13 Юли, 2020 20:30 4 964 42

Завладяната България: само така можем да си я отвоюваме обратно

  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган

За постигането на основната цел на протеста обаче партиите трябва да изоставят свенливата си роля на редови участници с индивидуални присъствия

Завладяната България: само така можем да си я отвоюваме обратно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Щурмът на плажа на морския "Догансарай" показа нагледно какво означава завладяна държава. И ако искаме да си я отвоюваме, а не просто да я вземем от Борисов и Пеевски, трябват общите усилия на всички - и леви, и десни.

 

За пръв път от много години на жълтите павета излязоха различни хора. В сегашните антиправителствени протести не доминира типажът „автентична градска десница“ – либерал, еколог, консерватор. Което в определен смисъл е жалко. Сега има всякакви, включително политици – от Румен Гечев и Румен Петков, до Мая Манолова и Костя Копейкин. Което в определен смисъл е още по-жалко.

Но забележително новото са най-младите – хора на по двайсет и няколко години, които досега страняха от публични прояви. Немалка част от тях изглежда са студенти в чужбина, върнали се в родината заради коронакризата. Един от тях дори бе брутално пребит от полицията. Най-младите наистина изглеждат умни и красиви и, поне биографично, са свободни от бремето на безкрайните късания на ризи вдясно – ако изобщо ляво-дясното има за тях някакво значение.

Синьото отсъства

В традиционната градска десница обаче традиционно пак са разделени. „Чистите“ не могат да викат „за“ Радев и да застанат до Корнелия Нинова и Мая Манолова. А „колаборационистите“ стискат зъби пред общата цел – оставката на главния прокурор Иван Гешев и на премиера Бойко Борисов. Като цяло „чистите" май са повече и отсъстват.

Дали синьото отсъствие обаче няма да похаби достойно спечеления капитал? Защото лавината на недоволството тръгна от една брилянтна гражданско-политическа акция на сините, на която завиждат и враговете им. Щурмът на Христо Иванов и съратници на плажа на морския Догансарай показа нагледно на всички какво значи завладяна държава и как гражданите могат да си я отвоюват. Освободителите на общонародната територия дори успяха да развенчаят заплахите за етническия мир, като едва ли не се побратимиха с докараните като жив щит хора от ДПС. А премиерът се опита да разкаже най-бездарния политически виц, като видя във всичко това доказателство за някакъв заговор между „Да, България" и ДПС.

Успехът на морската акция така вбеси депесаро-прокурорската клика, че Гешевата прокуратура нахлу в президенството и арестува двама президентски съветници. Това пък вбеси гражданството, което излезе на протест и окрили Румен Радев да поиска оставката на Гешев и Борисов.

Нещата може да изглеждат сякаш са вече в ръцете на Радев и левите, само ако десните се самоотстранят (особено липсващи са ДСБ). Да правят отделни протести ще е отстъпление. Напротив, с биографиите си на доказани борци за правова държава и нефасадна демокрация те могат гордо да застанат в първите редици на протеста. И да помогнат на БСП, притискайки я, най-сетне да вземе подобаващо отношение към главния прокурор. А Румен Гечев да започне да вика не само през маската си пред президентството „Гешев е позор!“, но да се престраши да го изрече и от парламентарната трибуна.

Аргументите на самоотстраняването, че ако сега падне Борисов, ще дойде – о, ужас! – служебно правителство на Румен Радев, и че не може да управляваме заедно с комунистите, са политически инфантилни. Борбата за защита на правовите и демократични устои на страната изисква общ фронт именно под този общ знаменател, запазвайки идеологически и прочие различия. Непосредствената цел на тази борба е свалянето на правителството и на главния прокурор като нетърпима заплаха за окончателното превземане на държавата от олигархично-мутренски произвол. Протестът няма и не може да има за цел формирането на предизборна коалиция.

Всички заедно?

За постигането на основната цел на протеста обаче партиите трябва да изоставят свенливата си роля на редови участници с индивидуални присъствия, която имаше своето оправдание в началото –  да не захлупят гражданския изблик на протеста, да не го обагрят в определен политически цвят. И да влязат в основната си роля на организатор на политически действия. За внасянето на вота на недоверие срещу кабинета в сряда БСП отправи призив за протестна подкрепа пред парламента. Гражданско сдружение „Боец“ пък е обявило свой протест пред Министерския съвет в четвъртък.

Вариантът „протести поотделно“ е приемлив, само ако така се акумулира повече енергия и участници. Но под някаква форма пак трябва да се демонстрира заедност, доколкото целта е обща – оставките на правителството и на главния прокурор. Ако обаче искаме да си отвоюваме държавата, а не просто да я вземем от Борисов и Пеевски, не можем да успеем поотделно. И независимо кой ще управлява, трябва да има конституционно мнозинство, както казва Христо Иванов, за да се гарантира, че няма да дойде нов Гешев. Така че без да ражда нова управленска коалиция, една широка коалиция на протеста е необходима както за сваляне на управляващите, така и за гарантирането на решителна промяна след вота. Базисните положения за което трябва да бъдат публично договорени още отсега в целия политически диапазон.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ххх

    28 9 Отговор
    Е верно ли нема кой да гътне баце ???

    Коментиран от #13

  • 3 България на българите

    34 8 Отговор
    ДПС вън!!!

    Коментиран от #34

  • 4 Борислав

    53 10 Отговор
    Това ще е третото правителство на Борисов което си отива по този начин. Нужно е да не се допуска четвърто негово правителство. Затова тпябва да се разследва и подведе под отговорност и той и всичките му лакей.

    Коментиран от #6, #25

  • 5 Делкане на порции

    24 5 Отговор
    Мутропитеците са смъртоносна заплаха за всеки ,който вярва,че демокрацията е състезание на идеи и програми. На мутропитецие цялата им работа е фалшива,декорация,имитация и.....мафиотско делкане на порции.
  • 6 Алфа Вълкът

    11 53 Отговор

    До коментар #4 от "Борислав":

    Хората пак ще го изберат, а ти пак ще си наведен...

    Коментиран от #7, #42

  • 7 Behemoth

    33 5 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Алфа ли си ,омега ли си, Абе кеф ли ти прави някой да е наведен.....щото такива хора като тебе са с доста гъвкав кръст....
  • 8 Ива Николова -Яга

    29 6 Отговор
    Оставка на Гешев Оставка на мутрата съд и присъда за всички от Шайката
  • 9 Бой

    21 1 Отговор
    Лустрация и образователен ценз!
  • 10 Хахаха

    7 7 Отговор
    Дойче веле .... Почва да мирише на лубрикант. СОРОС И АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАТ ЗА НЕЖНИТЕ ОТ ДАЙ БЪЛГАРИЯ...
    ХАХАХАХАХАХА. Костадин Костадинов е човекът за Българите !!!!

    Коментиран от #22

  • 11 кнаус 485

    12 5 Отговор
    До Бойко Методиев Борисов т.нр. Чекмедже, Мутра, Нарцис,Простак, Рекетьор, Бай Ганьо, Наглец ,Арогантен ,Мафиот Бос на шайката и т.нт НЕ ВИЖДАШ ЛИ ,ЧЕ ХОРАТА НЕ ТЕ ИСКАТ,БЪДИ МЪЖ И СЕ МАХНИ ,НЕ МЪЧИ ВЕЧЕ ХОРАТА,НАПРАВИ ПОНЕ ЕДНО ДОБРО....ТИ СИ ПЪТНИК И СПАСЕНИЕ ЗА ТЕБ НЯМА-МАХАЙ СЕ И ТИ И ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ - СЛУЖБОГОНЦИ НЕ УСПЕЛИ ПРИ БСП ,СДС, ДПС ...НЕЗАБАВНА ОСТАВКА....

    Коментиран от #14

  • 12 С Всичкия Си

    6 6 Отговор
    Провокатори. Искате да ни прецакате, както направихте с Украйна. Има мирно, лесно и най- бързо решение - изземане на гражданството, на всички имоти и всякакви притежания и пари, и обратно от където са ги заселили в България. Българи при тия едноклетъчни, престъпни малцинства и правещи се на Българи - няма. Хайде подпуквайте ги, че не траят тия примати. Трябва да ги няма за да можем да дишаме и да се оправим, като държава и народ.
  • 13 Роко

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Нема вече 15 години се опитвате и все не става. Незнам само рублите ли са ви малко или вие сте малко? Или може би и двете предположения са верни?
  • 14 Роко

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "кнаус 485":

    Сигурно за това вече 15 години печели всички избори в които реши да участва. Напротив приятелю вас народа не ви иска на последните избори спечелихте гласовете на по малко от 10% от българите (още пет години с Кака Кури начело и вече и в парламента няма да влезете).
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 плевен

    6 9 Отговор
    Два пъти го чета и не мога да повярвам, как Сороската медия инсруктира хората си да свалят правителството. Точно толкова нагло, колкото преди 30 години. Отворете нета, за да видите от каква червена , зелена, кафява и синя слуз бе съставено СДС. Години след това, когато нещата се успокоиха, един от основателите на СДС обясни: "Състава нямаше значение. Важното беше да сменим властта." Тогава страната се срина и аз работех за девет долара. И до сега се срамувам, че участвах в това.

    Коментиран от #20

  • 17 Василева

    10 11 Отговор
    Гледах клипа с Иванов.Голям театър беше.Какво ли не правят хората за да се доберат до властта и парите.Всички тези политици Гечев,Манолова,Нинова ,Иванов са копрометирани.
  • 18 АААА САМО НЕ ТАКА

    9 14 Отговор
    НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕМ ДА ЗАЩИТАВАМЕ МУТРАТА ВАСИЛ БОЖКОВ И БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ РАБОТИЛИ ЗА РУСКИ ИНТЕРЕСИ !
  • 19 Честен съдебен процес за баце

    14 7 Отговор
    Само в България хората с визия на селски пъдари стават премиери, докато интелигентните стават клошари. Това е сбърканият мутренски модел, колкото си по нагъл и прост, толкова си по пробивен и прогресиращ. Не е държава това.
  • 20 Роко

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "плевен":

    Приятелю може би си забравил но когато си работил за девет долара на власт бяха тези които сега се опитват да бутнат правителството. А въпросната медия не е на Сорос тя се слави като една от най - яростните антисорос медии (е вярно не може да стигне висотите на петел, брадва и други подобни пасквили, но те трудно могат да се нарекат медии). 90% от списващите тук журналя са убедени антисороси.

    Коментиран от #21

  • 21 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Роко":

    Прав е номер 16 видяхме ги и сините продажници да се махат вън от България на всички политици

    Коментиран от #23, #24, #30

  • 22 Руски еничарин

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Точно Костя Копейкин ли бе :)))) На Гуцанов пудела
  • 23 Чукча писател ...

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Плевен , сам си пишеш, сам се подкрепяш ... Трол ?

    Коментиран от #26

  • 24 Роко

    8 6 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Ми че те сините (не мога да ги разбера щурманчето Иванчо ги съсипа, а сега са тръгнали след пилотчето Румчо който ще ги закопае) скачат заедно с червените на жълтите павета.
  • 25 Спрете се

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Борислав":

    Едно и също ... колко пъти вече изтъркахте се , има достатъчно много хора които не са съгласни с вашите действия , що си мислите че вашата истина е миродавна само ?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БЪЛГАРИН

    4 2 Отговор
    В Белене
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Роко

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Приятелю още никой не е измислил форма на управление без политици. Но ако ти си измислил сподели я, ако е годна може да я пробваме и може пък да се получи за което сигурно ще ти дадат Нобелова награда
  • 31 Зайко Байко многознайко

    8 0 Отговор
    Изчетох всички коментари на ученИ, недоученИ участници тук. Само някъде по средата забелязах просветление у едного, който така и не бе развил мисълта си до край. Тъй като светът се унифицира с всеки изминал ден и трите велики сили с обкръжаващите ги копиеносци, които имат ядрено оръжие си играят на информационни войни, като ни показват " фейк " новини и ни карат да с страхуваме от неизвестноста и бъдещето. Това съм го писал и преди. Двете основни чувства, които ръководят човешкото същество , това са гладът и страхът, в съвременния свят всичко друго е манипулация на информационните потоци. Имам чувството , че великите сили имат своя вътрешна договорка, да си играят с малките безресурсни държави на една игра и да ги контролират. Играта за доброто и лошото ченге! Малките държавици , като нашата се мятат от единия в другия край и не виждат , как собствените ми васални на великите сили правителства ги загробват все повече и повече. Идеята на е т.н. NWO да бъде наложен повсеместно. Скоро ще почнат да ни вземат и данък за въздуха , който дишаме. Подлогите на гореописаните са на " Дондуков" 1 и 2
  • 32 Коректност

    4 4 Отговор
    Дойче Веле има претенции за сериозна организация. При положение че Костадинов (абсолютно никакви симпатии) за вас е Копейкин, редно е вместо Борисов да използвате Тулупа, иначе сте по скоро Дойче Зеле.

    Коментиран от #33

  • 33 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Коректност":

    Дойче веле не е сериозна медия а пропагандна машина на Германия ..пише статии от сорта " колко добре управляват немците и колко зле се управляват другите народи"

    Коментиран от #35

  • 34 Вервай си

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "България на българите":

    След изборите ще има тройна ламя! Сутрин ще свири тръбата в 6часаза чорба-каша, на обед мюезинът ще пее от джамията , а вечер ще пее Славчо сбор на дрОгарето!
  • 35 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Хасане Германия е една от най - добре управляваните държави в света (основен признак за добро управление е високия стандарт на живот на населението и добра социална система) точно затова е мечтано място за емиграция и за Хасановците и за Ивановците. Всяка една медия е пропагандна машина и е абсолютно нормално когато немска медия пропагандира немските възгледи за живота, на който не му харесва да не я чете има примерно Хюриет които да четеш. Ако не ти харесва в Германия можеш да се върнеш в Турция никой не те държи насила в Германия това не ти е Северна Корея.
  • 36 Йордан

    2 3 Отговор
    Всички заедно за промяната! Оставка на ББ и ИГ! Край на мутренското статукво! ВНС,Нова Конституция и закони, Машинно гласуване, Разследване на престъпленията на хунтата!
  • 37 Един

    0 2 Отговор
    Като не става с избори? КАК СТАВА? С РЕВОЛЮЦИЯ?

    Коментиран от #41

  • 38 Дълбоко заблуден

    3 1 Отговор
    Грешиш. Това показа само колко лесно хората се манипулират и създават хаос и анархия, за да могат олигарсите и престъпните групировки отново да завладеят България и да се изплъзнат от закона.
  • 39 Каква голяма лъжа

    4 0 Отговор
    Истинската Демокрация се решава и печели на избори. Редовните избори е времето и мястото за печелене на доверие и демократични промени. Така е във всяка една страна от ЕС. Имам чувството че авторът на тази статия живее в миналият век или на друга планета за да пише тези щуротии които нямат нищо общо с действителността, правото и новото време.

    Коментиран от #40

  • 40 Ввв

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Каква голяма лъжа":

    Хаповете и лягай
  • 41 Byg

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Един":

    Щом не е станало с избори , значи не е трябвало да става , нали за това са избори за да избереш..... до сега 3 пъти ГЕРБ , суверенна гласува за него , ако този избор не съвпада с твоя ,и ти не можеш да си обясниш защо е така, просто трябва да работиш върху това с психоаналитик ,който по един достъпен дори и за теб начин да ти обясни как е възможно да има и други мнения които са по правилни от твоето. Бъди здрав.
  • 42 някой

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    А не пропускаш ли факта че и твоите деца ще са цял живот наведени заради избора ти днес!