Last news in Fakti

30 Септември, 2020 14:21 6 796 36

Вие кога последно видяхте Борисов в театър?

  • театър-
  • лом-
  • фестивал

Сърби и българи играят сиртаки в Лом. Срещу тях – митницата, Дунав и Румъния

Вие кога последно видяхте Борисов в театър? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Гергана Пирозова беше на гости на Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Падна ми се аз да го свалям това интервю, та ще прощавате за късното му качване – спирах да си водя бележки, за да ви занимая с тях днес.

Този фестивал в Лом, за който Пирозова говори съм го посещавала няколко пъти. Играла съм, смяла съм се, пяла съм – и на сцената, и извън нея. Разхождала съм се по крайбрежната улица на Лом, в която в седем сутринта тогава не можех да си купя кафе отникъде. Направиха ми нескафе в хотела, дамата на рецепция от собственото си ме черпи.

Спала съм в хотел с големи прозорци, Дунав ме е вял мощно, докато издуха и сънливост, и кофеинова зависимост за кафе, правено в мока – тук имам една история за една от петте италианки, които не могат да правят паста – Витория, която си държи кафето в хладилника, но това ще е история за друг път.

На прозореца с гледка към Дунав съм писала стихове. Разтърсих се из тефтерите, намерих даже точното хвърчащо листче, на гърба има списък със задължителни книги за 11. и 12. клас - здраво съм се била филмирала, но пък днес се смях. Сложила съм дата под написаното - 24.09.2014 година. Правилно предполагах значи, преди 6 години е било.

Преди 6 години играехме с моите хубави приятели от един любителски театър една комедия там. Не зная какво си представяте, когато чуете Лом, как го виждате този град. На мен сградите в центъра му ми приличат на софийските сгради от това време, личи си, че някога е било богато място. Има големи площади, голяма пешеходна зона, много цветя.

Театралната сцена е в сградата на читалището, в самия център и не е никак малка. Фасадата на читалището отпред като че ли беше ремонтирана, отзад, където сваляхме декори не беше съвсем в добро състояние. Гримьорните си спомням, че бяха с мирис на старо дърво и прах, а огледалата – трикрили и сложени там преди доста време, вероятно с построяването на сцената, защото се виждахме изкривени в тях.

Фестивалът в Лом в кръстен на Кръстьо Пишурката и май по последни данни не първата, но втората постановка някога играна в България е играна в Лом. „Многострадална Геновева“ през 1856 година, където Пишурката играе Геновева.

Няколко пъти съм играла на сцената, от която Караянчева ми обясни как трябва да не използвам метрото, а да ходя пеш. Даже едната година спечелихме голямата награда, беше много радостен момент. Охраната на хотела и обясняваше как се е надявам, че ще спечелим, а три минути по-късно говореше с една друга група – май от Варна, и им казваше, че е трябвало те да вземат наградата.

Та, да се върна към някакво същество. Имаше едни сърби от Ниш, с които две поредни години се засякохме. С тях беше голяма веселба - сърби и българи играят сиртаки в Лом. Срещу тях – митницата, Дунав и Румъния.

С тези сърби се надобавихме в мрежите и понякога, когато ми излязат видимо още играят и видимо са добре. Последно видях, че поставят нещо от Шекспир, носеха едни пищни костюми, такива, които някой е шил по поръчка, защото не може всеки да ги ушие. За справка - нашите костюми винаги сме ги правели на ръка, а в направата им са играли много изобретателност, абстрактност и силиконови пистолети. Не зная откъде идва финансирането на сърбите, но добре изглеждат.

Ще се върна и на другото същество – че в седем часа по иначе хубаво направената крайбрежна в Лом не само нямаше откъде едно кафе да си купя, нямаше и жива душа. Бяхме аз и патиците по Дунав, студа и някое друго коте. Без хора, излезли на сутрешен джогинг, без майки с колички, без хора с кучета, без даже митничари пред митницата. Никой не прави йога в тревата, никой не яде баничка на пейка. По шопски – няма кой да те напсува.

А градът в красив, и по пътя натам е красиво, и околностите са красиви. В центъра видимо фасадите са цветни и нови, има цветенца, има и кой да организира фестивал. Но къде са майките, които да водят навсякъде децата със себе си, за да ни пищят в главите, къде са метълите, които да пият бира по пейките вечер, къде са лелите от моралната полиция, които да ги гледат укорително от терасите си, защото аз не ги видях тогава, а нещо ми казва, че ако хвана извънредно мръсния влак към Лом днес, няма да заваря нищо различно.

И така, нямам особена теза, разказвам си. Пък колко пари се дават за култура, как се дават, има ли обезлюдени райони, защо са обезлюдени, къде е човешкият ресурс на България, разпределен ли е равномерно, възможно ли е, когато аз се събуждам в седем, хората или вече да са на работа, или тъкмо да са легнали след нощна смяна – карай да върви. Вие кога последно видяхте Борисов в театър - без да реже ленти, без нещо да открива, ей така – като зрител? Не се заяждам, наистина питам.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РОДОПСКАТА МЪСТИЯ

    78 9 Отговор
    Ааа господин неговото превзходителство Боеку Борисов е гледал постановката в Смолянския театър,, Винету яде пресни суджуци "ас сам свидетелка нека Госпуд му дава живот и сдрафе.
  • 2 Берлускони

    43 7 Отговор
    Оня ден пихме ракия на Театъра на мечтите и после бум-тики-бум с 2 млади бамбини.
  • 3 Браво

    16 95 Отговор
    Милиони лева се дадоха за ремонт на Театри Читалища Църкви и Училища и хората го виждат Само на Кривата Ракета космоса и пречи
  • 4 Тиквата-Евроатлантик

    79 8 Отговор
    От един еднокнижник , който може само да обижда на тулупи и мисирки-какво друго може да се очаква, хаха!
  • 5 Бай бай

    12 80 Отговор
    Няма нужда да ходи никой!!!!!!
    Всеки ден БСП ни предлагат "безплатен" театър!!!!!!
  • 6 Жжэщ666

    78 8 Отговор
    Тиквата и театър. Ха Ха Ха. Вие ме разсмяхте.
  • 7 Соори

    25 29 Отговор
    ами нищо не можах да разбера,това какво е,пътепис,критика,импресия

    Коментиран от #19

  • 8 Бай Ганьо

    56 8 Отговор
    Хахахаха, ТИКВА-ТУЛУП и театър....хахахаха, това е вица на деня.
  • 9 Рошко

    50 7 Отговор
    То не театър а трагикомедия, жалко че ние плащаме за неговите простотии докат той си пълни чекмеджетата
  • 10 аз съм Веска

    47 5 Отговор
    БИБИ НА ТЕАТЪР!?!
    ТО ТАКЪВ ТЕАТЪР СЕ РАЗИГРАВА В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА , ЧЕ МУ ТРЯБВАТ САМО , ШИРОКО ОТВОРЕНИ ОЧИ .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тошко

    12 50 Отговор
    Борисов не е зрител, а работохолик! А вие кога видяхте Радев да работи (да свърши някаква работа)????

    Коментиран от #13

  • 13 айде сега

    7 21 Отговор

    До коментар #12 от "Тошко":

    Радев гони мутри по цял ден.Това не е ли работа?

    Коментиран от #22

  • 14 Аноним

    6 13 Отговор
    А журналист от факти да сте видели аз не съм там подкупи не раздават
  • 15 ташунко

    19 2 Отговор
    строителя от жипката

  • 16 Матей

    22 2 Отговор
    Той е главния художествен ръководител на ВИТИЗ кРъстьо Сарафов,много му се отдава,превърва цялата страна в огромна сцена,за герберите хумор ,сатира и забава,за народа трагедия без край.
  • 17 2020

    29 1 Отговор
    Задавам този въпрос от 10 години.Отговорът е :Бойко Методиев Борисов не е посетил нито опера/голям смях/,нито оперета ,театрално представление,кино, изложба.Тодор Живков поне два пъти в годината посещаваше зала "България", Операта /независимо ,че блокираха тогава половин София/.
  • 18 ти па

    23 1 Отговор
    Он се си е у цирк , собствено производство.
  • 19 Javor

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Соори":

    ...че си npocт npuмepно!
  • 20 МУНЧО

    5 14 Отговор
    тОЙ гледа театър в Париж, опера в Милано, слуша музика във Виена.
    Ха сега де!?
  • 21 А ВИЕ

    5 21 Отговор
    КОГА ЗА ПОСЛЕДНО НАПРАВИХТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, ОСВЕН ДА ПЛЮЕТЕ РОДИНАТА СИ!
  • 22 Свой

    3 17 Отговор

    До коментар #13 от "айде сега":

    Деса гони Радев ,
    Радев гони мутри по цял ден,
    Народът подгони и той Радев ,
    Няма спиране ...!?
    Ей !
    И ако Това не е работа?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 един от многото

    9 1 Отговор
    Че той непрекъснато играе театър. По точния въпрос е , докога ще му траем постановките.
  • 29 БОРИСОВ....ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ

    3 3 Отговор
    НЯМА РАБОТА ТАМ....РАБОТАТА МУ Е В МС И ПО СТРОИТЕЛНИТЕ ПЛОЩАДКИ.....
  • 30 Слави Славов

    10 1 Отговор
    Боко и театър?!Вие шегувате ли се?!Та той дори не знае това яде ли се ,пие ли се или е нещо друго!Вижте му само правоговора и поведението!И не си мечтайте,че доброволно ще си отиде!Ще си отиде само принудително,ферщейн!

    Коментиран от #35

  • 31 jorj

    4 3 Отговор
    Ми защо да ползвате метро, магистрали?!!!! Нали не обичате асфалт, ЗЕМЯ да ядете!!!! А ти като говориш за сърби не знаеш, че земята им никога не е била текезесирана, че са имали право на частен бизнес, че можеха свободно да пътуват по целия свят!!!! Изчезни!!!!
  • 32 123

    2 1 Отговор
    Не знам , ама съм виждал Виденов и Костов във театър . Поотделно де .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Ху (By Who)

    2 2 Отговор
    Аз и за първо не съм го виждал, та за последно. Обаче статията е малоумна.
  • 35 Нона

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Слави Славов":

    Ich verstehe.Той няма представа какво означава театър или опера.Виж торта Сахар я е чул,но недоразбрал.Поне даде повод на Курц да се посмее.
  • 36 Директор на театър

    0 0 Отговор
    Не работят заради Корона вирус!