Last news in Fakti

8 Декември, 2020 06:30 7 728 34

За случилото се вчера в Румъния не е виновен коронавирусът

  • румъния-
  • людовик орбан

Най-малко 265 000 румънци, живеещи в чужбина, са участвали в тези избори - т.е. двойно повече, отколкото на последните парламентарни избори през 2016 година

За случилото се вчера в Румъния не е виновен коронавирусът - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва 32% от румънските избиратели гласуваха вчера за нов парламент. Корупцията и шуробаджанащината във властта буквално смазаха доверието на гражданите в държавата и нейните институции.

Колко победители може да има в едни и същи избори? След обявяването на първите прогнозни резултати от парламентарните избори в Румъния, за победители се обявиха както управляващата Национално-либералната партия (НЛП), така и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП). А новият екологично-либерален алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС, който е трети, се радваше на своя "исторически изборен резултат".

Тези парламентарни избори обаче ще влязат в историята преди всичко с друго: от началото на демократичните промени в Румъния, т.е. през последните 31 години, не е имало толкова ниска избирателна активност, както на тези избори. А това е странно, имайки предвид, че по времето на комунистическата диктатура поколението на моите родители можеше само да си мечтае за свободни и честни избори. На 6 декември 2020 две трети от румънските избиратели предпочетоха изобщо да не гласуват.

Пълни молове, празни изборни секции

Щеше да е поне малко утешително, ако този факт се дължеше на пандемията от коронавирус. Само че нещата не са толкова еднозначни. Вярно е, че хората изпитваха и страх да не се заразят в изборните секции, макар че там бяха взети всички необходими хигиенни мерки. И все пак: бих могла да си обясня притесненията на възрастните хора с предварителни заболявания. Но какво да кажем за младите между 18 и 24 години, чиято избирателна активност се оказа най-ниска? Същевременно моловете са препълнени с пазаруващи - и то когато училищата са затворени поради високия брой на инфекциите. Става ясно, че страховете от вируса явно не са чак толкова големи.

Ниската избирателна активност е шамар за политическия истаблишмънт на Румъния, който със своята корупция и шуробаджанащина буквално смаза доверието на гражданите в държавата и нейните институции. Мнозина румънци реагират на това развитие с отчуждение от политиката. Пък и откъде да се вземе доверие към политиците? Хората преживяха не едно и две разочарования. Те бяха свидетели на това как ръководената преди от Ливиу Драгня посткомунистическа СДП, която и сега е начело в изборните резултати, навремето разхлаби антикорупционните закони и подкопа независимостта на правосъдието. Междувременно Драгня се намира в затвора заради корупция.

Мнозина румънци участваха в масовите протести срещу СДП и Драгня, включително и на 10 август 2018, когато правителството използва сълзотворен газ срещу мирни демонстранти. Под ръководството на Марчел Чолаку партията се опитва да започне начисто и да подобри имиджа си с известни лекари, които издигна като водещи кандидати.

Много от румънците, които бяха протестирали срещу корупцията, бяха обаче разочаровани и от НЛП на премиера Людовик Орбан, която участва в правителство на малцинството и е подкрепяна от президента Клаус Йоханис. Не е забравен и фактът, че имаше времена, в които НЛП управляваше в съюз със СПД, поради което мнозина я смятат за част от политическия истаблишмънт.

Никакви надежди?

Но и вълните на съпротива срещу този истаблишмънт крият опасности. Голямата изненада на тези избори бе, че в парламента ще влезе и националистическата формация Алианс за единство на румънците. Много румънци доскоро се чувстваха горди, че в тяхната страна, за разлика от много други места в ЕС, няма дясноекстремистки партии в парламента. Ето, че това се промени.

И все пак има и поводи за надежда. Най-малко 265 000 румънци, живеещи в чужбина, са участвали в тези избори - т.е. двойно повече, отколкото на последните парламентарни избори през 2016. Преобладаващата част от тях е подкрепила екологично-либералния алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС - това е нова проевропейска партия, която се разграничава от посткомунистическия блок и се ангажира в борбата срещу корупцията. Дали този Алианс - като възможен по-малък партньор в бъдещо коалиционно правителство - би могъл да възстанови поне донякъде доверието на румънците към политиката? Надеждата умира последна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    65 5 Отговор
    Аз управлявам с десет процента.Роми и чиновници.

    Коментиран от #9, #12

  • 2 Последния Софиянец

    52 7 Отговор
    Дано ние българите излезем по отговорни от румънците за бъдещето на децата ни.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 8 Отговор
    много РУМЪНЦИ живеят на ръбът на оцеляването

    Коментиран от #4, #19

  • 4 Дельо Хайдутин

    47 7 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А заплатите и пенсиите им са двойно на нашите.

    Коментиран от #5, #27

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 31 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    в РУМЪНИЯ всяко десето ДЕТЕ си ляга гладно
  • 6 А при нас

    21 13 Отговор
    този румънски "ПЛЮС" ще се нарича Слави Трифонов. Партията на Слави без Слави и партията на Борисов без Борисов ще направят следващото правителство в България. В крайна сметка най сетне Трифонов и Борисов ще имат 50:50. Това беше мечтата на Трифонов още през 2009 г.

    Коментиран от #13, #32

  • 7 Диверсант

    29 2 Отговор
    България ще подобри рекорда на мамалигите
  • 8 no name no face no number

    25 8 Отговор
    Показател, че капуталистическата система е тотално изчерпана и неможе да отговори ма муждите на хората
  • 9 шибалит

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Не набутвай ромите при ГЕРБ и БСП,90%от тях гласуват за ДПС!Отиди в някоя махала и ще разбереш защо!

    Коментиран от #10, #21

  • 10 Бат Бойко нощния бандит

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "шибалит":

    Като им пратя жандармерията преди изборите и размислят.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 9 Отговор
    в РУМЪНИЯ всяко десето ДЕТЕ си ляга без вечеря
  • 12 Орлов град

    22 11 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Така е, защото ние протестиращите сме едва 2% от гласуващите. Направо ме е срам от българите и България!!! Не разбра този прост народ, че промяна може да има само чрез сила, не чрез избори. Трябваше до сега да сме дали властта на генерал Румен Радев
  • 13 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "А при нас":

    Не беше ли мечтата за едно Ферари? Или вече ДВГ са демоде
  • 14 прррц

    5 0 Отговор
    тези под карантина в Румъния гласуваха ли?
  • 15 Гост

    12 2 Отговор
    Ще видите на нашите избори какво ще стане...... В пъти по зле....... Тук мафията и шуробаджанащината ни е превзела от 1990 год.
  • 16 Пак ли "оплакват" Румъния?? С 40%

    24 3 Отговор
    Вдигнаха пенсиите на всички Румънци Септември месец!!! На всички!!! За какво Плачете! Стандарта на живот е много по добър от нашия, тука се вдигат заплати с 30%на Чиновниците??? Които минаха 400 000???Не Плачете за Румъния, няма такава друга Кочина, като нашата в ЕС!!! Министри крадливи в Румъния в Затвора?? А тука цял ден и нощ ни Поучават Нагледците!
  • 17 съществена

    16 2 Отговор
    разлика спрямо България:румънците нямаха мутренски период с рекет и унещожаване на конкуреция ,освен това имат прокурори и могат да се надяват на справедливост,ето например лаура кьовеши,а ние с гешеффф какво да очакваме,
  • 18 ...

    6 1 Отговор
    Всички знаем колко лесно се нагласят избори... човешката раса е био отпадък по рождение
  • 19 1212

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ние Българите в приказка
  • 20 Верно ли

    5 1 Отговор
    Гледам едно банерче на Дойче Зелето горе в дясно - Какво държало автократите будни нощем - "независимата журналистика"... Хахаха, вие ли бе, точно вие, най-зависимата медия, дето само два реда като ви прочета и ми се дохожда в двете нули!
  • 21 Явно живееш

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "шибалит":

    другаде... Само питам - кой избра Фъндъкова - ДПС ли или мургавеляците от "Орландомци"? Процентът на ДПС е константен - там присъствието на ци гани и инцидентно... А и ГЕРБ плащат достатъчна...
  • 22 Край

    4 0 Отговор
    Хората не желаят да участват във фарса наречен избори с листи с послушковци на олигархията.
    Изборите които променят правилата на играта са - мажоритарни в два тура. Те са забранени щото уж не осигурявали представителност а 32% активност дали осигурява представителност.
  • 23 Гошо

    8 0 Отговор
    Истаблишмънт-четох статията до тази дума. Веднага след нея се отказах,макар да ми бе интересна. Ако авторът си мисли,че използвайки подобни идиотски заемки от английския,става по интересен и интелигентен,жестоко се лъже. Жалко за хубавия ни език,колко лесно се замърсява с подобни идиотщини.
  • 24 При нас

    3 0 Отговор
    10% максимум ще гласуват чиновниците.

    Коментиран от #34

  • 25 име

    0 2 Отговор
    тази статия е препратете до зеления чорап. и някой да му я разясни.иначе не вдява...
  • 26 АЛО РАДЕЕЕВ

    3 0 Отговор
    СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРИЯ -- ГЛАСУВАЩИТЕ СА САМО КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ БСП И ДПС ОСТАНАЛИТЕ ВЛИЗАТ С ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ !ДЖАМБАЗКИ НАПРИМЕР Е УЖ ОТ ВМРО , НО ФАКТИЧЕСКИ Е БОКОВЕЦ ОТКРАЙ ВРЕМЕ !
  • 27 Румънец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    Явно си виждал Румъния само на карта. Всичко е същото като при нас. Без изключение.
  • 28 Плачете за Румъния, вдигнаха всички

    0 0 Отговор
    Пенсии с 40%от Септември 2020гПлачете!!!там имало Корупция, журобаджанащина??? Тука има 5 пъти повече!!! Има 20 бивши министри в Затвора за Корупция!!! ПЛАЧЕТЕ ЗА Румъния!!
  • 29 Плачете за Румъния, вдигнаха всички

    0 0 Отговор
    Пенсии с 40%от Септември 2020гПлачете!!!там имало Корупция, журобаджанащина??? Тука има 5 пъти повече!!! Има 20 бивши министри в Затвора за Корупция!!! ПЛАЧЕТЕ ЗА Румъния!!
  • 30 Плачете за Румъния, вдигнаха всички

    0 0 Отговор
    Пенсии с 40%от Септември 2020гПлачете!!!там имало Корупция, журобаджанащина??? Тука има 5 пъти повече!!! Има 20 бивши министри в Затвора за Корупция!!! ПЛАЧЕТЕ ЗА Румъния!!
  • 31 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    1 0 Отговор
    Плачете вие за Румъния!!
  • 32 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "А при нас":

    Пич,имаш набито око.Много е вероятен сценарий Слави + ГЕРБ без Борисов.Това значи Слави + Цецо.Някой чуждоземски тинк танк вече го е измислил,за да си остане всичко както си е.
  • 33 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Борисовци разчитат и в България да стане същото. Държавните чиновници и "берачите на жици" да решат изборите.
  • 34 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "При нас":

    Пич,в заблуда си.Държавните служители ще гласуват масово.СРЕДНА позиция митничар взима 1200 месечно + ДМС още толкова на три месеца.Преди години толкова не получаваше генералният им директор.Да не говорим за МВР...