Last news in Fakti

6 Август, 2020 21:30 5 061 18

Заради Брекзит: Британците се изнасят към Европа

  • великобритания-
  • брекзит-
  • икономика-
  • ес

В Германия има вече цял британски град от 120 000 души

Заради Брекзит: Британците се изнасят към Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо Великобритания напусна Европа, а сега британците напускат Обединеното кралство и масово се заселват в страни от ЕС. Много от тях взеха и германски паспорт. В Германия има вече цял британски град от 120 000 души.

 

След като британците с минимално мнозинство гласуваха страната им да напусне ЕС, доста граждани на Обединеното кралство обръщат гръб на Острова, заселват се в континентална Европа и взимат гражданство на различни държави от ЕС. До този извод стигат както „Евростат“, така и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Броят на британците в Германия расте

Само в Германия броят на британците, получили германско гражданство, се увеличи с цели 2000%. И то само за три години: от 2016 - след края на референдума - до края на 2019. В Германия вече живее цял един британски град от 120 000 души. Близо половината от тях до края на тази година ще получат и германско гражданство – допълнително към британското.

Така гражданите на Обединеното кралство излизат на второ място като многочисленост сред чужденците, които си вадят германски паспорти. На първо място „по германски паспорти“ са турците, следвани от поляците и румънците. Според едно проучване на университета в Оксфорд, за мнозина британци тъкмо Брекзитът се е превърнал в главен мотив да напуснат страната си.

Повечето британски емигранти се насочват към Испания и Франция. Само в Испания вече са регистрирани 380 000 британци. За онези граждани на Обединеното кралство, които все още размишляват дали да се заселят в някоя държава от ЕС, часовникът вече отброява последните часове.

Часовникът цъка

На 31 декември изтича преходният период, през който Великобритания все още се смята за държава-членка. Тъй че онези, които искат да запазят британското си гражданство, но да вземат и второ – примерно германско – би трябвало да го сторят до края на годината. От 1 януари 2021 година Германия вече няма да позволява на британците двойно гражданство. Същото важи и за други държави от ЕС.

Часовникът цъка не само онези, които напускат Острова – той цъка и за правителството в Лондон. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние вече предупреди, че се топят шансовете до края на годината да бъде постигнат търсеният договор за всеобхватно партньорство. Барние казва, че ЕС трябва да е готов за напускане на Великобритания без договор. Както гражданите, така и предприемачите трябва да са подготвени за такова събитие, което ще доведе до редица неизбежни последици, написа Барние в социалната мрежа Туитър.

Тежки последствия

Какви ще бъдат тези последици? Ето няколко примера. Учениците с постоянно местожителство във Великобритания след 1 януари 2021 вече няма да имат право на безвизови пътувания до ЕС. Мобилните комуникация между Острова и Общността също ще поскъпнат: гражданите на ЕС, които пътуват във Великобритания, ще трябва отново да плащат скъпия роуминг. Британците в Европа – също.

Засега не е ясно какви правила при прекосяването на границата ще важат за гражданите на ЕС, които влизат във Великобритания. И какви документи ще са необходими на тази граница. Британското правителство наистина потвърди, че хората от ЕС ще влизат в Обединеното кралство без задгранични паспорти. Не се знае обаче дали няма да бъде въведен визов режим, за какъвто говори например бившата премиерка Тереза Мей. Поне едно е сигурно: От догодина британските туристи ще могат да пребивават в държава от ЕС без прекъсване най-много 90 дни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    21 5 Отговор
    ами в парадайс Русия ,защо не
  • 2 Iva

    39 1 Отговор
    Защо се изнасят нали е супер в Англия какво им пречи брекзит

    Коментиран от #9

  • 3 мургавия винкел от Бургас

    11 5 Отговор
    Елате в РБ, ИМАМ МНОГО СВОБОДНИ ХОТЕЛи В ЕКЗОТИЧНАТА ЗОНА НА българо-турската граница.
  • 4 Рошко

    9 12 Отговор
    Що за бълвочи бълват пак тия от дойче зеле
  • 5 Ееее

    12 13 Отговор
    Къде ги видяхте тия британци бре и то в Германия да се изнасят,държава която я ненавиждат.Прекалявате по някой път с тия фълшиви новини.
  • 6 ДО ФАКТИ

    12 5 Отговор
    ВИЕ СТЕ НА ХРАНИЛКА ПРИ НФСБ-ЗАЩО СИ ТРАЙКАТЕ ЗА ЯЙЦАТА И ДОМАТИТЕ ПО ВАЛЕРИ
  • 7 Горила

    4 3 Отговор
    Има хора , които се занимават с клю- клю- ! Не ви ли писна да пишете неща които въобще не трябва да ви интересуват ! Абе гледайте си здравето и не се занимавайте с чужди проблеми !
  • 8 среднощен

    5 4 Отговор
    Великобритания без САЩ е "пътник"...! По-важно е за ЕС ефективно да приведе в действие рестрикциите, които следват от напускането на страна членка от Съюза без сделка...! В противен случай става дума за сериозен риск от продължаване на по нататъшно разпадане на ЕС..? Русия и Китай само чакат втора погрешна стъпка от ЕС след Брекзит и ще започнат да задействат механизмите за създаването на Евразийския Съюз... В икономически и търговски план това отдавна се случва..!!
  • 9 Добрият Доктор

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Iva":

    Госпожо за жените е добре защото винаги могат да си намерят работа е не всички разбира се. Но за мъжете дори и за англичаните е трудно намирането на работа а дори и да си намерят заплащането е ниско като сметне разходите и тн. За нашият стандарт са много пари но за там е нищо защото животът в UK е много скъп и постоянно поскъпва. Иначе я харесвам като държава и като природа хората са възпитани и тн. Но сами си съсипват всичко. Никой не им е виновен.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАМАЙ

    2 0 Отговор
    КАТИПУТ КАТА
  • 12 jyyyy

    2 1 Отговор
    изнасяли са - ко па ни са изнасят! се са са изнесли!
  • 13 Шекспир

    5 0 Отговор
    Да се връщат в България и да си оправят покривите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 pasi

    3 1 Отговор
    Помитата са хем миризливи хем мързеливи и никой не ги иска да си стоят в тяхната кочина
  • 17 до Факти Бг

    0 0 Отговор
    коя от тия думи е мръсна Поставя или Балдъза ???
  • 18 Разум

    4 0 Отговор
    Белите британци не искаха да бъдат превзети от други раси и затова гласуваха да излязат.

    Прави са. Всичко добро им желая, но къде черни са подобрили някое общество по света? Вижте и грабежите и др. престъпления в УСА. Уж протестират срещу неправда, а самите те извършиха огромни неправди срещу стотици хиляди собственици на бизнеси.

    В хомогенни общества расизъм няма. Да запазим България славянобългарска държава!