Last news in Fakti

11 Септември, 2020 20:10 4 493 41

Българите не искат да ги управляват като "стадо" от избори до избори

  • протести-
  • бойко борисов-
  • протест-
  • ивайло дичев-
  • оставка-
  • стадо-
  • избори

С оставката на Борисов проблемите няма да се решат. За да има съдебна реформа, за да няма злоупотреби, е нужно едно: непрестанен граждански натиск. Положението не е никак отчайващо, смята Ивайло Дичев.

Българите не искат да ги управляват като "стадо" от избори до избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Метафората за великото народно въстание мобилизира. Тя обаче създава лъжливата надежда за бърза и окончателна развръзка. Дори господин Борисов да прояви разум и утре да подаде оставка, гражданският натиск ще трябва да продължи - докато се реформира съдебната система и бъде въведен контрол над прокуратурата. А след това българите масово трябва да гласуват и да са готови да отделят още време за контрол на вота.

Дори и след това край няма да има. Каквото и мнозинство да дойде, то ще трябва да се страхува. Ще трябва да знае много добре, че във всеки един момент хората са готови да излязат на улицата. А за всичко това се изисква непрекъснат граждански натиск.

На някого може това да му звучи отчайващо, но аз мисля точно обратното. Непрекъснатият граждански натиск е не само наше право и задължение, но и източник на самочувствие на раждащия се народ. Усетили са го сигурно онези хиляди хора, които в четвъртък вечерта, 10 септември, развяваха светещите си телефони на площада.

Как се променя протестът

Що се отнася до властта, тя разчита на психологията. Например на следните развития: старите (исторически, но и поколенчески) седесари все по-активно започнаха да обругават протеста, вероятно защото ревнуват, че никой не ги кани, никой не благоговее пред ценния им идеологически опит; аполитичните граждани просто се възмущават, че им се вдига шум; анализаторите, които не живеят от герберски проекти, се ориентираха, че стават по-интересни, ако зад протеста разкрият някой заговор, някой изборен апокалипсис - тогава ги канят по медиите, защото интересното продава.

В момента най-видимата промяна е относителното застаряване на протеста. Казват, че причината била отпътуването на студентите от чуждите университети. Струва ми се обаче, че това е само част от проблема. Всъщност демонстрациите започнаха да стават рутина и на младите явно им доскуча. Докато се отбраняваха палаткови лагери и водеха битки с полицията, имаше героика, усещане, че участваш в нещо голямо. Мирните демонстрации, колкото и многобройни и весели да са те, предполагат друга нагласа - търпение и чувство за дълг, които са характерни за по-възрастните. За да се върнат на площада младите, вероятно ще са нужни мобилизиращи събития като освобождаването на плажа в Росенец. Е да, и сега не минава ден без разкрития и скандали, но повечето си остават малко журналистическа абстракция. Да вземем Булгартабак - приватизиран, после съсипан, неустойките неплатени от корпулентния бизнесмен, а разследване от страна на прокуратурата - никакво. Възмутително е, но как да се направи от това разказ отвъд информацията в медиите, сцена на героичен сблъсък между "ние" и "те", а защо не - на солидарност с уволнените работници?

И все пак: психологията едва ли ще спаси властта. Вярно е, че сам по себе си протестът няма да промени страната: той не е план, а катастрофа, която принуждава управляващите панически да бъркат тестето. Започнаха да се пренареждат управляващите партии, промениха се драстично електоралните нагласи. Най-голямата новина от последните дни е критичната позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България срещу монополизирането на обществените поръчки, кражбата на бизнеси, правителствения рекет - всички онези теми, които са в центъра на протеста вече два месеца.

Към политическите критики ще започнат да се добавят други теми, каквато беше обгазяването в Русе. Както знаем, когато тръгне снежната топка на общественото недоволство, към нея ще се залепват все повече конкретни секторни проблеми, така че в един момент ще се появят прословутите социални искания, чиято липса сега отчуждава профсъюзите и крайно левите. Особено ако зимата се окаже тежка, както се очаква.

Опозоряването на България

Проблемите в България забеляза и Европа - не защото протестът е нещо невиждано, а заради новината, че президентът застана зад протеста. За опозоряването на страната допринесе и лъжата на главния прокурор, че той бил организирал срещата в Европейския парламент - оттам опровергаха твърдението му. Озадачаваща бе и позицията на председателката на комисията за защита от дискриминация, която вместо да защитава гражданите, за което получава огромна заплата, реши да брани правителството - пак от "дискриминация". Това, че България постепенно беше наредена при страните с проблеми с върховенството на закона, се случи и благодарение на възхитителната мобилизация на младите българи по света, прогонени от родината. А знаем, че ако се стигне до спиране на еврофондовете, ГЕРБ ще загуби основния лост на управлението си. Добавете към това загубата на легитимност, която ще блокира всеки опит за сериозни управленски решения. Представете си например само какво би станало, ако Бойко Борисов отново се опита да въведе сериозна карантина.

Да добавим и чисто естетическия момент: това, че българите - образовани или не, опозиционни или лоялни - се сблъскаха с удивителната простотия на управляващите. Със записи с гласа на премиера, на които трябва да пише "не се препоръчва за деца", с изказвания на лъжепатриоти, които представят народа си като "стадо". Добавяме надменното отношение към българската публичност на партии като ДПС. Добавяме и безумния символ на партийния дом, превърнат в анти-журналистически бункер и каскета на г-н Гешев, които възкресяват и образно тоталитарните времена. Вероятно погнусата ще се окаже важен фактор на следващите избори.

Демокрацията не е идилия, тя предполага непрекъснат сблъсък. Наша задача е да намерим новите форми на участие на гражданите, които не се примиряват вече да чакат да бъдат управлявани като "стадо" от избори до избори, а искат да контролират, да протестират, да изказват мнение. Вместо народно въстание аз предпочитам гражданско овластяване.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искаме от избори до избори

    41 9 Отговор
    Не искаме действаща мутра от близкото минало да краде и раздава от нашите пари.
  • 2 Да разбирам ли

    16 37 Отговор
    Ясно - значи сваляме правителството и служебно назначавеме Радев да управлява доживот! За да не би на изборите, да се окаже , че всичките манипулации не са сработили! Като застава зад протестите, защо Радев не застане отпред? Страх ли го е да се откаже от защитеното си местенце на прозореца? Нали е мъж и офицер? Защо само се крие зад имунитета и зад гърба на другите?
    Граждански контрол? Къде и как го има? И как си го представяте?

    Коментиран от #5, #15, #19

  • 3 Уточнение

    34 5 Отговор
    Стадото тъпоглаво е във властта.... Сред Народа има много умни хора и това дразни едрия и дребен добитък, настанил се по върховете на държавата .
  • 4 РЪМПЕЗИ

    35 10 Отговор
    БЪЛГАРСКИ ДЕЦА ПИТАТ БОРИСОВ КАКВО ОЗНАЧАВА " ТЪПА КЪРДЖАЛИЙСКА П.ТКА.." - РОДИТЕЛИТЕ ИМ НЕ МОГАТ ДА ИМ ОТГОВОРЯТ...ОЧАКВАМЕ БОРИСОВ ДА ИМ ОБЯСНИ НАЙ-ПОДРОБНО...
  • 5 Гербаджииски хрантутляк

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "Да разбирам ли":

    Разбирай: Свършва ви лапането.
  • 6 Кой68

    16 4 Отговор
    Държавата е такава каквито са хората живеещи в нея.Хората сами си градят живота.....
  • 7 Илия Троянов

    3 7 Отговор
    МИТИНГОВА ДЕМОКРАЦИЯ. БКП-БСП-ДС-ЖИВКОВ ЕЛИТ, ПОСТИГНАХА ВСИЧКО ВСИЧКО! ТЕ СА НАЙ УМНИ. И ПУТИН Е НАЙ УМЕН, ВСИЧКО ИМ СЕ НАРЕЖДА ПО-ПЛАН. БКП и ДС, олигархията сега и БСП, и мафията се кефят на всякакъв антикомунист и антикомунизъм, и се страхуват от истински комунисти и комунизъм. Както кучето се кефи на наденица и се страхува от пръчка. Те са антикомунисти в истински фашистки смисъл, и докараха антикомунизмът и го финансират, и го натрапват от техните собствени медии и държавни такива. Който обича дясното - прави най готините минети и оргазъм на живковистите - фашагите. Георги Стоев си го пише, че мафията е с управление в БСП централата, там дирижират и люпилнята и управлението на партиите. И всичко става по мед и масло. Георги Андреев 1995г: "По-голямата част от обработваемите площи пустеят, а дългогодишните насаждения подивяват или се изкореняват. Избирайки сложна процедура за връщане на земята, Мафията иска да откаже" от земеделие и скотовъдство тези, Които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), Където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане от само себе си", а засега е строго охранявана тайна.Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически Живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) - негова е Мултигруп" и др. - и Второ главно управл
  • 8 документите

    9 6 Отговор
    МИТИНГОВА ДЕМОКРАЦИЯ. БКП-БСП-ДС-ЖИВКОВ ЕЛИТ, ПОСТИГНАХА ВСИЧКО ВСИЧКО! ТЕ СА НАЙ УМНИ. И ПУТИН Е НАЙ УМЕН, ВСИЧКО ИМ СЕ НАРЕЖДА ПО-ПЛАН. БКП и ДС, олигархията сега и БСП, и мафията се кефят на всякакъв антикомунист и антикомунизъм, и се страхуват от истински комунисти и комунизъм. Както кучето се кефи на наденица и се страхува от пръчка. Георги Андреев 1995г: "По-голямата част от обработваемите площи пустеят, а дългогодишните насаждения подивяват или се изкореняват. Избирайки сложна процедура за връщане на земята, Мафията иска да откаже" от земеделие и скотовъдство тези, Които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), Където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане от само себе си", а засега е строго охранявана тайна.Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически Живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) - негова е Мултигруп" и др. - и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) - негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни Кадри на едрия Капитал" са бивши офицери от ДС." Студената война е спечелена от Червената олигархия - днес капиталистическа върхушка.
  • 9 ВИЗИЯ БГ

    14 1 Отговор
    Реално работят само 2,5 милиона. По принцип се гледа БВП на зает. Ако БВП пада с 10% но и заетите падат с 10% тогава БВП на зает не е паднало. 25% от БВП на зает е по принцип минималната заплата в демокрация. БВП на зает преди година е 48 000 лева, при 2,5 милиона заети и БВП 120 милиарда. Което е 1000 лева минимална заплата, по това изчисление по демокрациите. 50% от БВП са за заплати, в добрите държави. 60 милиарда са това. Но 2,5 милиона заети по 15 000 лева "средна" заплата, годишно, е 37,5 милиарда лева, тя също е стъкмистика но. Тоест официално се спестяват от заплати 22,5 милиарда, с което се спестява поне 10 милиарда търговски оборот - тоест и поне 300-600 хиляди спестени работни места. На повечето българи им плащат минимална заплата. Щели да фалират ако увеличили мин. запл. А защо да не фалират фирми които не могат да плащат данъци и заплати? Ако имаме свестни заплати, ще произвеждаме свестни неща. Ще правим скъпи и хубави неща, ако има кой да ги купи в България.

    Коментиран от #16

  • 10 Умен по цялата глава

    10 12 Отговор
    Има накъде.Гергов Свинаря поканен на масата на Радев пРезидента на сватбата на Йотова зам президента....Ето кОЙ гласи Радев за служебен Премиер...Самия пловдивски Олигарх Гергов.....ето КОЙ гласят за Служебен Премиер....Самия Гергов Свинаря.....а вие лежите като Неандерталци цяло лято в палатките и по асвалта....И ви биха на Въстанието,за да управляват Мазните Червени Тулупи от БСП....
  • 11 Criminal

    9 2 Отговор
    Е па толкоз ли нямаше снимка от България???? То сме си стадо, доят ни, стрижат ни а кучетата вардят кумчо вълчо да е сит...................
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 8 Отговор
    оставка мутри
  • 13 Завета на Левски Чиста и Свята Република

    10 13 Отговор
    Това е най демократичното управление на една република От избор на избор Другото е Метеж

    Коментиран от #17

  • 14 Василева

    11 1 Отговор
    Защо говоритаа тое само за Булгартабак,а не и за БТК и другите преватизациони сделки.Колко хора останаха на улицата тогава.За тези сделки не е виновен Борисов и за това никои не се интересува от тях.
  • 15 Явно имаш проблеми с разбирането

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да разбирам ли":

    Би ли посочил поне едно основание за подобна логика? Един лозунг с подобно искане?
  • 16 Така е

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "ВИЗИЯ БГ":

    Когато хората разполагат с пари ще има повече търговия ще си позволяват повече неща съответно и повече пари ще постъпват в държавата чрез данъци. А това с фирмите че щели да фалират са си пълни измишльотини защото началника ако го питаш ще каже че е подсигурил пет поколения за напред а служителите ти нямат и едно поколение и преживяват оцеляват.
  • 17 колчо

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Завета на Левски Чиста и Свята Република":

    не намесвай ЛЕВСКИ !ти харесваш май манипулирани избори ,които нямат нищо общо със завета "чиста и свята република"
  • 18 Спим

    11 0 Отговор
    Прокурор- повдига обвинение
    Съдия- издава присъда
    Според вас кой е виновен че няма наказание за множество хора с очевидни престъпления?
    Ако са прокурорите то значи че учебната система е за смяна заедно с преподавателите.
    Ако са съдиите то значи че си изкарват "бонуси" и никой нищо не може да им каже.
    Ако са виновни и прокуратурата и съда това означава че сме си виновни само ние че се делим на сини, червени, зелени и търпим прокурори, съдии, депутати, министри, президенти, олигарси и "бизнесмени" от ОСЕ(Обединените Селски Емирства) да се подиграват с нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Kумчо Вълчо

    7 2 Отговор
    Докато интелектуалците не застанат на страната на народа , няма да има промяна.Приветствам автора за тази негова позиция , дано и други да се включат.
  • 21 Hoho Boho

    0 7 Отговор
    "Дори господин Борисов да прояви разум", ще влезне в затвора!
    ... но все пак ще остане жив /може би/.
    ЖЕЛАЯ МУ ДЪЛГОЛЕТИЕ!
    ...И МНОГО ШКАФЧЕТА
  • 22 Човек от България

    6 0 Отговор
    Повече от 15 години българското е управлявлявано като "стадо" !
    За да се спре с това, значи трябват големи и сериозни промени към добро и красиво !
    България трябва да има "свое", а това когато стане така, ще бъде много добре и за други страни !
    Трябва да се уточни "кое е твое, кое е мое" !
    Единствената територия в света, която граничи със свои бивши землища, но землища, които й принадлежат, а не "други", това всъщност е тази територия, на която първата буква от името й е Б и завършва на Я !
  • 23 Извънреден коментар 27

    3 0 Отговор
    Мъдроста на реалноста - Васил Левски е етнически българин, полезни неща е правил за Българското, но заради него не са загивали хора !
  • 24 Българин дарен от живота и БОГ

    2 0 Отговор
    На Българското не му отива да е "прасе, овца или коч", а "лъв" !
    На българинът му отива да бъде господар на себе си, на бъдещето си и на самата България !
    Всички знаем , че през цялото си минало, България е имала, както красиви, така и "други" ситуации, времена през които е минавала, въпреки че е имало окаяни моменти, това може да се счита за божие наказание и преудоляване !
    Например "онези 5 века", за нас българите, всъщност са божие наказание !
  • 25 Анализаторр

    5 0 Отговор
    Територията е обречена на бедност и разпокъсано влияние ту от Русия, ту от Европейски съюз, ту от САЩ\ последните ги интересува само плацдарма и нищо друго б.а.\. И в тази невероятна тъпня ако дойде и управляващ не приет от ЕК ще спрат и субсидиите \ те и без това ще спрат по някое време\ и ще настане всенародно веселие.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мъж който трябва да има ЖЕНА И КОЛА

    4 0 Отговор
    Идея - Всички молове в България, трябва да стане така че да са изкупени от етнически и истински българи, става въпрос за Мол Тауърс - двете кули, който е до входа на гр.Варна, МОЛ Варна, ГРАНД МОЛ и другите , които са в територията на цяла България !
  • 28 България ЕС Нато

    4 0 Отговор
    Ами от Изборите и Републиката няма по голяма демокрация болши Това не ти е Русия
  • 29 Комиците

    5 4 Отговор
    Борисов спи до 10.00 ч в мазето после става и с джипа го карат да някой строеж тогава той сяда на шофьорското място прави едно кръгче всички снимат и айде обратно много смешно е като в Комиците
  • 30 ГЕРБ форевър

    4 5 Отговор
    След като публично Борисов се подигра на Цветанов, ред е на последния да отвърне на удара. Разликата между Борисов и Цветанов е, че Цветанов като краде дава на другите, а Борисов краде само за себе си.
  • 31 Мърков

    2 7 Отговор
    Председателят на парламента Цвета Караянчева говори при Цветанка Ризова по бНТ. Определението „тъпо“ изчерпва коментарът за казаното от нея. Не стреляйте в пианиста – той прави всичко, което може. Оскар Уайлд. Цвета обаче не е пианист, нито може въобще нещо. Тя е в жанра ”чалга”, който е непосилен дори за Уайлд...


    „Отровното трио“ – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и ПР-експертът Арман Бабикян ще съдят Караянчева, заради думите й: „Олигарсите финансират онази част от протеста като "Отровното трио". Разбира се, че това е мафия, това е мафия, която на практика финансира протестите“. И ще я осъдят.



    Цвета - председател на НС… Един ден цялата нация ще се срамува от този факт. Възможно е самата тя да се срамува. При условие, че съответния мозъчен център при нея функционира... Което е под въпрос иначе нямаше да се хили неадекватно, когато Борисов я нарече ПКП. С нищо друго няма да остане в историята. В премиерското откровение обаче се засягат всички кърджалийци, което не справедливо. Нека отпадне георгарфското уточнение и остане ПП - казва всичко.



    Съдбата лошо се пошегува с България. Вината обаче си е наша: Цвета, шеф на парламента, Борисов, премиер, Дани Кирилов пише конституция, Иван Гешев, главен прокурор...Протестите са само първа стъпка към реабелитация на справедливостта. 63% подкрепят протестите, според последните социологически изследвания. Всички те ли са мафия и са купени? Сложна материя за Цвета ПП...



    Помните

    Коментиран от #34

  • 32 Иво

    5 1 Отговор
    Прочетох тези "умни" мисли. От тях стана ясно, че няма смисъл от избори ще управлява улицата. На това му викат "Вся власть советом" Мерси.
  • 33 аврамъ бакалинъ

    2 0 Отговор
    Пияница звъни по телефона:
    - Ало-о-о, т’ва ли е номерът за помощ на алкохолици?
    - Да, кажете.
    - Абе-е-е, как се прави мохито?
  • 34 Мутри ни управляват

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мърков":

    В Сащ милиционер не може да стане главен прокурор.!!!
  • 35 Бла Бла

    4 0 Отговор
    Много приказки. Може и по-кратко. България е опоскана като икономика,а голяма част от работоспособното население е източено на запад. Затова вече не представлява особен интерес. Къде по-апетитна е например Беларус. Баце /а и всеки който дойде на власт/зависи изцяло от еврофондовете и щом слуша- ще управлява.
  • 36 Бесен

    2 0 Отговор
    Така става, когато един народ допусне простаците и бандюгите на власт истинският елит да остане на улицата или да е принуден да емигрира вместо да се развива и да работи да България тук. Защо и как се е стигнало дотук, всеки да преосмисли години назад и да се научи да изисква и търси контрол, а не само да реве постфактуум.
  • 37 балтов чарк

    0 0 Отговор
    след френск. революция селските мосюта започнали да се обръщат помежду си на ,,гражданино,,. напоследък не само културологът дичев се опира на думи като ,,стадо,, и ,,натиск,, за да се изрази, т. е. ако стадото не иска да е стадо то трябва да упражнява ,,граждански,, сила и контрол. но и без ,,гражданско стадо,, силата и контрола остават.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Матей

    2 0 Отговор
    рАЗБИРА СЕ ,ЧЕ С ПАДАНЕТО НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА МАФИЯТА В лицето на МС,няма да се решат автоматически проблемите в страната.Но трябва да се почне точно оттам,после народното събрание и всичко последователно надолу до сетния селски кулак и автор на свински песни,КВИЧАНТО до кресчендо,разни плешиви лоести топки и тулуми.
  • 40 Боби

    0 0 Отговор
    Кой ни пита.
  • 41 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Гражданския натиск е необходим но не достатъчен