Last news in Fakti

24 Август, 2020 13:00 8 989 29

Из размислите на султан Абдул Азис*

  • султан-
  • рая-
  • ферман

И какво е това: „Свобода или смърт“? Че щом искате избор, смърт ще е. Аз султан ли съм или лукова глава!

Из размислите на султан Абдул Азис* - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ей, раята що така е недоволна от благото ми управление? Ей, разрешил съм им да живеят, плащат данъци, ама им остава нещо да ядат, на синовете им давам възможност да правят кариера в султанската армия….ей, туй неблагодарна рая!

Какво искат? Ей, ферман за Църквата им дадох, да се молят там и да мълчат. Оставих ги да си въртят търговията и работата, училища си имат, даже на техния език си говорят. Ми не мога да ги разбера какво не им харесва у империята.

Свобода искали! А, бе, аланкоолу, каква свобода, бре? Че ето дал съм ти свобода – да живееш, да се плодиш, да плащаш данъци. Ей, пътища ви направих, болници направих, всичко ви направих. Е, не е като у Европата, ама защото плащате малко данъци, мискини с мискини! Ама вие пак неблагодарни. Ей, от личната си хазна всичко давам, империята да е добре, че даже и раята. Ама пусти гяури и тулупи, нищо не разбират от хубаво! Свобода искали….

Бе сега я да ви направя един нов ферман. Да ви го пусна да му се радвате. Да не ви е само свобода в главата. Че то свободата хляб на масата не слага! Попсувайте, посбийте се помежду си, пък се радвайте на новия ферман…..

И какво е това: „Свобода или смърт“? Че щом искате избор, смърт ще е. Аз султан ли съм или лукова глава! На падишаха условия ще поставяте! Вие сте рая и толкоз. Трябва ви ферман, а не свобода…..

Я по повод рождения ми ден да ви хвърля по някой грош.. Неблагодарници такива! Всичко правя за вас, всичкоооооо!

Елена Гунчева, фейсбук

* Султан Абдул Азис е начело на Османската империя по време на потушаване на Априлското въстание.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИНЕТУ

    30 4 Отговор
    И 100 ФЕРМАНА ДА НАПИШЕШ НЯМА КОЙ ДА ГИ ПРОЧЕТЕ.АЗ БЕЗ ДА МОГА ДА ЧЕТА НАПИСАХ КОНСТИТУЦИЯ.НЕ ФЕРМАН ШКАФЧЕ МИ ДАЙ , ЧЕ СТАРОТО Е ПЪЛНО А ИМА ОЩЕ ПАЧКИ ЗА ПРИБИРАНЕ

    Коментиран от #26

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 3 Отговор
    унас управляват хунта мутри а БЪЛГАРИЯ е над 1360 години ПЕТ ВЕКА е била под османско иго и е оцеляла да живее БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #29

  • 3 Свобода или смърт

    8 24 Отговор
    Е нищо повече от масонска фраза
  • 4 Анализаторр

    37 3 Отговор
    Всякаква прилика с тулупи и тикви е случайна!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 11 Отговор
    ЕЛЕНА ГУНЧЕВА вие интересите на герб ли обслужвате вън мафията съд за БОРИСОВ ГЕШЕВ мутрите в затвора
  • 6 Всякаква прилика

    27 2 Отговор
    Със сега съществуващи лица е....... абсолютна истина.
  • 7 фен

    27 1 Отговор
    Да ви приличат на думите на някой?Нов Ферман или конституция?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И ти си падаш по тез

    1 6 Отговор
    Брех, знаеш ли как ме интересуват тези..?!
  • 10 БЪЛГАРИЯ

    17 15 Отговор
    В тази връзка Щерионов разказва за посещение на медицинския екип от кортежа на султан Абдул Меджид през 1846 г. в Търново, където местното население категорично отхвърля предприетата от османските власти кампания за ваксиниране на децата срещу смъртоносната едра шарка. За да ги убедят в ползата от ваксинацията, хората на султана обещават по една сребърна пара и по една кърпа като подарък за всяко ваксинирано дете. Проф. Христо Матанов от Софийския университет уточнява, че приложеният способ за ваксинирането е бил заимстван от арабската медицина.

    Друг любопитен детайл, свързан с хигиената, е изграждането на много обществени бани. По този показател Османската империя изпреварва редица западноевропейски държави, където по време на Ренесанса монарсите са се къпели извънредно рядко.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Съдията Дред

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "БЪЛГАРИЯ":

    Изграждането на обществени бани е обичай, който османците възприемат от ромеите, преди това не са имали такива обичаи.

    Коментиран от #15

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    БОРИСОВ се подиграва първо с пенсионерите като им замазва очите еднократно с 50 лева той се хвалеше щото хапнал филия с мас а някой хора нямат какво да ядът нняма къде да спят безработица безпаричие болести а има хора който работят и получават купони за храна която храна им е излишна вместо да я дарят я хвърлят в контейнери справедливо ли е това е светът на капитала
  • 14 goni

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "БЪЛГАРИЯ":

    По-това време е било " научно доказано" че къпането е вредно!:) И до ден днешен има хора, които ми цитират следното:" Много хора са умрели от настинка, никой от мръсотия!":) Може и да са прави!:) Не съм чел последните научни проучвания по въпроса!:) Както е тръгнало може и това да ни сервират!:)
  • 15 goni

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    Интересно, защо ние българите не сме ги възприели от византийците?!:) Сигурен съм че 200г. сме били много интимно свързани!:)

    Коментиран от #23

  • 16 Без редовно къпане така става

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "БЪЛГАРИЯ":

    На вас явно водата ви е била много скъпа , и ва е удрял от нея ток , щом сте предпочели да си резнете нещо от най милото , вместо просто да го замивате редовно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ъъъъъ

    2 5 Отговор
    тая не беше ли от абвгъ?
  • 19 Z war

    5 0 Отговор
    Време е за нов кръстоносен поход
  • 20 Емил

    4 13 Отговор
    Възпитаната в любов към Русия и Турция, няма да намери Обетованата земя! ФАКТИ, откъде ги намирате тези нереализирани професионалисти?! Ясно е, че никой няма да наеме Гунчева за адвокат и си запълва времето с мечти за бащиното "величие". Ама защо стимулирате този Електра синдром?!
  • 21 goni

    4 3 Отговор
    Абе, модераторчето!:) Ти какво имаш против мечетата?!:) В тази връзка една забавна история! Преди доста години имах връзка с красива, млада и много интелигентна дама. Бяхме съвсем млади и буини и аз и виках "мечо", а тя на мен "звяра"!:) Срещнах ме се наскоро случайно и решихме да си припомним младините!:) Казвам и: "Мечо, ти сега си гладка, като фаянсова плочка!:) А, тя:" Ако, се беше съгласил тогава не само аз, а и ти да се епилираш сега щях да съм майка на децата ти! Да не мислиш че само на теб не ти се лапат косми!"
  • 22 аркадаша

    8 9 Отговор
    Знаете и ,че има нещо като сентенция...Колко пъти се къпе българинът!!!!!???? Отговор: Два пъти....на кръщение и на погребение!
  • 23 Дълбоко Виждащ

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "goni":

    Под Византийско робство сме над 400г....

    Коментиран от #28

  • 24 За съжаление е така

    5 2 Отговор
    Г-жп Гунчева, БЛАГОДАРЯ ВИ!
  • 25 Ако си

    2 4 Отговор
    направят нашите водачи ДНК тест ИНТЕРЕСНО какво ли ще покажат . Какви ли не са си хвърляли семето по нашите земи . Съмненията дали ни управляват БЪЛГАРИ нарастват 🤔😲🧐👁️

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дълбоко Виждащ":

    Прав си! Но все пак има известни прекъсвания!:) Няма да спорим по исторически въпроси!:) Ще вдигнем твърде много нивото!:) Ще ни "отлюспят" от форума!:)
  • 29 13464

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    начело на таз мутрафония е радев!!!!!!