Last news in Fakti

17 Юли, 2020 21:30 3 018 24

Меркел на 66: нейното управление ще се помни

  • ангела меркел-
  • германия-
  • анегрет крамп-каренбауер

Тя обаче е категорична: не желае пети мандат

Меркел на 66: нейното управление ще се помни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ангела Меркел се наложи като блестящ мениджър по време на кризи - видяхме го и по време на пандемията от коронавирус. На 17 юли канцлерката навършва 66 години. Мнозина в Германия си пожелават пети мандат на Меркел.

 

Пръсти на ръцете във формата на ромб - Ангела Меркел бе свързвана с този характерен жест с ръцете в продължение на години. Даже на предизборни плакати в кампанията от 2013 година я видяхме в тази характерна поза. Пръстите, сключени в ромб, бяха един вид символ за нейната устойчивост. От която през 2019 почти нищо не беше останало. Миналата година ръцете ѝ отново бяха в центъра на вниманието, но заради неконтролируемия тремор. Мнозина се питаха дали Меркел не е болна.

Ерата Меркел

Германската канцлерка не притежава толкова власт, колкото имат лидерите на една Франция, Русия или САЩ. Но нейното 15-годишно управление остави своя отпечатък - затова се говори за "ерата Меркел". Тийнейджърите дори не познават друга канцлерка.

В икономически план годините на нейното управление бяха добри за Германия - въпреки финансовата криза. От "проблемно дете" на Европа, за каквато бе смятана през 2005-а, Германия отново се превърна в локомотив на растежа. Безработицата намаля наполовина, данъчните постъпления нараснаха. След като през 2009-а бе взето решение за спиране трупането на нови дългове (дългова спирачка), резултатите не закъсняха - Германия се прости с бюджетния дефицит и започна да трупа излишъци.

Блестящ кризисен мениджмънт

Властта на Меркел се проявяваше най-категорично по време на кризи. Еврокризата, спасяването на Гърция, руската анексия на Крим: дори и да имаше проблеми на европейско равнище, Меркел не се колебаеше да действа самоотвержено. Списъкът от посетители в канцлерството ставаше все по-дълъг - Берлин се превърна в европейски център за водене на преговори. 

Меркел се доказа като добър мениджър във времена на кризи. Виждаме го и сега - по време на пандемията от коронавирус, с която Германия се справя много добре в сравнение с други държави. И това, че Меркел почти редовно бе избирана за най-влиятелната жена в света, не беше никаква изненада. Това ѝ спечели и уважението на гражданите - включително в източната част на страната, където е отраснала. Но тя ни най-малко не се възгордя.

"Мама Меркел"

Начело на Християндемократическата партия, Меркел се постара да я модернизира. Бяха насърчавани  младите кадри, и особено жените. Видът на партийните конгреси се промени. Меркел остана каквато беше, а допитванията сочеха, че хората ценят нейната автентичност. В един момент мнозина започнаха да я наричат просто "мама Меркел". Това беше много ласкателно за нея, но имаше и своята сенчеста страна - понеже на "мама Меркел" се разчиташе твърде много, отслабна интересът към воденето на демократични спорове. 

И още нещо се загуби: многообразието. Меркел водеше партията и правителството си с твърда ръка, за да гарантира ефективността в действията. Така "мама Меркел" получи негативен оттенък. Меркел не се колебаеше да наложи решения като прекратяването на наборната военна служба или отказа от ядрена енергия. Консерваторите в Християндемократическия съюз (ХДС) бяха посатвени натясно. По този повод политологът Волфганг Меркел заяви наскоро, че от десноцентристка партия ХДС се е превърнал само в центристка. Което отвори пространство за възникването на нова партия в крайното дясно - "Алтернатива за Германия".

"Ще се справим"

В учебниците по история обаче Меркел най-вероятно ще влезе с друго: с фразата "Ще се справим", произнесена през август 2015-а в разгара на бежанската криза. Тогава Германия декларира готовност да приеме стотици хиляди бежанци от Сирия и граничещите с нея военни и кризисни огнища. Макар впоследствие Меркел да се опита да нанесе много корекции. Германското общество и до днес е разделено по въпроса за бежанците и мигрантите. 

Поляризацията се пренесе и на европейско равнище. Източноевропейците се противопоставиха на плановете на Берлин за пропорционално разпределение на бежанците. Така се образува нова конфликтна линия - от Варшава през Прага и Будапеща до Рим.

Какво следва?

През лятото на 2019 управляващата коалиция, в която участват и социалдемократите, бе смятана за лабилна. А партията на Меркел ХДС падна до исторически ниски нива на подкрепа. По време на пандемията от коронавирус, започнала в началото на 2020 обаче, одобрението за нея отново нарасна и мнозина си пожелават Меркел да се кандидатира отново.

Тя обаче е категорична: не желае пети мандат.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони Мигусмукаро

    26 2 Отговор
    Дада..наистина блестяща от всякъде,като на неегър зъбите вечер!Рази ижтя е за затвора!Агент на Щази,с псевдоним Ерика Тая света оправяла...ай сиктттрррр
  • 2 БОЗА

    31 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Меркел на 66: нейното управление ще се помни"

    Ще се "помни" я....с тарамбуките напълнили Европа по нейна молба...и с един "аскет"... ;-(
  • 3 Hjj

    22 2 Отговор
    Ужасен трол ,продала си е душата отдавна.
  • 4 РЪМПЕЗИ

    6 26 Отговор
    НЕВЕРОЯТНА ЖЕНА...АКО ИМА СВЕТА ОЩЕ ЕДИН КАТО НЕЯ ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВАМЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ...

    Коментиран от #20, #21

  • 5 Умният

    0 8 Отговор
    Може да си направи извод за МЕРКЕЛ...Простият никога..Велик политик и човек...не
  • 6 Верно ли

    24 2 Отговор
    Мхм, ще се помни като най-малоумното и то за цяла Европа с политиките ѝ, обслужващи неолиберастите.
  • 7 Умният

    5 15 Отговор
    Най-великият политик ..ВАДЯ СИ ИЗВОД ОТ РЕСПЕКТА НА ПУТИН КЪМ НЕЯ...

    Коментиран от #8, #10

  • 8 az #Победа75

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Умният":

    Путисе отнася с уважение към абсолютно всички.
  • 9 МммммДа

    14 1 Отговор
    Не желае, защото не може. Всички ги изритват един по един. ЕС ще го изчистят от мафията, която го управлява сега. И оная Лайенката е пътник.. Всички на ръководни постове в ЕС ги шъткат. От там и марионетните им правителства като нашия Герб.
  • 10 Иииии

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Умният":

    Какво й е великото? Че служи на световната мафия и съсипа Германия и Европа. Води анти европейска политика
  • 11 Гостенин

    3 25 Отговор
    Честит рожден ден ,да е жива и здрава още много години.В тия трудни времена и кризи за човечеството не само Германия и Европа но и в целия свят има голяма нужда от трезвомислещи и действащи лидери като Фрау Меркел.

    Коментиран от #15

  • 12 Барбаганю

    10 0 Отговор
    Ще го запомним като Жан и Орешака ама по 2 😂
  • 13 Фактология

    6 5 Отговор
    Каквото и да пишете за Меркел,ряпа да яде пред оня с тънките мустачки..Той е моят герой.Точка.
  • 14 Прохор

    14 1 Отговор
    Ще се помни,ама с лошо.
  • 15 Ти да не

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гостенин":

    би да си спал в последните 10години бе, спящ красавецо?

    Коментиран от #19

  • 16 Антони

    5 2 Отговор
    Да я поканим тук за премиер. Най-интересното е, че ще я научим на българските ни номера както всички немци са се научили, които познавам в България.
  • 17 Робот

    10 0 Отговор
    Как няма да се помни управлението и! Успя да превърне Германия от обикновен лакей, в подлога на уса и цветнокожо гето! Нещо повече , най негодните медии да я хвалят! ПОЗОР!
  • 18 000

    7 1 Отговор
    Отвратителна пияница. Виснали и очите до брадата. Той тремора не е бил случаен. 50%от жертвите на вируса в Италия и Испания са нейно дело. М@ik@i мръсн@дано не види датата на следващия мандат. То така се е появила на тоя свят от някой объркан сперматозоид дето е седял замразен с години. А и са я възпита ли изтрещяла свещеници дето някога са помагали на Фашистите да стигнат до Ватикана а от там папата да ги скрие. Отвращавам се от такива хора. Винаги съм ненавижда Ла Германия САЩ и Великобритания. То като им погледнеш политиците и храната ти се връща обратно.Но зимата ще дойде и грипа плюс коронавируса вече ориентиран правилно към по влажен климат може и да ги затрие та да се спаси света от тея сатанински изч@дия
  • 19 Гостенин

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ти да не":

    Добро утро,,имам над 20 години по чужбина затова даже когато спя съм буден ,

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами значи

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гостенин":

    че си в будна кома! Още по- зле, колега по стаж в чужбина
  • 23 Реалист

    0 0 Отговор
    Меркел Бойко не ти ли каза че в Япония пенсионерите са ги хвърляли в горите.... Да вземете да се хванете за ръчичка и хващай те гората двамата,,,,, че лошо ви се пише...
  • 24 Сандо

    0 0 Отговор
    Въпроса е:кой и с какво ще я помни след 50 г.?