Last news in Fakti

22 Октомври, 2012 16:11 1 984 0

Лихвата по депозитите да се разгледа от тристранката

  • лихва-
  • депозити-
  • цветан симеонов-
  • бтпп
Лихвата по депозитите да се разгледа от тристранката - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с появила се информация в медиите за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите, Българска търговско – промишлена палата (БТПП), счита че към момента подобни предложения не са отразени в проекта на политиките на държавния бюджет за 2013 г., както и законите, които са поставени на обществено обсъждане. С това се нарушава принципа на тристранно сътрудничество залегнал в чл. 3 от Кодекса на труда. Това се казва в позиция на БТПП относно лихвите по депозити.

Също така считаме, че евентуалното разпростиране на данъка върху лихвите по депозитите към местни физически лица ще се отрази в:

Намаляване на доходите на физическите лица.

Намаляване на спестяванията в банките: Въвеждането на данъка ще насърчи част от физическите лица да изтеглят своите депозити, за да не плащат данъци.

Трябва да се отчете и факта, че с въвеждането на новия данък ще се рефлектира негативно и на позицията на България в международните класации – Индекс на правене на бизнес (World Bank), Индекс на икономическа свобода (Heritage Foundation, Wall Street Journal), Най-добри страни за бизнес (Forbes).

БТПП предлага, въпросът да бъде внесен за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Палатата предлага и :
1.      ако бъдат приети тези промени, то лихвите по минимално гарантираният лимит по депозити, съгласно Закон за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат необлагаеми, и

2.      местните физически лица да могат да ползват данъчно облекчение, като приспадат от годишната данъчна основа направените през годината лихвени плащания по кредити.

Текстът е подписан от председателя на УС на БТПП Цветан Симеонов и е изпратен  до г- н Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите и председател на НСТС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА