотели на безценица!
  • 5 Terenski

    60 1 Отговор
    Е как защо!? Иначе тази кака от снимката и други подобни индивиди ще са безработни!
  • 6 Дойче веле

    5 31 Отговор
    =фалшиви новини!

    Коментиран от #59

  • 7 Чочо

    65 0 Отговор
    Как за какво? Нали някой трябва да взема заплата без да върши работа!
  • 8 За да

    31 0 Отговор
    драйфат хората по - лесно след махмурлук от ментетата !
  • 9 Боко

    64 1 Отговор
    Какъв е тоз Кон бря?
  • 10 А за какво и е на

    34 1 Отговор
    страната министър на външните работи?
  • 11 габровец от варна

    24 1 Отговор
    🐴бе🐴 Ама добре се представиха пред тия( може би единствените)засега.Чак не се разбра туристи или министри са там.
  • 12 Фаро

    44 1 Отговор
    Представям си я на живо....пу пу стрес
  • 13 Много далече от истината

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "CoV TV":

    Тази жена, е въпросителна, която не дава отговор и не оправдава очакванията на бизнеса.
    Това, че нейната партия я харесва , не значи, че тя може да създаде нуждите, от които има чуждия турист, в Българския туризъм.
    Съвсем друго е, да ги задоволи тези нужди, чрез намеса на държавата.
    Тук трябва ,да има и сърцето и душата ,но и опита в това занятие ,не партията и Премиера.
    Партия, държава не оправя в България, тя я ограбва.
  • 14 Отговор

    45 1 Отговор
    Е все някой трябва да представлява официално мутрите ? п.п. Ама па лице са си избрали ;)))
  • 15 един от многото

    42 0 Отговор
    В конкретния случай , да плаши туристите.
  • 16 jorj

    13 3 Отговор
    30 години комунистите градиха своята ОТКРАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ПАЗЕНА ОТ ВЕРНИТЕ СИ МУТРЕНСКИ КУЧЕТА !!!!!!!! ПЕЧАТА ЗЯОЦЕНКА НА НАРМАЛНИТЕ ХОРА Е ПОСТАВЕН НА КУЛАТА & И КАПИТАН АНДРЕЕВО & .
  • 17 България не е в списъка

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Прилича ми най-вече, на изтъркана подметка, погледната от долу .
    Днес Швеция си направи път, до още 14 държави за своите граждани, България, като дестинация не беше сред тези 14 държави от ЕО, които отварят туризма си за посетители.
    Кой определя, бизнеса на България в туризма?
    Кой го боли за Българите?
    Кой е кой в тази държава?
  • 18 ХУ Ю

    53 0 Отговор
    АНГЕЛКОВА Е МНОГО ГРОЗНА НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА Е МНОГО ПРОСТА
  • 19 Матей

    36 0 Отговор
    Нема туризъм,като има К-19,,ЗАБраниха и дивото къмпингуване,всичко се оттича към Гърция.Всичко се изкоруби под тая бандитска власт,разпада се като гнилоч.
  • 20 В.В.П.

    26 1 Отговор
    България от което НЯМА нужда на 200,% Е БОРИСОВ И НЕГОВАТА МЪРТВА ЧЕТА ОТ ПРОФАНИ....ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТИТЕ....СЪЩО 5 МИНИСТЪРА...ПАРТИИЙТЕ ТРЯБВА ДС БЪДАТ ,,ЗАБРАНЕНИ,,ЗАБРАВЕНИ,УНИЩОЖЕНИ....ИНАЧЕ ВСИЧКО ДРУГО Е ,,ГРАБЕЖ,,ОТ НЕКАДЪРНИЦИ...

    Коментиран от #23

  • 21 Втринар

    38 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Няма как кобила да мяза на лъвица, просто няма как..
  • 22 Не само

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Баща и е в строителния бизнес!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тухлата - хотел на 3 метра от Централна гара - Пловдив е тяхна. У Ж А С!!!!!!!! БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОКАЗВА В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ГРОЗОТА В АРХИТЕКТУРАТА.
  • 23 Даааааа

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    НЕ ПАРТИИТЕ, А ПАРТИЙНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН В БГ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Атанасова

    30 0 Отговор
    Аз бях писала,че тези министърки са едно недоразумение.И не ми трийте поста
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Елементарно

    22 0 Отговор
    Да се източва хазната, за заплати на герберски калинки.
  • 30 Ко каза ко

    15 1 Отговор
    Умна много красива и сигурно знае..... български това я прави незаменима.
  • 31 Мнение

    34 1 Отговор
    Ако знаете за тези години колко пари е потрошил този хермафродит, свят ще ви се завие. Стотици милиони за нищо. Това министерство трябва веднага да се закрие и да оставят един отдел към министерството на икономиката с нормален началник, който е вътре в нещата, а не калинка като тази.
  • 32 А бе

    26 0 Отговор
    От доста време се чудя на кой олигарх е държанка тая хубавица, та чак министърка я туриха?

    Коментиран от #35

  • 33 Anton

    1 31 Отговор
    Не обиждайдайте жената далие гроэна или красива, влеэте впанелната си баня и се огледайте в огледалото

    Ако можете да схванете!

    ПРОСТАЦИ!

    Коментиран от #36

  • 34 Грейс

    13 0 Отговор
    За наши хора! То за министър, тази се натиска за престиж дори не и за власт, а за ББ достатъчно калинки и калинчовци, за избори.
  • 35 Ха ха

    22 0 Отговор

    До коментар #32 от "А бе":

    НА БАЩА СИ ДЪЛЖИ ТОВА УДОВОЛСТВИЕ. КАЛИНКА НА МАМА И ТАТИ.
  • 36 Не е важно

    26 0 Отговор

    До коментар #33 от "Anton":

    Че е такава, каквато Бог я е създал. А че е ТОТАЛНА КАЛИНКА И НАПАСТ ЗА ТУРИЗМА С ОГРОМНИ, БЕЗСМИСЛЕНИ РАЗХОДИ С НУЛЕВ ЕФЕКТ.
  • 37 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    Хмммм...мъ,бе ДВито накъде бие!!!!!!!../?...да не е напъпило цветето вече и да очакваме....пролет?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 До гад*инат*а от снимката

    22 0 Отговор
    Костюмчето от Гучи ли е този път ?
    Колко хилядарки плати бе тв*ар престъпна с пари от бг.данъкоплатец?
    Или това специално е с паричките от рушветите за деня.
  • 40 Мордекай

    0 17 Отговор
    Ама какви са тия писания за тюфлеци , България вече няколко години има ръст на доходите от туризъм и то целогодишен и сега някакви платени трола да ми говорят врели некипели , айде моля да вървят на кон в ауспуха рубладжии червендалести.
  • 41 Бе да ги ...

    15 0 Отговор
    Не само министър, но и министерство не ни трябва, откакто го няма Балкантурист/държавния туризъм/. Това, че Гошо, Тошо и други си имат хотели, ами да се оправят. А с такъв министър-председател, не ни трябват и останалите министерства.
  • 42 Марио Кроненберг

    12 0 Отговор
    Само една от армията излишни калинки във властта... 😡😡😡
  • 43 За да плащаме

    12 0 Отговор
    ЗАПЛАТА НА ТАЗ ГОЛЯМА КРАТУНА!
  • 44 Зайко Байко многознайко

    8 0 Отговор
    Какво лого, какъв туриэъм, какви 5 лева!Това лого го откраднаха от турците едно време, въпреки че ги недолюбвам читаците, истината боли, но е такава!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Естет

    4 0 Отговор
    Рядко срещан екземпляр....
  • 47 Да да

    1 0 Отговор
    Много тъп въпрос. Одговор , за да се отвори отделен коридор за корупция- кражба.

    Коментиран от #54

  • 48 А БЕ

    0 6 Отговор
    ТО И ПРЕЗИДЕНТ НЕ Е НУЖЕН, ТОЗИ НИЩОПРАВЕЦ САМО ГО ГУШИМ С НАРОДНИ ПАРИ ,ЧЕ И ОНАЯ ........ !

    Коментиран от #50

  • 49 Еблю

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    ПО СКОРО НА КОБИЛА!
  • 50 Еблю

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "А БЕ":

    Народните пари са в на Тиквеника в нощното шкафче!
  • 51 123

    4 0 Отговор
    Не може да се изгради добър бранд и добър имидж само от министъра на туризма.който Министър на туризма има право само да похарчи парите на другите данъкоплатци за да прави реклама на отявлени Български безскрупулни измамници и грабители представящи се за Туристически Бизнесмени. Дори и да успее да ги предстрави добре което е направила преди, след като пристигнат туристите в България във всички тези красиви и весели места които гледат на снимките и видео, се оказва не съвсем това което са видели, и не съвсем това което са им обещавали преди да дойдат.Самите бизнесмени си правят анти-реклама с анти бизнес и след това всички други са им виновни.
    Нискокачественни туристически продукти се продават на цени за най-висококачественна стока и то на премийни цени които даже и в най-развитите и скъпи страни няма. В България след като картофите са ги пипнали мързеливите български ръце стават златни на цена, а не са и картофите само.Цени на храна в Сл Бряг в ресторант- 250 гр салата -17 лв, скариди темпура 180 гр-24 лв,каламари на грил-160 гр-15 лв.180 гр панирано филе от пиле само филе-15 лв,печени тиквички 200 гр -16 лв,пилешка супа 300гр -6 лв,бъргър- 450 гр-21 лв,бъргър с пиле 16 лв-350 гр,равиоли-250 гр-20 лв, филе от сьомга със зеленчуци всичко 320 гр- 38 лв, 320 гр стейк-52 лв.пекано пиле 300 гр-29 лв/Цени в ресторант на Майями Бийч в Бг лев- супа от миди- 300гр-6.86 лв, каламари темпура 250 със сос маринара-21 лв, 12 кралски скариди на скара със сос--21

    Коментиран от #58

  • 52 коло

    4 1 Отговор
    Вече не са на мода плашилата
  • 53 Красавица

    7 0 Отговор
    Една от ангелите на виктория сикрет.
  • 54 Ко каза ко

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да да":

    Е как може да напишеш "одговор"??? Това на македонски ли е?
  • 55 НРБ

    2 1 Отговор
    България=Корупция
    Българин=Корупция, крадец, лъжец, мошеник.......
  • 56 тъпанари

    3 0 Отговор
    Сутрин, обед и вечер само за боклуци чета и гледам. И като дойдат изборите стадото пак за Баце ще гласува.
  • 57 ттт

    0 0 Отговор
    Тафихме ли емблемата на киргизкия туризъм? Тафихме я! Какво сте недоволни?
  • 58 ттт

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "123":

    Министърът трябва да направи така, че тези цени да не са изгодни. Тоест при тях данъците да са такива, че ресторантьора да има по-малка печалба, отколкото при два пъти по-ниски цени. И освен това трябва да намери механизъм, как да лови онези селски тарикати сред ресторантьорите, които се опитват да изиграят държавата и да им наложи такива глоби, че да се принудят, да си продадат ресторантите. Ако ще е само да рекламира, не разбирам, защо това ще става с нашите пари. Има си асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, да си заделят средства за реклама. Гледам големите вериги магазини си правят реклама, не им я плаща България.
  • 59 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче веле":

    И аз така казвам, но този път съм съгласен с тях!
  • 60 дон Евролеоне

    3 0 Отговор
    Голяма част от хотелите в страната ни са със стаи тип "Студентско общежитие" – коридор, баня и тоалетна преди стаята с две легла, някъде има вграден гардероб, малък балкон и на него сгъваема или пластмасова маса и два стола.
    Инвеститорите и проектантите все още са обладани от марксистко-ленинската естетика и социалистическия реализъм в строителството като че ли гостите ни ще продължават да са от страните на бившия СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) по времето на соца.
  • 61 Черно море

    1 0 Отговор
    Тя горката няма акъл в главата.......
  • 62 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    За каквото и е и Министерството на бюрокрацията !!То на нашата претъпкана от население държава само Министерство на ентусиазма и липсва !!
  • 63 волен сидеров

    4 0 Отговор
    ДА ПЛАШИ ГАРГИТЕ-И ДА ВЗИМАМЕ ЕДНИ ПАРИ
  • 64 БОРИСОВ УМЕН ЛИ Е

    1 0 Отговор
    ЗА ДА ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТО НА НАПРЕКО СПЯЩИЯ
  • 65 КОЙТО И ДА Е ТОВА ЩЕ ПРАВИ

    1 0 Отговор
    НУЖНА Е ЗА ДА КРЕПИ СТЕНАТА И ЧЕКМЕДЖЕТО !