Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 14:11 5 541 81

Радев и естонският скандал - безотговорност или активно мероприятие?

  • румен радев-
  • естония-
  • скандал-
  • коронавирус-
  • радев-
  • срам-
  • дипломация-
  • три морета

Посещението на президента Румен Радев в Естония приключи предсрочно и със скандал. Независимо дали Радев е действал безотговорно, или е бил набеден, срамът остава - на сметката на България и българската дипломация.

Радев и естонският скандал - безотговорност или активно мероприятие? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За причините се лансират различни версии. Според първата, представена от здравния министър Костадин Ангелов, шефът на ВВС генерал Димитър Петров, с когото Радев се е видял в петък, дал положителна проба за Ковид-19 в неделя. Президентът бил уведомен от началника на отбраната за състоянието на Петров, но въпреки това решил да замине за Естония в понеделник. Според втората версия, застъпена от самия Радев, той е жертва на "активно мероприятие", оркестрирано от негови "доброжелатели" в България. Радев подчерта, че в понеделник му е бил направен PCR тест (той го показа на медиите), който е отрицателен.

Почти сигурно е, че след пристигането на Радев в Естония за форума "Три морета", "загрижени" лица от България са решили да предупредят домакините, че преди да замине, президентът е контактувал със заразен с коронавирус. След като естонците научават, Радев и българската делегация са изолирани в хотела им, а срещата му с президентката на Естония Калюлайд е отменена.

Набеден ли е президентът?

Най-напред да си зададем класическия въпрос от римското право cui bono - кой печели от случилото се? Какво би накарало президента да реши, напук на здравните власти, да бърза да хване самолета, при положение, че срещата в Естония е предимно виртуална (само трима от 12 президенти на страните-участнички са присъствали физически)? Защо шефът на щаба му е съобщил новината за контакт със заразен, вместо това да направят медицински лица? Защо лекарите у нас не са спрели Радев преди да замине?

Не е изключено президентът да е действал импулсивно, проявявайки твърдоглавие, ала логиката показва, че не би спечелил нищо. Обратно - неговите политически противници в България могат само да се радват, ако в общественото съзнание бъде успешно посята версията за болния държавен глава, който своеволно, опасно и безотговорно е заминал на висш международен форум.

Сред доказаните способи за дискредитирането на политически противник е да пуснеш слух за него, че е болен от тежка, гнусна или срамна болест. Етимологията на думата "корупция" е от латинския глагол corrumpo (гния) - думата, обозначаваща материална развала, която се използва и за описание на нравствената поквара. Световните новини през последните седмици са залети от статии и репортажи за корупцията в изпълнителната власт в България. Нима за тези, уличени в нравствен упадък, чийто рейтинг стигна до рекордно ниски равнища, не е изкусително и изгодно да набедят основния си институционален критик, приписвайки му собствените си грехове? Нима ще им е за пръв път?

Един от катализаторите на протестите срещу правителството бе гръмката акция, която прокуратурата проведе в президентството. До момента обвиненията срещу президентските секретари не са доказани, а както става ясно от социологическите изследвания - значителна част от обществото смята, че действията на прокуратурата са политическа поръчка.

Преди две години бившият вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров намекна от трибуната на парламента, че Радев бил взел милиони, за да лобира за изтребителите "Грипен". Създадена бе и нарочна комисия, която да разследва аферата "Грипен". Две години по-късно къде са доказателствата, че Радев е лобирал за самолетите на срещу финансова изгода?

Срамът си остава

Инициативата "Три морета" е създадена през 2016-а в Дубровник, с участието на 12 държави от централна и източна Европа. САЩ са своеобразен патрон на тази инициатива. Доналд Тръмп иска да откъсне държавите от региона от енергийната им зависимост от Русия - на форума например се лансира снабдяването на страни като Полша с американски втечнен газ, вместо с руски. В Естония българският президент се изказа позитивно за инициативата - в посока на задълбочаване на научната и образователната свързаност между страните; каза, че България трябва да участва минимум с 20 милиона евро; изтъкна, че "всички имаме полза от реална диверсификация". В Естония България получи знамето на инициативата - страната ни ще бъде неин председател от 2021-а година.

Това поведение на Радев показва, че опитите да бъде представен като руски агент не са убедителни (ако г-н Радев е агент на Москва, чиято президентска номинация е била подсказана от Кремъл на лидерката на БСП Нинова, изглежда меко казано странно руснаците да тръбят за своя "троянски кон" в София - както прави генерал Решетников). Същевременно българският премиер Борисов, който иначе е петимен да се докаже като лоялен партньор на НАТО, действа за реализацията на "Белене", стреми се да маскира "Турски поток" като "Балкански поток". Какво по-удобно от това Румен Радев да бъде опозорен точно на такъв високопоставен форум като "Три морета"?

Независимо дали Радев е действал безотговорно, или е бил набеден, срамът остава - на сметката на България и българската дипломация.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно

    73 22 Отговор
    изключително пошло мероприятие на пошли субекти !
  • 2 Радев

    65 23 Отговор
    Смелия умира веднъж, страхливецът всеки ден.(Тиквата).

    Коментиран от #9, #80

  • 3 Натовец двоен

    18 40 Отговор
    Не знам, ама а иде в Русия на некое форумче, ще го пратят у на Навални болничното стайче по спешност.
  • 4 Българка

    44 14 Отговор
    Ако не е политическо активно мероприятие, идващо от управляващите, защо:
    Публикувано във факти.бг: Защо лекарите у нас не са спрели Радев преди да замине?

    Коментиран от #24, #63

  • 5 Факти

    43 70 Отговор
    Положителен или отрицателен трябва да е карантина 14дни.Контакти е имал. Но закона за Радев не въжи🤧🤮🤧
  • 6 .........

    42 62 Отговор
    Абсолютна безотговорност на пингвина.. и вкара страната ни в международен скандал..
  • 7 Shponka

    22 39 Отговор
    Много нечестно към България ще бъде, ако Радев сам си е спретнал активно мероприятие, само и само, да избегне от участие във форума в Естония!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    67 43 Отговор
    искат дасмачкат господин РУМЕН РАДЕВ но няма да успеят РУМЕН РАДЕВ е най достойния БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ

    Коментиран от #17, #25, #81

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някоя

    35 48 Отговор
    На Фигуранта все му се привиждат активни мероприятия. Кой с каквото се занимава това му се привижда.
  • 11 пройчо

    33 14 Отговор
    приянеля на Бою Тлъсния----редник от коремните сили Чутафчиев оформи тая простотия през самия Тиквоч и Катя Захариева /miss " uuuu..aaa..uu..aa.." /.
  • 12 Българка

    38 16 Отговор
    Cъщeврeмeннo бългaрcкият прeмиeр Бoриcoв, кoйтo инaчe e пeтимeн дa ce дoкaжe кaтo лoялeн пaртньoр нa НAТO, дeйcтвa зa рeaлизaциятa нa "Бeлeнe", cтрeми ce дa мacкирa "Турcки пoтoк" кaтo "Бaлкaнcки пoтoк". Кaквo пo-удoбнo oт тoвa Румeн Рaдeв дa бъдe oпoзoрeн тoчнo нa тaкъв виcoкoпocтaвeн фoрум кaтo "Три мoрeтa"?
    Този цитат казва всичко
  • 13 Опитаха

    41 8 Отговор
    ...не се получи ! ...Бай Ганю в действие !...срама нека е за журналистите - навеждачи !!!
  • 14 Мислещ

    36 15 Отговор
    Че тиквата нали разпореди проверка на ДАНС...това не е ли красноречиво доказателство, че е активно мероприятие? Не, че не си го знаехме и преди това.
  • 15 Хихихихии.. хихихихии

    32 38 Отговор
    СРАМЪТ НЕ Е ЗА БЪЛГАРИЯ , СРАМЪТ Е ЗА БЕЗДЕЛНИКА-ЕКСКУРЗИАНТ!
    Хихихихии...
    Това НЕДОРАЗУМЕНИЕ е..ПОЗОР за БЪЛГАРИЯ!
    Хихихихии.......

    Коментиран от #18, #19

  • 16 АНОНИМЕН

    27 14 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    не кради не копирай чужди никове хакерчеот ппгерб а РУМЕН РАДЕВ е нмер1 ясно лека нощ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мислещ

    28 15 Отговор

    До коментар #15 от "Хихихихии.. хихихихии":

    Така е. Не спря да обикаля с Тойотата, ама като няма топки да се покаже пред обожаващия го народ, как няма да обикаля и да се крие.
  • 19 Мозък

    15 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хихихихии.. хихихихии":

    ...имаш ли или е,полиран !!!
  • 20 Николай

    35 25 Отговор
    Скалъпени номера за Омаскарявяне на Радев!!! Мутренси похвати, като в евтин криминален сериал!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мутренските времена са още тука,

    32 22 Отговор
    Омаскарявяне на Радев е целта!!!

    Коментиран от #34

  • 23 Само минавам ама саде да..попитам ..де..

    18 23 Отговор
    ОнОва... ИЗГОНЕНОТО като МРЪ'СЕН ПОМ'ИЯР,..дека е бре?!?
    Питам за едни ПРЕАТЕЛЕ...от ГРИПЕН

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Как не ти

    26 34 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    омръзна цял ден да възхваляваш недоразумението претендент? Умен като тиква! В цял свят има корона вирус,за него и жена му няма! Щом трябва да се харчат грешни държавни пари недоразумението да ходи насам-натам да ни излага...Затова го ГОНЯТ отвсякъде!

    Коментиран от #28, #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 С 200

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Само минавам ама саде да..попитам ..де..":

    да те,минат !!!
  • 27 С 200

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само минавам ама саде да..попитам ..де..":

    да те,минат !!!
  • 28 Как ще

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Как не ти":

    И омръзва след като за това и плащат да драка глупости след глупости. А за правописни грешки да не говорим.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българка

    15 11 Отговор

    До коментар #24 от "Как не ти":

    Нещо не разбрах- твоят коментар явно е за Борисов- той е по харченето на парите ни

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АБЕ...ВИЕ МАЛО'УМНИ ЛИ СТЕ??

    23 26 Отговор
    ПРИЧИНАТА Е,ЧЕ... ФАТ'МАКА Е ДЕБ'ИЛ!
    СЛЕД КАТО СИ БИЛ В КОНТАКТ С ..БОЛЕН ,..СЛЕД КАТО СИ ..ПРЕДУПРЕДЕН ОТ ЩАБА ЗА ТОВА,... ПЪТУВАНЕТО ЗА СРЕЩА С ДРУГ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА Е... КРЕТЕ'НИЗЪМ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!
    ВМЕСТО ДА СИ ТЪРСИ..ПРИЧИНИ И ОПРАВДАНИЯ ЗА ПРОВАЛА,...ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ Е...ОСТАВКА!

    ОСТАВКА, НИЩОПРАВЕЦ,... ВЕДНАГА!
  • 34 Не позна

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мутренските времена са още тука,":

    Това е ЕДИНСТВЕНОТО нещо с което сам се справя! Достатъчно е само да си отвори нацупената устичка!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 смешно и тъпо

    21 8 Отговор
    Ще изкарат лекарите виновни, че не спрели нарушителя на карантината?!
    А от 10 журналисти с него - ни гък, че екгонците са ги карантинирали. Мислете си кой им е взел страха.
  • 37 Как ще

    23 20 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    разбереш,Гошо? Единия ходи из Европа,и където си иска и ДОНАСЯ пари за държавата,другия НЕ го искат никъде,и ако случайно се отмъкне го гонят! Познай кои са двамата...

    Коментиран от #45

  • 38 Абсолютен и безусловен

    23 19 Отговор
    ИМПИЙЧМЪНТ за този безотговорен обитател на Президенството.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Е,...УБАВО ДЕ,..ФАТМАКОТ НЕ МОЖА ЛИ...

    18 13 Отговор
    ДА ИМ ОБЯСНИ НА ТИЯ,ЧЕ...ТАКОВ ВИРУС..НЕМА, ПА ДА ИМ ПОКАЖЕ И...СНИМКАТА НА СВОЯ ГУРУ И СВЕТИЛО В СВЕТОВНАТА МЕДИЦИНА-МАНГЪРКАТА? ..ДА..ДИГНЕ ТАКА,..ПО ЖЕНСКИ ЮМРУЧЕТО И ДА ПИСНЕ СЪС.. ФАЛЦЕТ: МУТРИ ВЪН?!? И.. БОЙКО Е ВИНОВЕН!!!
    ТОГИС НЕМАШЕ А ГО ИЗГОНАТ А ЩЯХА ДА ГО...ПРИБЕРАТ ПРИ...ПСИХАРЕТЕ!✊😂
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бонифаций

    18 16 Отговор
    Борисов и шайката около него се занимават само с простотии. Фалшифициране на избори /Костин брод/ , купуване на ромски гласове , крадене от магистралите , рекет , кражби на пари от фондовете и т.н.

    Похарчиха парите и сега нямало да има актуализация на пенсиите напролет !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Лидия":

    Лидия брат ми е АНАТОЛИ културиста от групата на АНГЕЛ ПОПОВ главестия и от на квиц

    Коментиран от #62

  • 45 Мнения

    18 14 Отговор

    До коментар #37 от "Как ще":

    Единия ходел където си иска и "донасял" пари за държавата пък другия го гонели?????
    За "донесените" кредити от Боко тиквата ли имаш предвид????
    Или за козируването му пред чужди държавници и техните интереси???

    Гърбави тролове, сравнявам ви с отпадъците в канализацията, та дори и те могат да наторят някоя нива, а вие и за това не ставате!

    Коментиран от #60

  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Спокойно":

    няма да те огрее приятелче я не пързаляй я не я гъбаркай на ДАМАТА
  • 47 вис2

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мани го тоя":

    ей аре чупка
  • 48 !!!?

    19 10 Отговор
    Нали опитаха да спрат Фигуранта на 3 март, а той изкрещя от "Шипка", че COVID-19 е провокация !
    Сега питат защо не се го спрели лекарите !?
    Ако му кажат, че е пациент, кой знае какъв къч ще хвърли - от борсук и луда крава бягай далече.
  • 49 Биби Кинг

    9 5 Отговор
    Не измествайте фокуса! Редеф паша го изгониха като преносител естонските членове! Члена на нашето правителство само е предупредил членовете на домакините на срещата, че неназован член на нашата делегация, нечленуващ в БСП но издигнат за кандедат и спечелил последните пРезидентски в Бойковината избори е болен за долен!
  • 50 Стоян

    5 11 Отговор
    Президентът е бил абсолютно сигурен, че не е вирусоносител щото има отрицателни тестове , и съответно не се е самоизолирал. Естонците явно си пазят хората
  • 51 гонете

    4 4 Отговор
    калтакаКолтука...
  • 52 Логично

    8 3 Отговор
    Шофьорите на самолети се интересуват активно от американски технологични постижения и секретни бази.Виртуално посещение там няма.Но уви...
  • 53 Д-р Гана Гигълс

    13 5 Отговор
    А IQ теста му отрицателен ли е?

    Коментиран от #55

  • 54 мероприятие

    7 6 Отговор
    Гърбавите така правят - удрят, опраскват и размазва неудобните. Примери бол.
  • 55 На кой бе?

    8 8 Отговор

    До коментар #53 от "Д-р Гана Гигълс":

    Летците трябва да са над 140 точки, с по-малко не ги вземат. За пожарникарите не знам.
  • 56 Деса с мерцедеса

    13 6 Отговор
    И Лётчика никъде не ги искат

    Коментиран от #57

  • 57 www

    8 7 Отговор

    До коментар #56 от "Деса с мерцедеса":

    Зеленчуци, вас не ви искат 66% от българите.Това не е ли по-важното в случая?

    Коментиран от #58

  • 58 Деса с мерцедеса

    12 4 Отговор

    До коментар #57 от "www":

    НИ познЪ, нас са ни припознали вече в Европа, а вас ви гонят и ви прецакват посещения на натовски бази.От всички президенти тоя и още един да отишли на място, всички други са участвали в срещата виртуално.Твоя президент е харчил пари за да се разнася напред назад, могло е като другите да го направи от кабинета си.Ама нали шА изпущи разведчика секретната база да види и .......
  • 59 Скандалното е, че има пълно разминаване

    13 0 Отговор
    Между написаното от президента на Естония и това на пресцентъра на Радев, кой лъже според вас, аз съм си направила изводите отдавна, това беше потвърждението
  • 60 Червен отпадък нарича другите с епитети,

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Мнения":

    Оплюл си е брадата
  • 61 кс3к4йсв

    4 12 Отговор
    Нагло, активно мероприятие е това.
    Ще въртят, ще сучат, но искат да махнат Радев, че им пречи.
  • 62 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Лидия на улица ДУНАВСКА няма БАР ВАЛЕНТИНО има регал ВАЛЕНТИНО не и не е имало
  • 63 Янчо Таков

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Глупав въпрос ,кой лекар може да спре Радев , нали юе ореве орталъка, че му спретват постановка . Даже ББ лично ще уволни този лекар който си позволи това, не за друго ами щото се прави ларж. Радев се прави на дръж ми шапката ,правил си тестове , какви тестове какви 5 лева . Ако си контактен минаваш на карантина ,тези тестове направени сега нямат никаква стойност. Цялата работа е ,че Радев е тотално изолиран от партньорите на България и той прави неистови гимнастики да отиде и да участва в някакво Европейско мероприятие и да заведе кохортата си от екскурзианти начело с Генерал ДЕСА. Участвали са само 3ма от 12 , а той закарал 31 човека като някакъв туроператор, начело сизвестни дс и ченгета.
  • 64 Госあ

    14 3 Отговор
    И тоя радев е една куха лейка....
  • 65 Бай Минчо

    14 3 Отговор
    Всичкото е за една екскурзия на Десата. Сън не може да спи ,Ама добър шут са им забили, да же са питали ,кога конституционния съд ще обяви избора на Радев за нищожен. Ще ни пробутва Грипени. Яма ха.
  • 66 Санитар

    11 1 Отговор
    Върнат ае делегацията щото не са си мили ръцете.
  • 67 Аве Адолф Хайл

    14 3 Отговор
    Aбcoлютни глупocти . A иcтинaтa e , чe нa кaлпaв дoлeн кoмуниcт вce някoй друг му e крив .... и oт кoгa вeчe кмунягитe викaт нa oчeвaднитe фaкти - aктивнo мeрoприятиe .

    Коментиран от #69

  • 68 ТИТИ

    2 3 Отговор
    ПОРЪЧКОВО СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 69 Е, те съдят по себе си

    11 1 Отговор

    До коментар #67 от "Аве Адолф Хайл":

    За активните мероприятия, като това с юмрука, активно ли беше
  • 70 Гост

    2 1 Отговор
    Скапана държава. Политиците на тази държава правят всичко възможно хората да се срамуват че са нейни граждни. Да изметем боклука на изборите................

    Коментиран от #72

  • 71 да де

    6 1 Отговор
    Говори се само за тестовете на президента - ама никой нищо не казва за 33-мата от антуража му и техните тестове?
    Ако беше коректен Радев и бе предупредил естонците, нямаше да се случи така, ама комунист кога ли си е признавал вината!!!?
  • 72 ама

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    "Боклукът" го правят гражданите - каквито са те, такива са им и управниците, това са скачени съдове! Защо в чужбина българите спазват правилата, а у нас същите такива - не? Можете и сами да си отговорите, така че не винете управниците - това сте вие!
  • 73 Гестапото

    7 1 Отговор
    На тоя все вълната му прече. Преди Борисов го накара да плаща с държавни пари квартирата на Деси Свиленска та дори и втора заплата и даде за нощната смяна която е работила с радев, сега пак Борисов виновен, много се плаши от Борисов този селянин трябва да му леят кур_шум за уплаха.
  • 74 яаояаоаж

    6 0 Отговор
    Повечето поканени са се включили виртуално. Ние зор 30 човека Балкантурист?!

    Коментиран от #76

  • 75 Хаджиментов

    7 0 Отговор
    Тъпо!
    Не бил виновен резидента, че е нарушил всякакви норми за безопасност, а бил виновен някой си, че го бил издал. Като че ли не писа по всички медии къде и с кого се е срещал и после, че един тези е болен. Със сигурност и някой от Естония чете вестниците ни и гледа нашата телевизия.
  • 76 Хаджиментов

    7 0 Отговор

    До коментар #74 от "яаояаоаж":

    Явно Деса не е ходила в Естония и е искала да се поразходи и до там.
  • 77 ЕВРО

    4 0 Отговор
    ХЕЙ ЦЯЛА ЕВРОПА ГО РАЗБРА ЧЕ НЕ Е СТОКА, САМО ВИЕ НЕ ОЗРЯХТЕ. ШУТА И БЕГОМ МАРШ ОТ КЪДЕТО СИ ДОШЪЛ.
  • 78 бай ставри

    3 0 Отговор
    фактите са на лице-прецидента непрекъснато тръбеше наляво и надясно че щаба даващ информация за ков19 само създава излишно напрежение в хората и той не смята че това е необходимо т.е.умишлено е пренебрегнал информацията независимо от кого е за контакта със заразен и своеволно е заминал така че да си носи личната отговорност а не да му се привиждат зложелатели и срамът т/а да е негов
  • 79 истинко

    0 0 Отговор
    Жал ми е за тази държава! Една проста мутренска тиква седнала като бей в правителството да сее раздор и интриги!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.