ФАКТИ.БГ

Енергиен експерт пред ФАКТИ: Нищо не печелим от ''Турски поток'', а губим почти 3 милиарда

''След като разширяваме, защо няма връзка, защо нито един град няма да усети това разширение?'', пита с основание енергийният експерт Васко Начев

Публикувана: 28 Октомври, 2020 13:54
122 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 22735
Енергиен експерт пред ФАКТИ: Нищо не печелим от ''Турски поток'', а губим почти 3 милиарда
Васко Начев, кадър: ''Денят с В. Дремджиев''
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 110 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Строежът на ''Турски поток'' на българска територия, който премиерът Борисов нарича ''Балкански'', е една от много актуалните и изключително важни теми, защото в крайна сметка всичко се заплаща от българския данъкоплатец. Прави изключително силно впечатление, че голяма част от партиите, протестиращи срещу управлението на Бойко Борисов, и дума не обелват за съмнителните обстоятелства и плашещите факти около този проект, чиято необходимост за нашата страна е твърде спорна.

Активни по темата са от сдружение ''БОЕЦ'' и сайтът ''Биволъ'', които вече проведоха няколко протестни акции срещу строежа на българска територия.

Същевременно от ФАКТИ се свързахме с енергийния експерт Васко Начев, за да разберем какво е експертното му мнение за този проект, като основният ни мотив е уважаемият читател да се осведоми с обективна информация по темата.

- Г-н Начев, нужен ли е на България т.нар. ''Балкански поток'', който всъщност е ''Турски поток''?

- Дотолкова доколкото това е чисто транзитно трасе, то не оказва влияние върху нашата газопреносна система, имам предвид вътрешна, тъй като няма предвидено нито едно разклонение, при което, да речем, градът X ще получи достъп до газопреносната система чрез този проект. В този ред на мисли, той е чисто транзитен вариант през България и това и руснаците в прав текст го заявиха, че те нямат никакъв интерес да участват на газоразпределителния център - прословутия ''Балкан''. Друг е въпросът вече защо толкова много го искаме и т.н. Но де факто България нищо не печели от този проект. Беше казано: ''Да останем на газовата карта на Европа''. Извинявайте, но тази газова карта ще ни струва прекалено скъпо, а ефектът от това, че оставаме на газовата карта в следващите 20 години никой няма да разбере.

- В този ред на мисли, какво, или всъщност колко губи данъкоплатецът от реализацията на този проект?

- Почти 3 милиарда, които ще бъдат изхарчени. Освен всичко друго, ние имахме до 2029 г. Трансбалканския газопровод, имахме дългосрочен договор с ''Газпром Експорт'' и оттам по 150 милиона на година получавахме като транзитни такси. Сега от тези 150 милиона ще остане някаква част, тъй като посока Гърция и Македония си остават тези обеми, но те са значително по-малко. Трудно ми е да кажа колко точно ще загубим, но не са малко... 10 години по 100 милиона, да не са 150, 100 да са, защото голямото количество беше посока Турция, така или иначе. Това, че някой е решил да сменя входна точка или посоки... Има договор до 2029 г., все пак.

- Може ли с категоричност да се заяви, че този проект е геополитически и е за влияние на Русия над България?

- Абсолютно вярно е. Но не толкова за влияние в България, колкото идеята, кардиналната стратегия на този проект е да бъде затворена Европа посока ''Юг-Север'' и най-вече да бъде изолиран Трансбалканският газопровод така, че да няма достъп през него посока Украйна. Тъй като там могат да се трансферират 15 милиарда куб. м. газ на година посока Украйна, а в този вариант част от ''Турски поток'' ползва, или ''Балкански'', нека да спазваме все пак желанието на премиера, той (б.р. Трансбалканският газопровод) е блокиран, 90% от него, с новия проект. Тъй като новата част, новото трасе, то е само от Провадия до сръбската граница. Останалото е Трансбалканският с реверсивен вариант, който вместо от ''Север-Юг'' сега ще върви газ ''Юг-Север''.

- Очаквате ли проектът да бъде завършен и да влезе в експлоатация?

- Изключително деликатен е моментът, тъй като вече доста шум се вдигна около цялата история с предвидените санкции от страна на Щатите - и посока ''Турски поток'', и посока ''Северен поток-2''. Има транзитен период от 1 месец, компаниите, които участват в изграждането трябва да се изтеглят. Аз не очаквам, че подизпълнителите, които са на ''Аркад'', оказа се, че са си руски фирми, там не смятам, че ще се случи нещо. Единственото е двете компресорни станции. За двете компресорни станции изпълнител е ''Главболгарстрой''. Трябва да се изясни въпросът какви са ангажиментите от страна на ''Главболгарстрой'' с американската компания, която доставя оборудването. Разбирам, че единият компресор вече е тук, а останалите два за едната компресорна станция се очакваха. Да речем, че и те ще влезнат, защото това е договор не от вчера за днес. Въпросът е, че пускането в експлоатацията е деликатната част и за това нещо трябва да бъде даден ясен, категоричен отговор какво ще се случи. Защото ако американската компания откаже заради санкциите да участва в пускането на компресорните станции, то тогава играта загрубява. За съжаление, мълчи се по този въпрос. Виждаме от политическото говорене как ние нямало да попаднем под санкциите, но никой нищо конкретно не казва, а това е казусът, това е ''камъчето в обувката''.

- Очаквате ли и Европейската комисия да наложи санкции?

- Ако евентуално заработи този проект и ''Газпром'' трансферира повече от 50% газ от капацитета, което по договора, който е сключен са 90%, заедно с швейцарската компания, която е дъщерна на ''Газпром'', тогава ще получим 10% наказание от Европейската комисия за всеки Божи ден, в който трансферираме повече от 50%. Дотогава никой няма да се занимава с нас и да ни обръща каквото и да е внимание в тази посока.

- Ще се бърка в джоба на гражданите...

- Това ще е на по-късен етап. Сега се изказват (б.р. нашите политици), че видите ли Европейската комисия даже адмирира изграждането, разширението. Ок, но разширение на кое точно, че не мога да разбера? Ако имаше едно разклонение от този газопровод до Видин, да речем, да. Руснаците дори отказаха да имат връзка с газохранилището в Чирен. Такива газопроводи обикновено имат нужда от баланс, тъй като много по-трудно е да доставиш повече газ... Защото, примерно, от утре падат температурите и трябва повече газ, нали? Логично е. Не може от днес за утре да се вдигнат обемите, които се доставят, тъй като е от Сибир. Трябват няколко дни, за да бъде подаден повече. И за това се ползват тези газохранилища, които да запълват този недостиг. В противен случай трябва да се намали консумацията на клиентите по трасето.

Те (б.р. руснаците) не се съгласиха да има връзка това ''разширение'' на газопреносната ни система, да има пряк достъп до газохранилището. Което е изумително. Не може да казваш, че правиш разширение и в същото време ти да нямаш достъп до газохранилището.

Това са хора, които не се замислят, че все пак ще има и неудобни въпроси. След като разширяваме, защо няма връзка, защо нито един град няма да усети това разширение? Мълчи се по този въпрос, защото не е удобно да се каже истината.

- И вероятно не кореспондира с руския интерес...

- Интересът си е наш, но ние в стремежа да угодим, или ангажименти ли сме поели, един Господ знае. Но това са фактите. Говорим реално как изглеждат нещата, а не причината за тях. Ние не знаем каква е причината и едва ли някога ще разберем.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 110 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Това всеки на площада го знае.Кажи нещо ново.

Коментиран от #25, #30, #87


Оценка:
-79 +42

Българка
2 Отговор
Нещо да напишат вчерашните тролове по въпроса. Нали руско-турският газопровод е в полза на българите?
А на правителството с Каскет
ОСТАВКА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #99


Оценка:
-35 +135

ТаУмВзе
3 Отговор
Е това е целта де! Как ще има Национален интерес, който се Брани. Няма как. Закривай Кочината и тва е.

Оценка:
-22 +92

имаме
4 Отговор
най-много "експерти" на глава от населението.

Оценка:
-20 +117

Кarosel
5 Отговор
Прочетох някои от неговите стари словоизлеяни и общо взето останах с впечатлението, че това не е енергиен експерт. Отрицание на всички енергийни проекти и на "Балкански поток" и на АЕЦ "Белене" и на хъб "Балкан". Него го интересуват парите и по-точно факта, че те няма да отидат при "правилните" хора от негова гледна точка.

Оценка:
-57 +155

Независим
6 Отговор
По всичко излиза , че Бойко ще и за(г)роби за 10 години повече от Бай Тошо за 30. Хвала на такива национални герои!

Коментиран от #38


Оценка:
-37 +84

Боко черната ръка
7 Отговор
Каквото докосне, губи, загива, затрива !

Оценка:
-22 +100

Българина
8 Отговор
Силно се надявам БМБ да бъде обесен за назидание на следващите предатели, които ще дойдат на власт

Оценка:
-22 +117

Гошко
9 Отговор
Рашките си ни клатят както си искат, ама то какво друго да очаква човек от такива продажни управляващи у нас... Ясно е, че ни изнудват по някакъв начин, явно ДС досиетата са пуснати в действие - а си мръднал леко в страни, а са ти изкарали кирливите ризи на светло. А кирливи ризи има всички, особено тия, дето стоят до "пицата" и делят парчетата...

Оценка:
-40 +71

ГРАД КОЗЛОДУЙ
10 Отговор
има енергийна мафия а по време на управлението нандсв енергийната мафия уби ГЕОРГИ ДИЧЕВ тогава шеф в АЕЦ КОЗЛОДУЙ щато зада не стане ой енергиен министър а стана МИЛКО КОВАЧЕВ а ГЕОРГИ ДИЧЕВ му затвориха устата защото задаваше неудобни въпроси а преди няколко години муттри причакали тогавашния ДИРЕКТОР НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ и му отрязаха половин ухо

Оценка:
-6 +52

титаник
11 Отговор
построихме на сърбите газопровод с наши пари през наша територия..
руснаците имат 2 стратегически цели да..заобиколят украйна
и да стигнат до западна европа преди всички останали
ако ердоган не лъже те в турция скоро газ няма да продават и нашите главатари услужливо се продадоха..за да не излязат руските срста дето и те съществуват

Оценка:
-26 +52

Сашо
12 Отговор
А транзитни такси няма ли да получаваме?

Коментиран от #15


Оценка:
-6 +76

титаник
13 Отговор
ще получаваш
колкото площадката на белене има лиценз
не ти ли е ясно че хунтата плаща с твоите пари за да си спасят кожите

Оценка:
-29 +57

Centurion
14 Отговор
Абсолютната истина!

Оценка:
-20 +39

15
Този коментар е премахнат от модератор.
5999
16 Отговор
Толкова объркано и неясно интервю.Някой да ми каже какво иска да каже този "експерт"

Коментиран от #119


Оценка:
-18 +72

Хм.....
17 Отговор
Този експерт е прав, точно така стоят нещата с този прословут газопровод. Обслужват се руски интереси, ние се напатихме с руският газов рекет в предишни години. Дано този газопровод бъде спрян от американците и европейската комисия, а парите така или иначе ще ги платим. ЕС има директива, за диверсификация, 50% руска газ 50% друга, независимо от къде, иначе големи глоби. Какво ще се случи никой не знае, но този газопровод трябва да бъде спрян, както и Северен Поток-2.

Коментиран от #115


Оценка:
-77 +32

Бузов
18 Отговор
Всички правителства в новата история на България са редени и контролирани от Кремъл.Всяка година по различни начини реактори,самолети,газопроводи и т.н.България плаща ненужен данък.Така е било така и ще бъде занапред.Всичко това са ваши пари.Мислете когато гласувате макар че почти няма шанс да се оттървем скоро.

Оценка:
-54 +31

1520
19 Отговор
този ако е експерт аз съм космонавт

Коментиран от #21, #22


Оценка:
-30 +52

XYZ
20 Отговор
Aман от такива исперки! Все от руската зависимост се плашат! А това че сме окупирана и васална територия на САЩ и дума не обелват.Ще ли сме да плащаме ние!? Ами кой, исперките ли ще плащат?? Та Те всички са на държавната софра! Знаят само да смучат бюджетни средства и да гушкат комисионни от САЩ.

Коментиран от #23


Оценка:
-29 +89

Centurion
21 Отговор

До коментар #19 от "1520":


Този е един от добрите експерти!

Оценка:
-34 +19

Да бе,
22 Отговор

До коментар #19 от "1520":


Този е експерт по правенето на топчета от сополи .

Оценка:
-19 +50

Какви ги плещиш бе..???
23 Отговор

До коментар #20 от "XYZ":


Каква васална територия сме? Какъв САЩ сънуваш, членки сме на ЕС, не си ли го разбрал още??? Васали бяхме на руснаците през комунизма, метастазите им са още в БГ, да комисионни се взимат..само че от Кремъл, това най-накрая трябва да спре. За това иде реч, и руснаците по никакъв повод да не припарват в България..нито икономически нито политически. На морето може...

Коментиран от #102


Оценка:
-79 +27

Енергиен експерт
24 Отговор
Трябва да построим газопровод от САЩ до България за да сме независими и да нахраним Биволъ със сено от Американските прерии .

Оценка:
-21 +65

Баба Вуца
25 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


О отворко,отворко,ти ли си бабин?

Оценка:
-7 +9

КалкулаторДемок
26 Отговор
Аз съм сигурен, че голяма част от експертите ще са супер доволни от новите демократични проекти: Германия продава газ (с руски произход) на България. Франция монтира руска АЕЦ на наша територия. САЩ горят български въглища в ТЕЦ-ве в България. Чехи ни калкулират енергията, защото ние нямам калкулатори. Ето демократични проекти, които са успешни и само вдигат "стандарта", повишавайки цените на енергетиката. Така го потвърждават и "експертите". Всичко друго е лошо за българката икономика според тях.

Оценка:
-11 +75

титаник
27 Отговор
тука навсякъде в района има газ
сигурно и ние имаме..търсенето ще намалява цените ще падат
руснаците разчитат дългосрочно че ще имат изградена инфраструктура и за страните от региона ще е по евтино да купуват от тях вместо да търсят и разработват..момента е сега щото след 20 години всичко ще е електрическо..за нас е най-добре да стоим на далече от всякъкви енергийни афери с тях още повече че имаме достатъчно тъжен но скъп опит в тях..на мен ми е чудно едно нещо кой ще влиза в затвора заради белене само другото е руски червен вятър

Оценка:
-24 +22

Анализаторр
28 Отговор
Имам съмнение, че група руснаци здраво са го стиснали за кайсиите.

Оценка:
-7 +28

ха ха ха
29 Отговор
А 3-те къде дадохме за краварски скрап, тях броиш ли ги?

Оценка:
-10 +40

Не е истина
30 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Абе как винаги ще се намери някой със жълта книжка да плямпа врели некипели глупости по разни предавания (Мангъров номер 2) е така лъжете хората и ги правите на малоумни как па така го измисли че ще загубим е 3000000000ⁿ0000000000000000000000 аман от глупаци в тая държава

Оценка:
-20 +28

Ю Кортес
31 Отговор
Данък русия

Оценка:
-18 +16

възпитаник
32 Отговор
мутрите крадът от всички проекти каго се започне от оградата оставка и затвор за мафията

Оценка:
-4 +17

БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ
33 Отговор
КЪВ ЕКСПЕРТ СИ ТИ.......БАЛКАНСКИ ПОТОК ТРАНЗИТИРА ГАЗ ЗА ....ЕС......ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ....ТОВА СА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ....ИМА УДОБРЕНИЕ ОТ. ЕС.....В КОЕТО СЕ КАЗВА ЧЕ ИНВЕСТИЦИЯТА ЩЕ СЕ ИЗПЛАТИ МЕЖДУ 6 И 10 ГОДИНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ КОЛИЧЕСТВАТА........

Коментиран от #75


Оценка:
-21 +26

Алооо екстерте,
34 Отговор
я ни открехни защо Германия инвестира в СП1 и 2 и защо не им се репчиш? И какво ще кажеш до 5 години ако европейската кочина се разпадне? И като си такъв стратегически експерт, защо гърците искаха Турския поток да продължи през Гърция? Това не е ли една малка българска застраховка? Не виждаш ли че ветровете си сменят посоките през 10-12 години?

Оценка:
-11 +40

БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ
35 Отговор
ОСВЕН ТОВА ПО НЕГО ЩЕ ТЕЧЕ НЕ САМО РУСКА ГАЗ......ЦЕЛТА Е ЛЕКА ПОЛЕКА ДА ЕЛИМИНИРАМЕ РУСНАЦИТЕ......

Оценка:
-29 +5

Искрен
36 Отговор
2 000 000 000 лева под навес във вид на реакторни блокове за АЕЦ "Белене",3 000 000 000 лева за турски/балкански/сръбски поток,от който България нищо не печели,но Бойко не губи-чекмеджето му винаги е пълно!

Оценка:
-19 +28

Гербер Цветар
37 Отговор
Хич и ни четух глупостити на този шмекер. Какото казва г-н Борисув това е верното

Оценка:
-13 +16

Баце Каталонски
38 Отговор

До коментар #6 от "Независим":


Благодаря, Но не ме набъркайте с бай Тошо. Той беше Българин

Оценка:
-7 +22

39
Този коментар е премахнат от модератор.
БАЛКАНСКИ ПОТОК....ДВОЕН КОШМАР ЗА БСП
40 Отговор
МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ЕС ЩЕ ПРАВИ ЗНАЧИМА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, БЕЗ ДА СИ Е НАПРАВИЛ СМЕТКАТА.....ВСЕКИ СИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ.......НО ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ТОВА Е В ПОЛЗА ЗА БГ.....А ТОВА ЧЕ РУСНАЦИ ГО СТРОЯТ Е СУПЕР.....БЕЛИ РОБИ БАЧКАТ ЗА АРАБИТЕ......

Оценка:
-17 +8

титаник
41 Отговор
да се измери нивото на подпочвените води
за 2-3 години назад и напред ако излезе че само в планините и предбалкана се събира вода да почват да се разбиват шисти зверски
те дпс и без това изтровиха останалото с нитрати

Оценка:
-7 +4

ПЕНКО
42 Отговор
ПРЕДПЛАТЕН "ЕНЕРГИЕН " - И З П Е Р К Т !!!!!!!!!

Оценка:
-5 +17

ПЕНКО
43 Отговор
" ВАСИЛ -ДЕБИЛ -СЕ ОПРАСИЛ - НА ДЕВЕТНАЕСТИ АПРИЛ "!!!!! - А БЯХМЕ ДЕЦА !!!

Оценка:
-3 +5

Каунь
44 Отговор
Защо други държави се натискат да имат газопроводи, защо други искат АЕЦ, защо Украйна да има газопроводи и да печели от такси, защо други правителства в други държави работят за Народа си защо защо наши са толкова продажни и задръстени защо въобще ги избираме

Оценка:
-5 +32

титаник
45 Отговор
ес няма причини да прави инвестиция защото вие сте троянски кон
значи директно да даде пари на врага
само че за да имат сега контрол върху събитията тука ще издухат гербер ганчовски тиквата и така

Оценка:
-6 +7

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Хан Аспарух
47 Отговор
Модератора трие истината

Оценка:
-1 +9

Подобни експерти
48 Отговор
Знаят всичко освен-защо ако Украйна транзитира газ е добре, но прави ли го България е зле. Всъщност идеята на подобен буламач е да отклони вниманието от десетте милиарда данък Америка които плащаме всяка година.

Оценка:
-6 +31

титаник
49 Отговор
американската армия е най-силната на света
тия работи с дроновете дето ги виждаш сега ще се умножат по 200 пъти
няма алах който да ти помогне

Оценка:
-9 +4

СМЕРШ
50 Отговор
Соросоидни приказки, каква печалба, какви 5 лева!Чрез Балкански поток си осигуряваме защитата на нашата територия от страна на Русия при една агресия на Турция или друга страна!

Оценка:
-10 +24

ПЕНКО
51 Отговор
ТИКВАНИК ... АРМИЯТА НА САЩ Е НАЙ- СИЛНА СРУЩУ МЪНИЧКИ ДЪРЖАВИЦИ !!! А ВИЕТНАМЦИТЕ ПРОСТО ГИ РАЗМАЗАХА , НО В ПАНАМА И ГРЕНАДА - САЩ БЯХА СУПЕР - СРЕЩУ 200 КУБИНЦИ СЕДМИЦА ВОЙНА !!!!!!!!!

Оценка:
-4 +26

НОРМАЛНА КОЧИНАл
52 Отговор
Краварите са много технологични балистичните им ракети са на 90 години както и F16 които си купихме.Европа не купува краварски газ сигурно са по глупави. Боко нали е тарикат ни зароби.

Оценка:
-7 +19

aaa
53 Отговор
Като строим нещо и после се отказваме от него защото Големия бял брат зад океана така ни казва - да губим всичко. Все едно изхвърляме парите си на вятъра. Когато имаме визия на независима страна тогава е различно. Строим и печелим сами от транзита му се нарича енергийна независимост.

Оценка:
-6 +19

Дървен философ
54 Отговор
Мисли се до подписване на договора. След това договорите се ИЗПЪЛНЯВАТ! Това веднъж за винаги трябва да се проумее на тази скапана територия! В договора всяка страна трябва да защити своите интереси. Останалото е приказки от 1001 нощ. А виновните вече се знаят - русофили, Орешарски, Путин. А 🎃? - той слуша "началниците" и защитава шкафа си.

Оценка:
-6 +12

Reptile
55 Отговор
Глупости, ама ГЛУПОСТИ за бабикянчета!
"Град Х" да бъде подкачен към газопровода - Боже, Боже, слез да си прибереш версиите!
Националната мрежа е подкачена НА ВХОДА, а през хъба може да идва газ от всякъде!
Г-н ЕКСПЕРТА сигурно у тях се е подкачил на накой съществуващият до момента газопровод например... то бива лъжи, ама някой се оакват!

Оценка:
-6 +16

A3e
56 Отговор
Не харесвам Русия, но експерта ни заблуждава преднамерено и не е обективен. Реално БГ не плаща нищо за тоя газопровод, а той твърди, че "се заплаща от българския данъкоплатец". ЛЪЖА! Фирмата изпълнител си го строи с нейни пари, които после ще си удържи като 10 години събира транзитните такси, след тоя период ние прибираме таксите, без да платим и лев...
P.S. Сега прочетох, че има скорошна промяна в договора, и че всъщност държавата поема ангажимент да върне инвестицията за срок от 10 години с лихва от 4,1%.
От анекса става ясно, че до момента предсрочно са погасени малко над 500 млн. евро. Тоест на тази сума няма да има начилени лихви. За другите около 660 млн. евро обаче Лихвата за период от 10 години върху тази сума си е около 140 млн. евро, които "Булгартрансгаз" ще плати.

Оценка:
-10 +11

онру079е5
57 Отговор
Човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи...

Оценка:
-1 +8

Случайно прочел
58 Отговор
понеже руснаците знаят че сме тарикати, за всеки случай да си платим дяволъка! И ако клекнем и на америка за евентуалния провал на търбата да не са на загуба! Светна ли Ви защо ни клатят?

Коментиран от #64


Оценка:
-5 +8

Кико5206
59 Отговор
Този господин е експерт, колкото аз съм Тръмп!

Оценка:
-5 +12

starti
60 Отговор
Няма влезнат мингизи в правилното шкафче

Оценка:
-5 +3

Бесен
61 Отговор
Този е експерт, колкото аз съм космонафт!
Много се "кефя" на подобни проституиращи експерти - в БГ са единствените експерти в световен мащаб, които могат да изкарат сектора енергетика губещ! Подобна простотия няма никъде по света, хората винаги успяват да печелят, та ако ще да е запалка газ или туба бензин пак са на печалба!
Може да ми прави като вятъра този пореден олигофрен и клакьорките му!

Оценка:
-5 +21

НОРМАЛНА КОЧИНА
62 Отговор
Танцуваи Росия плачи Евопа.

Оценка:
-4 +7

НОРМАЛНА КОЧИНА
63 Отговор
Германия и Франция си направиха съюз да експлатират хората.Ако ставаше нещо от тези джендъри щяха да построят заводи в България и заедно щяхме давървим напред.Само малоумник вече им вярва.Те се държат с нас като роби.

Оценка:
-6 +11

Клатенето предстои
64 Отговор

До коментар #58 от "Случайно прочел":


Договори се подписват, за да се изпълняват! И ако по Коледа няма тръби.... тогава ще е клатенето! Москва не вярва на сълзи. А ако нашите се бяха отказали - тръбата щеше да мине през Гърция. Толкова глупави приказки се пишат за тоз поток че.... Нали ще бъдем на картата и т.н. Наистина и ний трябва да си изясним какво искаме! А тъпанарите от Германия си завършват СП2 и не смятат че са зависими или прецакани от някой. Ний сме най-капризни и....тъпи.

Оценка:
-4 +17

Tarnovetz
65 Отговор
Ердоган не допусна мигрантите да влязат в България заради турски поток, ако получим 1-2 милиона pakis-afgans-араби, ще бъде много по-лошо за всички тук - така Турски поток не е само пари - има история, култура и други сложни въпроси в него. Всъщност ние, българите, сме "буфер" между две -три световни сили и култури. Не можем да поемем по-важна роля, защото нашите лидери не се интересуват от нас.

Оценка:
-3 +6

Мемфис
66 Отговор
Тези, които искат да бесят Бойко Борисов,точно те го поставиха на върха на хунтата!
Бойко е комунист и в червата, също като тези, които сега го плюят!
Следователно,или сте много заблудени, или сте много глууупави!

Оценка:
-2 +6

В.В.П.
67 Отговор
Иска ми се,утре като се събудя,и всички,, експерти,, да са изчезнали да са изгубили ,,експертните си свойства,,.хе...И да са останали само нормални,,хомо сапиенс..,,Дай боже..Транзит през Украйна е добре,но през България лошо...Да ви ЕЕЕЕ.еем у експертите..Затуй ВСИЧКи си правят гаргара с България...Щото имаме световни експерти..Боклуци

Оценка:
-2 +14

Български цветарски експерт
68 Отговор
Само да има кой да ми плати и възложи, ще докажа, че в Сахара не достига пясъка ! Чекам!

Оценка:
-2 +9

Не еправ чиляка
69 Отговор
Борисов вече е напълнил няколко шкафчета. Повече не му трябва. Сега може да вземе още един кредит и да го натресе на народа.

Оценка:
-1 +3

Ванче
70 Отговор
В България,човек,като остане без работа автоматично става автомонтьор,строител или някакъв пишман експерт-медиен,моден или,като този идиот-енергиен.Такива,като него да си развиват малоумните теории в къщи пред жените си

Оценка:
-3 +13

фффф
71 Отговор
За това ли ти платиха американците !!! ГРОБ ЗА АМЕРИКА ГРОБ !

Оценка:
-3 +13

Коко
72 Отговор
Този е анти българин, трол

Оценка:
-1 +8

73
Този коментар е премахнат от модератор.
В.В.П.
74 Отговор
Бг експертите,най обичат да мислят за благото и просперитета на Украйна..Сороски лай.ари..

Оценка:
-3 +9

sts
75 Отговор

До коментар #33 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":


Борисов там еди кои си- брато тук говорим за промяната на трасето на тръбата.Нали се сещаш че ако разклона беше от България към Ердогана то тогава транзита ще го плаща на нас.И тук са виновни БГ Борисовците .Благодарим им и от внуците

Оценка:
-1 +3

123
76 Отговор
От къде ги намирате такива експерти, във всяка кръчма може да намерите експерти от такъв калибър като този Начев. На 100 км превоз на 1000 кб метра Газ цената е 1.50$ до най висока 2. 67$. В момента в Украйна цената е 2.13$ за 1000кб газ на 100 км. В България влизат 16 милярда кб метра газ, от които 4 милярда кб газ са за България.

Коментиран от #80


Оценка:
-2 +9

Аман от некадърници!
77 Отговор
За това ли падна цената на парното и на газта, защото УЖ не ни е било изгодно.
Аман от лъжливи и некадърни "експерти"!

Оценка:
-3 +9

ели
78 Отговор
За съжаление България загуби милиарди от Газопровода който се "строи" повече от 25 години. Винаги имало и ще има хора които са готови да служат интересите на някого. Ако погледнете проектната документация ще видите , че България като транзитна страна печели на година около 430 милиона Евро на година ( на км 1000 м/3 е 1.75 долара. - за тогава ) и около 6000 работни места .Мнозина си спомнят тоя изрод Д.Маккейн беше дошъл в България и го посрещнахме като цар за да на убеди,че тоя Газопровод е не нужен и " застрашава националната безопасността на България") .Винаги имало и ще има такива "специалисти " които ще ни убеждават, че по-добре нищо да не строим и всичко което се прави за България е безсмислено да служим интересите на някои страни е вярно което е и полезно за България.Тези хора не са специалисти те са "предатели" служат на своите господари .

Оценка:
-6 +10

Парабела
79 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Ние не знаем каква е причината и едва ли някога ще разберем."
Парабела опрян в тиквата и ще разберем. После требе се пръсне, разбира се.

Оценка:
-0 +5

123
80 Отговор

До коментар #76 от "123":


Дължината на газопровода в България е 475 км, на 100 км превоз от 1.50$ до 2.67$ е превозната такса, 16 милярда кб газ влиза в България, 3 до 4 милярда кубика газ остава за Българско потребление като върху мего също има такса за превоз в зависимост от местоположението. А това е дългсрочна инвестиция, газопровода Дружба доставя газ в Европа от 1962г и продължава да доставя газ и сега. Може да сметнете колко са му верни изчисленията на експерта Начев, със загуби от 100 милиона не се знае каква валута на година.

Оценка:
-4 +7

един от всички
81 Отговор
Нашето голямо, (историческо) геостратегическо прецакване беше,че ни взеха Южен Поток -там хем бяхме Първа линия,хем ние щяхме да даваме на Турция,а не обратно.Нямаше сега да сме зависими от тях,защото те са вече на първа линия. Хем не плащаше България нищо предварително. Няма да има вече друг такъв,толкова изгоден проект -всеки друг би искал ти да си плащаш.

Оценка:
-1 +15

Каскетя
82 Отговор
Само да отбележа, това не е турски нито балкански поток , това си е чист руски поток.Да ще губим милиарди защото си имаме русофили (които са по вредни и от циганите за държавата).

Оценка:
-14 +7

В.В.П.
83 Отговор
Добре ,че беше ТОШО ДА ВИ НАПРАВИ ,АЕЦ..ДА ИМА ТОК..ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ,ЩЯХА ДА ДЪРЖАТ БЪЛГАРИЯ В НАФТАЛИНА...КАКТО И СТАВА..МРИИИ,БОКЛУК.!!

Оценка:
-2 +13

МРЪШЛЯК
84 Отговор
ОТ ЮЖЕН ПОТОК ПЕЧАЛБАТА ЩЕШЕ ДА Е 500 МИЛИОНА НО ПРЕДАТЕЛЯ БОЙКО ГО СПРЯ

Коментиран от #89


Оценка:
-4 +14

Къде ги намират
85 Отговор
Това плевенско недоразумение е толко експерт колкото аз съм космонафт!

Оценка:
-5 +8

Къде ги намират
86 Отговор
Това плевенско недоразумение е толко експерт колкото аз съм космонавт.

Оценка:
-5 +8

РУСИЯ е единствен
87 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Враг на България.
Дори и турция е по приятелски настроена към нас.
Не пе не иска да ни .......такова, но поне не на сухо.
Единственият вариант, на България да се оправи е да прекрати всякакви преки и косвени отношения с Русия.
Да забрани Всякакви бизнес отношения и инвестиции от страна на руско обвързани компании, дори офшорки с предполагаемо руско участие. Физическо или юридическо.
Казано по прост начин. Те един видда престанат да съществуват за нас. Откъдето и другаде да купуваме суровините, дори и на по-висока цена, избягвайки тяхното разлагащо влияние, ще просперираме.
Това е решението. Всички го знаят. Трудно е. Много жертви трябва да се дадат, но пътят към рая минава през вземането на трудни но много важни генерални решения.

Оценка:
-9 +5

ПАРАЗИТ
88 Отговор
ВАСКООО ,ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ СИ ВАСКОООО , ЗА ПАРИ СИ ГОТОВ МАЙКА СИ ДА ПРОДАДЕШ , МРЪСНИК !

Оценка:
-5 +7

89
Този коментар е премахнат от модератор.
МУТРИ ЗАТВОР
90 Отговор
ЕКСПЕРТА НАЧЕВ КАК СТАНА ,,ЕКСПЕРТ" ....... АМИ ОСТАНА БЕЗ РАБОТА В ЛИБИЯ , ЧЕ ГО ИЗГОНИХА СЕГА Е ЕКПЕРТ ОБСЛУЖВАЩ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ПРЕДАТЕЛСТВА НА МУТРАТА !

Оценка:
-4 +6

Borislav Popov
91 Отговор
Кажи го на русофилската биомаса. Ама нали щом е за Русия или Турция - значи може.

Оценка:
-5 +5

ИВАН ХРИСТОВ
92 Отговор
ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРЕ И ТОЗИ ПРОЕКТ И ДА СЕ ФАЛИРА НОВА БАНКА КАТО КТБ , А ПОСЛЕ ДА СЕ ПОЧНЕ ТРЕТИ ГАЗОВ ПРОЕКТ ............. ПАК ОТ РУСИЯ , ЩОТО ОТДРУГАДЕ НЯМА ОТКЪДЕ , АМЕРИКАНСКАТА ВТЕЧНЕНА ГАЗ И ТЯ ОТ РУСИЯ ИДВА -- ТЕ Я КУПУВАТ ОТ ТАМ И СИ ПЪЛНЯТ ГУШАТА ! НАЧЕВ Е МЕКЕРЕ НА БОЙКО И САЩ !

Коментиран от #93


Оценка:
-3 +6

да, точно така, умнико
93 Отговор

До коментар #92 от "ИВАН ХРИСТОВ":


те се чудят къде да продават газта от шистовите си находища, но според теб купуват от русия.
Много умно.
Нали точно за това се борят да спрат северен и турски поток. За да продават шистовият в Европа. Те си гледат интереса, Русия също. Но къде е нашият интерес? Хем Плащаме най-скъпата газ в Европа(от "братушките"), хем им строим с наши пари ТРАНЗИТНИТЕ тръби, които целят абсолютна монополизация на Европейският пазар и оттам безконтролни цени.Ще ти отговоря. Това са само тотални и дългосрочни акумулирани загуби за България, които не се обявяват. Обявяват се само някакви цифри като транзитни такси, които за обикновеният човек като чуе много нули, са голяма работа, но отнесени към брутните загуби от сектора, са за доживотни затвори на подписалите договорите, за съзнателна държавна измяна.
Отговорът на въпросът за кирията е още по тъп, ако си средно интелигентен. Тя е относително малко число, сравнено с голямата картина, влязло в малко на брой джобове, и гарантирана политическа подкрепа и физическа и политическа защита.
Нищо повече, нищо по-малко

Оценка:
-7 +5

КЪде
94 Отговор
прочети този договор азе ,те го крият и никой го не показва,защото на първото дърво трябва да ги обесим.Които са го подписали,ще ги осъдим в Страсбург да плащат санкциите.

Оценка:
-2 +2

макробиолог
95 Отговор
Тоя експедрил или се праи на улав или е такъв наистина.Не знаел.Па да му обЯсним тогава----още от времето на Първанов,срещу едни празни какго се оказа, обещания, за един южен паток,наште /тоест на мутромилиц мафия/хора почнаха да харчат едни пари на един Путин .За него,Ю.П. беше не само търговски но геостр.проект,инструмент да извади украинския трън от гъ.ъ си,за американците,да му попречат ,беше също цел с геострат значение,за нас тоя проект ,при отговорен пазарлък,щеше да донесе големи търг ползи.....Реално ли беше да го реализираме против волята на чичо Сам....не...изглежда някои не разбират че ние по отнош на нац си сигурност сега сме като гол охлюв,гарант на 100%ни е същия чичо Сам...А можем ли до се праим на улави, при Путин,един вид имал --дал,....не...ще строим балкански паток и ще припляскваме даже,защото дори дебелия Ал Йо не може да каже,какво бихме правили без лицензиране на реакторите на Козлодуй за нов експл срок,без руското ядр гориво,без руския газ,без частите и ремонтите за самальоти и пр....всички тези тъжни реалности на милата ни държавица,са благодарение на усилията на луканов ,гоцев, и со, дпс,сдс,бсп,герб...т.е.бкп...и т.н....с две думи соц номенклатурата и нейните шафьори и пазванти.

Оценка:
-3 +0

запознат
96 Отговор
Прочета ли някъде глупостта , че нищо било за стратегическото влияние на Русия и спирам до там , ясно че е глупост платена от американците !
Все едно покупката на снимки на стари американски самолети е някаква инвестиция !
Аман от платени соросоиди !

Оценка:
-3 +10

Овен
97 Отговор
Няма на света по глупав народ от българите във момента с най продажното тъпо правителство, спряхме със чужда намеса печеливши проекти като трасето Бургас- Александропулис Гърция, Южен поток и АЕЦ Белене,щяхме да доставяме газ и ел.енергия на Турция,Гърция Сърбия и З.Европа но турците излезнаха по тарикати и построиха вместо Южен поток стана Турски поток и в момента строят с руска помощ АЕЦ , и още веднъж казвам няма по продажно и долно правителство от сегашното което гледа да си пълни чекмеджетата и гардеробите със пари и злато за сметка на заспалия народ ,затвор до живот на такива продажници ...

Оценка:
-2 +7

98
Този коментар е премахнат от модератор.
ветропоказател
99 Отговор

До коментар #2 от "Българка":


Щеше да бъде ако беше "Южен " а каква е разликата ако се замислиш (а би трябвало щом драскаш по форумите) може и сама да си отговориш . Ще ти подскажа малко ,никой не обича слънчогледите в политиката още повече когато става дума и за икономически , финансови интереси .Т.е едни щяха да са ползите от Южен а други са от Турски (шикълкавенето на България повече от година и половина днес ще има утре не , ЕК е виновна или пък американския посланик е виновен доведе до това Борисов да се чувства като ПРОКАЖЕН на откриването на Турски поток ). И за това накрая стана КВО ДАДЪТ !!!!!

Оценка:
-2 +4

Панчо
100 Отговор
Американските подлоги действат! Рекламират американския втечнен газ, който е пет пъти по скъп! Продажби роби!

Оценка:
-2 +5

БПФ
101 Отговор
Абе как така всички държави се бият за газовите трасета, само ние сме на загуба от тях?
И как така руснаците не искали да захранват с газ нито един български град и газохранилището ни, само транзит искали? Демек НЕ ИСКАТ да ни продават природния си газ? Аз това бих запитал тоя "експерт" !!!!

Оценка:
-1 +4

Немска вълна от вашингтон
102 Отговор

До коментар #23 от "Какви ги плещиш бе..???":


Много си проСССС

Оценка:
-0 +4

БПФ
103 Отговор
И нито дума как се прецакахме отново с новия договор с Газпром. Преди цените на природния газ, който получавахме, бяха вързани с цените на петрола, който бе скъп и ни бе неизгодно... сега, нов договор - да получаваме газ по спотовите цени на самия газ... ама сега петролът е евтин, природният газ е скъп - най-високите цени за последните 3-4 години, ако не броим един краткотраен скок през 18-а... пак се прецакахме !!!

Оценка:
-2 +0

Чудно?
104 Отговор
Как става така? Никаде не съм чел че някъде посвета има губещ газов поток или АЕЦ. Само в България знаем още преди да са направени че ще бъдат губещи. Аз съм склонен обаче да повярвам защото на територията България всяка спечелена стотинка е собственност на небългарски структори. Това е основната причина хората да обръщат поглед с носталгия към управлението преди 1989г.

Оценка:
-2 +4

МИШОК
105 Отговор
ОТ ТУРСКИ ПАТОК МОЖЕ ДА ГУБИМ НО ОТ БАЛКАНСКИ КОЙТО Е ЛИЧНО НАШ НА СТО ПРОЦЕНТА ЩЕ ПЕЧЕЛИМ КАТО ИЗБИРАМЕ ДОСТАВЧИЦИ И ПОСОКИ НА ГАЗТА

Оценка:
-1 +3

ттт
106 Отговор
Преди няколко години един "експерт" беше казал, че газът въобще не може да потече по Турски поток, защото "нямало да му стигне налягането, да преодолее височината от дъното на Черно море до брега". Миличкият експерт не беше чувал за т.н. скачени съдове. Чудя се, не беше ли същият експерт.

Коментиран от #107


Оценка:
-2 +4

ттт
107 Отговор

До коментар #106 от "ттт":


За информация - природният газ е в газообразно състояние в тръбите. Скачени съдове има при течности.

Коментиран от #108


Оценка:
-1 +2

ттт
108 Отговор

До коментар #107 от "ттт":


Ти нямаш фантазия, да си измислиш име, тръгнал си да ме коригираш. Завършил съм специалността в България, в която изучаването на хидрогазодинамика е на най-високо ниво. Ако газът е по-лек от въздуха, трябва да му се подаде налягане, за да слезе надолу, а след най-ниската точка, ще започне да излиза сам от другата страна на тръбата, ако няма препятствие. ако е по-тежък от въздуха, ще си падне сам. И съответно ще си изравни височините от двете страни на най-ниската точка.
Апропо, какво мислиш, че ще стане с една здрава тръба, ако я хванеш за двата края и потопиш средата и във басейн с вода и освободиш двата и края. В тръбата вакуум ли ще остане?

Коментиран от #111


Оценка:
-2 +1

Антиседераст
109 Отговор
От такива експертиUS-слагачи за 30 години демосратоОграбвация държавата пропадна тотално. Но така е , ориПрост народ=пропаднала държава

Оценка:
-3 +8

110
Този коментар е премахнат от модератор.
ттт
111 Отговор

До коментар #108 от "ттт":


За скачени съдове се говори в ХИДРОстатиката, динамиката се занимава с други неща. Статика е различно от динамика.

Оценка:
-0 +3

Тошко
112 Отговор
Този "експерт" да си скъса документите и да си търси друга работа!Защо стои там, да лапа пачки ли? Не разбрахте ли, че трябва да скъсаме окончателно с енергийните връзки с Русия и Путин!!!!

Оценка:
-4 +3

113
Този коментар е премахнат от модератор.
Излага ви
114 Отговор
Нискокомпетентен и много често противоречащ си "експерт". По този начин и си заработва заплатата като изпълнява поръчки. Поне избирайте кадърни специалисти които да не ви излагат.

Коментиран от #118


Оценка:
-2 +4

Ха ха
115 Отговор

До коментар #17 от "Хм.....":


И защо да бъде спрян?За да вкарваме руски втечнен газ чрез Щатите на неизвестна,но доста по висока цена.Браво,родолюбецо американски.

Оценка:
-1 +4

Eugeni
116 Отговор
Защо ни е евтин руски газ, като можем да купуваме скъп американски втечнен газ? Е как защо - друго си е американски газ...

Оценка:
-1 +3

Бай Манчо
117 Отговор
Аман от експерти , АЕЦ Белене отдавна трябваше да е готова и да работи , но и тогава ако си спомняте се изредиха едни "експерти" като този и плашеха , убеждаваха , че ще е на загуба и всакакви такива иди отии е сега при оборудване платено за 2 реактора ВВЕР 1200 ако не се лъжа ще купуваме американски реактор с мощност по малка от 1 ВВЕР но на цената на 2-та и ядрените отпадъци ще се складирват тук в България - така говореха и за Южен поток , сега за турски - Нищо няма да е на загуба - на загуба са американските тецове защото този който е подписвал договорите е защитавал чужди интереси и тррябва да е в затвора , тези които са подписвали договора и анексите за златото ни и те това са национални предатели .

Оценка:
-2 +1

ттт
118 Отговор

До коментар #114 от "Излага ви":


Васко Начев си е напълно компетентен в материята. Работата му е в проучване, разработване и експлоатация на нефт и газ изключително извън България. За разлика от много други не се упражнява само в напоително говорене по всичкология.

Оценка:
-0 +5

119
Този коментар е премахнат от модератор.
Marinov
120 Отговор
БОЖЕ Спаси България от ПИШМАН Експерти, ИБРИКЧИЙ и МАЛОУМНИЦИ!!! НЕ е Най Важно КАКЪВ и ЧИЙ Газ ще се Пренеся през Този Газопровод а е НАЙ-ВАЖНО какъв ЧИСТ Доход ще Постъпва в Българската Хазна и КОЛКО работни места ще Осигорина той на България??? А НЕЗАВИСИМИ и то ЗАПАДНИ Институции и Експерти Дават че при 90% натовареност на този Газопровод той ще се Изплати за 9 до 11 Години и ще Създава работни места за нат 1500 работника ! А Спрете да ЛЪЖЕТЕ и МАНИПУЛИРАТЕ Обществото с вашите ИБРИКЧИИСТВА !

Коментиран от #121


Оценка:
-1 +0

стоян георгиев
121 Отговор

До коментар #120 от "Marinov":


маринов от еи такива лъжци като теб сме на тва деридже.обяснява ти се да не бъркаш в контакта ,а ти пак с пръсти в него!после обвиняваш други за деиствията си!турски поток няма да работи бе другар.залудо дадохме 3 милиарда и въпросния не откри работни места ,щото всичко се изпълни на тъмно от руски и беларуски фирми,както е ставало винаги до сега щом си имаме работа с руснаци!щял да се изплтати за 10 години?ти откъде го разбра тва бе другар като договорите за транзита са секретни?казаха ти го по алфа или в пик?

Коментиран от #122


Оценка:
-0 +3

Marinov
122 Отговор

До коментар #121 от "стоян георгиев":


Георгиев, Чети малко по внимателно : "A НEЗAВИCИМИ и тo ЗAПAДНИ Инcтитуции и Eкcпeрти Дaвaт чe при 90% нaтoвaрeнocт нa тoзи Гaзoпрoвoд тoй щe ce Изплaти зa 9 дo 11 Гoдини и щe Cъздaвa рaбoтни мecтa зa нaт 1500 рaбoтникa ! " Това НЕ го казвам аз а само го отбелязвам, А да се смята тези ЗAПAДНИ Инcтитуции и Eкcпeрти Нямали Компетенция е твърде Несериозно! Георгиев а това че не споделяте написаното НЕ можe да е каквото и да е Основание за такива "Любезности", все пак имайте поне малко чуство за Коректност!

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.