ФАКТИ.БГ

Защо България предаде Юрюн на Турция?

Официалната информация от българските институции за репатрирането е повече от оскъдна

Публикувана: 28 Ноември, 2020 06:30
68 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6061
Защо България предаде Юрюн на Турция?
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той е кюрдски политик, жертва на арести и изтезания. Част от семейството му е избито. София го връща на Турция заради добрите отношения. И заради бежанците. Анализ от Димитър Ганев.


На 18 септември България предаде на турските власти Селехатин Юрюн, след като отхвърли молбата му за международна закрила. Списание "Шпигел" публикува на 21 ноември 2020 г. статия по темата. Нашият автор Димитър Ганев, който е и един от съавторите на публикацията, написа специално за ДВ обширен анализ.

Селехатин Юрюн, кюрдски политик от Турция, на когото България отказа убежище, след което през септември го предаде на Анкара, е имал брат и сестра, убити от турските сили за сигурност. Това става ясно от документи по казуса на 39-годишния политик и от публикации в турските медии. Юрюн е върнат в Турция, след като българското правителство било помолено от Интерпол-Анкара да го експулсира, свидетелства кореспонденция между МВР и Държавната агенция за бежанците от януари.

Сестра му и брат му са убити

Сестрата на Селехатин Ася Юксел, която също като него е местен политик от областта Шърнак, на турската граница със Сирия и Ирак, е сред загиналите в кръвопролитието в Джизре. През 2015-2016 г. при военната окупация на града, предизвикала широк международен отзвук и критики, е наложен и полицейски час, продължил 79 дни. Турската артилерия обстрелва Джизре, където живеят предимно кюрди, и разрушава хиляди къщи. Загиват стотици хора, както сепаратисти, така и цивилни.

По-голямата част от жертвите намират смъртта си изгорени в три мазета, които са блокирани от въоръжените части. Линейки не са допуснати. Тялото на сестрата на Юрюн е обгорено, тъй че първоначално не я разпознават правилно и я погребват като друг човек. Три месеца по-късно я ексхумират и погребват до брат ѝ Неджметин Юрюн в родния им град Улудере. Неджметин загубва живота си през 1995 година. Според Селехатин, тялото на брат му е било разкъсано на парчета от снаряд.

Защо България предаде Юрюн?

Официалната информация от българските институции за репатрирането е повече от оскъдна. Какво всъщност е станало? И по-важното - защо? В МВР се засегнаха на медиите, които нарекоха предаването „депортация“ и „експулсиране". Но споменатата в Закона за чужденците процедура „връщане до страна на произход“ има същия резултат като депортацията. Спорът около термините обаче не е случаен. Просто защото България с право се притеснява от фактите по случая „Юрюн“.

В първата седмица на януари 2020 г. турските власти изпращат до дирекция „Консулски отношения“ на МВнР грама по повод на случая. Политикът от прокюрдската Демократична партия на народите, срещу когото в родината му са повдигнати няколко обвинения, е влязъл нелегално в България на 17 декември. Междувременно турското посолство в София вече е информирало Анкара, че българските власти държат под арест издирвания от Турция беглец.

В молбата си за закрила Юрюн твърди, че съдебните преследвания срещу него са по политически причини и заради кюрдския му произход. За София обаче добрите отношения с Турция явно стоят на първо място.

На 30 декември Държавната агенция за бежанците провежда първото интервю с Юрюн. На 4 януари в МВР пристига телеграма от Интерпол-Анкара с искане за депортацията му. ДАБ е информирана за това няколко дни по-късно. А на 13 януари агенцията вече е отхвърлила молбата му за бежански статут.

Самият Юрюн решава да не обжалва решението на ДАБ и да не чака евентуалното експулсиране, след което го очаква турски затвор.

Той тръгва да бяга на Запад и е арестуван в Русе. Следват 9 месеца зад решетките. Едва след това България удовлетворява молбата на турското правителство.

Обвиненията срещу кюрдския политик

Депортираният турски кюрд все още няма произнесена присъда в своята родина. Най-тежкото обвинение, заради което Анкара го иска обратно, е членство в Кюрдската работническа партия (ПКК). Организацията е призната за терористична както от Турция, така и от ЕС и САЩ. И американците, и европейците си сътрудничат по темата с турското правителство, но избирателно, след внимателно проучване. Защото в годините след началото на войната в Сирия и особено след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. режимът на Ердоган обвинява в тероризъм все повече свои политически противници и дори умерени критици на властта.

Селехатин Юрюн сам предоставя на българските власти копия от обвинителните си актове. Надеждата му е администрацията да види политически мотиви зад твърденията на турската прокуратура. Истината обаче е, че в очите на София той вече е „свързан с тероризъм“. Твърдението се появява в кореспонденция между МВР и ДАБ от януари.

Нито МВР, нито ДАБ пожелаха да коментират какви доказателства са получили за съпричастността на Юрюн към тероризма. ДАНС, която е длъжна по закон да даде становище по молбите за международна закрила и убежище, също не открива данни за терористични или криминални връзки. На 22 януари разузнавателната агенция дори изпраща писмо на ДАБ, че не възразява Юрюн да получи убежище, но към този момент той вече е уведомен за отказа на българските власти.

Юрюн е заплашван с убийство и изтезаван с ток

Обвинителният акт срещу Юрюн е от 2019 година. Тогава той се кандидатира на кметските избори в Улудере срещу представителя на управляващата АКП, който в крайна сметка печели. Твърди, че от името на представител на местната власт един полицай на три пъти заплашва Юрюн с убийство, за да го отстрани от надпреварата.

Процесът за тероризъм в Турция всъщност изтупва от прахта един случай от 2014 г., когато Юрюн е обвинен участие в отвличане. Самият Юрюн твърди, че е бил натопен от службите за сигурност, а тезата за членството му в ПКК се крепи на анонимен свидетел. Той разказва още, че по време на разпита е бил изтезаван с ток и е прекарал два месеца и половина в затвора. Един прокурор дори заявил, че не е възможно член на семейството му да бъде невинен.

Приятелските жестове на София към Анкара. И отплатата за тях

Политикът е разказал семейната си история и пред български официални лица. Агенцията за бежанците обаче има по-различна интерпретация. „Обстоятелството, че неговият брат Неджметин Юрюн и неговата сестра Ася Юксел са загинали вследствие на упражнени репресии от страна на официалните власти в Турция, не е основание за предоставяне на статут на бежанец", пише ДАБ в отказа на молбата му. Българските власти настояват също така, че „спрямо него е упражнявано физическо насилие, но не е бил обект на репресии."

През септември българското правителство извършва така наречената скрита екстрадиция. С официален мотив, позоваващ се на заповед за връщане, издадена от шефа на граничното полицейско управление в Елхово от 18 декември 2019 г. (ден след влизането на Юрюн на българска територия), девет месеца по-късно той е предаден на Турция, която настоява за това още от началото на 2020.

През по-голямата част от последните четири години Анкара се отплаща за жестовете, които ѝ прави официална София. От началото на годината до септември бяха арестувани по-малко от 2000 нелегални емигранти, проникнали от Турция в България. А горещата доскоро тема за бежанците напоследък доста избледня в България. Но през октомври, навярно и във връзка с пандемичната криза, в тази схема се появи пукнатина. Така миналия месец са били задържани над 700 души – с над една трета повече, отколкото за същия период на 2019 година. Това показва официалната статистика на МВР.

Засега е трудно да се каже дали това са инцидентни влизания, дали е временна турска демонстрация на мускули пред България и Европа заради спора с Макрон и евентуалното налагане на санкции през декември, или пък миграцията към България отново нараства устойчиво и без връзка с политиката. Но София видимо се е примирила с факта, че не играе ролята на по-силния партньор в двустранните отношения. И сякаш е готова да жертва ценности, които би трябвало да доказват принадлежността ѝ към Европа.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бойко целуваш ли получесеца ?
1 Отговор
Само при бай Тошо за 35 години се съгради силна България след 3 национални катастрофи, четвъртата е мутрата.

Коментиран от #54


Оценка:
-19 +69

Минчо
2 Отговор
БЪЛГАРИЯ ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИТЕ!!!!! А ВИЕ МИ ГОВОРИТЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕДАЛА ТУРЧИН!!!!

Оценка:
-9 +77

Бюлетин
3 Отговор
След10 години управление на мутрата вече имаме 60 млрд външен дълг.

Оценка:
-8 +68

кукумявки
4 Отговор
И аз питам, защо Турция предаде бизнесмена Митьо на България

Коментиран от #13


Оценка:
-9 +48

ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор
бойко грях срама няма
той би продал и БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-12 +47

Не се чудете защо управлението във
6 Отговор
всички сектори е некадърно, ами защото има еднолично управление на една тиква.
Идват днес 5 човека на кафе, за 5 минути съмарайзват информация по критични въпроси за държавата и мутрата се изцепва с някоя велика глупост...

Оценка:
-3 +36

ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор
БОЙКО тегли 60 млрд дълг който доривнуците няма да могат да върнат

Оценка:
-5 +34

Doni Brasko
8 Отговор
Защото Мутрата не зачита законите в държавата, пък си представете за международното право. Защото за него личните отношения, облагите и келепира са преди всичко. Защото той няма друг приоритет освен личното благосъстояние. И не на последно място, защото обича да върши това, което шефовете му кажат, а вие си правете сметка кои са шефовете му.

Оценка:
-6 +36

Ураааааа
9 Отговор
Да живее Бойко Борисов. Господ здраве и дълъг живот да му дава и още най - малко 20 години да ни управлява

Коментиран от #22, #26


Оценка:
-43 +11

шундурко
10 Отговор
щото бац е страхливец

Коментиран от #12, #14


Оценка:
-3 +26

Баи
11 Отговор
Ердоган е голям наш приятел
Таковаме европа с -200

Оценка:
-3 +14

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Centurion
13 Отговор

До коментар #4 от "кукумявки":


Значи смени си Ника.Кукомявките и совите са символ на мъдрост ,и знания.В твоят коментар не се забелязват подобни признаци,даже обратното!Има сищественна разлика между криминален и политически !!!Тиквата ги връща защото е изпаднал в тежка зависимост и то във всички географски посоки.Трябва да върви бизнеса(контрабандата)А за това са нужни много близки и сервилни отношения!Те се поддържат с подобни актове и не само!Имаше един доклад на Турските тайни служби,засекли едни контрабандни канали за цигари.Сми в най общи линии е това,.

Коментиран от #16, #19, #59


Оценка:
-5 +13

костинброд
14 Отговор

До коментар #10 от "шундурко":


Има спогодба между ЕС и Турция за връщане на такива

Оценка:
-14 +6

Антигерб
15 Отговор
Публикувано във факти.бг: Защо България предаде Юрюн на Турция?

Защото нашия тиквоч е заел стойка "Г" пред всеки който може да го компрометира и да застраши властта му.

Защото знае че прескъпата "ограда" никого не спира.

Защото знае че се издъни с "Южен поток" и сега султана може да не му пусне газ и ние ще стоим на студено.

Защото всички знаят за криминалното му минало и го държат за топките - една статия в някой вестник неконтролиран от него и той пада от власт.

Оценка:
-4 +19

кукумявки
16 Отговор

До коментар #13 от "Centurion":


Нищо сищественно не видях с какво толкова те дразни ника ми кукомявки

Оценка:
-1 +6

Минчо
17 Отговор
ОСМАНСКИ ВОЙСКИ СА ПРЕВЗЕЛИ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ МЕЖДУОСОБИЦИТЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА!!!!!!Е ЯВНО ИСТОРИЯТА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ 2.5 БЪЛГАРИ СА НАВЪН И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЧУЯТ ЗА ТАТКОВИНАТА НИ!!!!ПОЧТИ НУЛЕВА РАЖДАЕМОСТ НАЙ ВИСОКА СМЪРТНОСТ В СВЕТА!!!!!НАЙ НИСКИ ЗАПЛАТИ В ЕВРОПА И Т.Н

Оценка:
-0 +26

Доко доко
18 Отговор
Къде беше тиквата-ибрикчия на националния празник, трети март 2020? При падишаха, такова предателство и падение от страна на министър-председател не помня......

Оценка:
-3 +17

Минчо
19 Отговор

До коментар #13 от "Centurion":


ЧОВЕКА ПИТА !!!!!ИНТЕРЕСЕН МУ Е ВЪПРОСА!!!КАЖИ

Оценка:
-0 +7

Huizzel
20 Отговор
Естествено, че са по-важни добрите ни отношения с Турция, отколкото защитата на един кюрдски терорист от ПКК.

Оценка:
-14 +14

Killer
21 Отговор
Това е, защото България не се управлява от СМЕЛИ БЪЛГАРИ.

Оценка:
-5 +11

Манги
22 Отговор

До коментар #9 от "Ураааааа":


Още 100 миларда да тегли. Да не се излага

Оценка:
-1 +11

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан
25 Отговор
Брат му и сестра му са загинали с "Калашници" в ръце ...политик с пластични бомби и" Калашник "

Коментиран от #68


Оценка:
-8 +11

Някой
26 Отговор

До коментар #9 от "Ураааааа":


Господ здраве да му дава на доктора на науките тъпака борисоф. Нека да живее 1000 години за да съпреживее всичките мъки, страдания и мизерии на Българския народ, които той му причини.

Оценка:
-0 +11

Bai nudals
27 Отговор
Защото сме продажници,и предател ли.

Коментиран от #30


Оценка:
-4 +7

Хасан
28 Отговор
След опита за преврат Турция осъди военни гюленисти ..те не са политици ..

Оценка:
-8 +6

29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
един от многото
31 Отговор
Защото Юрюн е избрал грешната държава в която да се птиюти. Както казват , когато човек сгреши; "Намерил икона да се прекръсти"

Оценка:
-0 +10

Emo
32 Отговор
Много правилно терористите, трябва да се предадат нещо нашите граждани,много сте се загрижени за тези терористи от ПКК.

Коментиран от #39


Оценка:
-10 +5

33
Този коментар е премахнат от модератор.
Сектант
34 Отговор
Борисов ще управлява и четвърти мандат,а мунчото естонски в ЗАТВОРА.

Оценка:
-8 +1

35
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан
36 Отговор

До коментар #33 от "Трол":


А и в Одрин има много " политици "с жените и децата си от Сирия,Ирак,Иран които също искат да отидат в Европа ..може вместо през Гърция да минат през България

Коментиран от #40


Оценка:
-7 +5

Behemoth
37 Отговор
Щото Баце е лъф!

Оценка:
-2 +5

Хасан
38 Отговор
Какви са лицемери немците !? Вдигат врява за един здрав и прав терорист но за беззащитни жени ,старци,деца бягащи от войната не обелват нищо

Коментиран от #42


Оценка:
-10 +8

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Трол
40 Отговор

До коментар #36 от "Хасан":


Това изобщо няма нищо общо с темата! Половината са тюркюти и са бра'тчеди на турците (между другото няма в турския дума за братовчед и използват френската-козин) а другите са ислямисти от ИД, бившата ал Кайда преименувана петнайсет пъти! А това са терористични организации!

Коментиран от #45, #46


Оценка:
-3 +9

41
Този коментар е премахнат от модератор.
42
Този коментар е премахнат от модератор.
43
Този коментар е премахнат от модератор.
Анонимен
44 Отговор
България в момента е троянският кон на Турция в Европа-контролът на Турция е почти 100%. Нито просто несъгласие не се осмелява т.н. българска държава. Пред македонците само всички политици се пишат големи юнаци..

Оценка:
-3 +7

Хасан
45 Отговор

До коментар #40 от "Трол":


Османската аристокрация е била франкофон..по късно и турската буржоазия и затова се използват думи като " мерси " и кузен ..но турски за братовчед са " дайъоглу, " амджаоглу "

Коментиран от #47


Оценка:
-3 +5

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Трол
47 Отговор

До коментар #45 от "Хасан":


Тцъ, пак не позна-амджазаде е! А това за милионите пак реципрочно би трябвало да се върнат на Асад а не да се тласкат към Европа. Отделно иракчани, афгани и пакистанци са икономически емигранти! И пак за вратовръзка няма турска дума-кроват! 😊😊😊

Коментиран от #48, #51


Оценка:
-0 +5

Хасан
48 Отговор

До коментар #47 от "Трол":


За думата " крават" произхода е че е имало хървати които са носели нещо като вратовръзки и от там е останало "хърват", " Хорват" , "крават " ..

Коментиран от #49


Оценка:
-4 +3

Трол
49 Отговор

До коментар #48 от "Хасан":


Кроват на френски е вратовръзка! 😊 Остави на мира хърватите!

Коментиран от #53


Оценка:
-1 +4

Най-добре е да приемем
50 Отговор
Всичките 15 млн кюрди от Турция за да не ги преследва Ердоган. Хем ще си оправим демографията, хем ще си подобрим генофонда

Оценка:
-0 +7

А как е на български
51 Отговор

До коментар #47 от "Трол":


Куршум? А как е барут?

Коментиран от #52


Оценка:
-3 +1

Трол
52 Отговор

До коментар #51 от "А как е на български":


Когато един народ попадне в робство, новите неща навлизащи в живота се наименуват според езика на господарите си! Кибрит например, нали не искаш да го има на български още от Аспарух? Искаш да играем? Как е сервитьор на турски-гарсон, дума за век, без да употребиш израза сто години? Калеко? Стринка?

Коментиран от #55, #56


Оценка:
-0 +3

Хасан
53 Отговор

До коментар #49 от "Трол":


Един интересен турски езиковед разказваше от там съм го запомнил

Оценка:
-3 +3

cornholio
54 Отговор

До коментар #1 от "Бойко целуваш ли получесеца ?":


При бай ти тошо държавата фалира три пъти ма накрая фалира и СССР а западните банки спряха да дават заеми. Толкова сте прости че ме боли като ви чета глупостите....

Оценка:
-2 +3

А как е чаршаф тогава на български
55 Отговор

До коментар #52 от "Трол":


Не ми казвай, че българите са нямали чаршафи преди да дойдат турците....или пък баня...или пък, че къщите им са нямали тавани

Коментиран от #58


Оценка:
-3 +1

Сто години
56 Отговор

До коментар #52 от "Трол":


Все едно да те питам как е на български кривата без да употребиш словосъчетанието врат и връзвам. Не, не става галстук ;)

Коментиран от #57


Оценка:
-4 +0

падналия ангел
57 Отговор

До коментар #56 от "Сто години":


На български можем да кажем столетие и век!

Коментиран от #65


Оценка:
-0 +4

Кубрат
58 Отговор

До коментар #55 от "А как е чаршаф тогава на български":


Мдааа, по мое време имаше чаршафи, колосвахме ги с ютии Филипс. Иначе сме им казвали по български постели и завивки. Нормално е в българския да навлезнат турцизми след 480г. говорене на този език по нашите земи!

Коментиран от #66


Оценка:
-0 +3

Минчо
59 Отговор

До коментар #13 от "Centurion":


Е РАЗЛИКАТА ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ КРАДЪТ ПОВЕЧЕ !!!!!ИНАЧЕ ПО СЪЩЕСТВО СА ЕДНАКВИ

Оценка:
-0 +4

Бунтата
60 Отговор
Нали нашия убавец му прави "интервю",какво искате повече!!!!

Оценка:
-0 +2

61
Този коментар е премахнат от модератор.
Без думи
62 Отговор
Турция и геноцид са синоними.

[Турcкaтa aртилeрия oбcтрeлвa Джизрe, къдeтo живeят прeдимнo кюрди, и рaзрушaвa хиляди къщи. Зaгивaт cтoтици хoрa, кaктo ceпaрaтиcти, тaкa и цивилни. Пo-гoлямaтa чacт oт жeртвитe нaмирaт cмърттa cи изгoрeни в три мaзeтa, кoитo ca блoкирaни oт въoръжeнитe чacти. Линeйки нe ca дoпуcнaти.]

Оценка:
-4 +6

Наблюдател
63 Отговор
Бойко Борисов трябва да бъде съден от Международен съд за отказ на убежище на политически емигрант!

Оценка:
-0 +3

ИЗРОДЗ
64 Отговор
ВСИЧКО Е ЗАЩОТО БОЙКО Е ПРЕСТЪПНИК ПО РОЖДЕНИЕ !

Оценка:
-0 +4

Ами хубаво
65 Отговор

До коментар #57 от "падналия ангел":


Ама въпросът беше как може да кажете вратовръзка без да използвате врат и връзка. Нали това ти беше въпросът за турските сто години.

Коментиран от #67


Оценка:
-3 +0

Постеля и завивка
66 Отговор

До коментар #58 от "Кубрат":


Е съвсем съвсем различно от чаршаф. Ако не го знаеш е проблем на образованието ти. Образовай се!

Оценка:
-3 +0

падналия ангел
67 Отговор

До коментар #65 от "Ами хубаво":


Ние можем да кажем век без да ползваме съчетание от сто и години-столетие. А вие нямате дори дума за вратовръзка и използвате френска! Какво не ти е ясно!?

Оценка:
-0 +3

Дервишово семе
68 Отговор

До коментар #25 от "Хасан":


Ма то ердогановата политика е изградена и съществува благодарение на калашници и бомби бре ефенди. Отпора ще е същият. Срещу оръжия с цветя не можеш се бори.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Д-р Мирослав Ненков
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков с коментар за нападенията над лекари
Купонът за някои директори на болници свърши"

Още бисери