2 Юли, 2020 16:00 1 974 12

Болсонаро - кошмарът на Бразилия

  • бразилия-
  • корупция-
  • жаир болсонаро

Време на скандали и провали - това е управлението на Жаир Болсонаро. И той самият, и синовете му са свързани с водещи фигури от престъпния свят, но засега са неуязвими - противниците на президента са слаби и разединени

Болсонаро - кошмарът на Бразилия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Починалите от коронавирус в Бразилия наближават 60 000. Но основната тема за новинарските емисии в южноамериканската страна е друга - скандалите около семейството и управлението на президента Жаир Болсонаро. За самия него разпространението на заболяването също не е на първо място. "Казвам се Месия, но и аз не мога да направя чудо", обясни бразилският президент, чието второ име наистина е Месия.

Корупция и връзки с подземния свят

В основата на последния голям скандал около Болсонаро е неговият близък приятел Фабрисио Кейрос. За бившия полицай се смята, че е свръзката между президента и десните милиции, той е замесен във всички възможни съмнителни сделки. Актуалните разследвания срещу него са по обвинения в корупция - в сметките му са постъпвали огромни суми пари.

Опозиционният политик Марсело Фрейшо казва: "Кейрос организира предизборните кампании на цялото семейство Болсонаро, особено в кварталите, доминирани от военните формирования. Факт е, че той е имал близки контакти с Адриано да Нобрега, един от най-големите изпълнители на мокри поръчки в Рио". Кейрос назначил семейството на Нобрега в парламентарната служба на Флавио - сина на Болсонаро. И има много доказателства, че оттам са били отклонявани значителни обществени средства. 

Болсонаро вини медиите

С разследванията срещу синовете му вероятно е свързано и това, че Болсонаро загуби най-важния си министър. Като министър на правосъдието Серхио Моро отговаряше и за федералната полиция. Болсонаро настоя негов приближен да бъде поставен начело на полицията - ход, който Моро отказа да предприеме. "Ако няма причина за тази смяна в ръководството, е ясно, че става въпрос за влияние върху полицията и това разклаща доверието", обяви той. На заседание на правителството Болсонаро декларира ясно: "Аз имам думата и ще се меся във всички министерства".

Записът на срещата на правителството бе публикуван по нареждане на съда. След което Болсонаро изля гнева си върху медиите. "Това, което правите, е грандиозна свинщина, ТВ Глобо", заяви той във връзка с подозренията, че убиецът на общинската съветничка Мариеле Франко е свързан с президента.

Под заплахата от нови унищожителни пожари

Бразилия попада във все по-голяма международна изолация във връзка с опазването на околната среда. Болсонаро е привърженик на максималната експлоатация на амазонските гори, без да отчита отражението върху околната среда и живота на коренното население. И определя протестите отвън като неправомерно вмешателство.

В Бразилия скоро започва сухият сезон и пожарите заплашват да надминат унищожителните мащаби на стихията от миналата година. Болсонаро изпрати армията в района на Амазония, но в същото време работата на институциите, отговорни за опазването на околната среда, е все така затруднена. 

Опозицията е слаба, а скандалите не спират

В момента се водят цяла редица разследвания, а опозицията вече 35 пъти внася искания за импийчмънт. Те обаче нямат шанс - противниците на Болсонаро са слаби и разединени.

Но с последното си кадрово решение и той удари на камък - гордо представи за нов министър на образованието Алберто Декотели, първия чернокож в кабинета му, защитил докторантура в Германия. Няколко часа по-късно стана ясно, че докторската дисертация на Декотели е била отхвърлена, а програмата във Вупертал, по която се обучавал, изобщо не била свързана с връчването на научна степен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антисорос

    6 5 Отговор
    Сорос хули бразилския Мангър хаха

    В едно училище са учили
  • 2 Госあ

    12 2 Отговор
    Ситуацията е идентична с наш'та бананова република.
  • 3 Антимилиционер

    11 3 Отговор
    Сорос и неговото DW - кошмарът на западния свят.
  • 4 Уса

    7 3 Отговор
    Преписаното от чуждите корумпирани медии е заблуда.Няма починали ОТ корона вирус а С корона вирус.Това е стилът на отразяване американските новини,където половината американци са готови да се самоубият.Тях ги лъжат за всеки починал,че е от корона вирус,като преди да почине му източват здравните,ако не са достатъчни посягат на спестяванията и къщата.Вие не знаете за какво става въпрос и как се узаконяват измамите

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Антимилиционер

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    Чел съм, че и в Бразилия и Иран така правели. И във Франция, Белгия, Иран, Ирак и Англия и Китай и Астралия....

    Абе, Ганьо, защо не си пиеш хаповете? То бива бива прости хора, ама вашето е тотално извън пътя
  • 6 Уса

    4 0 Отговор
    От 20 год живея в САЩ и никога не е имало какво да науча от тях освен да се пазаря за всяка цена.Ако не се пазарите сте прецакани.Има и добри неща,но от последната криза преди 8 години намаляват прогресивно.Лошото измества доброто
  • 7 Стаматов

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    ТЕ И В РУСИЯ НЕ СА РАЗКРИЛИ КОНСПИРАЦИЯТА ? Мангърката вдигна рейтинга на бате с 10 % в момента е исторически - Герб 32 %
  • 8 Гост

    1 1 Отговор
    Дойче Веле пропаганда! Нищо повече
  • 9 Бурканбанк

    6 4 Отговор
    Болсонаро е кошмарът на левите неолиберал-демократи, които се опитват да сринат света от няколко месеца. Така че престанете с платените статии срещу всички неудобни за соросоидите световни лидери. И Болсонаро и Тръмп ще спечелят изборите в държавите си, колкото и да не ви се иска и всичките пари, които вливате за сриването на света ще отидат зян.
  • 10 GBE

    1 2 Отговор
    Кажете на Мангалов
  • 11 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    чист фашист....
  • 12 Минувач

    3 2 Отговор
    Бразилците успяха да си изберат голям идиот!