Last news in Fakti

5 Август, 2020 21:30 3 766 24

Антисемитизъм? Кога са разрешени критики срещу Израел

  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

Често обаче упреците към израелското правителство нямат нищо общо с антисемитизма

Антисемитизъм? Кога са разрешени критики срещу Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

60 интелектуалци написаха отворено писмо до канцлерката Меркел, за да изразят тревогата си от това, че критиките срещу Израел твърде прибързано се дамгосват като антисемитски. Това разпали дискусия по един парлив въпрос.

 

През ноември почетен член на Германския синдикален съюз написа във Фейсбук, че “ционистката терористична държава” Израел прогонва населението от палестинските територии, нарушавайки международното право, „за да могат еврейските господари да развиват там земеделието си". В послеслов той бе добавил, че позицията му не е антисемитска, но впоследствие се оказа принуден да се откаже от поста си в организацията.

Тази публикация в социалните мрежи демонстрира ясно кога критиката срещу Израел преминава в антисемитизъм – когато Израел се демонизира и представя като единствен виновник за конфликтите в Близкия изток. Често обаче упреците към израелското правителство нямат нищо общо с антисемитизма.

Така се потиска легитимна критика

В отворено писмо до германската канцлерка Ангела Меркел общо 60 германски и израелски учени изразяват загрижеността си от “инфлационната, фактически необоснована и незаконосъобразна употреба на термина антисемитизъм”, която цели “потискане на легитимната критика срещу политиката, водена от израелското правителство”. И това не е първото писмо, изразяващо подобни тревоги.

Поради националсоциалистическото минало на Германия на обвиненията в антисемитизъм се гледа изключително сериозно. Съответно остър е и дебатът по темата. Предимно еврейски организации и отделни лица твърдят, че изразените критики към Израел често са значително по- остри от онези, които се отправят към други държави.

Авторите на отвореното писмо пък твърдят, че обвиненията в антисемитизъм често са повлияни от действията на самия Израел. Подписалите писмото обвиняват например пълномощника на Федералното правителство за борбата срещу антисемитизма Феликс Клайн, че подкрепя "дяснопопулистки гласове от Израел". В контра писмо до Меркел редица еврейски организации изразиха подкрепата си за Клайн. Те му благодарят за последователната борба срещу всички форми на антисемитизма.

Кога критиката към Израел е антисемитска?

Според дефиницията на организацията „Международен алианс за възпоменание на Холокоста“ (IHRA), антисемитизъм е налице, когато едно изказване демонизира  държавата Израел, отказва да признае правото ѝ на съществуване или прилага спрямо нея двоен стандарт.

Историкът и изследовател на антисемитизма Волфганг Бенц, който е подписал отвореното писмо, вярва, че основната опасност за разпространението на антисемитизъм идва от крайното дясно. Еврейски организации обаче от години алармират за нарастване на антисемитизма в левите среди и измежду мюсюлманите. При тях по-скоро става въпрос за антиционизъм – т.е. за желанието да бъде унищожена еврейската държава.

Колко противоречива е темата показва ясно полемиката около движението “Бойкот, изтегляне на инвестициите и санкции” (БДС). Това движение пледира за световен бойкот на израелските стоки и културни изяви, с цел „Израел да бъде принуден да прекрати окупацията и колонизирането на всички арабски земи".

Антисемитизъм и антиционизъм

Миналата година германският Бундестаг определи целите на движението, като отчасти антисемитски. Историкът Бенц не е съгласен с това решение. Неговият колега Михаел Волфзон обаче е на друго мнение. Той смята, че въпросното движение не бива да се подценява и е убеден, че идеите на БДС в крайна сметка целят унищожаването на Израел.

БДС защитава и правото на връщане на всички палестински бежанци, които са били изселени или са избягали от родните си места след 1948 година, когато е създадена държавата Израел. Става дума за около пет милиона души. Много евреи се страхуват, че подобно право на практика би заличило еврейската държава с нейните едва девет милиона жители. Затова редица еврейски организации обвиняват БДС в антиционистки тенденции.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Герб Победa Винаги

    0 22 Отговор
    А Израел е български !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дядо ви от бг

    3 31 Отговор
    ей там, никой да не дрънка безмислици! ако не беше Ариел Шарон, да спаси Бг в 1991, отдавна да е нямало държавата ни! Във всеки град в Бг тябва да има паметник на този велик човек, много близък на Че Гевара! Брат му е бил с Че в конго! убиват брат му там!а той ни спаси от второ турско робство! помнете това хора!!!!

    Коментиран от #6, #24

  • 5 Behemoth

    18 3 Отговор
    Хитлер е виновен ....Абе чожум като не ти стигат силите що се захващаш?
  • 6 Герб Победa Винаги

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "дядо ви от бг":

    Ти си луд дядка !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Герб Победa Винаги

    30 2 Отговор
    Вчера опропастиха Ливан
  • 9 Рошко

    32 5 Отговор
    Израел не трябва да е на картата, и скоро няма да е
  • 10 Колко прав е бил

    29 6 Отговор
    Чичкото с мустачките
  • 11 Герб Победa Винаги

    21 4 Отговор
    Вечно вършат мръсотии !
  • 12 Герб Победa Винаги

    18 1 Отговор
    Казвам ,че ще изчезнат с половината човечество ,защото много са тези които ще ги защищават до последно....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кокорчо🙄

    37 1 Отговор
    Затворете 50-те най влиятелни евреи ако искате да настъпи мир по света, Хенри Форд

    Коментиран от #18

  • 16 Герб Победa Винаги

    19 0 Отговор
    Експлозията на пристанището в Бейрут ще бъде пълна икономическа катастрофа и за Сирия.
    Пристанището беше единствения портал за внос далеч от санкциите.
  • 17 Герб Победa Винаги

    21 0 Отговор
    В момента израелски истребители нарушават въздушната граница с Ливан ,явно дебнейки за Хизбулла
  • 18 сметката

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кокорчо🙄":

    затова днес фамилята форд притежава 3 % от фирмата, останалото евреиски фондове.
  • 19 Ако кажем истината

    20 1 Отговор
    За взрива в Бейрут ще бъде ли антисемитизъм?
  • 20 В.В.П.

    18 2 Отговор
    Американците и руснаците,дадоха картбланш на Тея мърши....И ТЕ ТРЯБВА ДА ОПРАВЯТ ТАЗИ ГРЕШКА...МИЗЕРНО ,ПЛЕМЕ...ЧИСТ НАЦИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ......НИКВО УВАЖЕНИЕ КЪМ ЧОВЕКА,СЪСЕДА,,....ЩЕ ИМА ДЕЙСТВИЯ,МИ СЕ СТРУВА
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Антимилиционер

    2 0 Отговор
    Разрешени? Моля?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 безпартиен

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядо ви от бг":

    За това,че е близък на Че е ясно.Но колко да е бил близък,след като са първи братовчеди??Прочетете и ще видите връзките на всеки от известните "революционери"!Всички са с родословие свързано с петолъчките,сърпа и чука!От друга страна върхушката на Германия преди 9.5.1945 също е свързана но с другия знак-свастиката!И едните и другите са от еврейския народ!!!Това,че комунизмът е бобедил по света може да разберете единствено по това че ако носите червено знаме с петолъчка сърп и чук няма проблем.Проблем и то голям ще имате ако сложите знаме със свастиката!И те така!