Last news in Fakti

17 Септември, 2020 13:08 5 390 5

Адв. Иван Демерджиев пред ФАКТИ: Това че г-н Кирилов си тръгна, още не е подобрило особено климата

  • адвокат-
  • единна информационна система-
  • единна информационна система на съдилищата-
  • адв. иван демерджиев-
  • данаил кирилов-
  • правосъдие-
  • съд

"Ние искаме да видим нова политика, искаме да видим професионализъм", каза адвокат Демердиев

Адв. Иван Демерджиев пред ФАКТИ: Това че г-н Кирилов си тръгна, още не е подобрило особено климата - 1
Адв. Иван Демерджиев; Стопкадър: 7/8 Tv
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Пловдивската адвокатска колегия излезе с отворено писмо, в което призовава за спиране на Единната информационна система на съдилищата. Това искане изявиха и съдии от Софийския районен съд, които вчера излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. За същото настояха и съдии от съдилища в цялата страна. В крайна сметка ВСС реши от петък Единната информационна система на съдилищата да излезе от експлоатация, а до 10 декември да се работи по отстраняване на недостатъците в нея.

"В тази връзка се присъединяваме напълно към вече изразените становища от наши колеги магистрати, че споделяме общата ценност за справедливо правосъдие в България и ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица и апелираме към въвеждане на пълноценно и съобразено с всички съвременни технически и правни тенденции електронно правосъдие, като остро се противопоставяме на опитите същото да се компрометира в аванс чрез внедряване на една непълноценна, осакатена и бавна за работа система", пише в отвореното писмо на пловдивските адвокати.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Иван Демерджиев - председател на Пловдивската адвокатска колегия, за да говорим за проблемите в Единната информационна система на съдилищата и до какво довеждат те в практиката. Разговора ни четете в следващите редове:

- Адв. Демерджиев, какви са проблемите на тази система?

- Проблемите на информационната система са изключително дълбоки. След като решиха, че ще я внедряват насила, доста време бяха ангажирани всички съдебни служители, съдии да я разучават и да видят как работи и да е опитат да я накарат да работи. Само че по начина, по който е конструирана това не може да се случи.

В момента имаме огромно забавяне на разписване на решения, много труден достъп до делата, да не кажа невъзможен. Ние тук ползвахме една система за обмен на документи и информация със съда и сега с въвеждането на тази те блокираха всички други възможности. При положение, че тази не работи и е с много ограничени възможности при кореспонденция между адвокатурата и съда, ние всъщност се връщаме назад, не отиваме стъпка напред с нея.

- Вие сте използвали системата – защо тя не работи?

- Тази система никак не работи по много причини. Първо, нейните възможности за кореспонденция и обмен на документи са изключително осакатени. Почти нищо не може да върви по електронен път през нея въпреки претенциите ѝ.

Давам пример – ние доскоро имахме възможност с нашата система да да заявим едно дело и да получим документите по делото от страница едно до страница последна, всичките по електронната поща на съответния адвокат. Той да работи с тези документи, да е наясно какво е постъпило по делото през определен период от време. В момента тази функционалност я няма.

Отделно, изискването с квалифицирани електронни подписи да се подписват съдебните актове пък изключително много затруднява съдиите, както виждаме и доста време няма произнасяне по дела. Чакаме решения, които се забавиха, което не е специфично за нашия съд.

- Какво трябва да се случи с тази система – да бъде отменена и да се върне изцяло в експлоатация старата система или нещо друго?

- Трябва да се спре използването на тази система, много внимателно да се анализира – като в този анализ участват представители на съдии, представители на адвокатурата, да се споделят проблемите, които са възникнали при нейното ползване, да се изчистят и да се добавят функционалности, които тя няма и не знам защо не са включени към нея.

- Кои са най-големите пречки в работата Ви заради тази система?

- Ние в момента нямаме нормален достъп до документи, до които имахме достъп до вчера. Нямаме по новите дела, защото системата не позволява това да се случи. Отделно самият път на един документ до делото обратно до адвоката е затруднен като време. Изисква много повече време по начина, по който работи тази система спрямо досега.

Колегите в съда се оплакват, че деловодителите, за да работят с тази система остават след работно време. Вие може да си представите колко време един служител на заплата ще остава след работно време, за да се бори с несъвършенствата на системата и да се опитва да работи. Няма да е дълго.

- Вие поискахте оставката на министър Кирилов, преди той да я подаде. В тази връзка – какви са впечатленията Ви от новия министър?

- Преди време ме питаха Ваши колеги какво очаквам да се случи, когато бъде сменен министър Кирилов. Изразих очаквания, че най-вероятно заместник-министър ще поема поста на г-н Кирилов. Нашата позиция е ясна и праволинейна и тя засяга както главния прокурор г-н Гешев, така и г-н Кирилов. Това че г-н Кирилов си тръгна, все още не е подобрило особено много климата и атмосферата и начина на работа в Министерството на правосъдието.

Ние искаме да видим нова политика. Искаме да видим професионализъм. Искаме да видим проявлението на този професионализъм. Към днешна дата не виждаме нищо, дано да го видим, но тази практика да се заменят министри със заместник-министри сама разбирате, че не може да доведе до промени в политиката на едно министерство и в начина на работа в това министерство.

Ако заместник-министъра не беше съгласен с начина на работа на г-н Кирилов, правилният ход е да напусне министерството. Фактът, че не го е напуснал значи, че са споделяли общи ценности по отношение на начина на работа, които пък ние в свой ред като гилдия не споделяме.

- Как трябва да работи правосъдното министерство, според Вас, каква е правилната политика?

- Професионално. Правилната политика е да се работи професионално, да се работи бързо, да се работи ефективно, да се работи с Висшия съдебен съвет пълноценно, така че да не се стига до такива проявления, които виждаме сега, пък и много други. Има изключително много работа в министерството на правосъдието, която не е видима за публиката, но върши ежедневно и моите наблюдения са, че не се върши особено добре, особено квалифицирано.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    герб оставка
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    БМБ Е НАЙ МРАЗЕН В БЪЛГАРИЯ
  • 3 spomeni

    2 0 Отговор
    Спомням си на времето дойдоха програмисти - американци да правят софтуер за БДСК. Правихаго година-две и не става и не става. Подобна е работата и с тази единна система - когато налагаш взаимно изключващи се желания и рестрикции - няма кой да направи такова животно. Вероятно всеки иска инф.системата да е максимално защитена. Може, но се прави с разумни и по-малко на брой изисквания към разработчиците. Дано ме разбрахте. Иначе се получава един куц, осакатен кон.
  • 4 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Ако не отидат по затворите Б.Борисов и кръжецa "по интереси" около него където отдавна им е мястото нищо няма да се промени! Само празни приказки... Защото политическата пасмина свикна че като се добере до властта може да се облагодетелства - краде безпроблеменно!!
  • 5 Мутропотеците

    5 0 Отговор
    съд им пречи. ЕС ги изнервя, плямпат за братушките, ама и те комундета били. На нашите да си останат в България шофери са ги возят, милиционери и мис гащички, охранители и това е. Ни им требат юристи ни докторя, ни инджинери да им развалят държавата.