Last news in Fakti

1 Юли, 2020 19:02 4 496 34

Проф. Емануел Мутафов: Превръщането на „Св. София“ в джамия е краят на Европа

  • проф. емануел мутафов-
  • емануел мутафов-
  • света софия-
  • джамия

Протести срещу това решение се появиха от Гърция, от отговорника за религиозните свободи в Държавния департамент на САЩ, от ЮНЕСКО, Руската православна църква и пр. Европейският съюз обаче не взима отношение...

Проф. Емануел Мутафов: Превръщането на „Св. София“ в джамия е краят на Европа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата

От няколко месеца още по-усилено се артикулира намерението на сегашното турско правителство да превърне „Св. София“ в постоянно действаща джамия. Основното решение в тази посока ще бъде взето на 02.07 от Съвета на министрите на Република Турция. Политическите анализатори по света смятат, че това е отчаян ход на управляващите в Анкара да превърнат президента Реджеп Ердоган поне в спасител на традициите на нацията заради спадащото доверие в управлението, провала с превенцията на разпространението на коронавируса, икономическата криза и др.

Протести срещу това решение се появиха от Гърция, от отговорника за религиозните свободи в Държавния департамент на САЩ, от ЮНЕСКО, Руската православна църква и пр. Европейският съюз обаче не взима отношение…

През изминалата седмица се появи и писмо, инициирано от група американски византолози, което иска основно да предизвика дебат около статута и стопанисването на църквата „Св. София“ в Константинопол/Истанбул.

Според цвета на съвременната византология основен е въпросът не дали основната църква на Византия ще бъде музей или джамия, а коя институция ще я стопанисва. Смяната на юрисдикцията върху историческата сграда би довела до по-безотговорното ѝ ползване и респективно до щета върху нейната историческа стойност, т.е. до повреждане на средновековните мозайки, с които най-вече е известна „Св. София“.

След падането на Константинопол в ръцете на османците „Св. София“ и много други християнски светини са превърнати в джамии. Като такава тя функционира между 1453 и 1934 г. и е вакъфски имот, т.е. стопанисва се от Директората на религиозните фондации между 1923 и 1934 г.

Оценявайки нейната историческа стойност, Министерският съвет на Турската република прехвърля собствеността на Министерството на образованието. Тогава сградата е затворена за молитва на мюсюлманите.

В наши дни „Св. София“ е под юрисдикцията на турското Министерство на културата и туризма, а в нея се помещава и Дирекцията на музея „Света София“, която е отговорна за всички останали църкви музеи в Истанбул. От 1991 г. в музея има помещение за молитви на мюсюлманите, а от 2016 г. от минаретата, прибавени от османците, редовно се чуват призивите за намаз на имамите. С други думи, поне от няколко десетилетия единственото вероизповедание, на което е позволено да се моли в „Св. София“, е мюсюлманското и в този смисъл тя отдавна функционира като музей и ислямски храм, но не и като църква.

В тази връзка Министерство на културата и туризма на Турция се явява добър стопанин на паметника, който носи на съседката ни приходи от около 4 милиона посетители годишно. По-голямата част от тези туристи обаче посещават музея предимно заради неговите византийски мозайки, които не са скрити от пана, предназначени да не разсейват мюсюлманите при тяхната молитва, както вече се случва в някои църкви джамии под юрисдикцията на Директората на религиозните фондации.

Прехвърлянето на собствеността би довело и до прекратяване или поне до забавяне на реставрационните дейности в „Св. София“, които са абсолютно наложителни.

На подобни аргументи от световната общност турският зам.-министър на външните работи отговори, че „статутът на „Св. София“ е вътрешен (турски – б.м.) проблем“. Това би било вярно, ако „Св. София“ не беше паметник от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и ако той не се смяташе за църквата майка, великата/голямата църква на християните в Европа от Юстиниян I досега.

На този фон желанието на специалистите по византийско изкуство и по опазване на културното наследство е единствено „Св. София“ да остане музей и да продължи да се реставрира според световните стандарти. Съвременната европейска цивилизация е изградена върху наследството на антична Гърция, на християнския хуманизъм и Просвещението.

Превръщането на един от символите на християнството, посветен на Божията премъдрост, в обикновен молитвен дом за изповядващите исляма без адекватен собственик би представлявало край на европейската цивилизация, която постепенно става жертва на собствения си неолиберализъм, подчинен единствено на печалбата и изгодата от евтината работна ръка на гастарбайтерите. Вероятно затова Европейският съюз мълчи…

Източник: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    55 9 Отговор
    Ами пък ние ще направим джамиите на църкви.Тая в Шумен е доста голяма. Пък из Родопите то джамиите повече от мюсюлманите ми се струва.

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еничар

    50 7 Отговор
    Ние и в момента сме под турско робство !
    Доган и Пеевски са жив пример !
    Те колят те бесят в таа държава .

    Коментиран от #9, #26

  • 5 херодот

    13 28 Отговор
    Краят на византия е политически,военен ,морален и духовен.Византия няма наследници !!!

    Коментиран от #24

  • 6 Толбухин

    15 6 Отговор
    ТЕРОРИЗМЪТ И РАДИКАЛНИЯТ ИСЛЯМ СА ИЗОБРЕТЕНИЕ НА САЩ, ДАЛИ С-СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ДЖАМИЯ ИЛИ ЦЪРКВА НЕ Е ТОЛКОВА СЪДБОНОСНО, ВИЖ ДА ИМА КОНФРОНТАЦИЯ МЕЖДУ ЕС И ТУРЦИЯ ЯВНО Е СЪДБОНОСНО
  • 7 Ива

    35 6 Отговор
    Ако България има правителство , веднага трябва да забрани верската антиконституционна партия ДПС и да превърне джамията пред централните хали в София в православна църква !

    Коментиран от #25

  • 8 MKMM

    16 7 Отговор
    Последния човек съм който ще защитава турците, но като се погледне този субект - той така и така си прилича на джамия с тези минарета. Иначе естествено че най-добре ще е да си остане музей просто.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Европейският съюз обаче не взима отношен

    15 13 Отговор
    Интересно какво отношение може да вземе ЕС относно нещо което не му е в прерогативите. А всяко такова ще е намеса във вътрешните дела на суверенна Турция.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ми след 5+2 века

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Какви да станат....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Порно

    42 9 Отговор
    Византия е разговорно име , употребявано от 12 век. Името на държавата е Римска империя, поданиците и не се наричат гърци , а ромеи/римляни/.А това , че турците могат само да колят , рушат и крадат е факт.
  • 15 Хасан

    22 27 Отговор
    Коя европейска цивилизация? Тая която роди Хитлер,робството,колониализма? Тая която измисли атомна бомба и концлагери?колонизира,изби милиони индианци,африканци..заличи им културата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 оня с коня

    26 17 Отговор
    Турция е свободна да прави КАКВОТО СИ РЕШИ със всякакви Сгради на НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ и всякакви външни Протести по въпроса са си ВМЕШАНЕЛСТВО във Вътрешната й Политика според МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЗАКОНИ.Естествено и засегнатата Гърция има право на Реципрочни действия с Мюсулмански храмове на Нейна територия.Ама ЕС не била взела Отношение по въпроса...Е какво Отношение да взема,след като Турция НЕ Е ЧЛЕН на ЕС?!

    Коментиран от #23

  • 18 Струва ми се

    10 13 Отговор
    че в България има повече църкви, отколкото християни.Дано в бъдеще ромляните, като техни единствени хазяи, да ги използват по предназначение. И без това голяма част от тях са построени в ония " робски" времена
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 О. Ч. З

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "габровец от варна":

    Тука си прав във Родопите сигурно има повече джамии отколкото църкви във цялата страна никнат като гъби и най интересното е че никъде няма обява за дарение за да се направят а за църквите има всяка година
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    6 10 Отговор

    До коментар #19 от "Емо":

    Тръгнал си да говориш пълни глупости, едното няма нищо общо с другото. Ако беше прав никъде из териториите, над които се е разпростирала Османската империя нямаше да има паметници на културата построени от друговерците, само джамии трябваше да има.

    Коментиран от #32

  • 23 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    То и какви претенции да имат, историята ни показва, че не са успели с войни да се справят, сега с "думи" - бош лаф. Има да си говорят глупостите, както винаги.
  • 24 Ердооо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "херодот":

    Ти ли си..
  • 25 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ива":

    Комунистическия строй отдавна иде на дълга ваканция. Теа неща бай тошо моеше ги напраи, ама ся такъв филм нема. Референдум требва
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мусюлманите скоро

    5 11 Отговор
    Ще съставляват половината от населението на света. .така че е по добре в България да се подготвят отрано

    Коментиран от #33

  • 28 Д'мин

    18 2 Отговор
    Щом са завоювали тази територия и са я задържали в свои ръце, могат да правят каквото си искат! Християнския свят е можел да попречи да бъде завоюван Константинопол, но не го е направил. Османците нахлуват на Балканския полуостров качени на генуезки кораби! Милите ми християни! !878 г. Русия и другите европейски страни можеха да освободят Константинопол. Великобритания изпрати корабите си в Дарданелите да защити Османската империя и половина Европа скочи на Русия, видиш ли да не стане прекалено мощна с излаза си в Средиземноморието! Милите ми християни! Сега няма какво да плачем, да я правят каквото искат и да знаем, че не турците са виновни за това а ние, християните и европейците!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Ku-Rec

    6 0 Отговор
    Горкият Енрико Дандоло, върти се скоростно без да спира на оня свят! Който е ходил в Ая София знае за какво говоря: църква-джамия-църква-джамия... Душицата му нещастна.
  • 30 Много си

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Д'мин":

    в грешка! При пробив на Чаталджа НИЕ щяхме да върнем Константинопол на Европа! 1912!!! Само че великите сглупиха и Фердинанд го разпнахме вместо о санна, и две национални, и...
  • 31 Православен

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Д'мин":

    Не слагай Християнският свят в един кюп. Убягнало ти е най-важното - Католицизма и Православието. Всички православни (без Русия) страни са били под османския ярем..и това устройваше западна католическа Европа.
  • 32 Влад Цепеш

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    И какво точно са построили кертиците?
  • 33 Няма

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мусюлманите скоро":

    Мюсюлманите няма да съставят половината население на света скоро , забравяш колонизираната Южна Америка и Мексико в Северна Америка че са християнски и се роят там по бързо и от мюсюлманските страни , индийците по някое време ще претопят Пакистан и индуизма ще засегне от изток ислямския свят , очаква се индийците да минат китай и да станат към 2 милиарда
  • 34 000

    1 1 Отговор
    О, Мутафов, кажи как реагира ти, каква нота изпрати България, какви ответни реакции сте планирали ?
    Снишили сте се по- ниски от тревата, после Европата била виновна.
    Все чакате някой друг да ви свърши работата, а вие академично да коментирате на кафенце проблемите на неолиберализма.
    Дупе трябва , дупееее.
    Доега не се намери един отговорен българи да закрие тази противоконситуционна партия ДПС , която е в България регистрирана в нарушение на Конституцията и разби държавата отвътре - тръгнали сте да ревете кво прави Турция.
    Ще прави каквото си иска докъто и го позволяват такива , като теб.