Last news in Fakti

6 Декември, 2020 13:37 3 768 71

Срещу радикализма: във Франция започват масови проверки на джамиите

  • франция-
  • джамия-
  • мюсюлмани

Подобни ограничения в страната не е имало никога досега - джамиите можеха без големи трудности да си наемат имами от чужбина, чието заплащане също идваше оттам

Срещу радикализма: във Франция започват масови проверки на джамиите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През октомври Еманюел Макрон обяви война на радикалните идеологии. Действията не закъсняха - във Франция започват масови проверки на джамии, за които се подозира, че разпространяват радикален ислям.

Когато във Франция обсъждат опасностите от т.нар. политически ислям, дискусията често опира до понятието "ислямски сепаратизъм". То бе дефинирано от политолога Бернар Ружие, автор на бестселъра "Територии, овладени от ислямизма". В него Ружие описва пропагандата на имамите-ислямисти и посочва квартали из цялата страна, които са под контрола на ислямистите.

Макрон обяви война на радикализма

Още през пролетта френският президент Макрон обяви като свой политически приоритет войната срещу радикалните идеологии, а през октомври посвети на тази тема ключова реч. "Не можем да си затваряме очите пред факта, че във Франция съществува радикален ислям“, каза президентът. Според него, става дума за ислям, който нормализира насилието и подкопава ценностите на Републиката. Самокритично Макрон заяви: "Нашата република допусна гетоизирането - създаването на центрове на мизерията".

За да се прекрати това развитие, според президента, е нужно да се закрият радикалните ислямски духовни училища, обучението на имами в бъдеще да се извършва в самата Франция, а финансирането на ислямските дружества и джамиите да бъде по-строго регламентирано - особено що се отнася до финансовите помощи от чужбина. Президентът натовари правителството със задачата да подготви "закон срещу сепаратизмите".

Работата по този закон, който ще бъде насочен и срещу речта на омразата в интернет, е в напреднала фаза. Идната сряда (9.12) той ще е обект на обсъждане в правителството. Законът ще забранява и една обичайна сегашна практика, наблюдавана в някои мюсюлмански квартали на френските градове - родителите да отписват децата си от държавните училища, за да ги обучават вкъщи.

Масови проверки на джамиите и имамите

Правителството смята да демонстрира решителност в отговор на обществения натиск, който особено се засили след убийството на учителя по история Самюел Пати, извършено от един ислямист на 16 октомври т. г.. Вътрешният министър Жералд Дарманен вече обяви, че ще се извършват масови проверки в джамиите - за 76 джамии и медресета има подозорения, че в тях се разпространява радикален ислямски сепаратизъм. В зависимост от резултатите, някои от тези джамии могат да бъдат закрити.

Като се има предвид, че в цяла Франция има над 2600 джамии и молитвени домове на мюсюлмани, става ясно, че под подозрение попадат малка част от тези институции. По данни на в. "Фигаро" в региона на столицата Париж в списъка на "съмнителните джамии" влизали 16 храма. Останалите 60 са разпръснати из цялата страна. От тях 18 били особено подозрителни. В много от тези случаи ставало дума за имами, заподозрени в тероризъм, които са поставени под наблюдението на тайните служби.

Безпрецедентен контрол

В цялата досегашна история на Франция не е имало подобна кампания за масово наблюдение на джамии от страна на светската държава, която е известна с това, че по принцип не се меси във въпроси от религиозен характер. Сегашното правителство няма намерение да променя този принцип, но очевидно планира да контролира по-строго религиозните общности.

Президентът Макрон настоява Френският съвет на мюсюлманската вяра, в който са обединени всички мюсюлмански общности в страната, до 7 декември да приеме "Харта за ценностите в Републиката", която да залегне като основен документ за работата на имамите. Тяхното обучение в бъдеще ще се контролира,а те самите ще бъдат задължително вписвани в специален регистър, достъп до който ще имат и държавните власти.

Подобни ограничения във Франция не е имало никога досега - джамиите можеха без големи трудности да си наемат имами от чужбина, чието заплащане също идваше оттам.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    33 5 Отговор
    И по почина на Ердоган , затваряне!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 111

    28 4 Отговор
    Дезинформация на Дойче Веле. Сатанистите ще предизвикат напрежение между християни и мюсулмани. Затова вкарват нелегални мигранти в Европа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един от многото

    35 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Те и болшинството от тези които ходят да се молят в джамиите също не могат да четат.

    Коментиран от #9

  • 8 ценности

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "ислям терор":

    Много правилно , а ако не иска да го изпратят направо в техния рай или ад!
  • 9 Бачо Киро

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Много си прав, не се бях замислял по въпроса. Демек сградите са си идеално пригодени за прасета тогава.

    Коментиран от #13, #68

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хихихи

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Искрено вярвам, че":

    Не се знае, ако на китайците и индийците им отеснее, основната религия в Европа може да е будизма и хиндуизма......
  • 12 Анджело

    33 2 Отговор
    Как успяха западняците за 40 години да затрият Християнска Европа? Големи са умници

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    9 29 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Защо ли християнския свят е с разлагащи се семейства ,култура,отношения и вяра а мюсюлманите са с семейни ,човешки ценности и традиции ?!

    Коментиран от #25, #31

  • 14 Хасан

    10 26 Отговор

    До коментар #12 от "Анджело":

    Мюсюлманите ли са виновни !? ..иди в България в турско или по-малко село да видиш чистота ,отношения ,човещина ..уважение към възрастни ..иди и в българско ..
  • 15 Emo

    8 36 Отговор
    В Турция реставрират църкви и синагоги пък тези боклуци затварят джамии.

    Коментиран от #20

  • 16 Фактофил

    15 4 Отговор
    Франкостан е непрекъснат извор на тероризъм.Трябват санкцифи и изолация на тази клоака.
  • 17 Vili

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "ислям терор":

    Има джамии защото 80 % от тези хора са били доведени там от големите компании да да им работят евтино в заводите още преди 40 50 г.
    Естествено са им обещали жилища работа и джамии. Миналата година имаше изказване от кмета на голям френски град че предпочитал 100 пъти да дойдат емигранти от Северна Африка отколкото от България и Румъния .
    Същата работа е в Германия с турското преселение.
    Еми желая им успех.

    Коментиран от #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бърлгарин

    11 2 Отговор
    Браво!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    11 28 Отговор
    Каква омраза, какво чудо в душите ви"хора"!Може би за това България е в печалното първо място по-всички отрицателни неща, пак ли Исляма е виновен, че България е на първо място по смъртност, изпреварихме Ухан...Исляма е виновен, че хората се самоубиват,Исляма е виновен, че Ковид съществува...?Болни сте, болни, сърцата ви са пеопити с омраза, която излиза през устите ви...но въпреки това :ИСЛЯМА Е НАЙ-БЪРЗО РАЗПРОСТРАНЯВАЩАТА СЕ РЕЛИГИЯ В СВЕТА! Защо, защото е много лош ли, налага се с "насилие" сега по времв на демокрация ли...Сами ще се удавите в злобата си!

    Коментиран от #23, #24, #36

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ислям терор

    30 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Ислямът не е религия, а военна доктрина и 99% от терориза идва точно оттам. Който го отрича или е вдлъбнат и дълбоко заблуден или е открит манипулатор.

    Коментиран от #27

  • 25 Защото

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    тръгнаха, полъгани от сатанинските си ръководители - упавляващи и загърбиха религия, морал и обичаи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    5 23 Отговор

    До коментар #24 от "ислям терор":

    Ислям и терор НЯМАТ връзка, колкото и да се опитват да го НАТРАПЯТ, всеки един разумен човек знае, че мусюлманина НЕ МОЖЕ да бъде свхрзван с убийства, просто ей така...ТоваИЗНАСИЛВАНЕ"от медийна страна е рефлектирало върху обществото!!!А кръстоносните походи, какво са, А, с кръста напред за какво, за кого...???Имало е и има, някой, който мъти водата за религиозен фашзъм??

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Барба Ганьос

    7 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: в цяла Франция има над 2600 джамии

    Тия са превзети отдавна, само още не са го осъзнали.
  • 31 Барба Ганьос

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    А защо искате да живеете в тоя разлагащ се християнски свят, хасане? Абсолютни лицемери сте това мюслитата.
  • 32 Йо Несбьо

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Vili":

    Не са доведени от големите компании, просто Франция има традиционно силно присъствие в половин Африка и една голяма част от пристигналите са дошли още от колониите, после след Алжирската война, а последващите с покани от роднини вече живеещи във Франция. И не би имало проблем, ако пристигналите се интегрират, но това се оказва невъзможно за 99% от тях. В огромното си мнозинство тези хора са мюсюлмани, което още повече поражда дистанция... Резултатите ги виждаме всички - изолирани гета с мюсюлмани, радикален ислям и готови на всичко джихадисти и терористи. И 20 души да са за година, това пак прави поне 20 жертви на атентат.
  • 33 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "Генерал 🇧🇬":

    Дженерале,правилно си цирирал аятите с малки неточности, но както и да е, та...тези аяти се отнасят, когато има война, тези аяти не се прилагат по мирно време, извъртате нещата и ги изкарвате извън конекста...Значи, един аят трябва да се провери, кога, къде, как и защо е бил низпослан, а не хооп и ето ви доказателство за "враждебния" Ислям...а другите аяти в които се говри6, че човек трябва да живее в хармония със всички...скриги под килима ли? В Хадси(думи на пратеника Мухаммед сав) се казва:Не е истински вярващ онзи, който е сит, а комшията му е гладен"Тук всички Ислямски учени са единодушни, че няма значение, кой и какъв е, дали е мусюлманин или пък християнин,е комшията ти, не си с пълна вяра, не си истински вярващ ако ти си в разкош, а комшията ти изнемогва....Теологията не е като чопленето на семки и копи пейст Wikipedia!

    Коментиран от #44, #45, #46

  • 34 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #28 от "гжгж":

    Е твойто вече наистина е некомпетентност, ограмоти се...НИКОЙ познаващ Исляма няма да се върбе на бъртвежите ти...Щото е много жесток Ислям, бива приеман ВСЕКИ ДЕН ОТ ХИЛЯДИ души по-света!!!Хора, които са разумни и интелигентни,изучават Исляма, а не се филмират от клипчета и статии, които са ЯВНА пропаганда срещу Исляма!
  • 35 гост

    5 1 Отговор
    Много,много ,много късно е вече!
  • 36 карамфила

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    " Исляма е виновен, че хората се самоубиват"? Ами да се самоубиват мюсулманите,няма нищо лошо в това.Ама да се самоубиват без пояси натъпкани с взрив и пирони.

    Коментиран от #38

  • 37 Наблюдател

    13 2 Отговор
    Не проверки трябва да ги събарят незабавно , а имамите гонени от страната както и всичките им подръжници! Срещу радикалния ислям само радикални мерки ! Нищо друго няма да има ефект!!
  • 38 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "карамфила":

    Гугутке, Исляма ЗАБРАНЯВА УБИЙСТВОТО И САМОУБИЙСТВОТО!!! Всичко друго, което се коментира свързано с това нещо е ЛЪЖА!
  • 39 До Гост, Хасан и подобни

    10 3 Отговор
    Ислямът забранява убийството??? По-голяма наглост не съм чел! 5 века са ни клали жестоко! А тези убийства във Франция? А мачкането на хора с коли???
    Големи лицемери сте!!!

    Коментиран от #43

  • 40 гост

    1 1 Отговор
    И ако това са им радикалните мерки -нямам думи!
  • 41 До Гост, Хасан и подобни

    3 2 Отговор
    Ама нищо не отговаряш ня коментар 39, а? Що така?
  • 42 Балкан

    6 2 Отговор
    Има светлина в тунела-тия на запад почнаха да се усещат ,че "ония" не могат да бъдат интегрирани .
    Поне 80% са религиозни фанатици и потециални терористи. Всъщност точно религията им ги прави такива.
    Ние за тях винаги ще сме неверници-по-нисша класа хора!
    Европа трабва да вземе много сериозни мерки занапред в това отношение ако иска да спаси християнството...
  • 43 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "До Гост, Хасан и подобни":

    Относно историята на България съм писал много, тук няма да влизам в детайли, защото в 99%от турското"робство" е една литвратурна поезия,в която няма никалва историческа достоверност! Относно Франция и другите държави, всички сме наясно, че това са провокации,например Шарли и другите издания...смоубийците са хора, които не познават Исляма или най-малкото,това са хора, които са загубили близки от"демокрацията", която им беше наложена, прословутите"арабски пролети", които оставиха сираци милиони деца, та тези деца, пораснали младежи може би са тези самоубийци. Да ви попитам,кой мусюлманин подкрепя тези самоубийства, аз бий казал, че ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК би се отвратил от такива действия, криещи се зад една Религия-Ислям!!!Разумноте хора по-света ПРИЕМАТ ИСЛЯМА НЕ СНОЖ, НЕ СЪС ЗАПЛАХИ, НЕ СЪС НАСИЛИ, А ЗАРАДИ ЛЮБОВТА, ЗАРАДИ ТОВА, КОЕТО НОСИ ИСЛЯМА В СЕБЕ СИ!!!

    Коментиран от #47, #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Генерал BG

    13 1 Отговор
    Ашколсун бе Факти, защо сте ми изтрили всички коментари?
    И то в последствие, след като са минали цедката за правилата на сайта Ви.

    От екипа някой мюсюлманин ли засегнах, или получихте недоволно обаждане?
    Агите Ви ли не разрешават да се знае какво пише в Корана, какво представлява Исляма и какво казва Британската Ециклопедия за турското робство?!
    Аферим, Факти, машаллах!

    Серсемите са се разпищолили.
    От Дойче Веле са праворните, на нас неверниците цензура, досущ като през онези 500 години "съжителство". Евала.
  • 50 Генерал BG

    10 1 Отговор
    И сте ми забранили да коментирам.
    Колко е лесно- опоненти няма, но ятаган има...и сече..
  • 51 До Гост

    6 1 Отговор
    Тоя Гост много лъжлив, бре! Много циничен и много нагъл! Такива ли са всички мюсюлмани? Нямало турско робство, атентатите по Европа били провокации... Много ви е удобно така! А тия, дето режат глави В Близкия Изток? И те ли не са истински мюсюлмани? Тия, дето се взривяват заедно с хора по пазарите? Каквото и да измислите, за целия свят е ясно що за хора сте! Никаква любов не ви ръководи, а садизъм. И срам от нищо нямате! Не си струва изобщо да се контактува с вас.

    Коментиран от #52

  • 52 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "До Гост":

    Лъжата е посадена от"освободителите"! Такива общи приказки срещу мусюлманите може да ги чуеш от бабите пред блока! Кажи, защо Исляма е най-бързо разпространяващата се религия, ЗАЩО? Къде Исляма се налага със "меч", къде? Тези обвинения срещу мусюлманите накараха РАЗУМНИТЕ хора да се интересуват от Исляма да го изучават, а на края го ПРИЕМАТ, защо?Защо Софи Петронин ПРИЕ ИСЛЯМА, тя е евин от ярките примери , ЗАЩО???

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 До Гост

    6 2 Отговор
    Каква лъжа, бре? КОЯ лъжа? Защо сме били 2 милиона при Освобожданието? А? При положение, че жените са раждали по десетина деца!!! Къде е цялото това население? Изчислено е, че е трябвало да бъдем 40 милиона! Срам нямаш. А може би просто си с промито съзнание.
    А защо приемат исляма не знам, но това са ниско културни хора или зомбирани. А и не ме интересуват тези ненормалници. И не ти позволявам в български форум да пишеш Освободителите ни в кавички! Кой си ти? Пишеш на български, живееш тук, учил си тук, хранил си се тук, а нямаш елементарно уважение към страната и хората! На това ли ни учи Коранът?

    Коментиран от #58

  • 55 Зорница

    9 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Защото от коментар 44 до 48 на Генерала, го бе обяснил с желязна логика и факти, които обесмислят твоите празни въпроси. Сутринта стояха, но ги изтриха. Явно е имало натиск от някъде. Днес наистина живеем в много по- голяма забрана отколкото през комунистическо. Отвратително е.

    Коментиран от #57

  • 56 Румен

    2 0 Отговор
    От кого ли е натискът?
  • 57 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Зорница":

    Другарко, това твоето е паник атаки...
  • 58 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "До Гост":

    Съжалявам, но ти стоиш на едно място, няма да ти кажа като какво, но се сещаш...промит мозък, или истина, за приемащите е едно, а за другите...друго!Историята на България е обвита в легенди, не на исторически доказателства, един, два примера:1-не се знае, къде е гроба на Левски, кой и как го предаде? 2-кой о защо уби Ботев, къде е неговото лобно място...???Само не почвай с познатите "отговори"..
    Да ти кажа, че Исляма се приема от професори, доценти, лекари, учители...но както винаги,не се коментира, но това не обезсилва Истината...Лек ден на всички, някой трябва да се труди, осигуровки, данъци, винетки и т.н.трябва да се внасят в хазната...
  • 59 Румен

    1 1 Отговор
    С такъв като Гост няма смисъл да се говори. Или е много промит, или на черното – бяло казва. Кой ти говори за Ботев и Левски, не прочетох по-горе нещо такова. Ти отричаш цялото робство. Отричаш Освободителите ни! Сигурно щото за теб не е Освобождение... Въздигаш исляма до небесата, а кървищата след последователите му не пресъхват!

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Румен

    2 1 Отговор
    Ох, горкото изречение на Левски... Овехтя от употреба. Спуснатие са ви няколко изречения и плюс редовните клишета, си мислите ще сте хванали Господ... Пък поне да се бяхте поинтересували откъде е това изречение, какъв е контекстът, а и дали изобщо му е мястото тук?! Както и да е. Не сте чели история както трябва, но то си е за ваша сметка.
    Стига с тая конституция и правата ви. Къде ви е моралната страна? Да уважаваш страната и хората, сред които си израсъл, къде е уважението към историята на нашия толкова изстрадал народ?... Хвърлям си думите на вятъра, продължавай да пасеш нататък...

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Румен":

    Не ме интересува, твоето мнение...между другоро, това което ти отърва е"така", обаче когато не ти отърва, събираш вода от десет кладенци та белки стане"истина", не, не, другарю, НЯМА!!! Оставям те, да си мислиш каквото искаш, няма да ми навредиш нито на личността, нито на религията!!!
  • 64 СССР

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Йохо":

    Като не може да е....... те
  • 65 Човек

    1 0 Отговор
    Преди доста години, когато Франция е била на Наполеонска, всъщност Наполеон са го уредили "най-горе" !
  • 66 Румен

    1 0 Отговор
    Какво има "да ми отърва"? Това е ИСТОРИЯ! На теб не ти отърва да прочетеш истината! Само залудо ти писах, промито, та чак отмито съзнание.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Човек да се чуди що за чудо хора сте?...чуете ли да стане въпрос за религия, ислям и мюсюлманин,...автоматически в душите ви се надига омразата към този етнос, и почвате да говорите с езика на дявола,...тоест невежеството се проличава от изречените вулгарни думи !!!...което е признак на духовна малоценост.....интересното е че когато някои мюсюлманин извърши някаква групост, това негово деяние се преписва на религият която изповядва, и е обявен за терорист !.....пита се?...ислямът като религия лие виновна за извършеното деяние..?....или самият човек които е извършил това деяние...ето тука християнската общност не може да асемилира тази разлика...пита се пак ?....защо?.и какво го е накароло този човек да извърши тази терористична акция???...причините са!....или е бил много невеж и не е запознат достатъчно с религизните догми, и е бил подведен,и подкупен от висшите кръгове на властта......или е бил подбуден и е предизвикан че е осквернен Проркът, или религият която изповядва...защото за мюсюлманина духовните ценности и религия са на преден план от земните свестки ценности...........интересното е че някои мюсюлманин като извърши някакъв терористичен акт,..веднага му се лепва думата/ терорист/....а когато от християнската общност избиват стотици мюсюлмани жени, деца, цели семейства, в Ирак,Пакистан,Афганистан, Сириа, Либия, Сребреница,и. Пр....нима тов не е тероризъм...но това не се вижда...

    Коментиран от #69

  • 69 Зорница

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Анонимен":

    Не се мъчете с елементарни въпроси, още един път ще кажа- накарайте Факти.бг да върне коментари 44 до 48. Там ясно и просто бе обяснено и обосновано какво съдържат, и какво представляват Корана, Исляма и Християнството.
    Аз все още не мога да проумея, как през 21 век в демократична държава да съществува такава брутална цензура. И то, за да се прикрие истина, и не каква да е, а отнасяща се за човешки животи. Повече от отвратително е.

    Коментиран от #70

  • 70 Гост4

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Зорница":

    ЗОРке, ами напиши ги пак"мила", то едни отговори едно чудо...приказки от улицата без съществени неща, посредствен отговор, също като твоята персона!

    Коментиран от #71

  • 71 Зорница

    0 2 Отговор

    До коментар #70 от "Гост4":

    Искам, но не мога да пиша. Както се видя, определено критики към исляма не се позволяват, но за хвалебствията му не е така. Мнооого чудничко.