Last news in Fakti

14 Юли, 2020 17:30 6 706 55

Шрамайер: "През последните 30 години България пропиля златни шансове за промяна"

  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • клаус шрамайер

Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на всеобща разруха

Шрамайер: "През последните 30 години България пропиля златни шансове за промяна" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на всеобща разруха. Срещу това протестират българите, казва бившият зам.-посланик на Германия в България К. Шрамайер. Той обаче е песимист. Ето защо:

 

Каква е Вашата преценка? Защо протестират хората в България? Срещу Борисов? Срещу корупцията? Срещу Доган и Пеевски? Срещу Гешев?

Клаус Шрамайер: Посочените от Вас лица са само симптоми на всеобщата разруха. А тя е следствие от прогнилата система на номенклатурата - "спасена" от БСП след 1989 година, част от която са и олигарсите. Това е една система на произвол, беззаконие и липса на бъдеще. Срещу това протестират българите.

Вие имате богат опит с протестите в България. Как приключват те обичайно?

Клаус Шрамайер: През последните 30 години България имаше няколко шанса да се освободи от зловещото наследство на номенклатурата и да стане демократична, правова държава. Но тя ги пропиля всичките. През 1989 при Горбачов България получи шанс за промяна, но го пропиля. През 1991/92 при Филип Димитров СДС получи друг шанс, който също беше пропилян. Следващата възможност беше през 1996/97, но Иван Костов го проигра. Не бяха използвани и следните моменти: приемането на страната в НАТО през 2004 и в ЕС през 2007 година. И уличните протести през 2013/14 срещу опита Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС не доведоха до промяна. Решаващото във всички тези случаи беше липсата на държавник.

Дали, според Вас, премиерът Борисов ще подаде оставка? Или главният прокурор Гешев?

Клаус Шрамайер: Това зависи от устойчивостта, продължителността и интензивността на протестите. Но и те вероятно няма да имат друг избор. Срещу демократично мислещи хора не можеш да изпратиш армията.

Главният прокурор зае ясна политическа позиция и нападна президента. Това не нарушава ли конституцията? Дали в Германия би могло да се случи подобно нещо?

Клаус Шрамайер: Сама по себе си тази мисъл е абсурдна. Тук още веднъж проличава грешната конструкция на българската прокуратура.

Как оценявате действията на Румен Радев?

Клаус Шрамайер: Той беше вкаран в актуалната си роля случайно - заради безумната акция на Гешев. Би било за първи път след промените в България един военен да вземе властта. А това, че е бил генерал от ВВС, особено като вземем предвид сегашното състояние на армията, не означава нищо. Досегашното му управление, характеризиращо се с дистанция към БСП и нападки срещу правителството, е без профил, консистенция и някакви по-особени политически възможности. По-скоро Христо Иванов от "Да, България" изглежда сега като лидер. С много смелост бившият правосъден министър се бори от оставката си като правосъден министър насам срещу несправедливостите. Между другото със своята акция в парк "Росенец" до лятната резиденция на Ахмед Доган на 8 юли, Христо Иванов даде началният сигнал за въстанието. Но все пак имаше и късмет, че на 9 юли Гешев наля още масло в огъня със своята акция в президентството.

Какви са сценариите за България, според Вас?

Клаус Шрамайер: Песимист съм от гледна точка на досегашните неуспешни опити за промяна. Дали България, в тази обстановка на Балканите, може сама да се справи с проблемите си? Остава надеждата, че българите най-сетне са се поучили от опита си. Впрочем, в Белград също нещо се случва. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 66 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    123 8 Отговор
    Да се надяваме че умните млади хора дето пълнят площадите ще имат повече късмет.Поне не са обременени със сини и червени, турци и българи.

    Коментиран от #14

  • 2 ограбен Преход

    94 5 Отговор
    Не ги пропиля, Баце ги складира у шкафа.

    Коментиран от #45

  • 3 Фройнд

    13 86 Отговор
    Долу немския посланик. Да живее СИК, Бойко, Доган, Пеевски и Карайдъ.

    Коментиран от #21

  • 4 Хммм

    27 54 Отговор
    Шрамайер, не лъжи,че това е причината за разрухата в България.
    Не ти отива като германец!
  • 5 ще ни накъсяват нама как

    48 12 Отговор
    ЕС има проект "България след българите"
  • 6 dali

    83 10 Отговор
    А защо не казва, кой измисли проекта ГЕРБ - именно немците. Ние все още помним. Самият Борисов призна това. Сега видители бил песимист. А дали част от парите в шкафчето не са пътували на Запад за ЕНП?
  • 7 Гаргамел

    66 1 Отговор
    Колко е прав само....НО дано тоя път ги изметем
  • 8 Дзвер

    44 1 Отговор
    Run,Борисов,Run!
  • 9 Истина

    48 2 Отговор
    Знаем си го това, но сега въпросът е ще продължим ли по същия коловоз или ще променим веднъж завинаги бъдещето си, ако се налага и с кръв и жертви за назидание! Нека следващите политици да знаят, нека имат страх от народа, това е здравословен страх!
  • 10 Чочо

    68 2 Отговор
    Това е първият европейски политик който вижда и казва на глас какво се случва в България, останалите се ослушват!
  • 11 Антимилиционер

    62 3 Отговор
    Трябва ни държавник да арестува Гешев, Борисов и Доган.

    Коментиран от #12, #23

  • 12 не се е родил още такъв

    21 6 Отговор

    До коментар #11 от "Антимилиционер":

    Рамбо?
  • 13 Това е коментар на истината

    41 6 Отговор
    Толкова красноречиво и толкова кратко, никой българин ,не се е изказвал напоследък, човека е бил в България и добре познава "симптомите "на корупцията.
    Жалко, че не е Българин, та да го направим Премиер, и това е вариант ,когато на всеки политик ,дошъл на власт, му се услажда, държавната хазна, докато я пази!
  • 14 Чудесата все някога стават

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да, прав си, но дали ще се опазим , да не бъркаме в кацата с меда.
    Досега, такъв случай в Българската история не е имало с изключение на Никола Петков, който няма нищо общо, с бившия измислен Ненчев.
  • 15 Хммм

    66 7 Отговор
    Одеве го написах под някаква статия,сега ще го повторя ,макар и в съкратен вид. Мнението е на икономист,дори нобелов лаурет...
    Западът основно Германия подкупва местния елит чрез еврофондовете.Елитът вкарва страната в ЕС,и превръща членството й в абсолютна религия.Вкараната страна започва да се изсмуква чрез различни механизми-изкупуване на местни монополи,търговски вериги,сключват се неизгодни сделки в ущърб на страната.Еврофондовете и високоплатени постове в ЕС за шепа чиновници са подкупът платен на елита.В замяна се завзема пазарът на съответната страна ,и той се дои в полза на Западните корпорации.Това става,черз водоснабдяване,електроснабдяване ,топлофикация,монополно налагане на западни стоки в търговските вериги.Емиграцията е друг начин за изсмукване.Чрез по-високи заплати Западът прибира най-добрите специалисти и така разширява изоставането.
    Така,че този Шрамайер да не говори глупости.... Комунистите са виновни,но видите ли Германия,която е завладяла Европа е света вода ненапита...И цяла Европа работи или не работи за Германия. В Германия субсидията за картофите ли беше е десетина евро на кило.А в България е 5 лв на декар.

    Коментиран от #36, #50

  • 16 искам и меркел да го каже

    31 2 Отговор
    БРАВО! ТОЧНО И ЯСНО КАЗАНО! СЕГА ОСТАВА ДА ВИДИМ ДАЛИ СМЕ УЗРЯЛИ НАЙ-СЕТНЕ!
  • 17 Изключително

    41 0 Отговор
    ясно вижда нещата ! Пропиляха бъдещето на един народ , на една държава ! Неистова алчност и грабене ! Тъжна работа !
  • 18 ВАТМАН

    27 1 Отговор
    ОСТАВКА!
  • 19 Яверт

    44 5 Отговор
    Забравихте ли че европа и сащ активно ни "съветваха" и "помагаха" по време ма прехода? Не искам съветници нито от сащ нито от ес нито от Русия. Искам БЪЛГАРИ във управлението. Стоп на крадливите предателски слуги.
  • 20 Отегчен

    42 7 Отговор
    Ко ми се прайте на невинни бе. Германия е една от страните замесени в корупция тук. Да ви... и дестабилизациите и наглоста.
  • 21 тра ла ла

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Фройнд":

    да си жив и здрав докато умреш
  • 22 Историчка

    24 7 Отговор
    Гюнтер Ферхойген и Германия имат огромна заслуга за унищожаване на нашето производство и ядрена енергетика! Германия още не е благодарала за демократизирането си чрез бомбардиране по време на ВСВ!
  • 23 ares

    0 16 Отговор

    До коментар #11 от "Антимилиционер":

    А на теб ти трябва Гешев
  • 24 Тези немци не са онези немци

    33 2 Отговор
    Фондация Зайдел финансово създаде ГЕРБ и Борисов и той им слугъва вече цели 11 години. Защо Меркел да го критикува, каквото е поискала това и е давано. Както писа един специалист, идват парите от ЕС, 30% Бойчо веднага им връща, 30% прибира за себе си и останалите пуска надолу. Колко остава кой може да каже? Ето защо го търпят, да с отвръщение но го търпят. Да си заминава тулупа веднага!!!
  • 25 Фффффф

    17 3 Отговор
    Тоя какво се прави на луд,не знае ли че германците ни натресоха Боко и мафиотското му управление
  • 26 не може да бъде

    9 8 Отговор
    Г-н Щрамайер иска да каже,че упадъкът на България се дължи на това,че не е използван/приет германския модел за корупция-може би най-съвършеният в света,като изключим американския!?А българският модел има много недостатъци и затова беше допуснато да се снимат пачките на Баце в шкафчето !А в Германия напр. свалиха Хелмут Кол заради черна партийна каса,обаче не откриха къде са парите,нито колко са и не успяха да имъкнат от Кол нито дума!Ето това се казва система!а някои спецове по въпроса казват ,че причината за упадъка е това ,че още след 1989 г.България е качена на т.н."коловоз на смъртта"/политико .икономически термин/,от който се слиза или чрез революция или чрез война!?В нета има информация какво представлява този коловоз!...А за тези ,които още не са разбрали,искам да добавя,че корупцията е смазочното масло на демокрацията!

    Коментиран от #29

  • 27 Мдааа

    10 4 Отговор
    ЩО ЗА НАГЛОС БЕ "ДЕМОКРАТЕ".
    НАЛИ ТИ Я СЪЗДАДЕ БЕ .
    НЯМАМ ДУМИ.
    И ТИЯ БИЛИ ЕВРОПЕЙЦИ.ЕЙЙЙ ЛЪЖЕЦ ВИЕ СТЕ ПОДМОЛНИ ВИЗАНТИЙЦИ.
    КОЙ МИ С.Р.А. В ГАЩИТЕ.
    ДА ПОВТОРЯ - ТИ САМИЯТ Я СЪЗДАДЕ.
  • 28 тънка червена линия

    13 3 Отговор
    СДС ,Царя /НДСВ/ ,ИВан Костов - и те ли са комунисти ? То на тоя май като на Борисов - все комунистите им виновни !
    То асъл комунистите построиха тая държава !
    Всички останали продължават да тупат чувала !

    Сега Шрамайер павилно отбелязва :
    - " особено като вземем предвид сегашното състояние на армията" ?!!

    А кога армията ни беше на ниво ?
    Май по време на комунистите !
  • 29 Simo

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "не може да бъде":

    Хелмут кол за разлика от Меркел беше голям политик преди смърта си каза ,че Меркел разсипа това което той е градил.
  • 30 КОЧА

    2 5 Отговор
    НАКАДЕ ВЪРВИМ - КАКВО ИСКАМЕ И НИЕ НЕ ЗНАЕМ - ДА СЕ САМОУНИЩОЖИМ - ТОВА ЛИ Е НАЙ ДОБРЕ ЗА НАРОДА - ГРАЖДАТСКА ВОИНА ЛИ - ДА ПРОГОНИМ КОМУНИСТИТЕ ДАОЕДИН - ТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ ЗА КРИЗАТА - НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ ЛИ ЖИВЕЯТ - НЕ ВИДЯХ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДА РАБОТИ ......................
  • 31 ВЕНО

    7 5 Отговор
    Мъдър човек и професионалист ! Нашите хараланчета 30години анализират по телевизионните студия и нямат мъжество да кажат истината.
  • 32 Онзи

    8 2 Отговор
    България не е пропиляла нищо, но народа да и то доста пъти.

    Спи народе ! Да не ти бутнат рахата, че другото изисква усилия, а Ганьо не обича да се труди.

    Коментиран от #35

  • 33 Пропиля

    7 1 Отговор
    За жалост да! България пропиля всичко от много години насам. Ако бяха по малко процентите на крадене, щяхме да сме на нИво. Няма мярка и съвест. Дори и от 89-та насам. Тръгнахме и ни спънаха с пълна сила Ламтящите за власт и имане. ЕДНО да запомнят - няма да го носите всичко откраднато горе!@@
  • 34 Пропиля

    5 1 Отговор
    За жалост да! България пропиля всичко от много години насам. Ако бяха по малко процентите на крадене, щяхме да сме на нИво. Няма мярка и съвест. Дори и от 89-та насам. Тръгнахме и ни спънаха с пълна сила Ламтящите за власт и имане. ЕДНО да запомнят - няма да го носите всичко откраднато горе!@@

    Коментиран от #37

  • 35 До онзи

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Онзи":

    Онзи - ти беше ли на протестите 89 90 та година? Какво направи в живота си? Видя ли гърч последните 15 години от всякъде? Как се чувстваш? Сподели. ..
  • 36 Манги

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хммм":

    Че то тва е ясно от 100 години.
    Пари стока пари прим.
    Капитализма има нови идеи.
    Евросъюзът е завладяване на нови пазари и нищо повече.
    Каква идеология освен финансови интереси стоят зад създателите му
  • 37 Манги

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Пропиля":

    Стига глупости!
    Това е оправдание за овчедушие.
    Нямали да си носят парите ..после.
    Да обаче наследниците им ще щракат с пръсти а ти ще чукаш на клавиатурата същите простотии
  • 38 Истината

    5 6 Отговор
    Към "Демократична България" може да има много критики, но едно е сигурно - те са единствената формация, която твърдо отстоява върховенството на закона и евроатлантическата ни ориентация. Вярно, част от тях бяха в коалиция с ГЕРБ и дори министри на Борисов, Но те подадоха оставки и излязоха в опозиция в мига, в който опитът им за реална съдебна реформа бе провален от ГЕРБ, БСП и ДПС

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ааааа

    13 4 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Какво означава "евроатлантическа ориентация"? Това, че ни се изнася златото евроатлантическа ориентация ли е? Това, че се продава нашия ток на тройни цени, евроатлантическа ориентация ли е?

    Коментиран от #43

  • 43 Много си прав Аааа

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ааааа":

    Изнесоха ни с краката напред от години насам. Всяка седмица само нови простотии и само взимане и крадене. Ще го носят горе и алал да им е. Но преди това, съд и затвор!
  • 44 Ludwwigg

    4 1 Отговор
    България я направиха колония на запада. Дотук добре. А какво още искат ? Да я разделят на провинции и някои провинции да ги подарят на някои съседи ? Какъв е смисълът на това България да върви към тотално обединение със Европа 30 години и точно сега нещо пак им пречи на запада ??? Замислете се ако има с какво.
  • 45 Капиталист

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ограбен Преход":

    cлeдcтвиe oт прoгнилaтa cиcтeмa нa нoмeнклaтурaтa - "cпaceнa" oт БCП cлeд 1989 гoдинa, чacт oт кoятo ca и oлигaрcитe. Тoвa e eднa cиcтeмa нa прoизвoл, бeззaкoниe и липca нa бъдeщe.
  • 46 наблюдателен германец

    3 4 Отговор
    и този си позволява да съди прокуратура и правосъдие, те са независими, нека работят и дано има реални резултати !!! радев несе дистанцира от бсп, той си е комунист .......
  • 47 историка

    5 1 Отговор
    очаквах много повече от германия, и те само ни използват, е с малки изключения ..........
  • 48 Мунчо

    3 1 Отговор
    ...а господин Шрамайер случайно да чул, че партията ГЕРБ е отгледана от две германски фондации след като порязаха Косточ, защото откасза да им играе по свирката...
  • 49 уфффф

    2 0 Отговор
    Глупости
  • 50 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хммм":

    Права си, но ключа не е в Германия. Тя също е само вентил. Елита цели да разруши и Германия, виж как я скапват с бежанци. За тази цел сложиха и Меркел- тя е палача на Германия.
  • 51 блаблабла

    0 0 Отговор
    А БЕ ШВАБА ВИ Е ЩО ДАВАХТЕ ПАРИ КАТО ГИ ДНАЕТЕ КАКВИ СА
  • 52 Българина

    1 0 Отговор
    Удобно пропусна да каже че зад разрухата от приемането в ЕС през 2007, от 2009 до сега управляват фондациите Ханз Зайдел и др такива чрез креатурата си ГЕРБ и никой не го е отричал това! Значи германия е в основата на разрухата при това планирана дългосрочно
  • 53 ай де бе

    3 0 Отговор
    И нито дума за "ПЛАН РАН- ЪТ"??
    ДОКЛАД /1990/върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България. Подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ за Народна Република България.

    И нито дума за германската ви фондацията „Ханс Зайдел“ , която носи основната вина за престъплението наречено „ГЕРБ“??

    Еее,ай стига, ние да не ядем доматите с колците??
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бегайте кои къде му видат очи

    0 1 Отговор
    Тука оправия няма да има никога бегаите и не се връщаите не правете деца и бизнес в бегето щото сте обречени