Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 06:30 4 972 26

Приднестровието: Разкъсани семейства, тъжни съдби

  • приднестровие-
  • молдова

Сепаратистите от Приднестровската република в Молдова водят агресивна политика за русифициране на населението

Приднестровието: Разкъсани семейства, тъжни съдби - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сепаратистите от Приднестровската република в Молдова водят агресивна политика за русифициране на населението. Онези, които не желаят да запишат децата си в руско училище, често си имат работа с КГБ.

Габриел бил на 5 години, когато родителите му се разделили. Детето останало да живее при майка си в Приднестровието – малка ивица земя от източната страна на река Днестър, която се откъсна от Молдова през 1992 с руска помощ. Нито една страна в света, дори и Русия, не признава Приднестровието за независима държава. Според международното право областта принадлежи към Република Молдова.

Максим, бащата на малкия Габриел, зарязва полицейската си служба в Молдова и заминава на работа в Италия, където се жени за рускиня. Заслепен от новата си връзка и новия си живот в Италия той игнорира многобройните призиви на брат си да изпрати Габриел в румънско училище в молдовската столица Кишинев, чиито дипломи са международно признати. Вместо това детето остава да учи в руско училище в Приднестровието.

Вярност към една несъществуваща "родина"

„Максим искаше синът му да стане истински мъж и смяташе, че армията на Приднестровието е идеална за тази цел, защото там владее същата сурова атмосфера, каквато навремето имаше в Съветската армия. Неговият аргумент беше, че самият той е станал мъж благодарение на Съветската армия", разказва чичото на Габриел, пожелал да остане анонимен.

Габриел изпълнил желанието на баща си и постъпил в тъй наречената армия на сепаратисткия приднестровски режим. Той се заклел във вярност към една „родина", която не съществува в международното право. Няколко месеца по-късно момчето обаче се озовало в болница, след като – по стара съветска традиция – било малтретирано от старите войници в казармата.

Днес младият мъж работи в службите за сигурност на самопровъзгласилата се Приднестровска република. Когато трябвало да отиде на погребението на баба си от другата страна на Днестър, тоест в Молдова, Габриел бил придружен от негов по-висшестоящ колега – за да не издаде тайните на Приднестровието. На траурното събитие Габриел не се осмелил дори да погледне към чичо си, който е и негов кръстник, а след погребението изчезнал дори без да го прегърне или да му каже една думичка.

Различни образователни системи


Подобни семейни конфликти се подклаждат и от различните образователни системи. В бившата съветска република Молдова, където официалният език днес е румънският, през 1990-те години бяха отменени старите съветски закони за учебните заведения.

Образователната система там сега се стреми да се доближи до модерните европейски образци.

Затова пък в проруската сепаратистка област на Приднестровието нищо не се е променило в образованието и училищното обучение е идентично с това в Русия. През 1994 самопровъзласилото се правителство в Тираспол дори забрани латинската азбука в училищата и на децата оттогава им се налага да пишат на румънски с кирилски букви. Тази езикова аномалия продължава и до днес.

Правителството на сепаратистите в Тираспол води отявлена политика за русифициране на местното население. Близо 90% от децата в детските градини на Приднестровието се обучават на руски език, около 9% - на румънски и по-малко от един процент – на украински, макар че 34,2% от децата в сепаратистката област произхождат от румънскоезични семейства, 31,4% от рускоезични и 28% - от украинскоговорящи семейства. В училищата и университетите руският е де факто единственият език в обучението.

Въпреки натиска от страна на сепаратисткото ръководство, в Приднестровието все още има 8 учебни заведения, в които се преподава на румънски и се пише на латиница, защото са под юрисдикцията на образователното министерство в Кишинев, Молдова. Още от 2000 година сепаратистите се опитват да принудят тези училища да се подчинят на „законите" на самопровъзгласилата се република, в това число и да възприемат кирилицата. Дори не се колебаят да използват и сила: през 2004 година въпросите училища бяха обградени от полиция, а блокадата продължи няколко седмици, през които учениците бяха превърнати в заложници.

Отявлен натиск

Тези осем румънски училища в Приднестровието съществуват и днес, но натискът над тях е голям. Често учителите са привиквани да дават обяснения пред службата, която по съветски образец продължава да носи името КГБ и днес. Приднестровски полицаи контролираха тържествата за първия учебен ден, за който предварително ръководствата на училищата бяха инструктирани да не се вижда флагът на Молдова.

От 2004–2005 година насам броят на учениците, посещаващи румънски училища в Приднестровието, е спаднал от близо 6 хиляди на 1600 през тази година, казва за ДВ Йон Маноле от Promo-Lex – молдовска неправителствена организация, застъпваща се за човешките права в Приднестровието.

За родителите на учениците в тези училища също не е безопасно. Така например бащата на 12-класничката Олеся досега три пъти е ходил на разпит в приднестровската полиция, защото настоявал дъщеря му да продължи да посещава румънска гимназия, в която децата пишат на латиница. Всеки ден момичето изминава по 50 километра до училището и обратно до вкъщи, за да се изпълни една нейна мечта: един ден да следва в някой румънски университет.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа

    68 18 Отговор
    Отново платени статии от лицемерните западни "демократи"...Само и само да не напишат нещо против мафията в България. Губите доверието на хората обаче. ..

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ккк

    18 40 Отговор
    Където и да се намеси Русия, съхне!

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ето това са

    16 34 Отговор
    Руснаците, драги. ЗВЕРОВЕ ОКАЗВАЩИ ТЕРОР ВЪРХУ ДЕЦА.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кандидат

    15 27 Отговор
    Не е приятно да си русофил. Налага ти се постоянно да пишеш глупости по форумите.
  • 11 В.В.П.

    33 6 Отговор
    Там си знаят кой е укри,кой е руснак и кой е РУМУН...В Молдова е ,първо име руско,второто румънско..Дойче Веле,не разбира нищо..Русофобията трябва да стигне до истерия.хахсха...
  • 12 читателят

    25 2 Отговор
    Скоро небяхте пускали някаквапартенка от дойче веле.
  • 13 анонимен

    29 1 Отговор
    е тъпаци те не са румънци в молдова а ги порумънчват . независимо молдовско княжество е образувано 14 век и първият княз е богдан 1 българин , много от болярите ни забягват натам при падането на българия под турско , после и други българи са управлявали молдова богориди и тн чак края на 17 в територията става руски протекторати до 44 г е молдовдска сср. от 1990 е независима и разкъсана , всички говорят руски , а за официален са избрали влашки румънски , процента румънци е в няколок области на бесарабия , а какво да кажем за българските райони и там ги асимилират власите
  • 14 Историк

    22 0 Отговор
    По интересно е, че в писанието си Дойче недовеле не споменава в Молдова живеят 10 процента с българско самосъзнание.
  • 15 журн на дойче

    6 2 Отговор
    Кишиневският погром (на руски: Кишинёвский погром; на идиш: קעשענעוו פאגראם) е антиеврейски погром на 19 – 20 април (6 – 7 април стар стил) 1903 година в град Кишинев, по това време част от Руската империя.

    Погромът е провокиран от местните антисемитски вестници „Бесарабец“ и „Свет“ и православният владика, които обвиняват евреите за смъртта на две деца в района на Кишинев. При последвалите безредици са убити 47 евреи, няколкостотин са ранени, 700 къщи са разрушени, а 600 магазина са разграбени от тълпите.[1] Полицията се намесва на третия ден и възстановява реда. Кишиневският погром получава широк отзвук в страната и чужбина и дава тласък на ционисткото движение.
  • 16 Бългaрин

    16 2 Отговор
    Американо-турската власт демонстрира гордост от кирилицата, а всъщото време пуща соросоидни статии от запад, с пропаганда срещу кирилицата
  • 17 Горд Българин

    16 2 Отговор
    Т.нар от вас приднестровска армия е всъщност единствената истинска армия в района и ако тръгне насам, може би ще я спрат някъде след Едерне! Руснаците са наши братя и истински хора, а дойче веле е фейк юдейска блъвня! Румънците пишат на кирилица допреди ПСВ, защото са мешани българи и власи,защо там са били хъшовете бе юди?
  • 18 е9е9дис

    7 1 Отговор
    Като видях заглавието на статията си казах "Това или е от ДВ или от Денис Джамбазов". Отворих стаията и се оказа, че съм прав.
    ДВ пак плачат на чужди гроб. Жалка работа.
  • 19 no name no face no number

    9 0 Отговор
    Работиш съм с молдовци и румънският не ги кефи по между си говорвт на руски въпреки, че знаят и двата езика така, че DW, ЛЪЖЕ, както обикновено не им е за първи път
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Флаг над Берлин

    5 1 Отговор
    Хайде "велето" в още по-подробна статия да опише какви ги вършат в прибалтийските републики срещу руснаците, та да се види в "обединена", "цивилизована" европа как се тормозят хора.
    Също и как "опозицията" в Беларус се подготвя и идва от Полша и прибалтика.
    Колкото и да сменяте "weissrussland" на "Belarus", все си завършва на Rus(sland).
  • 24 Сандо

    1 1 Отговор
    ДВ трябва да бъде изгонена от българското медийно пространство заради лъжите,,манипулациите и фалшификациите в техните материали.С парите,които те наливат в нашите СМИ те принуждават и нашите журналисти да пишат подобни материали,с което нанасят огромни щети на България.ДВ - вън от БЪЛГАРИЯ!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Пак лъжи, пак измами.