Last news in Fakti

16 Юли, 2020 09:59 4 681 68

Георги Марков: Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори

  • оставка-
  • оставки-
  • оставка кабинет-
  • оставка правителство-
  • бойко борисов

Протестите са част от демокрацията! Френският президент Макрон работи в перманентни протести!

Георги Марков: Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори. По Конституция той отговаря за вътрешната политика на България. Той, като министър-председател, и правителството са длъжни да закрилят здравето на българските граждани и не може да си позволи лукса, по време на - жълт код сме – пандемия и на чума да остави страната без парламент, да няма кой да ревизира бюджета или другото законодателство, ако се наложи. Това каза за БНР депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Георги Марков, който е участник в активната политика от 1990 година:

„Протестите са част от демокрацията! Френският президент Макрон работи в перманентни протести! Три години подред изпочупиха Париж и, за разлика от Борисов, загуби и двата вота – евровота и местния вот, докато Борисов получи два вота на доверие от българските избиратели - на евроизборите и миналата година на местните избори. Има и един трети проблем, поради което аз го съветвам да не дава оставка а да гледа Мицотакис, който с 50% + 1 управлява в Гърция, да гледа Вучич, който само преди две седмици спечели с 62% и има протести….“

Марков припомни, че много европейски страни се подготвят за силна втора вълна на коронавирусната епидемия през есента. В петък предстои изключително важно заседание на Европейския съвет, на което ще бъдат разпределени 750 милиарда евро за икономическо възстановяване на Европа след пандемията.

„Там ще се реши и съдбата дали ще има въобще Европейския съюз“, допълни Марков, според когото в рамките на ЕС отношенията са „изключително обтегнати“: „Аз не мисля че е добре за България там да изпратим един пример, който няма да е Борисов, който няма личните контакти - изключително важни и заместили отдавна протоколната дипломация, който не е в течение дотук какво е говорено между лидерите и се явява и казва: „Приятно ми е, г-жо Меркел, господин Макрон, аз съм премиерът Бабикян, новият министър-председател на България“….

Марков изтъкна, че ситуацията е различна спрямо масовите протести с искане за оставка на БСП преди години: „Разликата е огромна. Нинова слабо познава българския преход, макар че в един период беше и седесарка, а президентът въобще не го познава… по време на Лукановата зима протестът беше заради небивалата в страната национална катастрофа. България беше счупена два пъти от българските социалисти много тежко! Нямаше бензин за линейките! Сега ситуацията, икономическата, в България въобще не е такава! Има протести и винаги ще има, защото никой в Европа не е избран със 100%.... В момента има в Белград, а сега, да предскажа, ще има и в Полша, защото Дуда победи на изборите, а това е голям кошмар за Туск и неговата партия. Има една мода неолибералният свят и левият да не признава вота на избирателите. Това се видя ясно в Америка - 5 години от демократическата партия не могат да се примирят, че Тръмп е победител и стигнаха до гражданска война.

Според Марков с внасянето на вота на недоверие Нинова прави услуга на Борисов, защото, след като този вот не мине, правителството ще може да декларира пред световните агенции, че има стабилно парламентарно мнозинство.

„Ние сме в тежка институционална война, в която няма арбитър“, убеден е Марков: "От една страна, има конфликт между господин Гешев и президента, очевиден. Има конфликт между президента и парламентарното мнозинство, и правителството. Но има конфликт и вътре в самата съдебна власт и той е още от миналия мандат на г-н Цацаров – на председател на ВКС и главен прокурор. Във ВСС те се караха пред целия народ цял ден! Тази институционална война, няма арбитър. Няма кой да я реши. Евентуално президентът можеше да заяви в това си качество, но той вече е част от проблема, няма как да го реши.

Той се изтърва и професор Близнашки, който е по-добър конституционалист от мен, каза, че той просто излезе извън правомощията. Остави, че поиска оставка, той ни каза да се махаме, защото сме мутри, защото сме мафиоти. Не се виждам като мутра. Покойният ми приятел президентът Желев беше избран от  2 800 000 хиляди души и ме назначи 44-годишен за конституционен съдия….

На 30 юли Конституционният съд трябва да излезе с решението си за имунитета на държавния глава. По този повод Марков изрази мнение, че няма как да се каже кога един държавен глава нарушава Конституцията и е въпрос на преценка на всеки отделен случай.

Марков все още е на мнение, че настоящият парламент е „агония“. Той даде и прогноза за резултата от следващите избори

„Следващият парламент, за съжаление, ще бъде парламентарна лудница и това, което предвиждам, е, че той няма да издържи дълго. Отново ще влезем в спирала „избори до дупка“.

Според депутата Цветан Цветанов е „безспорният партиен строител номер 1 на прехода“ и единственият начин да ГЕРБ да преодолее липсата му е ако лично Борисов води кампанията си от град на град Кричим и то с участието на кметовете. 


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борисов има само едно право

    105 4 Отговор
    Да се хвърли сам в ареста 6 месеца, да си изчака доживотната!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СТАЛИНка георгиева

    113 2 Отговор
    Тоя мазник няма ли да млъкне.Много е неприятен.

    Коментиран от #40, #44

  • 5 3121

    117 2 Отговор
    Ей такива като тоя плазмодии съсипаха държавата.И тоя е бил съдея УЖАС.Само белене за такива като вас.
  • 6 БОЗА

    96 1 Отговор
    Гоше,Гоше...остави дето беше конституционен съдия...ами вече сте ЯСНИ на всички...колкото повече каканижете на амбразурата,толкова по си го вкарвате... ;-)
  • 7 Корона глад

    70 1 Отговор
    Е то това е причината да се натискате европарите за кризата да ги "усвоите"
  • 8 Вива Орбан

    70 0 Отговор
    Странно как тази малка секта на Сините Болшевики успя да роди толкоз политпроститути......
  • 9 Толуп

    72 0 Отговор
    Мазно петно в пейзажа.Брутална нагаждаческа личност.Агент доносник на тайните служби.Конституционен съдя без да е подписал конституцията.Абсурд.
  • 10 Толуп

    42 0 Отговор
    Мазно петно в пейзажа.Брутална нагаждаческа личност.Агент доносник на тайните служби.Конституционен съдя без да е подписал конституцията.Абсурд.
  • 11 Активист на БСП

    57 1 Отговор
    Угасна ти крушката,агент Николайчо!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сатаната

    47 0 Отговор
    Жорка, а да се пенсиомираш вече. Когато младеща / студентите / те желаеше ти и тези като теб се подиграхте с живота им. Сага са на по 50+ и няма да спират децата си да ви линчуват.
  • 14 Само си представете тази мазна крадлива

    40 0 Отговор
    и изменническа физиономия, когато се реди за храна в стола на затвора. Не е ли хубаво чувство? Е, това правим в момента, протестира е и после ще ви вкараме доживот в панделата!
  • 15 Би си мам

    40 1 Отговор
    Млък, бе доносник. Ела довечера на протеста да ни кажеш това в очите.
  • 16 Ах ти плужек

    25 1 Отговор
    Няма няма и изпълзиш от дупката
  • 17 Чичо Тони

    30 0 Отговор
    С господина (бивш конституционен съдия???) четеме различни конституции. Може би живее с представата, че е на футболен мач на Левски и запалянковците реват за дуспа.
  • 18 7735

    27 0 Отговор
    ТОЗИ ПАК ЛИ ИЗПЪЛЗЯ ОТ ДУПКАТА?
  • 19 Умно село

    11 1 Отговор
    Ензеферикс, я кой не скача е червен!
  • 20 АБСУРДИСТАН

    22 0 Отговор
    Затова ли са близки авери с председателя на КС? Е да, още 6 месеца никак малко да се открадне за последно...Тези приказки за Шехерезада можеш да ги развазваш в Унгария!
  • 21 1954

    19 1 Отговор
    този до кога ще говори глупости
  • 22 БорисOFF

    21 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Оставка, справедливи разследвания(без Каскетски), съд и зат.вор!!!
    За да има бъдеще за децата на България!!!
  • 23 888

    17 1 Отговор
    Николайчо хапчетата....пак си ги пропуснал....време е
  • 24 НАРОДЪТ

    4 24 Отговор
    ЗАБРАНЯВАМ НА БОРИСОВ ДА ХВЪРЛЯ ОСТАВКА. РАДЕВ , ПРЕДАТЕЛЮ НА БЪЛГАРИЯ, РЕЗИДЕНТ НА КГБ, ИМА БОГ!!!!
  • 25 гост

    19 0 Отговор
    Мълчи бе блюдолизец
  • 26 Густо, майна!

    23 0 Отговор
    Ако биков е пинчер, тоя е немската овчарка на бате Гойко, чекмеджето!
  • 27 no name no face no number

    23 0 Отговор
    Кой написа конституцията набързо? Народът винаги има ПРАВО г не предател.И винаги ще има.
  • 28 Густо, майна!

    17 0 Отговор
    Незнам как бате Гойко после ховори, че в съдебната власт няма политически интереси...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Response

    22 0 Отговор
    Та ББ вече на два пъти хвърли кърпата по много по-леки поводи. Сега с правителствената криза, прераснала в икономическа и сетне в политическа, с терора над граждани по всякакъв повод от Специализираната прокуратура, връщане назад няма. И забележете, че този път опозицията не е от БСП, а от млади хора, които не желаят да живеят повече така.
  • 31 гражданин

    24 1 Отговор
    Тая подлога гнила червена Марков мястото му е само в затвора, а не по медиите.
    Защо на тоя боклук му давате думата? Да развращава хората с лъжи ли?
  • 32 Чочо

    19 0 Отговор
    Нямаш ли гузна съвест Марков? През 90 години такива недоносени закони сътворихте с твоите колеги за да ограбвате "законно" държавата. В момента продължаваш да лъжеш нагло!
  • 33 Антиквар

    19 0 Отговор
    Гоше,Гоше,ти сигурно си единственият гербаджия, който събира повече минуси от Тиквата.
  • 34 Двоен аршин

    18 0 Отговор
    Николайчо, как си чедо? Спиш ли спокойно?
  • 35 Гост

    18 0 Отговор
    Шут, шут-народен за Марков-ченгето, сменило поне три политически партии!!!
  • 36 TP17

    7 0 Отговор
    Николайчо(Стефане) пак ли ти
  • 37 В.В.П.

    9 0 Отговор
    ЕЙ ,ДЪРТ ПРЪЧ.....ИСКАМЕ СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО.....СЪД...ПРИСЪДА....КВС ОСТАВКА....???
  • 38 Христо Иванов

    3 10 Отговор
    Христо Иванов и Атанас Атанасов веднага да подадат оставки и да се омитат от политиката. Затова че продадоха Демокрацията на престъпници и олигарси. Затова че излъгаха своите избиратели и се съюзиха с комунисти, анархисти и крайни русофили.
  • 39 Бени

    8 0 Отговор
    Ченгето защитава ченгето.Вечна любов!
  • 40 О. Ч. З

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "СТАЛИНка георгиева":

    Тоя мазник чака пачки от Европа за да има със къкво да си плати и да се премести във нова политическа сила. За това оставка може би чак след срещата за преразпределение на парите от Европа
  • 41 С такива демакрати

    4 0 Отговор
    като тоя -такъв ред. На 70 години не разбра, че "Времето вече е наше" иняма кой да го слуша.
  • 42 Омерзен

    7 0 Отговор
    Жоро, Борисов няма конситуционно право да върши много от действията си, така че по-добре пледирай тези си конситуционни "съображения" пред своя приятел Виктор (Орбан).
  • 43 леле идбушването е тотално

    3 0 Отговор
    Какво , какво , какво , какво е рекъл Николайчо ? Конституционно ли е рекъл ?!
  • 44 Вън мутрите от България

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "СТАЛИНка георгиева":

    Браво Марков .Винаги ме кефиш . Правиш ги комунетата дармадан. Мутрите , криминалните и олигарсите участваха 100% в избирането на Радев . Той трябва да си подаде оставката заедно с оная парлапанка Йотова . Фигурант-фатмак не може да представя България ,никой в счободния свят не го базари ,защото знае ,че 5тата колона на ГРУ и Путлер в България

    Коментиран от #66

  • 45 Не на ГМО

    2 0 Отговор
    Протестите ще стихнат, когато САЩ окончателно победи ЕС, България и Русия на българска територия.

    След това пак ще излизаме да пеем "О,о,о! Не на ГМО!".
    Ще бъде песен в пустиня.
    Ще излизаме 200-300 души да скандираме: "Не на шистовия газ!"
    Ще бъдат скандирания в пустиня.

    Ще си хапваме американско ГМО без ограничения, защото "демокрацията" отново ще победи.
    Ще надупчат Добруджа за шистов газ, ще отровят окончателно водата и земята, защото американските послушковци ще диктуват, а президентът и да заеме друга позиция, ще бъде самотен и употребен глас.

    Горното ще бъде представено като скъсване на "газовата зависимост" от Русия.
    Защото няма да бъде достроен "Балкански поток", в който вече потънаха 1.3 милиарда лева, които стават невъзвращаеми, защото България със собствени средства строи "Балкански поток". Ще плащаме неустойки на Русия по договора за пренос на газ.
    Като резултат, европейските държави Австрия, Унгария, Хърватия няма да получават руски газ, а скъп втечнен газ на газови терминали в Триест и Риека, а ЕС става неконкурентен на САЩ.
    България остава глуха европейска провинция, заобиколена от газопроводи и нефтопроводи.

    Кой, ако не САЩ и Турция саботираха, а ГЕРБ, ДПС и синята коалиция денонсираха Българо-руско-гръцкия договор за строителството на нефтопровода Бургас-Александрополис?
    Само БСП гласува срещу денонсирането на този договор стратегически за националната сигурност на България.
    Вчера Бойко и Херо „се сгодиха” в МС.Защо?
  • 46 Иванов

    1 1 Отговор
    Има много други решения, без предсрочни избори, само при едно условие: Борисов да се пребори със собственото си его и жажда за власт, да отстъпи крачка назад и други, по-гъвкави политици да поемат Държавата.
  • 47 ЖОРО

    3 1 Отговор
    ДАНТЕЛЛЕ МАРКО, извикай да ти сменят памперса, че нещо замириса ..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Вк Народно Дело

    2 7 Отговор
    Брaвo Мaркoв .Винaги мe кeфиш . Прaвиш ги кoмунeтaтa дaрмaдaн. Мутритe , криминaлнитe и oлигaрcитe учacтвaхa 100% в избирaнeтo нa Рaдeв . Тoй трябвa дa cи пoдaдe ocтaвкaтa зaeднo c oнaя пaрлaпaнкa Йoтoвa . Фигурaнт-фaтмaк нe мoжe дa прeдcтaвя Бългaрия ,никoй в cвoбoдния cвят нe гo бaзaри ,зaщoтo знae ,чe е 5тaтa кoлoнa нa ГРУ и Путлeр в Бългaрия. Нековите кумири са Путлер ,Николас Мадуро и Ел Чанчо.
  • 50 Ван дер Любе

    3 0 Отговор
    Макрон работи, а Борисов краде. Това е разликата между България и Франция (една от тях). Къде отидоха кюлчетата и пачките?

    Коментиран от #52

  • 51 Хахахи

    2 0 Отговор
    Айде млъквайте, вече има банани и портокали по магазините...😁
  • 52 Ван Дайк

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ван дер Любе":

    Любе освен да запалиш Райхстага за друго не те бива.Макрон работел. Ха-ха . Той е едно недоразумение - геронтофил. Бат бойко работи по 18часа на денонощие.
  • 53 чичо

    1 2 Отговор
    Народе, вашият уж президент, ви нарече мафия и мутри.Вие с какво имате проблем-със сивото вещество или с българския език,че не разбрах те, че този човек върши престъпление.
  • 54 инчхай

    1 1 Отговор
    сдс маим---- страх те е ,че повече няма кои да гласува за такава подл--- ,че и в левски никои няма да ти дава да сучеш
  • 55 Минувач

    3 0 Отговор
    "Не се виждам като мутра." По-лошо Марков, ти си доносник на ДС и предател !
  • 56 Я стига бе,

    0 3 Отговор
    Борисов отговаря за това,Борисов отговаря за онова,демек за всичко,а оня безделник фатмака за какво отговаря да се обгражда с ченгета,да клюкарства и интригантство по цял ден и да прави метежни и да му плащаме 12 000 заплата
  • 57 Ххх

    1 0 Отговор
    Само преди няколко месеца Георги Марков призоваваше Бойко да хвърли кърпата.
  • 58 Я стига бе,

    3 2 Отговор
    Борисов отговаря за това,Борисов отговаря за онова,демек за всичко,а оня безделник фатмака за какво отговаря да се обгражда с ченгета,да клюкарства и интригантство по цял ден и да прави метежни и да му плащаме 12 000 заплата
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 николай и стефан

    0 0 Отговор
    това са имената на картончетата на доносника гьорги марков - мръсника !
  • 61 аре бързо

    2 1 Отговор
    бойко на заслужена почивка на векилски !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    От подлеца очаквай подлост ! Започнах да чета.....само започнах ! Каквото и да рече една "фурнаджийска лопата ", винаги ще ближе нечий задник !!!
  • 64 ПП ГРУБ

    1 0 Отговор
    Дантелчо, що не си до изживееш годинките с хубавата пенсийка тихо и спокойно а продължаваш да ръсиш простотии олекваш , олекваш оле......................................кваш, жалко.
  • 65 Джери

    0 0 Отговор
    Аз не знам ,защо мисирките търсят мнението на ТОЗИ. /Г.Марков/ Дори не мога да намеря точната дума за отвращението, което изпитвам, а за коефициента му на интелигентност определено мога да заложа. Лицемерен, нагъл, арогантен и.....прост.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Мустак рошав

    0 0 Отговор
    Ходи при макрон и со го набийте и двамата,мръсник,долен.И боко вземи с тебе.
  • 68 блаблабла

    0 0 Отговор
    деди лизача