Last news in Fakti

1 Септември, 2020 06:30 4 447 41

ЕС заговори за санкции срещу Анкара. Ще се стресне ли Ердоган?

  • реджеп ердоган-
  • ес-
  • турция-
  • санкции-
  • средиземно море-
  • гърция-
  • природен газ

За първи път Брюксел заговори за санкции срещу Анкара заради проучванията ѝ за нефт и газ в Средиземно море

ЕС заговори за санкции срещу Анкара. Ще се стресне ли Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Засега заплахата е все още само в полето на дипломацията. Но докога? На срещата на външните министри от Общността Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че на следващата среща на върха в Брюксел след три седмици ще се проведат консултации за налагането на санкции на Турция.

Този политически обрат е дипломатически успех за Гърция и Кипър – именно те настояха за санкции заради продължаващите незаконни сондажи на Турция за нефт и газ, както и заради присъствието на турски военни кораби в Източното Средиземноморие. 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази удовлетвореността си в интервю за ДВ: „Това е успех не само за Гърция, а и за целия ЕС. Ние сме изправени срещу турската агресия в източната част на Средиземно море, която е в нарушение на международните закони и международното морско право. Ако Турция не се вразуми и не се върне към диалога и съблюдаването на международното право, на дневен ред излизат санкциите“.

Опасност от военен сблъсък

Колко взривоопасна ще се окаже обстановката, ако турските военни кораби насочат оръжията си срещу гръцките или френските фрегати? След един подобен случай Франция изпрати свои военни кораби да окажат подкрепа в източно Егейско море. Дали не е трябвало да се действа по-рано?

„Проблемът е, че Турция не познава граници, а това са международното право и международното морско право. Трябва да се прокарат ясни линии. Турция трябва да разбере, че не може да живее без да се съобразява с международното право. Това е опасно не само за региона, а за целия свят“, поясни Дендиас.

Същевременно гръцкият външен министър потвърди своята готовност за преговори. Атина се надява на приемливо за всички решение и е готова да седне на масата за преговори. 

Какво може да предприеме Брюксел? 

Що се отнася до характера на санкциите спрямо Турция, Жозеп Борел открои редица възможности. Те биха могли да бъдат насочени срещу отделни хора, срещу собственост, като например кораби, на Турция би могло да се забрани да ползва европейските пристанища или пък да ѝ бъде отказан достъп до технологии и доставки.

Всички мерки трябва да се аргументират с незаконните дейности от страна на Турция и да целят прекратяването им. Ако и това не помогне, могат да бъдат наложени санкции срещу турската икономика.

Първо ще опитат с преговори

Преди обаче тези санкции да бъдат обсъдени, както подчертаха и Жозеп Борел, и германският външен министър Хайко Маас, трябва още веднъж да бъде потърсено дипломатическо решение.

Това беше и целта на посещението на Хайко Маас в Анкара в началото на седмицата, което обаче приключи без резултат. Зад фасадата на европейското единство се крият най-вече опасенията на Германия и Италия, че Ердоган може да пусне бежанците към Европа, както посочват дипломати. 

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    24 17 Отговор
    Преместих си го.От единия крачол на потурите в другия.
  • 2 Гост

    25 18 Отговор
    Дойчланд пак реве, а на ЕрдоАн не му дреме!!!
  • 3 Иван

    33 17 Отговор
    турците шамаросаха френската фрегата и едвам успя да избяга до Крит. Толкова ли е силна Турция, че се съюзяват толкова държави срещу нея. Като гледам турците не молят никой за помощ, а гърците опряха освен към всички държави в Европа, а и до арабите

    Коментиран от #11

  • 4 Бачо Киро

    15 15 Отговор
    Вчера след обяд гърците разтовариха цял ферибот с войници до най близкия остров до Турция. Ердоган им каза, че ще изпрати и турски войски там за компания и през нощта тихомълком с кафяви гащи се изнизаха всички от острова
  • 5 Националист

    27 11 Отговор
    Санкциите вече трябваше да са факт
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хаджиментов

    26 16 Отговор
    Ердоган не е първият диктатор-хулиган и всички свършват по един и същи начин.
  • 8 Ха ха ха

    18 6 Отговор
    Кучетата се събудиха. Лайте, лайте само това можете
  • 9 Еро

    20 7 Отговор
    Кви санкции ще налагате е вие сте мъртви либерали прости
  • 10 Доган

    1 1 Отговор
    Аз пък съм Европейски либерал.Не вервате ли?Честно!
  • 11 Гост

    14 13 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Изобщо не е силна турция. Истината е че САЩ стоят твърдо зад нея, те си я отгледаха да я използват срещу Русия. ЦРУ ще си пази отрочето до край.

    Коментиран от #12

  • 12 Иван

    19 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Не е силна ли??? Ти поне вярваш ли на собствените си лъжи?

    Коментиран от #17

  • 13 Хаджиментов

    23 9 Отговор
    Зa cилaтa нa Турция ca винoвни т.нaр. "Вeлики cили", кoитo нa някoлкo пъти нe пoзвoлвaт тя дa бъдe нaврянa в Aнaдoлa, къдeтo и e мяcтoтo. Прaвят гo, зa дa я прoтивoпocтaвят нa мeрaцитe нa Руcия дa ce нacтaни нa Бaлкaнитe и дa зaвлaдee прoливитe. Кoлкoтo пo-cилнo e руcкoтo влияниe нa Бaлкaнитe, тoлкoвa пo-cилнa e пoдкрeпaтa зa Турция. Нo дoкъдe щe и пoзвoлят дa нacтъпвa и нaглee?!?!
  • 14 Разум

    26 12 Отговор
    От как съществува тази държава Турция, кажете ми какво добро са видели от нея съседите й?

    Освен да грабят и избиват съседите си на друго способни ли са турските управници?

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 15 българин

    12 22 Отговор

    До коментар #14 от "Разум":

    Ти кажи от как я има Турция ние какво лошо сме видели от Турция???

    Коментиран от #23

  • 16 сопола

    14 9 Отговор

    До коментар #14 от "Разум":

    Не знам за турците, но знам за кютека, който ядохме от гърците при Петричкия инцидент
  • 17 Гост

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Ибряме колкото и да не ти се иска, това е истината. Нека да започнат реална война да видим колко ще им стигнат силите без чужда подкрепа. На приказки и пропаганда всеки може, зависи колко му е акъла, и какво цели.
  • 18 1234

    13 7 Отговор

    До коментар #14 от "Разум":

    И еничарството и събаряне на църкви. Те не са хора, да ги смачка запада е единственото, което заслужават. Дано този път не изоставят балланите както 1444

    Коментиран от #21

  • 19 1234

    17 9 Отговор
    Пълен бан на турски тирове стоки и хора през наша и гръцка територия. Е тогава ще клекне тъпия фес

    Коментиран от #22, #33

  • 20 Бачо Киро

    10 0 Отговор
    Докато само се дрънка, Ердоган ще си кара както си иска. Дрънкат отдавна, като вижда, че е само празни приказки, що да се впечатлява?
  • 21 5678

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    През 1444 те не изоставят балканите, а идват да ги завладеят. Също така идват и през 1442 когато обезбългаряват цялата Дунавска равнина и софийското поле. После през 1444 турци и българи ги спират. Четете я тази история бре, тя е за вас.
  • 22 5678

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    Като спреш тирове стока и хора тръгват мигрантите и разбунват всичко по пътя си. Носят и вазелин, ама ти си набави, не разчитай много
  • 23 Не съм Хасан

    22 9 Отговор

    До коментар #15 от "българин":

    Видели сме български жертви от турските терористични атентати през 80-те. Видели сме препотвърждаването на Ангорският договор през 1992 г. между България и Турция. Видели сме как и досега Турция се прави на утрепана и не е изплатила и стотинка от близо 15-те милиарда за завзетите български земи и имоти на тракийските българи. Видели сме как българите в Турция нямат правата и свободата, които турците имат в България. Видели сме и още много...

    Коментиран от #24, #25, #31, #32

  • 24 видял си таратанци

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Не съм Хасан":

    Всеки който е подал документи във валийството в Едирне е получил полагащата му се компенсация. Ако имаш имоти там, заповядай, донеси нотариални актове или имената на собственика, ще се провери в архивите, всичко е запазено и ще бъдеш обезщетен. Хиляди вече бяха обезщетени.

    Коментиран от #26

  • 25 йети

    3 9 Отговор

    До коментар #23 от "Не съм Хасан":

    Със сигурност жертвите на комунизма са били много повече българи , като се почне от атентата в Света Неделя и се мине през лагерите на смъртта

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Не съм Хасан

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "видял си таратанци":

    Много хитро замазване на положението, нали? Прогонени около 400 000 от които 60 000 избити. Как се вземат документи за собственост, когато гледаш как да бягаш, за да спасиш живота и този на децата си...
    Колко от тях имат документи? 30-40-100-200 -500 бр.!?

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Има архиви бе неграмотни

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Не съм Хасан":

    Ако си плащал данъци всичко е отразено. Как мислиш се изплащат компенсации? Само на честна дума ли? Ти ако си изгубиш документите как ти се вадят нови? Разклати аспиринчето в буркана..

    Коментиран от #35

  • 31 a bee

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Не съм Хасан":

    Намали малко милиционр-пенсионер!
    Желязната църква за е възстановена а ?
  • 32 a bee

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Не съм Хасан":

    Кой ни помогна с медицинско оборудеане
    преди месеци ? Купени китайски -фалшиви .
  • 33 a bee

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    И Путин наложи " пълен бан " и кво последва а ?
  • 34 Хасан

    5 1 Отговор
    Е па не може целия Евпосъюз да си развали глогношенията с Турция заради болните амбиции на гръцките политици
  • 35 От Тракийските българи

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Има архиви бе неграмотни":

    Мой роднина от тракийските българи имаше документи за имотите си от дядо си.
    Многократно ходи в Турция за обезщетение на заграбените му имоти.И нищо. Мотаеха го нарочно, искаха му различни документи и всеки път ходеше до някъде или се връщаше до България. После разбра, че целенасочено не му казват за всичко което трябва да представи, а му го сервират едно по едно след всяко посещение. пръсна много време, нерви и пари по адвокати и пътуване и накрая един български турчин го съжали и му каза да не се занимава, няма да получи това за което е дошъл. Официално споразуменията на държавите са едни, но Турция е въвела такива правила, че кара хората сами да се отказват.
  • 36 Наблюдател

    4 1 Отговор
    С посраната Меркел и Брюкселския джендъризъм Ердоган неможе да се впечатли!
  • 37 жгтъп

    4 2 Отговор
    Като първа мярка фолксваген може да им построи един завод. На второ място може да ги приемем в ЕС. На трето място можем да задължим Канал 1 и Нова ТВ като БТВ да дават само турски сериали.
  • 38 Гошо

    2 4 Отговор
    Турция на колене!!!
  • 39 ПОМЯРА

    4 2 Отговор
    САЩ наложика на Турция през времето на Еджевит който окупира Кипър и я раздели на две. Санкциите продължиха 5 години Турция все пак се справи. Така че ЕС не го бръснат за сливата. ОТсреща има Азиатски пазар.

    Коментиран от #41

  • 40 ПОМЯРА

    3 1 Отговор
    НАселението на Азия е 5 милиарда а Европа е 740 милиона според статистиките от 2016г. айде да кажем 1 милиарда. Нямат шанс пред Азиатския пазар днес дори всички телефони са на Азиатски фирми.
  • 41 Goiko Mitich doide

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "ПОМЯРА":

    ко ша продаваш там фурми ли??А кой ша купуа??саудити иран ирак........кой???